Een ander voedselsysteem? Waarom?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
oorzaken v/h wereld- voedseltekort 3. ongelijke voedselverdeling
Advertisements

1 Basis doelstellingen voor een toekomstig Gemeenschappelijke Landbouw Beleid (GLB) Boerenbond – VODO werkgroep Landbouw.
Lokale eiwitten voor veevoeder
de Brabantse arbeidsmarkt in transitie René Voogt
P 3.2 Kwetsbaar ecosysteem
P 3.2 Kwetsbaar ecosysteem
Lees tekst p.88 en 89 over water- en bodemvervuiling
IT’S ALL ABOUT QUALITY OF LIFE
Bestuurslid & Scientific Program Supervisor St. Open Innovation Center
Minder vlees op het menu
Een groeiende economie is niet noodzakelijk een betere economie
Natuurlijke vervuiling
Peter Vanden Berghe Timmy Van Campenhout
Problemen en wat we eraan moeten doen
De verstedelijking in Senegal
CCIM- stakeholderoverleg Europese milieu- transportdossiers Greenpeace.
Het tropisch regenwoud
Duurzaam voedsel, een gezonde keuze (?) Louise O. Fresco 4 april Duurzaam voedsel, een gezonde keuze (?) Louise O. Fresco 4 april 2013.
WUR KB1 Congres 1 september 2009 Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit 1 Reflectie LNV op KB1 onderzoeksprogramma Thema 1: Landgebruik en.
Duurzame catering Stad Gent Maaike Breugelmans – Milieudienst.
Klimaatsver andering Piekolie (Peakoil) ‏ Mondiale economie / crisis Toenemende individuali sering /teloorgang gemeenschap TRANSITIE ? Alternatie ve energie.
Hoofdstuk 1 Genoeg voor iedereen?
Voedselsoevereiniteit, ook iets voor Haaglanden? Flip Vonk ASEED Europe
Wat betekent voedsel voor mij? Directe relatie met gezondheid Plantaardig of vlees? Biologisch of niet?
Bs. 132 t/m Bs. 134 Gemaakt door: Daniëla en Rosa
De wereldvoedselsituatie Dieren, 11 februari ‘12.
Oh, grote wereldbol !.
Naar een eerlijke voedsel- voorziening duurzame kleinschalige landbouw en fair trade als deel van de oplossing Oxfam-Magasins du monde, Oxfam Solidariteit.
Hoofdstuk 5: De middeleeuwen, een landbouwsamenleving
Potverdorie, eet normaal!
Biodiversiteit.
Roel Schutten directeur AgriFood Capital BV i.o.
Ecologische vluchtelingen
Werken aan een nieuwe internationale overeenkomst EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Klimaatverandering.
Veranderingstheorie over Voedselzekerheid
Door Wouter-Jan Schouten WORKSHOP CIRCLE SCAN. Slide no. 2 WOUTER-JAN SCHOUTEN Doctoraal Bedrijfskunde, Erasmus Universiteit 21 jaar bij the Boston Consulting.
Urgenda: Visie en Actie in één! Euromast Rotterdam, 7 januari 2010 Samen Sneller Duurzaam.
Les 4: Vleeseters in China
Potverdorie, eet normaal!
Cut the Crap! Food Mythes & Feiten Edith J.M. Feskens Professor in Nutrition & Health over the Lifecourse Division of Human Nutrition, Wageningen University.
Wat betekent bodem voor de landbouw en landbouw voor de bodem?
LEVENDE OCEANEN Oceanen zijn het prachtige leefgebied van duizenden bijzondere diersoorten. Ook hebben de oceanen een grote rol bij het regelen van het.
Congo: rijk land maar arme bevolking Congo: rijk land, arme bevolking.
Vooruitblik op het Sloveense voorzitterschap van de Europese Unie inzake Leefmilieu Marjan Decroos Vlaams milieu- en energieattaché – Afdeling Internationaal.
Mijn naam is: Jean-Paul Close Particulier initiatiefnemer van het maatschappijmodel “Sustainocratie” de menselijke waarden gedreven democratie.
Milieu Silke, Amber, Jules, Geertje. Klimaatverandering. Altijd warmere en koudere periodes geweest Waarom nu dus druk maken? Andere situatie, mensen.
Europees voorzitterschap Prioriteiten volgens de milieubeweging Trio-voorzitterschap Sp – Be - Ho Esmeralda Borgo.
Koninklijk Instituut Van Ingenieurs
Voedselverspilling In kader van VROM programma Ketengericht Afvalbeleid >> Als het gaat om milieu en leefomgeving.
Duurzaam aankopen van voeding en catering
Een kolenexit in 2020 Willem Wiskerke campaigner klimaat & energie
Groen op je bord.
Verhoogde CO2 uitstoot is niet alleen slecht voor de opwarming van de aarde, maar ook schadelijk voor mens en milieu.
Soorten meststoffen test.
Paragraaf 18 - hoofdstuk 5 Klas 3 De Geo
Eet Lokaal 13 oktober 2017.
Koppeling van toekomstbestendig waterbeheer aan regionale opgaven
Landbouw in Zuid-oost-Congo
Algen als dragers van de circulaire economie
Eigendomskaarten Intensieve veeteelt.
Eén portie sprinkhaan, graag!
Introductie Dit is de aarde Dit ben ik op de aarde
Organische meststoffen
België in transitie: de federale actie Federaal milieurapport
Advies Voedselbeleid Welk (aanvullend) beleid is nodig om de transitie naar een duurzaam en gezond voedselsysteem (productie en consumptie) te versnellen?
Productie en consumptie van soja in tijd en ruimte
Eiwitten op je bordje Context 1.
Vleesconsumptie en klimaatverandering
Organische meststoffen
Transcript van de presentatie:

Een ander voedselsysteem? Waarom?

COP21 – Parijs – 2015

Context: stijgende vleesconsumptie

Wereldwijde vleesconsumptie (FAOSTAT 2018) Varkensvlees +23% Referentiejaar 1970 Varkensvlees +23% Kippevlees +96% Rundsvlees -10% varkens en kippen 70% wereldwijde vleesproductie België Vleesconsumptie: 770 à 980gr/week 2x aanbevelingen (VIGL, 2017) Productie: bijna 2 miljoen ton vlees (FOD Economie 2016)

Gevolgen milieu vleesproductie Klimaat Ontbossing Water- en bodemvervuiling

Klimaat Huidige uitstoot (IPCC, 2014) Landbouw: 24% BKG Veeteelt: 60% BKG voedsel- gerelateerde emissies België: 9% landbouw 6% veeteelt (directe uitstoot)

Akkoord van Parijs 2050: Max 1,5°C klimaatopwarming Uitstoot landbouw 2050: 52% (Bajzelj et al, 2014) Recente studie: klimaatimpact plantaardige voeding < vleesproducten (Poore & Nemecek, 2018) Oplossing: veestapel afbouwen

Veevoeder België 50% afhankelijk van import Veevoeder vs. humane voeding Verandering van landgebruik Ontbossing

Greenpeace aanbevelingen Vermindering van de vleesconsumptie en -productie met 50% tegen 2050 Minder maar beter vlees Meer gezonde plantaardige alternatieven

Transitie naar agro-ecologisch landbouwmodel

Less meat more life