aanleidingen in de OOL:

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
oorzaken v/h wereld- voedseltekort 3. ongelijke voedselverdeling
Advertisements

Oppervlaktewater (rivieren, kanalen, meren , zee)
Hoofdstuk 2 Wereldbeeld: het wereldvoedselvraagstuk Paragraaf 11 t/m 15 SE
Traditionele akkerbouw in Zwart-Afrika
Hoofdstuk 5 Werelden van verschil
Hoofdstuk 2 Aarde: klimaatzones en landschappen Paragraaf 1 t/m 5
Gevecht om water in Midden-Oosten
B. Wie of wat is de boosdoener ?
Landbouw Door Maxine & Leah.
Voedselzekerheid en Voedselproductie
Peter Vanden Berghe Timmy Van Campenhout
Genetisch gewijzigd voedsel als oplossing vor het hongerprobleem
Water BEGRIPPEN Oppervlaktewater = rivieren, kanalen, meren, de zee etc. (i.t.t. het water in de bodem) Zelfreinigend vermogen van water= mineralisatie.
Indonesië.
P 1.2 Ethiopië, een paradijs boven de evenaar
Hoofdstuk 6. Een duurzame aarde..
Indonesië.
H1 Par 5 Landdegradatie.
Hoofdstuk 2 Wereldbeeld: het wereldvoedselvraagstuk Paragraaf 11 t/m 15
2.2 Oorzaken van ondervoeding
Terra Tweede Fase havo © Wolters-Noordhoff bv
3.8 Middellandse Zeegebied: milieurampen
Terra Tweede Fase vwo © Wolters-Noordhoff bv Make poverty history In 2000 zijn millenniumdoelen vastgesteld, bijvoorbeeld: in 2015 moeten armoede.
Terra Tweede Fase vwo © Wolters-Noordhoff bv
Terra Tweede Fase vwo © Wolters-Noordhoff bv
Terra Tweede Fase havo © Wolters-Noordhoff bv
5.6 menselijke invloed op landschapszones
3 havo 4 water, §2 1.
Hoofdstuk 2 Aarde: Middellandse Zeegebied Paragraaf 5
2.2: Meer kennis, meer voedsel
2.1bevolkingsgroei in modellen
H2 De economie van de Gouden Eeuw
Hoofdstuk 1 Genoeg voor iedereen?
Kenmerken en gevolgen van onderontwikkeling
Een verantwoord of duurzaam label voor soja?. sojateelt 34 miljoen ton per jaar in EU, 9 mln in NL 90% veevoer, 10% brandstof Direct menselijk gebruik.
World Food Challenge Door Jeroen Sijbers. Agenda Presentatie World Food Challenge Zelf spelen Korte discussie Korte evaluatie.
“What the food?” Voorop in de Vergroening Even voorstellen.
3/4 vmbo 1 Arm en Rijk §
VWO 5 Boek: Biologie voor jou Deel: VWO B2 deel 2
Hoofdstuk 1 Water in je eigen omgeving.
MENS EN MILIEU THEMA 3.
3 havo 3 Draagkracht : tussen hoop en vrees § 7-9
Geef voor gezond eten! Veel kinderen zijn ondervoed door eenzijdig voedsel: rijst.
1 Thema 3 Mens en milieu B1 en B2.
H9.1 De Industriële revolutie
Hongersnood Nils,Sander en Daniel. Inleiding Oorzaken Hongersnood hedendaags Oplossingen.
De lucht De lucht (een mengeling van vooral stikstof, kooldioxide en zuurstof) raakt vervuild door uitstoot van gassen.
Paragraaf 1 Afrika: een rijk werelddeel?
De mens en zijn milieu ZW4 Hoofdstuk 4. §1 De mens en het milieu Milieu: de omgeving waarin een organisme leeft Mens en milieu: de mens en zijn omgeving.
Blok 3 Op vakantie naar Turkije
Voedsel verbouwen Thema 2 – blok 2.
Paragraaf 18 - hoofdstuk 5 Klas 3 De Geo
Alle veranderingen in het landschap die
Thema 4 Mens en Milieu.
A H1 samenhang & verscheidenheid P7 Globalisering en cultuur / pag
3.1 Producenten van voedsel (Statisficers & Optimizers) Satisficers
4.2 Ecologische voetafdruk van de geglobaliseerde landbouw
Blok 3 Op vakantie naar Turkije
A 053 –. H4 Wereldvoedselvraagstuk
Verenigde Naties: mondiale aandacht voedselprobleem
Problemen m.b.t. landbouw en water: hoge verdampingsgraad
Na WO2 is er een politieke en economische tegenstelling in de wereld.
Waaraan herken je een ontwikkelingsland?
A H1 Samenhang & verscheidenheid P1 De wereld wordt één geheel ( )
A H1 Samenhang & verscheidenheid P4 Globalisering & migratie
1.10 Globalisering van de landbouw en de EU
§1.2 Jagers worden boeren In deze paragraaf leer je over:
Thema 4 Mens en Milieu.
1 In deze paragraaf leer je over: Uitvinding van de landbouw Landbouwsamenlevingen Ingrijpende verandering §1.2 Jagers worden boeren © Noordhoff Uitgevers.
Transcript van de presentatie:

aanleidingen in de OOL: A 064 – H4 Wereldvoedselvraagstuk P6 Brengt technologie een oplossing?/ pag 210-211 6.1 De Groene Revolutie aanleidingen in de OOL: AK HAVO 4 & VWO 4 - PD 25-12-2018

A 064 – H4 Wereldvoedselvraagstuk P6 Brengt technologie een oplossing?/ pag 210-211 aanleidingen in de OOL: - enorme bevolkingsgroei dankzij o.a. medische voorzieningen - steeds meer voedseltekorten aanleiding in de OL: - bewustwording van het achterblijven van de OOL AK HAVO 4 & VWO 4 - PD 25-12-2018

Kenmerken van de Groene Revolutie: A 064 – H4 Wereldvoedselvraagstuk P6 Brengt technologie een oplossing?/ pag 210-211 Kenmerken van de Groene Revolutie: technische vernieuwingen monocultuur high yielding varieties (HYV) = nieuwe granen met meer opbrengst per plant/ per hectare dichtere beplanting kortom: innovatie-diffusie AK HAVO 4 & VWO 4 - PD 25-12-2018

6.2 Niet iedereen kan profiteren van de Groene Revolutie A 064 – H4 Wereldvoedselvraagstuk P6 Brengt technologie een oplossing?/ pag 210-211 6.2 Niet iedereen kan profiteren van de Groene Revolutie Groene Revolutie kan alleen bij: optimale bodem optimale irrigatie pesticiden/ kunstmest/ machines dichtere beplanting kortom: kapitaalintensieve landbouw dus: kleine (bijna) landloze boeren zijn uitgesloten want: onvoldoende land & leningen tegen woekerrente & afhankelijk van enkele leveranciers (pesticiden / etc.) AK HAVO 4 & VWO 4 - PD 25-12-2018

6.2 Niet iedereen kan profiteren van de Groene Revolutie A 064 – H4 Wereldvoedselvraagstuk P6 Brengt technologie een oplossing?/ pag 210-211 6.2 Niet iedereen kan profiteren van de Groene Revolutie Resultaat van de Revolutie: meer voedsel (later vooral voor export) landbouw wordt kapitaalintensief landloze boeren zijn uitgesloten ‘the rich stay rich and the poor stay hungry’ ‘you have to have all the pieces or the miracle does not occur’ minder verbouw van locale gewassen AK HAVO 4 & VWO 4 - PD 25-12-2018

A 064 – H4 Wereldvoedselvraagstuk P6 Brengt technologie een oplossing?/ pag 210-211 1. Introductie (jaren ’60) eerst HYV’s vooral toegepast in gunstige gebieden/ rijke boeren 2. Problemen (jaren ’70) sociale ongelijkheid tussen grote/kleine boeren eerste milieuproblemen 3. Aandacht voor Afrika en kleine boeren (eind jaren ’70) tweede generatie HYV’s (voor ‘local food’) combinatie traditionele landbouw & modernisering minder kunstmest en pesticiden 4. Genetische modificatie (jaren ’80) milieuproblemen steeds ernstiger groei voedselvoorraad was niet duurzaam aandacht voor genetische modificatie (genetische revolutie)= beste eigenschappen van planten worden gecombineerd/ resistentie tegen pesticiden werd aangebracht AK HAVO 4 & VWO 4 - PD 25-12-2018

A 065 – H4 Wereldvoedselvraagstuk P6 Brengt technologie een oplossing? AK HAVO 4 & VWO 4 - PD 25-12-2018

6.3 Groene Revolutie en de gevolgen voor het milieu A 065 – H4 Wereldvoedselvraagstuk P6 Brengt technologie een oplossing?/ pag 211-213 6.3 Groene Revolutie en de gevolgen voor het milieu Enkele milieu-gevolgen van de Groene Revolutie zijn: verdwijnen van lokale gewassen (die waren aan lokale omstandigheden aangepast) = minder variatie AK HAVO 4 & VWO 4 - PD 25-12-2018

dominantie van nieuwe soorten planten monokultuur> vitaminegebrek A 065 – H4 Wereldvoedselvraagstuk P6 Brengt technologie een oplossing?/ pag 211-213 dominantie van nieuwe soorten planten monokultuur> vitaminegebrek - AK HAVO 4 & VWO 4 - PD 25-12-2018

monokultuur> vitaminegebrek & erosie A 065 – H4 Wereldvoedselvraagstuk P6 Brengt technologie een oplossing?/ pag 211-213 monokultuur> vitaminegebrek & erosie irrigatie> tekort aan drinkwater AK HAVO 4 & VWO 4 - PD 25-12-2018

irrigatie > uitspoeling & verzilting van de bodem A 065 – H4 Wereldvoedselvraagstuk P6 Brengt technologie een oplossing?/ pag 211-213 irrigatie > uitspoeling & verzilting van de bodem gebruik pesticiden & verlaging grondwaterpeil> zuurstof> grondwater verziekt> voedselketen o.a. arsenicum AK HAVO 4 & VWO 4 - PD 25-12-2018

zure regen (o.a. sulfaten)> lossen ijzer/ aluminium op A 065 – H4 Wereldvoedselvraagstuk P6 Brengt technologie een oplossing?/ pag 211-213 teveel kunstmest> eutrofiëring = meer voedsel in de bodem dan planten kunnen opnemen> algengroei in sloten> etc. zure regen (o.a. sulfaten)> lossen ijzer/ aluminium op AK HAVO 4 & VWO 4 - PD 25-12-2018

Enkele milieu-gevolgen van de Groene Revolutie zijn: A 065 – H4 Wereldvoedselvraagstuk P6 Brengt technologie een oplossing?/ pag 211-213 Enkele milieu-gevolgen van de Groene Revolutie zijn: verdwijnen van lokale gewassen (die waren aan lokale omstandigheden aangepast) = minder variatie dominantie van nieuwe soorten planten monokultuur> vitaminegebrek & erosie irrigatie> tekort aan drinkwater irrigatie> uitspoeling & verzilting van de bodem gebruik pesticiden> grondwater> voedselketen o.a. arsenicum teveel kunstmest> eutrofiëring = meer voedsel in de bodem dan planten kunnen opnemen> algengroei in sloten> etc. zure regen (o.a. sulfaten)> lossen ijzer/ aluminium op AK HAVO 4 & VWO 4 - PD 25-12-2018