Diëten H 5.1 Ruststofwisseling Waar hangt dit van af? lichaamsgewicht

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Voorlichtingsavond De Granaet.
Advertisements

Stofwisseling in planten
Voedingsvezel (ballaststof): stoffen in plantaardige voedingsmiddelen (b.v. cellulose) die niet door enzymen van de mens kunnen worden afgebroken. Voedingsvezel.
Totaal aan Ppt H1 (Am) 5 Havo.
Materie, energie en leven
Voedingsmiddelen en voedingsstoffen
B3 Glucose als grondstof
Stofwisseling in planten
Enzymen voor de vertering
Voortgezette assimilatie
Hoofdstuk 4 Voeding.
Animatie 1 Enzymen Bioplek Animatie 2 Enzymen Bioplek
Bst 3 Stengels.
Spijsvertering.
Thema 2: Voeding en Vertering
Voedingsstoffen.
Voortgezette assimilatie =
Voedingsstoffen.
Spijsvertering door enzymen
Basisstof 1: Voedingsmiddelen en voedingsstoffen
Organische moleculen.
Voortgezette assimilatie =
Voedingsmiddelen & voedingsstoffen
Hoofdstuk 14 Chemie van het leven.
T4 – Voeding en Vertering
HAVO 5 Boek biologie voor jou Havo B deel 1
Regeling door Hormonen
Periode 2.1 Biomoculen en enzymen..
Biomoculen, Spijsvertering en Moleculaire genetica.
Hoofdstuk 10 Paragraaf 1: Goed geregeld. Wat gaan we doen vandaag?  Bespreken eerste deel paragraaf 1  Maken paragraaf 1.
Koolhydraten
Hoofdstuk 4: Voeding HAVO 4.
Introductie sportvoeding
10.1 Goed geregeld Hst 10 Gezondheid 3 VWO.
Voorbereiding geboortestage. Onderwerpen: Doel voeding Voedingsbestanddelen Voeding in de praktijk Voeding.
Stofwisseling Thema 1.
Voeding & Vertering.
Voedingsmiddelen/voedingsstoffen Voedingsmiddelen: alles wat je eet of drinkt Voedingsstof: nuttige bestanddelen in voedingsmiddelen.
Voortgezette assimilatie 1
Voeren en verzorgen Klas D21 MBO Doetinchem
Het menselijk spijsverteringsstelsel.
Klas DD31 en DD41 MBO Doetinchem
Voortgezette assimilatie 1
Antwoorden college 3 Noem de 5 structuren/ruimten waar de keelholte mee in verbinding staat. Neusholte, mond, luchtpijp, slokdarm, buis van Eustachius.
Maagdarmkanaal V31, Voeding.
Voedingsstoffen Bouwstoffen
Gezonde voeding.
Hoofdstuk 2 Paragraaf
Koolhydraten, Eiwitten, Vetten
Smul gezond.
Voedingsstoffen.
Biomoculen, Spijsvertering en Moleculaire genetica.
Voeding en Vertering 2 VMBO – KGT Thema 2.
VOEDING 31 dia’s.
Voeding Kenmerken van voeding.
T2. Voeding en Vertering B1. Voedingsmiddelen en voedingsstoffen B2. Het aantonen van voedingsstoffen B3. Gezonde voeding B4. Het verteringsstelsel van.
Vertering van voedingsstoffen
Thema 1 Planten.
2 Vertering & Voedselopname. 2 Vertering & Voedselopname.
Organische stoffen Anorganische stoffen.
Voeding en vertering.
Gezonde voeding.
Voeren en verzorgen Periode 1 – Introductie en H1.
Planten HV.
Spijsvertering Bijgewerkt
Thema 2 Voeding en vertering
Voortgezette assimilatie 1
Organische stoffen Anorganische stoffen.
Transcript van de presentatie:

Diëten H 5.1 Ruststofwisseling Waar hangt dit van af? lichaamsgewicht geslacht lichaamsgewicht leeftijd Tijdstip: van de dag jaargetijde (winterslaap!) Warmbloedig/koudbloedig

berekening

De stoffen in de voedingsmiddelen H 5.2 Voeding Voedingsmiddelen : Alles wat je eet Voedingsstoffen : De stoffen in de voedingsmiddelen Dit zijn: - Eiwitten - Koolhydraten - Vetten - Mineralen - Vitaminen - Water

Opslag van stoffen in de plant: zetmeel, suikers, eiwit, vet (plantaardige olie!) Voedselgewassen bevatten deze voedingsstoffen !! Bollen bijv. uien - Knollen bijv. suikerbiet - Zaden bijv. bruine boon - stengels bijv. suikerriet - wortels - bladeren bijv. spruiten - vruchten

Hoe zit een plant in elkaar?

Bouw van de Stengel 1 vaatbundel Vaatbundels in een stengel Bastvaten (levend) transport van organische stoffen cambium: delingslaag Houtvaten (dood) transport van water en zouten (anorganische stoffen)

3D plaatjes van eiwitten voedingsstoffen Eiwitten: een keten van aminozuren (20 soorten, waarvan 8 essentiële: zie bron 6) functies: - enzymen (bijv. verteringsenzymen) - hormonen (bijv. insuline) - transport (bijv. hemoglobine) - bouwstof (bijv. keratine, membraaneiwitten) - brandstof (als er een tekort aan glucose is) afbraak: door de lever  vormt ureum  uitgescheiden door de nieren 3D plaatjes van eiwitten

Koolhydraten: monosachariden disachariden polysachariden bijv. glucose, fructose, bijv. maltose, bijv. zetmeel, glycogeen desoxyribose sacharose cellulose maltose glucose Functies van koolhydraten: Brandstof Bouwstof: - desoxyribose (in DNA) - koolhydraatketens aan eiwitten in celmembranen (voor herkenning van eigen of lichaamsvreemde cellen) - Vet (een teveel aan suikers wordt omgezet in vet onder de huid) zetmeel

Een fosfolipide: bouwsteen van membranen Vetten: glycerol + 3 vetzuren verzadigde vetzuren: dierlijk onverzadigde vetzuren: plantaardig + vis (olie!) essentiële vetzuren (Omega-3 en -6) glycerol 3 vetzuren Functies van vetten: - brandstof - bouwstof fosfolipiden: bouwstof voor membranen Een fosfolipide: bouwsteen van membranen

Dubbele laag fosfolipiden Koolhydraatketens aan membraaneiwitten Cholesterol Koolhydraatketens aan membraaneiwitten Eiwit Filmpje membranen Cholesterol: - bouwstof voor membranen - de bouwstof voor testosteron, oestrogeen en progesteron - bouwstof voor Vitamine D Vit. D

Vitamines A, B1 t/m 6, B12, C, D, E, K vit K1: in je voeding vit. K2: door je darmflora vaak co-enzymen: bestanddelen van enzymen gebreksziekten: zie BINAS 82A beri-beri nachtblindheid scheurbuik rachitis Vit. C

Water bouwstof (60% van ons lichaam) transport (denk aan bloed) oplosmiddel temperatuurregulatie (verdamping van zweet) chemische reacties (o.a. bij vertering)

Mineralen bouwstoffen: - calcium (botten) - ijzer (in hemoglobine) spoorelementen (vaak deel van enzymen/hormonen): - jood (voor het schildklierhormoon = thyroxine) - fluor (voor het tandglazuur) - magnesium (nodig bij dissimilatie) Schildklier

H 6.1 - gezonde voeding - hoeveelheid variatie hygiene additieven

Voedsel conservering en Additieven Temperatuur Koelen Verhitten – pasteuriseren / steriliseren / UHT Gasverpakken Conserveermiddelen (additieven) Suiker / zout Azijn  lage pH doodt bacteriën Sulfiet (wijn) Drogen Roken (vis) Additieven (E-nummers) Kleurstoffen Smaakstoffen Smaakversterkers Emulgatoren Antioxidanten ADI = aanvaardbare dagelijkse inname