De spijsvertering BLOKBOEK NATUUR – LES 7.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Toets: dino’s Wat moet ik kennen?.
Advertisements

Thema: mensen Je eten op reis.
Hoe eten dieren Door: Ernst Valentijn.
Producenten doen aan fotosynthese
Thema 2. Voeding en vertering.
Bloemen, vruchten, zaden
Thema 2: Voeding en Vertering
Allemaal beestjes Wereldoriëntatie les 2. Planten- en vleeseters.
De kringloop van voedingsstoffen in de natuur
Basisstof 1: Voedingsmiddelen en voedingsstoffen
Basisstof 9: Autotroof en Heterotroof
Inhoud les Herhaling Uitleg Film Opdrachten Huiswerk.
Afval Hoe kom je eraan? Wat moet je ermee?.
Woordenschat groep 5 Thema 9 Les 3
413 – ECOLOGIE.
Filmpje: Dierentanden
Lekker en Gezond de Quiz
Hoofdstuk 9 Paragraaf 1 Alles werkt.
Verbranding en ademhaling
Stikstofkringloop Koolstofkringloop
Hoofdstuk 7 Paragraaf 7.5.
MEXICO. INHOUDSOPGAVE 1. Voorwoord 2. Algemeen 3. Geschiedenis 4. Bevolking 5. Natuur 6. Eten en drinken 7. Vragen.
Thema planten - Les 6 - Wortels -
Voeding & Vertering.
Maagdarmkanaal V31, VOEDING. Voedsel en maagdarmkanaal A. Plantaardig materiaal B. Vlees C. Insecten D. Zowel plantaardig als dierlijk materiaal 1. Carnivoor.
Thema Leven Les 5 Metabolisme.
VHP Les 10.
Eetadvies.
Voeren en Verzorgen Les 2.
Groen op je bord.
Quiz: de voedingsstoffen
Inleiding Stofwisseling
Wat Usain Bolt kan leren van het jachtluipaard
LES 9 – PLANTEN ALS VOEDSEL
LES 15 – HET GEHOOR BLOKBOEK NATUUR 7.
ROOFVOGELS EN UILEN LES 13 – BLOKBOEK NATUUR.
DE ADEMHALING BLOKBOEK NATUUR LES 11.
Blokboek - Natuur 7 Les 1 - Zoogdieren.
Biologie Algemeen.
Biologie Algemeen Niveau 3/4.
Maagdarmkanaal V31, Voeding.
BLOKBOEK NATUUR 7 LES 5 - PLANTEN.
Samen eten Nectar 2.4 Blz 47 tb.
Trailer 'dansen op de vulkaan'
Cursus 2.2 Het Leven van de Eerste Mensen Klas 1 KGT Lesweek 2
Cursus 2.2 Het Leven van de Eerste Mensen Klas 2 BK Lesweek 2
Door: Silke, Anniek en Kayleigh
Voeding Paard.
Voeding en Vertering 2 VMBO – KGT Thema 2.
Voeding en vertering Hoofdstuk 2.
Thema 3 ecologie.
Ecologie Hoofdstuk 6.
413 – ECOLOGIE.
Voeding: Spijsvertering en uiterlijke verschillen voersoorten
Maagdarmkanaal V31, Voeding.
Hoofdstuk 2 Stoffen Wat gaan we vandaag doen? Opening Nieuwe stof
H6: Anatomie & Fysiologie
Voeren en Verzorgen Vogels
Organische meststoffen
Thema 2: Voeding en Vertering
Thema 2 Voeding en vertering
De organen voor vertering
Deel 3: Spijsvertering van het rund en het varken
Transcript van de presentatie:

De spijsvertering BLOKBOEK NATUUR – LES 7

SPIJZEN Spijzen = het voedsel dat we iedere dag eten en drinken. Mensen / dieren eten om in leven te blijven. Het voedsel moet opgenomen worden door het lichaam, omdat het lichaam hier stofjes uit moet gebruiken.

VERTEREN Voordat het lichaam de voedingsstoffen (=de belangrijke stoffen die in het voedsel zitten en het lichaam nodig heeft) op kan nemen, moet het eerst in kleine stofjes worden afgebroken Een ander woord voor het afbreken van het voedsel in kleine stukjes = verteren Het verteren van spijzen = spijsvertering

DE SPIJSVERTERING (filmpje)

VERSCHIL MENS EN DIER De meeste zoogdieren hebben ongeveer dezelfde spijsvertering als de mens Verschillen zijn er ook: Planteneters hebben een langer darmkanaal dan vleeseters (het verteren van planten is namelijk lastiger dan het verteren van vlees) Sommige planteneters hebben zelfs meerdere magen om de planten goed te verteren (deze dieren noemen we herkauwers)