Wijnmaken voor beginners

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Madelaine Postma, Carlijn Beemsterboer & Lisa Rozema
Advertisements

Fouten, gebreken en ziekten in wijn
Vinificatie zoete en versterkte wijnen
Azijn, mosterd, en olie.
BWB Wintercursus 2012 Biezenmortel © Ed Montforts
Productie Wijn.
VRUCHTEN EN NOTEN.
Voedsel Voedingsdriehoek Evenwichtige voeding Voedingsdriehoek
VINIFICATIE SVH Wijncertificaat.
DE DRUIVENSTOK SVH Wijncertificaat.
WITTE WIJNBEREIDING SVH Wijncertificaat.
RODE WIJNBEREIDING SVH Wijncertificaat.
WIJNGAARD SVH Wijncertificaat.
MOUSSERENDE WIJN Stijn Galle.
Dissimilatie Levert energie.
2 Het lekkere van alcohol
HALF-GLACE EN DERIVATEN -Bevochtig de mux met de kokende bouillon en breng het langzaam op smaak. Kook voor ongeveer 10 minuten. -Consumeer of conserveer.
4.5 Samenstelling van mengsels
Wijnkennis.
Marc Vlaeminck Van druif tot wijn Marc Vlaeminck Copyright 2003.
GRENACHE KBC wijnclub december 2013 Jan Peuskens en André Verhaegen.
Powerpoint presentatie Beaujolais Primeur
Reactieschema in woorden
Spreekbeurt groente Mart van der Lugt.
Gemaakt door Michelle & Lisette
40 liter water WATERVOETAFDRUK 1 sneetje Brood
Wijn Het proces.
Woordenschat groep 5 Thema 3 Les 3
Deeli ‘’ Bedrijf in dienst van de Bij ‘’. Het bedrijf.
BLOK 2 Voeding is energie Mijn lijfstijl, mijn keuze.
Grondstoffen voor de bierbereiding
Smaak.
Meten aan Bier Mout Gewicht Water Volume Maisch Temperatuur Zuurgraad
Hygiëne omvat 2 begrippen Reinigen Steriliseren.
Theo Jacobi We beperken ons tot de grootheden die wij als amateur wijnmakers meten.
Valtelina-2, maandag 26 Oktober wijngebieden.
Likeur zelf maken 1 Wat is likeur?.
Van druif tot wijn merlot sauvignon blanc cabernet sauvignon syrah chardonnay gamay malbec chenin blanc riesling viognier sangiovese tempranillo.
CO2 Prosecco Cava champagne crémant
KLEINFRUIT.
ROSÉ rosé kleurstoffen aardbei bloesem braam bessen kersen pruimen framboos jam roos Roséwijn wordt gemaakt van blauwe druiven, soms in combinatie.
FRUIT.
(logo SWON) De smaak van druiven - hoofdstuk 2
Ik weet meer van wijn Wijncursus op SDEN-niveau 2 | wijnoorkonde
(logo SWON) Van druif tot wijn - hoofdstuk 4
Frisdrank door Lisa Trijssenaar.
Wijnmaakcursus BWB Opzet: 2 lesdagen in mei/ juni
Wijn maken.
Wijn.
Wijn maken Druiven ! Ander fruit ! Wat wil ik maken ? Droog Medium Zoet.
ZOET Sinaasappel lijm peer mango perzik gedroogd fruit viooltjes vijg vanille munt chocola abrikoos Hoe maakt de wijnmaker de wijn eigenlijk.
Wijnadditieven sulfiet
De Kookproef Doel, Bepalen van: Alcohol percentage van de wijn
LICHT – SPECTRUM EN KLEUREN ZIEN
LICHT – SPECTRUM EN KLEUREN ZIEN
Schijf van Vijf.
Transcript van de presentatie:

Wijnmaken voor beginners Entre les colines

Het resultaat van de alcoholische vergisting van vruchtensap Suiker + gist ------ alcohol en daarbij ontstaat koolzuur. wijn Het resultaat van de alcoholische vergisting van vruchtensap

85% water Suikers Vitamine Smaak en geurstoffen Zuren ! vruchtensap 85% water Suikers Vitamine Smaak en geurstoffen Zuren !

Waarvan kun je wijn maken Vruchten & groente

Framboos Bramen Bosbessen Wilde vruchten Framboos Bramen Bosbessen

Vlierbes Rozenbottel Sleedoorn populair Vlierbes Rozenbottel Sleedoorn

Gecultiveerde vruchten Kersen Appels Peren

amateur wijnmakers Druiven !!!!!!

Tomaten Paprika Rabarber Etc. groente Tomaten Paprika Rabarber Etc.

populair Berkensap Rijst Licht zoete vloeistof, zeer populair in de Baltische Staten rijstwijn=sake populair Berkensap Rijst

Keuze Suiker Zuur Pectine

Droog Half droog Zoet Edelzoet Variatie(suiker) Droog Half droog Zoet Edelzoet

Rode wijn : 6 gr. / ltr. Witte wijn : 7 gr. / ltr. zuur Rode wijn : 6 gr. / ltr. Witte wijn : 7 gr. / ltr.

Bind cellen (verdikking) Pectine Bind cellen (verdikking)

Stille wijn Mousserende wijn Cider Port Kruidenwijn type Stille wijn Mousserende wijn Cider Port Kruidenwijn

Meten tijdens het proces Soortelijke massa Zuur Alcohol

suikergehalte Oechsle Brix Baumé

refractometer

10,6% alcohol

10,6 % alcohol 1% alcohol = 17 gram suiker 10,6 x 17 = 180,2 gram suiker

We kunnen alleen het totale zuur meten in gram / liter Appelzuur, citroenzuur, barnsteenzuur, oxaalzuur, melkzuur, wijnsteenzuur, looizuur, azijnzuur Zuur meten We kunnen alleen het totale zuur meten in gram / liter

Appel 7- 12 gr. Peer 3 Rode bes 12- 17 Rabarber 17 Vlierbes 17 Zwarte bes 25 Sleedoorn 15 – 40 Zure kers 12 – 15 Zoete kers 4 Druif 7 – 15 Kruisbes 25

maatglas pipet

handeling Wit sap Gekleurd sap

Schimmels Wilde gisten ontsmetten Schimmels Wilde gisten

Gereedschap & hulpmiddelen 20 a 30 gr. Sulfiet / 10 ltr. Water + 5 gr. citroenzuur

15 a 20 gr. Sulfiet / 10 ltr. Water + 5 gr. citroenzuur Wassen van vruchten 15 a 20 gr. Sulfiet / 10 ltr. Water + 5 gr. citroenzuur