Wijn.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
oenologiekennis testen. Klik op het gekozen antwoord.
Advertisements

Titreren.
ECHT DOELTREFFEND ! MUGGEN BESTRIJDEN
Vinificatie zoete en versterkte wijnen
2. Hoe zuur is azijn? 2.1 Wat is azijn?
Productie Wijn.
Dichtheid Dit hoofdstuk gaat over dichtheid. Dichtheid is een eigenschap van een stof, en is voor iedere stof anders.
VINIFICATIE SVH Wijncertificaat.
DE DRUIVENSTOK SVH Wijncertificaat.
VINIFICATIE MOUSSERENDE WIJNEN
WITTE WIJNBEREIDING SVH Wijncertificaat.
RODE WIJNBEREIDING SVH Wijncertificaat.
MOUSSERENDE WIJN Stijn Galle.
Chemie: Practicum IJzerzandsteen
2 Het lekkere van alcohol
Domaine Petit Désiré Vrij groot domein in Pupillin gesticht in 1932 door Désiré Sinds geruime tijd staan nu de twee zonen Gérard en Marcel aan het hoofd.
De ronde van Frankrijk deel 10: Champagne
Massa, volume en inhoud..
Een zout herkennen 4GT Nask2 Hoofdstuk 5.5.
Titreren 4GT Nask2 Hoofdstuk 6.6.
4.5 Samenstelling van mengsels
Wijnkennis.
Marc Vlaeminck Van druif tot wijn Marc Vlaeminck Copyright 2003.
Vloeistoffen meten Kennismaking met het meten van vloeistoffen
Wijn.
Wijn Het proces.
De chemische concentratie
Molariteit Molariteit concentratie van stof X [X] = Eenheid molair M
Practicum titreren.
Plastic.
Meten aan Bier Mout Gewicht Water Volume Maisch Temperatuur Zuurgraad
Sportvoeding. Verschillende sportvoeding Energiedrank: Aanvullen van koolhydraatgehalte Dorstlesser: Aanvullen van mineralen en vocht Hersteldrank: Aanvullen.
Hygiëne omvat 2 begrippen Reinigen Steriliseren.
Klaren EN Bottelen Theo Jacobi. Klaren EN Bottelen Theo Jacobi.
Theo Jacobi We beperken ons tot de grootheden die wij als amateur wijnmakers meten.
Druiven & regio’s Wie denkt dat het runnen van een wijndomein een luizenleventje is ,zal bedrogen uitkomen. Het is een stevig boerenbestaan en er zal.
Likeur zelf maken 1 Wat is likeur?.
VAN GERST TOT BIER AARSCHOTSE TRIPEL.
Van druif tot wijn merlot sauvignon blanc cabernet sauvignon syrah chardonnay gamay malbec chenin blanc riesling viognier sangiovese tempranillo.
CO2 Prosecco Cava champagne crémant
Deze wiskunde oefeningen zullen je verrassen...
Zuur base titratie Methode om concentratie bepalingen te doen Nodig
(logo SWON) De smaak van druiven - hoofdstuk 2
Wijnmaakcursus BWB Opzet: 2 lesdagen in mei/ juni
Wijn maken.
Wijnmaken voor beginners
Wijnadditieven sulfiet
Excretie of uitscheiding
De Kookproef Doel, Bepalen van: Alcohol percentage van de wijn
Zuur base titratie Concentratie bepaling Onbekende oplossing zuur
Hoofdstuk 2 Wat gaan we doen? Terugblik Doel van vandaag Nieuwe stof
Wijnclub “Edelrot” 5 maart 2019 Cabernet Sauvignon
Wijnclub “Edelrot” 18 december 2018 Champagne millésimé
Transcript van de presentatie:

Wijn

Wijn Om wijn te maken heeft men druivensap nodig. Voor rode wijn gebruikt men druiven zoals: Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, ... Voor witte wijn gebruikt men druiven zoals: Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Blanc, ...

Wijn Onze wijnbereiding start bij druivensap uit “consumptiedruiven”. De kleur en de smaak van onze wijn zullen dus anders zijn dan de “echte” wijnen die we op de markt vinden! Met kleurstoffen en smaakverbeteraars kunnen we onze wijn wel wat aanpassen maar voor commerciële doeleinden is dit verboden!

Wijn Stap 1: Suikergehalte bepalen Hydrometer of densimeter Een densimeter in gedistilleerd water gedompeld, zakt in het water tot op de schaalverdeling 1000. Dit wil dan zeggen dat 1 liter water 1000 g weegt. De densimeter kan dus gebruikt worden om de massadichtheid van vloeistoffen te bepalen. Wanneer men nu suiker oplost in water gaat 1 liter van dat water zwaarder wegen naarmate men meer suiker oplost. Men bereikt bijvoorbeeld een dichtheid van 1050. Druivensap met suiker weegt dus meer dan gewoon water!

Wijn Via de dichtheid kan je het aantal gram suiker per liter druivensap bepalen! Indien je geen suiker toevoegt, kan je het te bekomen alcoholgehalte aflezen in nevenstaande tabel. Wens je een hoger alcoholgehalte, dan moet je suiker toevoegen door het verschil te maken tussen het te bereiken suikergehalte (lees: alcoholgehalte) en het vastgestelde suikergehalte. Bv: Je leest een dichtheid van 1050 af bij je druivensap. Dit betekent 130 g suiker per liter sap. Je kan dus een alcoholgehalte van 6,79% (6,79 ml per 100 ml wijn) bereiken. Wil je een alcoholgehalte van 13,58 bereiken, moet je 260 g suiker per liter sap hebben. Dus: 260 g – 130 g = 130 g suiker per liter sap toevoegen!

Wijn Stap 2: Zuurtegraad bepalen Titratie Indicator Acidometer

Wijn Aantal gram per liter bepalen en oplossen in 1 liter druivensap Stap 3: Giststarter klaarmaken Aantal gram per liter bepalen en oplossen in 1 liter druivensap Verwarmen tot +/- 30°C Na 20 ‘ toevoegen aan druivensap

Wijn Stap 4: Gisting Mandfles met druivensap, suiker en gist afsluiten met een waterslot Alcoholische gisting gebeurt anaëroob Duurt +/- 4 à 6 weken Regelmatig omzwenken om suiker in oplossing te houden Suiker wordt door gist omgezet in koolstofdioxidegas en ethanol

Wijn Stap 5: Overhevelen Door een hoog alcoholgehalte en een gebrek aan suiker gaan de gistcellen afsterven. Eénmaal de gisting voorbij is, moet men de wijn gaan overhevelen zodat er geen slechte aroma’s worden toegevoegd door de afgestorven gistcellen. Dit gebeurt na +/- 3 maanden of 12 weken. De te overhevelen wijn bevindt zich in het bovenste vat! Laat de wijn langs de wand van het onderste vat stromen zodat er zo weinig mogelijk zuurstofgas in oplost (oxidatie!) Voeg eventueel druivensap toe zodat het vat tot bijna boven gevuld is! (oxidatie)

Wijn Stap 6: Bottelen Na een eventuele 2e heveling kan men de wijn na een aantal maanden op fles laten. Laat ook hier de wijn langs de wand van de fles instromen om zo weinig mogelijk zuurstofgas op te nemen! Met een kurkapparaat wordt een kurk op de fles gedaan. Bewaar deze wijn niet! Drink hem binnen het jaar! Proost!

Wijn Zelf een etiket ontwerpen: Naam van de wijn Alcoholgehalte 13 V% Productiejaar 2017 Volume 75 cl …