De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Hoofdstuk 6. Een duurzame aarde..

Verwante presentaties


Presentatie over: "Hoofdstuk 6. Een duurzame aarde.."— Transcript van de presentatie:

1 Hoofdstuk 6. Een duurzame aarde.

2 Planning: Start [10 min] Paragraaf 6,1 [35 min]
Stof paragraaf 6.1 en BB paragraaf 6.1 opdracht paragraaf [… min]

3 Start Je kunt voor je eigen gezinssituatie de ecologische voetafdruk bereken Klik hier voor de website voor de berekening van de ecologische voetafdruk

4 China: Economische groei ten koste van alles?

5

6

7

8 Welke invloed heeft economie op het milieu?

9 §1. China: een economische groei ten koste van alles?
Economische groei en bevolkingsdruk 1984: van planeconomie naar vrijemarkt economie (ALLEEN in de SEZ)  Lagelonenland, MNO’s. 1,3 miljard inwoners  grote afzetmarkt. Gevolg: enorme druk op beschikbare grondstoffen en milieu Economische groei + bevolkingsdruk MILIEUPROBLEMEN! oplossing?!? : +-1970: Later, longer, fewer (later trouwen, langer wachten met kinderen maken en minder kinderen nemen). +-1980: éénkindspolitiek

10 Milieucrisis combinatie van economische groei en bevolkingsdruk zorgt voor 3 soorten milieuproblemen: milieuvervuiling: “de aarde is een afvalbak” VB: Uitstoot van CO2 en SO2 milieu-uitputting: Milieu wordt gezien als een grote voorraadschuur. VB: Olie; natuurlijke hulpbronnen raken op. Milieuaantasting: grote verandering in landschappen en ecosystemen. (landdegradatie/ landsuccessie)

11 China wordt wakker De Olympische spelen van 2008 heeft ervoor gezorgd dat China aanleiding zag dat er iets aan de problemen werd gedaan. Met name de luchtvervuiling. De verwachting is dat China hiermee doorgaat.

12 Vervuiling in beeld (staan schokkende plaatjes tussen!)

13 Basisboek BB 88: wereldecosystemen
BB 89: aantasting, vervuiling, uitputting BB 98: bodemerosie (h) BB 102: koolstofkringloop

14 BB 88. Wereldecosysteem. (I)
Abiotische elementen: dode elementen; zoals water, gebergte, bodem. Biotische elementen: levende elementen; zoals flora, fauna, mensen. Ecosysteem: het systeem waarin alle biotische en abiotische elementen met elkaar in verband staan. (,door voortdurende uitwisseling van energie en materialen onder invloed van de zon.)

15 Gebied A: afgebakend gebied (willekeurig gekozen)
Ecosystemen

16 Ecosystemen Gebied A: afgebakend gebied (willekeurig gekozen)
Binnen gebied A zijn biotische en abiotische elementen aanwezig

17 Ecosystemen Gebied A: afgebakend gebied (willekeurig gekozen)
Binnen gebied A zijn biotische en abiotische elementen aanwezig Die biotische en abiotische elementen zijn in evenwicht met elkaar

18 Ecosystemen Gebied A: afgebakend gebied (willekeurig gekozen)
Binnen gebied A zijn biotische en abiotische elementen aanwezig Die biotische en abiotische elementen zijn in evenwicht met elkaar Invloeden van buitenaf verstoren het ecosysteem: Planten en diersoorten verdwijnen of gaan overheersen. Dit gaat door tot er een nieuw evenwicht is ingesteld! Vaak invloed van de Mens, maar het kan bijvoorbeeld ook door natuurgeweld!

19 Verstoort ecosysteem: Biesbosch: 18e eeuw – 1980

20 Verstoort ecosysteem!

21 Ecosystemen Gebied A: afgebakend gebied (willekeurig gekozen)
Binnen gebied A zijn biotische en abiotische elementen aanwezig Die biotische en abiotische elementen zijn in evenwicht met elkaar Invloeden van buitenaf verstoren het ecosysteem: Planten en diersoorten verdwijnen of gaan overheersen. Dit gaat door tot er een nieuw evenwicht is ingesteld! Vaak invloed van de Mens, maar het kan bijvoorbeeld ook door natuurgeweld!

22 BB 88. Wereldecosysteem. (II)
Sinds industriële revolutie is er een wankel evenwicht ontstaan tussen natuur en mens. Het wereldecosysteem bestaan uit 4 “sferen” Biosfeer: het leven op aarde Hydrosfeer: het water Lithosfeer: de aardkorst Atmosfeer: de lucht Ecosystemen heb je op verschillende schaalniveaus

23 BB 89. Aantasting, vervuiling, uitputting.
3 vormen milieuproblemen: vervuiling: “afvalbak”. Schadelijke stoffen komen in milieu. uitputting: het opraken van natuurlijke hulpbronnen. aantasting: grote veranderingen ecosystemen.

24 BB 102. koolstofkringloop fotosynthese:
12 H2O + 6 CO2 + licht → C6H12O6 + 6 O2 + 6 H2O water + koolstofdioxide+ licht  glucose + zuurstof +water Koolstofkringloop: alle uitwisseling van CO2 op aarde. (fig. 6.13)

25 Voor nu: Maken opdracht paragraaf 6.1 Opdracht 1 t/m 13


Download ppt "Hoofdstuk 6. Een duurzame aarde.."

Verwante presentaties


Ads door Google