Voeding Kenmerken van voeding.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Stofwisseling.
Advertisements

Voedingsmiddelen en voedingsstoffen
B1 Stoffen worden omgezet
B3 Glucose als grondstof
Hoofdstuk 4 Voeding.
Voedingsstoffen.
Voortgezette assimilatie =
Voedingsstoffen.
Basisstof 1: Voedingsmiddelen en voedingsstoffen
Voeding en sport Voedingsstoffen Koolhydraten en Vetten Eiwitten
Voortgezette assimilatie =
Voedingsmiddelen & voedingsstoffen
Film Gezond eten. Evenwichtige voeding Hoe stel je die samen.
Hoofdstuk 10 Paragraaf 1: Goed geregeld. Wat gaan we doen vandaag?  Bespreken eerste deel paragraaf 1  Maken paragraaf 1.
Koolhydraten
Hoofdstuk 4: Voeding HAVO 4.
Voeding. 3 functies van voeding. Opbouw, herstel van cellen Voorkomen van ziektes Energie leveren Doorgaan van lichaamsprocessen.
Voorbereiding geboortestage. Onderwerpen: Doel voeding Voedingsbestanddelen Voeding in de praktijk Voeding.
Stofwisseling Thema 1.
Voedingsmiddelen/voedingsstoffen Voedingsmiddelen: alles wat je eet of drinkt Voedingsstof: nuttige bestanddelen in voedingsmiddelen.
Veevoeding Weende analyse.
Basis en paraveterinair
1 Basisvoedingsleer Voedingsstoffen
Veevoeding Weende analyse.
Voeren en Verzorgen Les 4 Blok 1.
Basis en paraveterinair
Voeren en verzorgen Klas D21 MBO Doetinchem
Quiz: de voedingsstoffen
Voeding Paard.
Klas DD31 en DD41 MBO Doetinchem
Voeren en Verzorgen Les 5 Niveau 4 Blok 1.
Voeren en Verzorgen Blok 1 Les 2 Niveau 2.
Basis en paraveterinair
Voortgezette assimilatie 1
Organische stof-energie Verbranding Nutriënten Incuberen
Nodig voor groei, productie en onderhoud
Antwoorden college 3 Noem de 5 structuren/ruimten waar de keelholte mee in verbinding staat. Neusholte, mond, luchtpijp, slokdarm, buis van Eustachius.
Voeren en Verzorgen Les 5 Niveau 4 Blok 1.
Voeren en Verzorgen Blok 1 Les 3 Niveau 2.
Trailer 'dansen op de vulkaan'
Voedingsstoffen Bouwstoffen
Gezonde voeding.
Voeren en Verzorgen Les 3 Blok 1.
IBS 2 de verpakking Lesweek 2..
IBS de verpakking Week 1 | Les 1..
Bijproducten Duurzame veehouderij.
Organische stof-energie Verbranding Nutriënten Incuberen
Voeren en Verzorgen Niveau 4 Blok 2.
Voeding Paard.
Voeding en Vertering 2 VMBO – KGT Thema 2.
Het maagdarmstelsel van de koe
Diëten H 5.1 Ruststofwisseling Waar hangt dit van af? lichaamsgewicht
Les 1 De samenstelling van voeding
Leverancier van de Schijf van Vijf
Koolhydraten.
Voeding en vertering.
Stofwisseling 4 VMBO KGT.
Gezonde voeding.
Voeren en verzorgen Periode 1 – Introductie en H1.
Voeren en Verzorgen Voer en Water behoefte.
Basis Voedingsmiddelen Les 9
Hoofdstuk 4: Welzijn en duurzaam voeren Niveau 3 en
Voedingshoeveelheid berekenen
Voedingsstoffen voor de koe
VOS, FOS en OEB.
Spijsvertering Bijgewerkt
Thema 2 Voeding en vertering
Voortgezette assimilatie 1
Transcript van de presentatie:

Voeding Kenmerken van voeding

Water Bevat geen voedingsstoffen 15% verlies dodelijk Meer behoefte aan water bij: diarree lactatie verhoogde lichaamstemperatuur verhoogde omgevingstemperatuur bloedingen braken Water Water bevat geen voedingsstoffen. Water zelf is echter wel een onmisbare voedingsstof. Water heeft in het lichaam enkele belangrijke functies: water is nodig bij verschillende processen in het lichaam, zoals: -chemische omzettingen in de cellen; - water is een bouwstof van het lichaam (een dier bestaat voor zestig tot zeventig procent uit water); - water is nodig voor transport van voedingsstoffen en afvalstoffen; - water zorgt voor de warmteregulatie; - water is nodig bij de melkvorming.

Energie Energieleveranciers: Eiwitten, Vetten en Koolhydraten De energie die een dier minimaal nodig heeft om zijn lichaam in stand te houden, noem je de basisbehoefte. De hoeveelheid voeding die nodig is om deze energie te leveren, noem je onderhoudsvoer. Teveel energie leidt tot vervetting van het dier. Maat houden? Een verschil tussen honden en katten. Koolhydraten De koolhydraten zijn te verdelen in twee groepen: makkelijk verteerbare koolhydraten (zetmeel en suikers) en ruwe celstof. De zetmeel en suikers leveren snel beschikbare energie. De ruwe celstof is voor het ene dier beter benutbaar dan voor het andere dier. Een rund kan bijvoorbeeld een groot gedeelte van de ruwe celstof verteren, maar een hond kan dit niet. Wel heeft ruwe celstof een stimulerende werking op het maag-darmstelsel. Vetten Vetten bevatten per gram meer energie dan koolhydraten. Vetten zijn dus zeer compacte energie leveranciers. De energie is echter niet zo snel beschikbaar als de energie uit koolhydraten. In vetten zijn ook enkele vitamines opgelost. Dit zijn vitamine A,D,E,K. Vetten zijn in voer nodig omdat: - ze compacte energie leveren; - ze essentiële vetzuren bevatten; - er bepaalde vitaminen in opgelost zitten; - ze voor een aantal dieren de smakelijkheid van het voer verhogen. Eiwitten Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren. Aminozuren zijn nodig voor het aanmaken van spierweefsel.

Natuurlijke eetgewoonten Belangrijke link: http://www.dierenartsabc.nl/hond_verschilvoedinghondkat.php

Weende analyse De Weende analyse is een verzamelnaam van analyses die in de diervoeding gebruikt worden voor het analyseren van vocht, ruw vet, ruw eiwit, ruwe as en ruwe celstof.

Een van de belangrijkste conclusies uit dit schema is dat voer is opgebouwd uit droge stof en water. In de droge stof zitten de voedingsstoffen die een dier nodig heeft. Het water is dus eigenlijk ballast. Verder zie je dat er onderscheid gemaakt wordt tussen organische en anorganische stof. Organische stof is brandbaar (energie), anorganische stof (as) blijft over na verbranding. In de organische stof zitten in hoofdzaak energie en eiwitten die nodig zijn voor groei en de verschillende lichaamsfuncties. De anorganische stof bestaat uit mineralen en eventuele verontreinigingen, bijvoorbeeld gronddeeltjes.

Ruw eiwit = 27% Ruw vet = 13% Ruw as = 7,3 % Ruwe celstof = 4 % Vocht = 5,5%

Opdracht 1 Maak de opdracht uit H3 Kenmerken van voeding van Wikiwijs