Rosj HaSjana.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Jodendom.
Advertisements

Rosh HaSjana / Jom Teroea
Ons PASCHA is geslacht.
Feesten van de Joden. *Bevrijdingsfeest Pesach
Thema: God wil ons naar het beloofde land brengen.
ROSJ HASJANA: Welzalig het volk dat de SJOFAR hoort !
Omgaan met geschiedenis
Opscheppen les 3 voorbereiding op het bezoek aan Firma Ruizendaal in Waverveen.
Godsdienst.
Eerste adventszondag 1 december 2013
1 6 maart 2014 Rijnsburg 6 maart 2014 Rijnsburg. 2 Overzicht: priesterschap  hfst. 5 t/m 7: Levitisch priesterschap versus de Priester naar de ordening.
Deze presentatie is van :
De 7 Feesten des Heren De bijbelse feesten
De feesten van de Heer.
Gemaakt door: Quendy, Daouia,Fleur en Nick.
(…om nooit te vergeten…)
Jodendom Ardin en Michelle.
Klinkende herinnering!
Exodus hoofdstuk 12 “ Het Pesach lam” 1 De HEERE nu had tot Mozes en tot Aaron in het land van Egypte gesproken, zeggende: 2 Deze zelfde maand zal u.
Sukkot Het Slotfeest in de 7e maand tisjri is het Loofhuttenfeest, of Sukkot (Leviticus 23:33-34). Dit feest heet naast Loofhuttenfeest ook wel Feest van.
Rosj HaSjana Het joodse jaar september.
Yom Kippur is één van de meest bekende Joodse gedenkdagen. Het is een dag, waarop men zich bezint over zichzelf, over zijn leven met zijn naaste en over.
Grote verzoendag Jom Kippoer
Welkom Blaadjes om mee te schrijven liggen bij de ingang Jongens en meiden, Het is weer tijd voor spoorzoekers. Dus let maar weer goed op en schrijf mee.
Pinksteren... is een telwoord.
Wegen van de thora Het joodse jaar.
De achtste dag Leviticus 23:36 (HSV op scherm)
Godsdienst 1.
Wegen van de Thora De Sjabbath.
Kaarten op tafel.
In deze dienst zal Ds. H. de Vries voorgaan. Voor de dienst zingen we Psalm 50 : 11 Na de zegen Gezang 158 Schriftlezing: Genesis 49 : 1 – 28 Tekst: Genesis.
Wegen van de Thora De Sjabbath. De sjabbath Religieuze joden vieren de Sjabbath De Sjabbath begint op vrijdagavond zonsondergang en duurt tot zaterdagavond.
In deze dienst zal Ds. M. van Veelen voorgaan. Voor de dienst zingen we Lb. 126: 1 Na de zegen Ps. 99: 1, 2 Schriftlezing: Jes 52:7-10 en 1 Joh.1:1-4 Tekst:
Jodendom in Christendom
Romeinen 8: 12 Welnu, broeders, wij zijn aan het vlees niet verplicht om naar het vlees te leven. 13 Want als u naar het vlees leeft, zult u sterven.
Kalenders Jaar 4 seizoenen Ca. 12 maanden (manen) Ca. 52 weken
Jom Kippoer (grote verzoendag)
Levensbeschouwing Christendom (Ikos). Levensbeschouwelijke lijn Actieve pluriformiteit HumanismeIslamChristendomFilosofie.
In deze dienst zal Ds. A.P. Feijen voorgaan Na de zegen zingen we Ps. 33: 3, 4 Schriftlezing: Luk. 12: 1 – 7 Tekst: Zondag 9.
Nieuw Begin. Voorbeeld: Rosj Hasjana, het joods nieuwjaar De wisseling van de jaren en daarmee de jaartelling is niet bij alle culturen identiek. Volgens.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen I Blz. 714 (GK) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, De leer over de.
In God geloven Wat is geloven? Tot geloof komen Bestaat God? God laat Zich kennen.
Hartelijk bedankt voor uw inzet let op: Op het parkeerterrein bij de toren zijn er extra paaltjes geplaatst, let hier vooral op tijdens het parkeren en.
Welkom en Afkondigingen > ♪8:1,3 ♪283:1,5 ♪25:2,6 ♪8b:2,3,4 ✝GEN1:26-2:3 ♪513 ✝EXO20:8-11 ♪365:2 ✝MAT6:25-34 ♪316:1,4 ♫571 :ref. 2x ♪415.
Achtste dag Jesjoe’a zei: “Ik ben gekomen, opdat zij leven hebben en overvloed hebben.” Johannes 10:10b.
Joodse Feesten Jodendom.
Gedachtenis des Geklanks
De Joodse kalender en de zeven feesten van de HEERE
Het werk van de Geest.
Derde zondag 40-dagentijd
Exodus 20: Vier de rustdag, want dat is een bijzondere dag.
Welkom in gemeente Rotterdam-Noord
De Feesten van de Heer.
2 Oktober 2016 Dag van de bazuin.
Pesachmaaltijd Proef hier alle onderdelen van de Pesachmaaltijd!
Welkom op de eerste alpha avond!
Loofhuttenfeest / סֻכּוֹת
Lukas 22: 7-20   7De dag der ongezuurde broden kwam, waarop het Pascha moest geslacht worden. 8En Hij zond Petrus en Johannes uit, zeggende: Gaat heen,
Doe je mee !! Datum: zaterdag 24 maart Locatie: Kerk   Tijd: uur
Exodus hoofdstuk 12 “Het Pesach lam”
Welkom in deze dienst Voorganger: ds. A. Robbertsen
Niet onder de wet 5 augustus 2018 Urk.
Welkom in deze kerkdienst
(allen) Houd mij in leven, wees Gij mijn redding, steeds weer
God heeft het eerste woord
Hoe is uw naam, waar zijt Gij te vinden?
(solo) Hoe is Uw naam, waar zijt Gij te vinden? Eeuwige God,
De bruiloft in Kana 3 maart 2019 Hendrik Ido Ambacht.
Waardoor kom je in beweging?
Christus’ hemelvaart leert ons hemels te leven!
Transcript van de presentatie:

Rosj HaSjana

Rosj Hasjana betekent Rosj = begin HaSjana = van het jaar

Rosj HaSjana is de joodse nieuwjaarsdag, die eigenlijk valt op de eerste dag van de zevende maand, tisjri (de eerste maand is immers die van de uittocht, nissan). Lev. 23:24 spreekt er over: ‘in de zevende maand, op de eerste dag der maand, zult gij een rustdag hebben, aangekondigd door bazuingeschal’ (het blazen op de sjofar).

Dit wordt als een geschikt moment gezien om een nieuw begin te maken. Volgens de traditie is de wereld geschapen op Rosj hasjana, Het nieuwe jaar begint in de herfst, als de oogsten zijn binnen gehaald en de natuur afsterft. Dit wordt als een geschikt moment gezien om een nieuw begin te maken.

Ook deze dag begint natuurlijk ’s avonds Ook deze dag begint natuurlijk ’s avonds. Na de dienst in de synagoge wenst men elkaar toe: ‘moge u voor een goed nieuwjaar opgeschreven zijn’.

Rosj hasjana is vooral een dag van inkeer en verootmoediging Rosj hasjana is vooral een dag van inkeer en verootmoediging. In de maand ervoor, Elloel, bereidt men zich al voor: er worden bijzondere gebeden om vergeving (slichot) gezegd en er wordt al op de sjofar geblazen.

Rosj hasjana is zelf ook weer in zekere zin voorbereiding op de Grote Verzoendag. Het is de eerste van ‘de tien geduchte dagen’, ook wel ‘de tien dagen van omkeer/bekering’ genoemd. Op rosj hasjana neemt het sjofar-blazen een centrale plaats in; op jom kippoer klinkt het nog eens, dan als afsluiting van een bijzondere dag en tijd.

Als symbool voor een goed jaar worden zoete dingen gegeten Als symbool voor een goed jaar worden zoete dingen gegeten. Traditioneel worden stukjes appel met honing gegeten, waarbij een zoet jaar als de appel met honing wordt toegewenst.

De dag waarop Rosj Hasjana valt, heet ook Jom Hasjofar, letterlijk de 'dag van de ramshoorn' maar in het Nederlands weergegeven als de 'dag van de bazuin'. Rosj Hasjana luidt de Aseret Jemei Tesjoeva ('tien dagen van inkeer') in, een periode van inkeer (tesjoeva) waarin wordt verwacht dat slechte daden tegenover andere personen en G’d worden bijgesteld en verzoend (voor zover dit niet al is gebeurd). Tijdens deze periode worden enkele speciale gebeden toegevoegd aan de dagelijkse gebedsdiensten. De tien dagen eindigen met Jom Kipoer (Grote Verzoendag) waarin de verzoening met God wordt voltooid.

Rosj Hasjana is ook de geboortedag van de aartsvaders, Awraham, Jitschak en Ja’akov. Het is ook de dag waarop Joseef werd bevrijd uit de gevangenis in Egypte.

Psalm 81:4-6 zegt: „Blaas op de sjofar bij nieuwe maan, op het vastgestelde tijdstip voor onze feestdag. Want het is een verordening voor Israël, een dag van rechtspraak voor de G-d van Ja’akov. Het is een getuigenis voor Joseef, toen hij het land Egypte uitging… ” De uitdrukking „een getuigenis voor Joseef” houdt volgens Chazal in, dat wij op Rosj Hasjana op de sjofar blazen ter herinnering aan Joseefs bevrijding uit diens gevangenis.

Het Messiaans Team wenst jullie een zoet jaar toe !!! Een gezegende tijd ! Het Messiaans Team wenst jullie een zoet jaar toe !!! www.messiaanshetlevendwater.be Shalom