Konijnen.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Pluimvee, konijnen en cavia’s
Advertisements

EHBO.
Marokko. Marokko Welke vaccinaties worden er voor deze reis aanbevolen?
Konikpaarden Van:Jantine Brouwers.
Presentatie over: Konijnen
Welke soa’s zijn gevaarlijk en besmettelijk
De Tijger.
Seksueel Overdraagbare Aandoeningen (SOA’s)
Extra aandacht voor de voeding van ouderen
Basisstof 8: Seksueel overdraagbare aandoeningen
Het konijn Door (jouw naam).
Wat zijn secundaire problemen?
Depressie bij ouderen.
Epilepsie.
Door: Kelly Blankenau, Daniek Vaneker en Jorieke Geltink
Gemaakt door: Nikki Simone Iris Ellen Jessica
Diarree Buikloop.
ONDERWERP KANKER Maik Krijgsman & Danny Bassa
ASTMA IN HET ONDERWIJS Astma is een veelvoorkomende ziekte. In deze presentatie staan we stil bij de betekenis van deze ziekte binnen het onderwijs. Deze.
Zoönosen Gezondheid V21-22.
Verloskunde konijn Klas 4.3DP Schooljaar
Verloskunde fret Klas 4.3DP Schooljaar
Seksueel overdraagbare aandoeningen
Aandoeningen van het oor. Anatomie oor 1.Oorschelp 2.Evenwichtsorgaan (halfcirkelvormige kanalen) 3.Gehoorzenuw 4.Gehoorgang 5.Trommelvlies 6.Gehoorbeentje.
Onderzoek van huid, haar en nagels
De Ziekte van Huntington
Het konijnHet konijn.1. weetjes Ik ben 3 jaar als ik een kindje krijg. Mijn vijanden zijn: een vos en een wolf. Konijnen kunnen 3 keer per jaar kindjes.
VHS-2 EPIDEMIE MET DANK AAN DE MEDEWERKING VAN Dierenarts Inge Thas Europees Specialist Kleine Zoogdieren Diplomate ECZM (small mammal) DAP Thas, Heerweg-Zuid.
Vaccinatie bij kinderen. Inleiding Wat zijn vaccinaties? Welke soorten zijn er? –D(K)TP en Hib –BMR.
Ziekteleer Vandaag Laatste presentatie vorige week Huidparasieten / ringworm / psittacose Entingen (opdracht -> cijfer (1x)) Volgende week:
ANTHRAX.
B. Stof 7 soa’s VEILIG VRIJEN EN Geslachtsziektes
Seksueel Overdraagbare Aandoeningen
Afweer tegen ziekte Gezondheid V31.
Huisvesting en Hygiëne
Huisvesting en Hygiëne
Gezondheid Paard.
Aandoeningen van het oor
Voeding Konijn.
Aandoeningen van het oor
Gezondheid Rund.
Gezondheid paard Joey, Giel en Erna.
Mond, keel, neus en oren (nov 2017 Bouke Cuperus)
Marieke van Melis, Marjan Schooltink, Iris Meuzer
Ziekten van de lagere luchtwegen
Ziekten van de lagere luchtwegen
Afweer tegen ziekte Gezondheid V31.
Alles over seksualiteit Thema: SOA Ontwikkeld door: GGD Rotterdam voor de lesmethode ‘Lang Leve de Liefde’ Kijk voor meer informatie op:
VACCINATIE ZIEKTES.
Planning Theorie kat Opdrachten kat Nakijken vogel Pauze
Scabiës behandeling met tabletten behandeling
Scabiës behandeling met zalfbehandelingabiës behandeling
Ziekte verloop 2.3 en
Verzorgen Paard.
Rugpijn.
Kalverziekte.
Thema 3: SOA’s & Seksualiteit
Voorbereiding geboortestage
Exterieurverzorging hond: aandoeningen en afwijkingen
ADL Les 4.
Module Diergezondheidszorg
Diersoortverdieping: het konijn
Diarree, obstipatie, gastritis
Duizeligheid.
Brozebottenziekte… Wat is dat eigenlijk?
CVID….. Wat is dat eigenlijk?
Transcript van de presentatie:

Konijnen

Hoe herken je een gezond konijn? Ogen schoon en helder Glanzende vacht Oren zijn schoon aan de binnenkant Het konijn heeft voldoende eetlust Voortanden staan recht en zijn niet te lang Konijn kan zich soepel bewegen Ontlasting ziet er goed uit ( rond, droog, vezelig) Juiste lichaamstempratuur ( 38-39.5)

Controlepunten Vacht controleren op wondjes of viezigheid Ogen controleren op viezigheid Tanden nakijken of ze niet te lang zijn Oren controleren op wondjes of viezigheid Controleren of de nagels niet te lang worden Controleren of het dier voldoende eet en drinkt

Besmettelijke infectieziektes VHS Een besmettelijke en dodelijke ziekte die vaak word veroorzaakt door een virus. De symptomen hiervan zijn: suf, koorts, eet niet, en in het laatste stadium van deze ziekte kan het konijn bloederige neusuitvloeingen krijgen. De diagnose kan niet worden gesteld omdat het konijn vaak binnen een paar dagen al dood is. Er is geen behandeling hiervoor behalve dat je je konijn elk jaar laat vaccineren. Een overige maatregel is om hygiënisch te werken en om de konijnen niet bij elkaar te zetten.

Myxomatose Oorzaak door muggen Symptomen: opgezwollen ogen, oren en anus. De oren voelen warm aan en soms krijgen ze longontsteking. Behandeling: Geen behandeling, goede huisvesting, verwarming en pijnstillers kunnen wel vaak helpen. Het duurt dan wel weken tot maanden voordat het konijn weer beter is. Prognose: vaak komt het konijn te overlijden Preventie maatregelen: jaarlijks vaccineren Overige maatregelen: hygiënisch werken.

Erfelijke aandoeningen Geboorteproblemen: Bij kleine dwergkonijnen kunnen geboorteproblemen voorkomen doordat de bekken van het vrouwtje te klein zijn voor het jong, ook zijn deze dieren vaak minder vruchtbaar. Een maatregel die genomen kan worden is om deze konijnen niet te vaak jongen te laten krijgen of helemaal geen. Epilepsie: Dit komt af en toe voor bij witte konijnen met blauwe ogen, het is een ernstige ziekte die de levensduur bekort. Symptomen : rollen van het lichaam, spierverslapping, verwarring, hoofd kantelen of peddelen met de voorpootjes. Behandeling: Een dierenarts zal vaak benzodiazepine medicijnen voorschrijven die vertragen de epileptische activiteiten.

3 overige veelvoorkomende ziektes Verkoudheid : De ogen en oren zijn vies, en het dier heeft ademhalingsproblemen. Als je het konijn niet behandeld kan het overgaan op longontsteking. Je kan het voorkomen door het hok droog te houden en te zorgen voor een goede ventilatie. Schimmel: Jeuk, schilfers, haaruitval. Schimmel is zeer besmettelijk dus je moet andere dieren ook controleren. Schimmel is een zoönose dus kan ook overgaan op mensen, eventuele behandeling is een zalf die de dierenarts voorschrijft. Mijten/ Schurft : Veroorzaakt jeuk en kaalheid, andere konijnen zullen goed gecontroleerd moeten worden op besmetting. Konijnen met mijten die krijgen een goede behandeling bij de dierenarts.

Foto's Schimmel Schurft/mijten Verkoudheid

Gemiddelde levensverwachting Een ram word gemiddeld 6 tot 7 jaar oud Een voedster word gemiddeld rond de 6 jaar In het wild worden ze rond de 9 jaar.