Deelneming aan strafbare feiten

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Het Burgerarrest Het burgerarrest moet voldoen aan de volgende voorwaarden: - Er is sprake van een strafbaar feit - Er is sprake van een verdachte - Er.
Advertisements

Bijeenkomst Vereniging voor Mededingingsrecht
Huisvredebreuk en ambtelijke huisvredebreuk
Wat straft men? De misdrijven in het algemeen Eindversie
Misdrijven die tegen een BOA gepleegd kunnen worden
Alumnidag 2014.
Rechtshandelingen van de Unie
Katern Criminaliteit Maatschappijleer 2.
Omkoping pagina 161 t/m 166.
Deelneming aan strafbare feiten Hoofdstuk 5, paragraaf 5. 2 t/m 5
Beroepsgeheim, rechten van de patiënt en CLB
Symposium Palliatief Netwerk
Advocaat-belastingkundige
Fiscale boete medeplegen
Rechtsbronnen wet gewoonte jurisprudentie verdrag ©2006 mr. J. Keizer.
1 Inleiding Hoofdstuk 1.
Mensenhandel: achtergronden en aanpak
Aangifteplicht en schuldig verzuim F. Hutsebaut
Best practice Doel: voorlichting team
Douanestrafrecht voor niet-juristen
Prof. mr. De Doelder Erasmus Universiteit Rotterdam
Materieel Strafrecht Hfdst 8 blz
Is de rechtsstaat in crisis?
Hfdst 15 strafprocesrecht
Hfdst. 9 De strafbepaling
Opzetten van een Collectief Horeca Ontzeggingenbeleid
Blok 4verbintenissen.
Hfdst 18 Staandehouden Blz
Het strafproces in een rechtsstaat
Strafuitsluitingsgronden
Het misdrijf: inbraak. Wannes Esprit
Criminaliteit & Rechtsstaat
Opdracht krantenartikelen
Les htv2 APV/Handhaving Oud blz Handhaving Handhaving = elke handeling die erop gericht is de naleving door anderen van rechtsregels te bevorderen.
Inspectie SZW en handhaving. DE INSPECTEUR Toezichthouder op basis van artikel 24 Arbowet. Buitengewoon opsporingsambtenaar op grond van artikel 142 Wetboek.
Veel voorkomende misdrijven Veel voorkomende verbeterpunten
Zakboekenpolitie.com Schuld, opzet, deelneming, poging, voorbereiding en vrijwillige niet- voltooiing Gebaseerd op het zakboek.
Partnergeweld PARTNERGEWELD EN DE ROL VAN DE HUISARTS.
JEUGDBENDES Junger-Tas, J., Steketee, M. & Moll, M. (2008). Achtergronden van jeugddelinquentie en middelengebruik. Utrecht: Verwey-Jonker Instituut Stefanie.
Luisteren. Belangrijke factor om met mensen in contact te staan. Hoe goed kun je luisteren? Wat zijn de voorwaarden om een goede gesprekspartner te zijn?
@AVDRnl.
Meisjesbesnijdenis: beleid en vervolging Netwerkcongres meisjesbesnijdenis GGD Naam spreker: Anoek Voermans Datum:22 november 2011.
1 Een patiënt op de SEH van het MCH, verhalen uit de ziekenhuispraktijk Ivette Janssen, gezondheidsjurist Frans de Voeght, zorgmanager SEH.
Toezicht en bestuurlijke handhaving 1 Jaap IJdema Bianca d’Hooghe.
Recht in Gedwongen Kader WIGK Recht WIGK. 2 Regelgeving in het strafrecht geeft duidelijk aan welke handelingen van personen ontoelaatbaar of onrechtmatig.
Jeugdstrafrecht Wetboek van strafvordering: Regelt wat er gebeurt als er een strafbaar feit is gepleegd. Het beschrijft de rechten van de verdachten, de.
Het beroepsgeheim binnen de verloskunde Frederic Blockx.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over “Het strafrecht”.
Definitieve arbeidsongeschiktheid Einde AO wegens overmacht
5.1 Uitgangspunten van het stafrecht 5.2 De rechten van een verdachte
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over het onderwerp: “Waarom straffen we”. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal schriftelijk.
FACILITERENDE BEROEPSBEOEFENAREN ALS MEDEPLEGER(S)/MEDEDADER(S)
DEELNEMING IN HET COMMUUN STRAFRECHT 8 december 2016
Thema 2: De rechtsstaat.
Geweld..
Hoofdstuk 15 paragraaf 15.6 en 15.7
Wetboek van Strafrecht in het algemeen
1. Wat is criminaliteit?.
Huisvredebreuk en ambtelijke huisvredebreuk
Strafuitsluitingsgronden
Wat is criminaliteit? Paragraaf 1.
Waar gaan we heen? Reizen met een terroristisch oogmerk
Afdeling Vreemdelingenpolitie Identificatie & Mensenhandel
Wat is criminaliteit? Thema Criminaliteit.
Misdrijven die tegen een BOA gepleegd kunnen worden
Cursus 3.1 Wetten en Regels Klas 2 BK Lesweek 4
Milieu wet- en regelgeving
Hoofdstuk 6:hoe krijgen we criminaliteit omlaag?
Rechtsongelijkheid: wie een zorg?
Harder optreden fiscus Wat is jouw weerwoord?
Transcript van de presentatie:

Deelneming aan strafbare feiten Hoofdstuk 16 paragraaf 16.3 t/m 16.5

Waar gaan we het over hebben? Voorbereiding (Artikel 46 Sr) Poging (Artikel 45 Sr) Verschillende deelnemingsvormen aan een strafbaar feit. Daders (Artikel 47 Sr) Pleger Doen plegen Medeplegen Uitlokking Medeplichtigheid (Artikel 48 Sr)

Voorbereiding Artikel 46 Sr Voorbereiding tot een misdrijf waarop gevangenisstraf staat van acht jaren of meer, is strafbaar als de dader daartoe opzettelijk voorwerpen, stoffen, informatiedragers, ruimten of vervoermiddelen verwerft, vervaardigt, voorhanden heeft of in-, uit- of doorvoert   Bij voorbereiding is er nog geen sprake van een begin van uitvoering.   Het maximum van de hoofdstraffen die op het misdrijf staan, wordt bij voorbereiding met de helft verminderd.   Als de dader vrijwillig zijn voorbereiding stilzet en afziet van zijn voornemen, is hij niet strafbaar.

Poging Artikel 45 WvSr Poging is strafbaar als de pleger: - begonnen is met het uitvoeren van een misdrijf en - dit misdrijf niet voltooit buiten zijn wil om.   De pleger is begonnen met de uitvoering als hij handelingen verricht die naar uiterlijke verschijningsvorm gericht zijn op de voltooiing van het misdrijf.   Er is geen sprake van strafbare poging als het gebruikte middel of het object absoluut ondeugdelijk is. In de rechtspraak wordt absolute ondeugdelijkheid niet snel aangenomen.   Als de pleger vrijwillig stopt met de verdere uitvoering van het misdrijf is hij niet strafbaar. Van vrijwilligheid kan alleen sprake zijn als de dader bij min of meer gelijkblijvende omstandigheden zelf besluit om niet door te gaan. Stoppen omdat er een alarm in werking treedt, is geen vrijwillige terugtred.   Het opzet van de pleger moet gericht zijn op de voltooiing van het misdrijf.   Poging tot overtreding, eenvoudige mishandeling en medeplichtigheid is niet strafbaar.

Deelneming aan strafbare feiten Daders Medeplichtigen of Pleger Medepleger Doen pleger Uitlokker Tot het plegen (vooraf) Bij het plegen (tijdens)

Pleger(s) Diefstal art 310 Pleegt het strafbare feit helemaal alleen Voert alle bestanddelen van het strafbare feit uit, zonder hulp van anderen Misdrijven en overtredingen Diefstal art 310

Medeplegen Minimaal 2 daders In nauwe en bewuste samenwerking mede uitvoeren van een strafbaar feit Ieder verricht uitvoeringshandelingen Bij medeplegen moeten alle medeplegers samen alle bestanddelen van het strafbare feit plegen

Doen Plegen Altijd sprake van 2 daders Intellectuele dader doen pleger = strafbaar Materiële dader pleger = niet strafbaar De materiële dader (= pleger): Werd door de doen pleger aangezet (of misleid) Heeft zelf zonder enige schuld gehandeld Kan zich beroepen op een strafuitsluitingsgrond , m.n. overmacht

Uitlokken Uitlokker (zelf geen uitvoering, een ander uitlokken te plegen) Ook hier zijn er minimaal 2 daders Intellectuele dader uitlokker = strafbaar Materiële dader pleger = strafbaar Willens en Wetens + één van de 9 uitlokkingsmiddelen: giften, beloften, gelegenheid, middelen, inlichtingen, misbruik gezag, misleiding, geweld en bedreiging

Medeplichtigen In principe alleen strafbaar bij een misdrijf 1. Opzettelijk behulpzaam bij het misdrijf 2. Opzettelijk gelegenheid, middelen of inlichtingen verschaffen tot het misdrijf Niet achteraf maar bij of tot Initiatief ligt bij de dader Ondersteunings- of voorbereidingshandelingen Maximum hoofdstraffen minus 1/3 De medeplichtige is opzettelijk behulpzaam bij of tot een misdrijf op verzoek van de dader en pleegt zelf geen uitvoeringshandelingen

Daders Pleger Straf baar? Medepleger Doen pleger Uitlokker 1 materiele dader Ja Twee of meer materiele daders Nee 1 intellectuele dader

Open Vragen 1. Wat is een poging? 2. Wanneer is er sprake van een strafbare poging? 3. Wanneer is een poging niet strafbaar? 4. Wat is er geregeld met betrekking tot de straf bij een poging? 5. Wanneer is voorbereiding van een misdrijf strafbaar? 6. Hoe kan men deelnemen aan strafbare feiten? 7. Welke soorten daders zijn er? 8. Wat zijn de kenmerken van deze soorten daders? 9. Met welke middelen kun je iemand uitlokken 10. Wanneer is iemand medeplichtig? 11. Wanneer is medeplichtigheid niet strafbaar? 12. Wat is er geregeld met betrekking tot de straf bij medeplichtigheid?