Kwaliteitszorg Onderwijs GW dr

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Doel van de miniconferentie: Weten waar je op je opleiding over in gesprek kunt gaan mbt het toetsen van taal in totaal. Voettekst.
Advertisements

Expertmodule 3 Toetsanalyse / UT S&O en DAAD onderwijsadvies
Op weg naar de landelijke toetsenbank lerarenopleidingen
Screening van toetsen: Psychometrische analyse
Aanvang eerste leerjaar
Naar een nieuwe Toetscultuur EHON-conferentie Gert-Jan Los.
Van wie is de kwaliteit van het onderwijs?
Studiedag ‘Diversifiëren van evaluatiemethoden’ 5 juni 2008
Onderwijsondersteuning chemie Hernieuwing van de eindtermen van de ba- en ma- opleidingen chemie Nicole Totté, Inge Serdons.
‘Evaluatie’ op opleidingsniveau
Bijeenkomst 8 Summatieve toetsing
TENTAM MC tentamenverwerking op de UT. TENTAM OP DE UT2 TENTAM Eigenaar S&O Vanaf 1984 in gebruik Jan van Zyll (Verwerking) (ICTS- Spiegel 307) Jan de.
Werkbijeenkomst Leerdoelen & Toetsing Bijeenkomst in het kader van de accreditatie / zelfevaluatie IO en IDE 23 mei 2013.
Workshop Rienk van Marle en Joris Verwijmeren Themadag Onderzoek 18 november 2010, Amsterdam Themadag Onderzoek 2010 Van Marle&Verwijmeren.
Kwaliteit door een zelf regulerend proces, ondersteunend en motiverend
Ervaringen en ontwikkelingen Utrecht 15 februari 2011.
Kwaliteit in examens, borgen en stimuleren. Kwaliteitsborging EVC-procedures EVC in het MBO 22 mei 2007 Henk van Leeuwen Manager externe betrekkingen KCE.
Toetsen & Toetsen 16 november Toetsen & Beoordelen Na deze ochtend 1- Weet je wat een effectieve en gefundeerde toetsconstructie is 2- Weet je.
Interpretatie van statistiek bij toetsen en toetsvragen
Professionalisering Medewerkers
Centrale facilitering van personeelsprocessen
Van, voor én door het onderwijs.
11 december DTL: een eerste concept Een aanzet Han Smolenaars Marieke Reijken.
Kwaliteitsinstrumenten
Facultaire Opleidingscommissie Informatica TouW-symposium 13 november 2010 Michallis Pashidis.
Werkveldconferentie 3 juni 2015 Wat is de rol van zorgverlener door de ogen van leerjaar 2?
Toetsbeleid aan de faculteit Architectuur
Presentatie audit SDV Inhoud handleiding audit. Presentatie audit SDV Vorm: De opleiding maakt een portfolio waarin zij laat zien dat ze voldoet aan de.
Startcollege B2 Psychologie
Paramaribo, september 2015 Ten behoeve van leerkrachten van de EBGS Mr.dr.E. Marshall & M. Day.
PTA Programma van toetsing en afsluiting
Bijeenkomst 1 – 24 September 2015
In vijf stappen naar het accepteren van en werken met de uitkomsten van de Nationale Studentenenquête 5 November 2015.
Het betrekken van studenten bij de toetscyclus
Project: Oriëntatie op het beroep Marie-Joze van Raak - Docent SPH - jaar 1 coördinator
Presentatie titel Rotterdam, 00 januari 2007 Afstuderen bij Business IT & Management Rotterdam, november 2014.
Pemprl.
Werkveldoverleg Maatschappelijke Zorg 17 juni 2014.
De rol van de examencommissie in instellingsoverstijgende toetsen
Examencommissies in accreditatiekader 6 juni 2011 Fred Mulder.
Eerste ervaringen BKE Hogeschool Leiden paula
Hoe is de vaststellingscommissie georganiseerd? Er is één centrale vaststellingscommissie. De vaststellingscommissie heeft een aantal benoemde leden. Iedere.
Ontwikkelingen toezicht speciaal en voortgezet speciaal onderwijs Cindy Ligt Piet van de Pol.
Begin- situatie Werk- vormen Leer- processen Leer- middelen Leerstof Evaluatie Leerdoelen.
Meten is weten? Do’s en don’ts van mondeling examineren Lisa De Jonghe Dienst Onderwijs Geneeskunde.
Toetsing: het hart van onderwijs! 16 april 2013 Karen Heij.
VOORLICHTINGSAVOND TL 3. PROGRAMMA PLENAIR EXAMENPROGRAMMA PTA VOORBEELDEN VAN PTA VRAGEN VAN OUDERS MENTOREN BEGELEIDING CONTACTEN INDIVIDUELE VRAGEN.
Expertiseteam ToetsenbankThemadag Digitale Toetsing 1 december 2011 Alex van Essen.
Print & Scan Wat kan ik leren uit print & scan analyses over mijn meerkeuzeexamen? Lisa De Jonghe O 2 : dienst Onderwijs Ondersteuning.
1 Toetsontwikkeling en kwaliteit AOC-raad presentatie Silvester Draaijer (Onderwijscentrum VU)
PTA VOORLICHTING KLAS 3BB / KB. PR0GRAMMA MENTOREN BEGELEIDING CONTACTEN INDIVIDUELE VRAGEN PLENAIR EXAMENPROGRAMMA PTA VOORBEELDEN VAN PTA VRAGEN RONDOM.
DE KWALITEIT VAN DE TOETSING BORGEN EN ZORGEN Studiemiddag examencommissies 26 mei 2016 Martine Pol.
Toetsing en toetsontwikkeling
Landelijke kennistoetsen in het onderwijs van de instelling Workshop tijdens Studiedag VH toetsing en externe validering Driebergen,12 december 2013 Roger.
Zorgen en borgen Groepswerk GZW
Studieloopbaanbegeleiding
Bijeenkomst ‘Blended Learning’ 22 maart 2016
Doelstelling Beoordelingsprocedure voor alle studenten met het opleidingsprofiel als basis Niet op basis van gevoel en relatie … maar op basis van criteria.
12 september 2016 Marielle Stel – Opleidingsdirecteur Psychologie UT
Tentamenverwerking -en analyse in ErasmusArts
Informatie voor de scholingsgroepen Hogeschool Inholland
Voorlichtingsavond 4 mavo
De beoordeling van scripties en werkstukken
Het online opzetten, afnemen, beoordelen en verwerken van toetsen
Lesgeven zonder cijfer?
Toetsing Vakdidactiek 2.
Vakdidactiek EP 2 bijeenkomst 2
iL 19: De evolutie van toetsing bij biologie
Indoor Comfort Index Validatie van het meetinstrument
Onderwijskunde en vakdidactiek
Transcript van de presentatie:

Kwaliteitszorg Onderwijs GW dr Kwaliteitszorg Onderwijs GW dr. Henk Boer, OWD / Opleidingsdirecteur Psychologie 16-11-2018

Kwaliteitszorg Onderwijs GW Intensieve vakevaluaties achteraf Panelgesprekken met jaarvertegenwoordigers (studenten in het vak) Procedures voor klachtenmeldingen door studenten Exit enquetes Bachelor en Master Sinds 2009-2010 ook: Kwaliteitsborging Toetsing en Beoordeling Screening Afstudeeropdrachten 16-11-2018 2 2

Kwaliteitsborging Toetsing en Beoordeling Doelen Borging kwaliteit van toetsing en beoordeling - Garanderen dat een student voldoet aan de leerdoelen van een vak Stimulering van professionalisering van docenten Vroegtijdig signaleren van probleempunten en zorgen voor verbeteringen in de toetsing 16-11-2018 3 3

Screening afstudeeropdrachten (Ba en MA) Doelen screening afstudeeropdrachten Bewaken niveau van de eindwerken Zorgen voor een meer uniforme beoordeling van de eindwerken 16-11-2018 4 4

Kwaliteitsborging Toetsing en Beoordeling Info van de docent, aangevuld met info van de onderwijscoordinator Toetsbeschrijvingsformulier Beoordeling door lid van de examencommissie Toetscreeningsformulier 16-11-2018 5 5

Toetsbeschrijving (info van docent) Een week na einde vak ontvangt docent Toetsbeschrijvingsformulier. In dit formulier vult de docent de volgende gegevens in: Vakbeschrijving: meestal info uit Osiris Toetsschema: gehanteerde toetsen en voor welke leerdoelen welke toetsen werden gebruikt (toetsmatrijs) en weging van de toetsen Transparantie: welke info is aan de studenten via BB bekend gemaakt Beschrijving van de beoordeling: Antwoordmodel mc en open vragen (voegt antwoordmodel toe) Beoordelingsformulier opdracht (voegt beoordelingsformulier toe) 16-11-2018 6 6

Toetsbeschrijving (info van docent) Behaalde resultaten door de studenten Ruwe scores en cijferverdeling Psychometrische analyse van de toets Betrouwbaarheid toets (interne consistentie: Cronbach alpha) Moeilijkheid van de vragen (p waarde: % goed) Onderscheidingsvermogen items (item-rest correlatie) Evaluatie verloop vak en toets door docenten (schriftelijke toelichting) De toets zelf

Toetsbeschrijving (info van de onderwijs coordinator) Evaluatie tentamen door studenten Overzicht behaalde eindcijfers (BOZ gegevens) 16-11-2018 8 8

Toetsscreeningsformulier (voor lid Ex Cie) Beoordeling van de informatie in het Toetsbeschrijvingsformulier Beoordeling Toetsschema: Sluit de toetsvorm aan bij (het type) leerdoelen? Beoordeling toetsmatrijs Zijn alle leerdoelen getoetst? (check bij welk leerdoel een aantal tentamen vragen horen) Toetsvorm tentamen Zijn de toetsvragen te begrijpen? Is er een goede antwoordsleutel? Zijn er niet te veel vragen in ongewijzigde vorm uit eerdere toetsen?

Toetsscreeningsformulier (voor lid Ex Cie) Toetsvorm: opdracht Is er een beoordelingsformulier met beoordelingscriteria? Transparantie Is informatie over de toetsing helder gecommuniceerd aan de student? Analyse van de tentamenresultaten Is er een psychometrisch analyse uitgevoerd? (indien mogelijk) Moeilijkheid van de vragen is onderzocht? Onderscheidingsvermogen vragen onderzocht? (samenhang vraag met totaal score)

Toetsscreeningsformulier (voor lid Ex Cie) Cesuur, cijferverdeling en slagingspercentage Is de cesuur redelijk? (hoeveel vragen goed voor een 6) Is het percentage geslaagden redelijk? (Niet extreem) Is de cijferverdeling redelijk (er moet wel spreiding zijn) Oordeel studenten toetsing vak (tentamen en opdracht) Op basis van vakevaluatie: < 3 aandachtpunt Zijn er specifieke omstandigheden geweest bij het verloop vak?

Rapportage aan de docent Examencommissie stuurt brief naar de docent met screeningsresultaten Akkoord Aandachtspunt Kritiekpunt (herscreening volgende keer)

Jaarlijkse screening van theses (door Ex Cie) Griffier selecteert willekeurig 30 bachelor theses en 30 master theses Aantal geselecteerde theses is evenredig aan het aantal theses in elke afstudeerrichting (bij Psychologie 5 richtingen) Theses op alfabetische volgorde: eerste kiezen en dan vervolgens begeleider anders en cijfer anders, etc. (doel is variatie) Eerste screener beoordeelt de thesis en gebruikt daarbij hetzelfde beoordelingsformulier als de begeleidende docenten Aan de screening per these wordt maximaal 20 minuten besteed

Screening van theses (door Ex Cie) Rol van het cijfer voor functioneren student en de afstudeervoordracht kan rol spelen bij verklaren van discrepantie met docent cijfer Beoordeling door tweede screener volgt als Het cijfer meer dan een punt afwijkt van de docent beoordeling Er bepaalde kritieke punten zijn gevonden Wanneer de screener de scriptie als onvoldoende beschouwd. De resultaten worden besproken in de werkgroep uit de Ex Cie en eventueel met de docent Bespreekgevallen wijken 2 punten of meer af Verslaglegging van de uitkomsten in het jaarverslag Ex Cie

Aanbevelingen Borging kwaliteit toetsing belangrijk instrument bij bevordering professionalisering docenten Met de formulieren kan dit op een relatief eenvoudige wijze worden uitgevoerd Borging kwaliteit theses belangrijk voor handhaven niveau opleiding Borging kwaliteit theses is een grotere uitdaging, omdat er in het schrijfproces van theses meer factoren van belang zijn (variatie in beoordeling tussen groepen docenten)