Een ander voedselsysteem? Waarom?
COP21 – Parijs – 2015
Context: stijgende vleesconsumptie
Wereldwijde vleesconsumptie (FAOSTAT 2018) Varkensvlees +23% Referentiejaar 1970 Varkensvlees +23% Kippevlees +96% Rundsvlees -10% varkens en kippen 70% wereldwijde vleesproductie België Vleesconsumptie: 770 à 980gr/week 2x aanbevelingen (VIGL, 2017) Productie: bijna 2 miljoen ton vlees (FOD Economie 2016)
Gevolgen milieu vleesproductie Klimaat Ontbossing Water- en bodemvervuiling
Klimaat Huidige uitstoot (IPCC, 2014) Landbouw: 24% BKG Veeteelt: 60% BKG voedsel- gerelateerde emissies België: 9% landbouw 6% veeteelt (directe uitstoot)
Akkoord van Parijs 2050: Max 1,5°C klimaatopwarming Uitstoot landbouw 2050: 52% (Bajzelj et al, 2014) Recente studie: klimaatimpact plantaardige voeding < vleesproducten (Poore & Nemecek, 2018) Oplossing: veestapel afbouwen
Veevoeder België 50% afhankelijk van import Veevoeder vs. humane voeding Verandering van landgebruik Ontbossing
Greenpeace aanbevelingen Vermindering van de vleesconsumptie en -productie met 50% tegen 2050 Minder maar beter vlees Meer gezonde plantaardige alternatieven
Transitie naar agro-ecologisch landbouwmodel
Less meat more life