Basis voedingsmiddelen Les 6 Vlees

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Voorlichtingsavond De Granaet.
Advertisements

Kennis van het menselijk lichaam
Eieren en Ei bereidingen
DE ZUIVELTAAK Vul maar in! Een vrouwelijk rund is een ………………………………………
Zuivelproducten en Eieren
Stofwisseling.
Materie, energie en leven
Voedingsmiddelen en voedingsstoffen
Samenstelling van voedsel
Weet Wat Je Eet ! Vitamine wijzer! Wat en Hoeveel ? © Wieke.
DE SCHIJF VAN VIJF Eet gevarieerd Niet te veel Minder verzadigd vet
In welke snack zitten bij gelijk gewicht de meeste calorieën? a) Slagroomgebak b) Chips c) Kip-kerriesalade.
2rootje ‘Die-eet’ De voedingsdriehoek.
Hoofdstuk 4 Voeding.
Noodzaak van uitscheiding
Spieren.
Inleiding. inleiding weefsels worden gevormd door cellen met hun intercellulaire materie worden opgebouwd door één of meer celtypen, waarbij de cellen.
Thema 2: Voeding en Vertering
Overzicht van de stofwisseling
De invloed van voeding op sportprestaties
De voedsel en kracht quiz
Vakleer/warenkennis L. van der Meer
Basisstof 1: Voedingsmiddelen en voedingsstoffen
van ei tot z…… Waar komt een ei vandaan ? Wanneer eet je een ei ?
Voedingsmiddelen & voedingsstoffen
En… Wat zit er in? Het etiket onder de loep!
Thema 6 Gedrag en Beweging
EIEREN.
Hoofdstuk 7 Paragraaf 7.3 Les 2. Wat gaan we doen vandaag?  Uitleg paragraaf 7.3  Maken paragraaf 7.3.
Hoofdstuk 9 Paragraaf 1 Alles werkt.
Hoe vervoert je verteringsstelsel voedsel
Kijk hoe het groeit ! Gebruikte symbolen Ga naar mijn volgende dia Ga naar mijn voorgaande dia Ik wil nog even mijn informatie raadplegen.
Par Bescherming aan de buitenkant: De huid
Hoofdstuk 4: Voeding HAVO 4.
Introductie sportvoeding
Basisstof 1: Organen en weefsels
Voeding & Vertering.
Leskaart 2: Spierballen
HACCP.
GOEDE VOEDING EN SPORT De nieuwe sportvoedingspiramide sinds najaar 2016 Basisvoeding Energie uit je voeding Energie dat je lichaam verbruikt Hoeveel energie.
VOEDING !Hierboven klikken voor een stukje Nieuws uit de natuur!
Voeren en verzorgen Klas D21 MBO Doetinchem
Klas DD31 en DD41 MBO Doetinchem
SPieren.
Antwoorden college 3 Noem de 5 structuren/ruimten waar de keelholte mee in verbinding staat. Neusholte, mond, luchtpijp, slokdarm, buis van Eustachius.
Voeren en Verzorgen Blok 1 Les 3 Niveau 2.
Voedingsstoffen Bouwstoffen
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Hoe zit het met jou? Eet jij veel suikerrijke producten? Let je erop? Drink je veel frisdrank? Doe je vaak extra suiker op je eten of in je drinken?
Smul gezond.
Voeding Paard.
Voedingsstoffen.
Basis voedingsmiddelen Les Vlees, ei, vis
Kaas bereiden.
Diëten H 5.1 Ruststofwisseling Waar hangt dit van af? lichaamsgewicht
Basis Voedingsmiddelen Les 1 Graan en graanproducten
Basis voedingsmiddelen Les Vlees
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Bloedsomloop.
Koolhydraten.
Voeding en vertering.
Het actieve bewegingsapparaat
Voorbereiding op de biologie toets
Voerproductie Blok 3 Week 2.
H5: Voerproductie en verpakking Niveau 3 en 4
Thema 2 Voeding en vertering
Schijf van Vijf.
Keuzedeel assisteren bij facilitaire diensten
Transcript van de presentatie:

Basis voedingsmiddelen Les 6 Vlees 27-12-2018

Doel Vlees Vleesdelen Ei en eierproducten 27-12-2018

Vlees Wat verstaan we onder vlees. Voor menselijke consumptie geschikte delen van landbouwdieren, bijvoorbeeld runderen, varkens, schapen, geiten en paarden. De verschillende soorten vlees zijn organen, spierweefsel en vet. Het vlees van slachtdieren bestaat voornamelijk uit dwarsgestreepte spiervezels, maar ook bind- en vetweefsel. Bindweefsel treffen we overal in het lichaam aan, uiterst dun, netvormig, verhard tot vliezen en pezen (aanhechtingen op het bot) De totale vezelstructuur van de spier word door bindweefsel bij een gehouden. Door hakken en slaan of met enzymen word het mals ( zoals marineren) Bindweefsel  eiwit samengesteld uit blauwachtig, witte collageen en uit het gele elastine  ontstaat door veelvuldig gebruik van de spieren, is taai 27-12-2018

Het vet weefsel zit vooral rond organen en onder de huid (depotvet) Vlees Het vet weefsel zit vooral rond organen en onder de huid (depotvet) Soms vind je in het spierweefsel ook dunne vet-adertjes. We spreken dan van “gemarmerd” vlees. Spierweefsel: 20% bindweefsel 30% Pigmenteiwitten (de rode kleurstof) 50 % Spiervezels: 18-20% eiwit 2-3% vet en suiker 1-2% zouten en mineralen de rest is water Vet is verdeeld als lagen en zit tussen het spierweefsel. 27-12-2018

Dwars- en, lengtedoorsnede vezel Spierbundel Bindweefsel Spiervezel Pees Dwars- en, lengtedoorsnede vezel Zie pagina 217 Spierbundels liggen netjes naast elkaar en strekken zich uit over de gehele lengte van spier. Als vlees met de draad mee gesneden wordt dan is het vlees taai bij het eten. Daarom moet vlees loodrecht op de vezel gesneden worden. 27-12-2018

Vlees De kleur van vlees Myoglobine Niet door hemoglobine (achtergebleven in bloed) Maar door myoglobine (In spierweefsel aanwezig) Myoglobine Zuurstofvoorraad nodig voor arbeid Myoglobine met zuurstof veranderd tot oxymyoglobine Omkeerbaar, dus als de spier zuurstof nodig heeft dan geeft oxymyoglobine de zuurstof aan de spier terug Myoglobine met zuurstof is oxymyoglobine of wel spierkleurstof, veel arbeid heeft zuurstof nodig dus een hard werkende spier of een oudere spier (rund- kalf) is donkerder van kleur. Kip klein en snelle bewegingen, rund groot en langzaam bewegen en vraagt meer zuurstof. Hemoglobine is in geslachtvlees een kapotte vezel en dat is een verkleuring van bloed en verkleurd bruin gijs. Dit gebeurt er als het myoglobine is geoxideerd. Dan verkleurt het vlees bruingrijs 27-12-2018

Vleesdelen Blz. 229 Oranje  minst mals Geel  minder mals Oranje/geel  mals Rood  meest mals  weinig/zacht bindweefsel 27-12-2018

Blz. 231 27-12-2018

Blz 234 27-12-2018

Blz 238 27-12-2018

Bindmiddel (en emulgator) voor sauzen. Ei en eierproducten Bindmiddel (en emulgator) voor sauzen. Rijsmiddel in soufflés, soezen, cakes, gebak. Luchtig in desserts mousses, bavarois, meringue Plakmiddel bij het paneren van vlees, vis of kroketten. Glansmiddel bij het bestrijken van bijvoorbeeld bladerdeeggebak. Wereldwijd ongeveer 400.000 eieren per jaar, leg kip legt er 300 per jaar. De helft daarvan wordt thuis opgegeten bij het ontbijt in een cake of bij de maaltijd. Ongeveer 50 eieren via industriëlen producten 27-12-2018

Samenstelling doorsneden Schaal Buitenste duneiwit Dikeiwit Binnenste dunwit Kiemschijf Vintelvlies Dooier Schaalvlies Eihuidje Hagelsnoer Luchtkamer Wassen van eieren niet toegestaan de schaal wordt dan poreus door dat de opperhuid is beschadigt. Schaal bestaat voor groot deel uit kalk 27-12-2018

Voedingsstoffen zonder schaal Samenstelling Voedingsstoffen zonder schaal Water 75,5% Eiwit 13% Vet 10% Koolhydraten - Mineralen Fosfor, kalk, natrium Vitamines A, D, E, K en B1,2,6 1% Behalve vet zitten er ook vetachtige stoffen in de dooier, namelijk: Lecithine  natuurlijk e-nummer Dit is een natuurlijke emulgator Daarnaast zit er ook cholesterol in de dooier 27-12-2018

Alle verse eieren voor consumptie zijn kwaliteitsklasse A Het ei Alle verse eieren voor consumptie zijn kwaliteitsklasse A Scharreleieren verdelen we in: 0= Biologische 1= Eieren van hennen met vrije uitloop. 2= Scharreleieren 3= Kooi Indeling naar gewicht klassen Gemiddeld ei weegt 60 gr, 20gr dooier Leghennenhouderijen -> pakstations gecontroleerd en gesorteerd (grootte en gewicht) Normaal uit zien, schoon en onbeschadigd Indeling S= klein 53 g of minder M=middelgroot 53-63 g L=groot 63-73 g XL= 73 g meer 27-12-2018

Eiproducten Belangrijke grondstof voor veel voedingsmiddelenbedrijven, verwerkt in diverse voedingsmiddelen. Voorbewerkte verse eieren zoals hardgekookte gepelde of pelklare eieren. Gepasteuriseerde of vloeibare eiproducten zoals heelei, eiwit of eierdooier Eipoeder zoals heeleipoeder, eierdooierpoeder, eiwitpoeder of omeletmix. Diepgevroren eiproducten zoals eirollen, omeletten. 27-12-2018

Houdbaarheid en bederf Vers ei verliest koolzuurgas, zuurgraad gaat omlaag. De beschermlaagjes worden elastische en het ei wordt waterig en dun. Platte dooier en waterig eiwit Vers ei bolle stevige dooier duidelijk onderscheid tussen dun en dik eiwit. THT van vier weken Bewaren in koelkast In originele verpakking stompe kant naar boven THT losse ei-eiwit enkele dagen en gekookte eieren ook 27-12-2018

Opdracht Beschrijf in eigen woorden de samenstelling van vis. ( blz. 261 – 262 Beschrijf in eigen woorden meer over de kwaliteit, houdbaarheid en bederf van vis ( blz. 283 t/m 285) 27-12-2018