De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Welkom op de eerste alpha avond!

Verwante presentaties


Presentatie over: "Welkom op de eerste alpha avond!"— Transcript van de presentatie:

1 Welkom op de eerste alpha avond!
Ontmoetings Avond 1 Welkom op de eerste alpha avond! R. S. de Vries

2 Rooster van de cursus

3 Opbouw van de avond

4 Voorstelronde leiding
De leiding bestaat uit: Durk Boschma (DD) Willem Anne van der Leest Geessiena Eringa Margretha Benschop Aant en Hiltsje van der Kooi Lotty Dijk Romke de Vries

5 Welkom Ontmoetings Avond 1 Wie is Jezus R. S. de Vries

6 Inleiding De tijd waarin Jezus leefde
Belofte aan Abraham: In uw nageslacht zullen alle volken van de aarde gezegend worden (Gen. 26: 4) God zei tegen Israël: “Luister naar mij en doe alles wat ik jullie gebied. Dan zullen jullie mijn volk zijn en zal ik jullie God zijn. (Jer. 11: 4) Maar iedereen deed wat goed was in zijn eigen ogen (recht 17: 6) 400 jaar zwijgt God Na 400 jaar komt de belofte uit: Jezus

7 Johannes de doper Matteüs 3
1 In die tijd trad Johannes de Doper op in de woestijn van Judea. Hij verkondigde: 2 ‘Kom tot inkeer, want het koninkrijk van de hemel is nabij!’ 3 Dit was de man over wie de profeet Jesaja sprak toen hij zei: ‘Luid klinkt een stem in de woestijn: “Maak de weg van de Heer gereed, maak recht zijn paden.”’ Johannes doopt Jezus en beland uiteindelijk in de gevangenis. Zijn vraag aan Jezus is: ‘Bent u degene die komen zou of moeten we een ander verwachten?’ (Mat. 11; 3) Met andere woorden: Bent u wel de Zoon van God?(Lees mat. 3: 17)

8 Wie is Jezus volgens mensen?
Marcus 8 27 Jezus vertrok met zijn leerlingen naar de dorpen in de buurt van Caesarea Filippi. Onderweg vroeg hij aan zijn leerlingen: Wie zeggen de mensen dat ik ben?’ 28 Ze antwoordden: ‘Johannes de Doper, en anderen zeggen Elia, en weer anderen zeggen dat u een van de profeten bent.’ 29 Toen vroeg hij hun: ‘En wie ben ik volgens jullie?’ Petrus antwoordde: ‘U bent de messias.’ 30 Hij verbood hun op strenge toon om met iemand hierover te spreken. Iedereen had wel een mening over Jezus: – Een profeet door God gestuurd? – Een relschopper/lasteraar? (Mat 26: 67) – De vriend van tollenaars en zondaars (Mat 11: 19)

9 Wie is Jezus volgens jullie?
Marcus 8 27 Jezus vertrok met zijn leerlingen naar de dorpen in de buurt van Caesarea Filippi. Onderweg vroeg hij aan zijn leerlingen: Wie zeggen de mensen dat ik ben?’ 28 Ze antwoordden: ‘Johannes de Doper, en anderen zeggen Elia, en weer anderen zeggen dat u een van de profeten bent.’ 29 Toen vroeg hij hun: ‘En wie ben ik volgens jullie?’ Petrus antwoordde: ‘U bent de messias.’ 30 Hij verbood hun op strenge toon om met iemand hierover te spreken. Je kent Jezus pas nadat je Hem persoonlijk ontmoet hebt, Hij is: – De Zoon des mensen (volmaakt mens) – Gods Zoon (volmaakt God)

10 Antwoord: mensenzoon? Marcus 8
27 Jezus vertrok met zijn leerlingen naar de dorpen in de buurt van Caesarea Filippi. Onderweg vroeg hij aan zijn leerlingen: Wie zeggen de mensen dat ik ben?’ 28 Ze antwoordden: ‘Johannes de Doper, en anderen zeggen Elia, en weer anderen zeggen dat u een van de profeten bent.’ 29 Toen vroeg hij hun: ‘En wie ben ik volgens jullie?’ Petrus antwoordde: ‘U bent de messias.’ 30 Hij verbood hun op strenge toon om met iemand hierover te spreken. Zie, de maagd zal zwanger worden en een Zoon baren, en u zult Hem de naam Immanuel geven; vertaald betekent dat: God met ons. (Mat. 1: 23) Kan een Zoon van een mens: – De zonden vergeven? (Mar. 2: 10) – Zichzelf als losprijs geven aan God? (Mar. 10: 45) – Zichzelf Heer, Heer van de Sabbat, noemen? (Luc. 6: 5)

11 Antwoord: Zoon van God? Marcus 8
27 Jezus vertrok met zijn leerlingen naar de dorpen in de buurt van Caesarea Filippi. Onderweg vroeg hij aan zijn leerlingen: Wie zeggen de mensen dat ik ben?’ 28 Ze antwoordden: ‘Johannes de Doper, en anderen zeggen Elia, en weer anderen zeggen dat u een van de profeten bent.’ 29 Toen vroeg hij hun: ‘En wie ben ik volgens jullie?’ Petrus antwoordde: ‘U bent de messias.’ 30 Hij verbood hun op strenge toon om met iemand hierover te spreken. Hij die de gestalte van God had, hield zijn gelijkheid aan God niet vast (Fil. 2: 6) Bij het kruis zeiden mensen over Jezus: – Hij heeft op God vertrouwd; laat Die Hem nu verlossen als Hij Hem welgezind is, want Hij heeft gezegd: Ik ben Gods Zoon.(mat. 27: 43) – En de hoofdman over honderd die daarbij stond, tegenover Hem, en zag dat Hij zo roepend de geest gegeven had, zei: Werkelijk, deze Mens was Gods Zoon! (Mar. 15:39)

12 Messias Marcus 8 27 Jezus vertrok met zijn leerlingen naar de dorpen in de buurt van Caesarea Filippi. Onderweg vroeg hij aan zijn leerlingen: Wie zeggen de mensen dat ik ben?’ 28 Ze antwoordden: ‘Johannes de Doper, en anderen zeggen Elia, en weer anderen zeggen dat u een van de profeten bent.’ 29 Toen vroeg hij hun: ‘En wie ben ik volgens jullie?’ Petrus antwoordde: ‘U bent de messias.’ 30 Hij verbood hun op strenge toon om met iemand hierover te spreken. Jezus is dus Redder en daarom Heer Kwam als mens om ons te redden van zonde (scheiding van God) Is als God, Heer van ons leven (staat centraal) Praktisch: – Jezus begrijpt ons en ondersteund ons (Heb. 4: 15) – Jezus leidt en begeleidt ons (Openb. 2-3)

13 Afsluiting: Typisch Jezus
– Ging met zondaars om en sprak gerespecteerde religieuze leiders hard aan – Op het hoogte punt van zijn succes, zocht Hij de rust op – Deed een wonder, en zei dat niemand er over mocht spreken – Had geen eigen slaapplaats, maar beloofde schatten – Mensen wilde Hem als koning, maar Hij kwam om te sterven Samengevat: Hij leefde voor en in een ander Koninkrijk dan wij kennen Zouden wij niet liever: – Gerespecteerde mensen met respect behandelen en lage klassen negeren – Op ons hoogtepunt in de aandacht willen staan – Als we iets goeds deden het aanprijzen – Rijkdom en roem willen hebben en dan als ons bedje gespijsd is naar anderen omkijken – Een koning hebben die overwint in plaats van die sterft Is het niet Jezus die ons laat zien wie God is?

14 Pauze

15 In groepen uiteen Vragen
– Als Jezus de vraag aan jou had gesteld: Wie ben ik volgens jou, wat zou jij dan geantwoord hebben? – De discipelen gingen een hele tijd met Jezus om; Wat zou er gebeuren als jij met Jezus om zou gaan? Veranderen er dan dingen in je leven? – Zou het niet lastig zijn / is het niet lastig om Jezus als Heer in je leven te hebben? Wat betekend het Jezus als God te hebben? Welke plaats neemt Jezus als God in?

16 Afsluiting met gebed


Download ppt "Welkom op de eerste alpha avond!"

Verwante presentaties


Ads door Google