Vruchtensappen Jente van der mei
Les doelen Aan het eind van de les kunnen de leerlingen een mening vormen over of vruchtensap gezond is of niet Aan het eind van de les weten de leerling het verschil tussen vruchtensap en vruchtendrank Aan het eind van de les weten de leerlingen de drie manieren om vruchtensap te verkrijgen Aan het eind van de les weten de leerlingen hoe ze vruchtensap moeten serveren
Vruchtensap Vruchtensap = sap gemaakt van 1 of meerdere fruitsoorten Sap is een wettelijk beschermde term voor een product dat uit 100% vruchtensap bestaat
Vruchtensap versus vruchtendrank Niet hetzelfde al ziet de consument dit vaak wel als hetzelfde Vruchtennectar valt onder de categorie frisdrank Is vruchtensap dan wel gezond? Niet altijd vaak bestaat het uit vruchtenpoeder aangelengd met water
3 manieren van verkrijgen vruchtensap 1. Vers persen 2. Vers persen en bewerken 3. Het maken van een concentraat
1. Vers persen Beperkt houdbaar Steeds vaker kan je in de supermarkt verse jus d’orange persen
2. Vers persen en bewerken Na vers persen wordt het sap bevroren Verplaats naar plek voor verdere bewerking ontdooien Pasteuriseren van het sap Wat is pasteuriseren? Het pasteuriseren is het inactief maken van bacteriën waardoor het product langer houdbaar blijft
3. Het maken van een concentraat Na het vers persen wordt het water uit het sap onttrokken ontstaat vruchtenpoeder Dit onttrekken gebeurt in een vacuüm dampinstallatie bij 25 graden Celsius. Door deze lage temperatuur wordt de smaak niet beïnvloed Daarna verplaatst naar plek voor verdere bewerking water toegevoegd en verpakt
Serveren van vruchtensap Net als frisdrank in kleine flesjes Zelfde als frisdrank serveren etiket naar de gast Belangrijk: Goed schudden voor serveren
Doelen behaald? Testen middels een Kahoot