Welkom Zoek- en wachttijden Gemeente Noordenveld Door: Thea Lourens

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
HUURBELEID – consequenties voor CWB Situatie tot voor kort (voor 1 januari 2011):  Alle woningen: huur ca. 75% van de maximaal redelijke huur  Alle woningen:
Advertisements

Vastgoed voor de vrouwenopvang Monique Waarts Directeur Mitros Maatschappelijk Vastgoed.
Welkom bij Baston Wonen 21 mei 2012
Je bent jong & je wilt wonen En als het even kan in Vianen.
Sarah De Baets Julie Cokelaere
Houtskoolschets Starterswoningen. Aanleiding Wachtlijsten woningbouw Grondpositie en kosten Aantrekkelijke gemeente blijven Veel woningen te koop, maar.
Huren de oplossing? Inspiratiedag Wonen Haaglanden 19 november 2012.
Groot huurprijsdebat tussen corporaties en huurders 18 november 2008 Mozes en Aäronkerk.
Toelichting kaderbesluit voor de sociale huur (KSH) en nieuwe financiering (NFS2) 21 juni 2007 Tom Vanden Eede Departement RWO – Afdeling woonbeleid.
hun rol nu en in de toekomst
Visie en strategie gemeente Huizen Aanpak gemeente Huizen
Actualiteiten in de Volkshuisvesting en betaalbaarheid vanuit huurdersperspectief Simone Bovenhorst Consulent Nederlandse Woonbond Zwolle, 20 november.
De Ruyterkade 112 C 1011AB Amsterdam Sturen in de woonruimteverdeling Waarom zou je, als gemeente? 20 januari 2015 Kennisdelingsbijeenkomst.
© GfK 2015 | Supermarktkengetallen | april 2015
Frank Wassenberg & Hanneke Schreuders – Platform31
Passend toewijzen vanaf 1 januari 2016
Passendheidstoets 2016 Jolanda Hoogeboom, Directeur SVH.
Betaalbaar en goed wonen in Zoeterwoude na de woningwet Gezamenlijke avond Rijnhart Wonen en Progressief Zoeterwoude 17 september 2015.
Passend toewijzen en woningwaarderingsstelsel II
Nieuwe Woningwet Algemene ledenvergadering
Huurbeleid Woningstichting Nieuwkoop
Kennissessie De woonvisie en uw woningcorporatie(s)
Gezamenlijke regie bij complexe zorg In relatie met ‘wonen’ Regiopodium 18 januari 2016.
ALV WbvLangedijk 26 november 2015 ALV WbvLangedijk 26 november
Kaders portefeuillestrategie Eigen Haard Bijeenkomst Alert, 12 november 2015.
Visie woonruimteverdeling gezamenlijke woningcorporaties HR Presentatie Gemeenteraad Teylingen, 19 april 2011 Te Huur Regio Holland Rijnland Tom Horn,
De Ruyterkade 112 C 1011AB Amsterdam Woonlasten Ontwikkelingen in cijfers en beleid Steven Kromhout 15 januari 2014.
Thema-avond Betaalbaarheid 15 maart 2016 De Kracht van 2500 huurders.
Woningbouw kern Sevenum Uitwerking van de plannen voor woningbouw aan de Beatrixstraat 3 december 2013.
Algemene Ledenvergadering 17 maart 2016 Marianne Hilbolling Consulent Drenthe.
1 23 september 2008 Vastgoedontwikkeling Mark Nooij Woonwensen Senioren Son en Breugel.
AH WOON WONINGWET WOONVISIE. Algemene Huurdersvereniging WOON Algemene Huurdersvereniging WOON sinds belangenbehartiging voor de huurders van.
Woningmarktonderzoek 23 november. Regio-onderzoek Groningen-Assen Actueel beeld van de woningbehoefte in 2015, 2020 en 2025: Wat is de aard en omvang.
Sint-Oedenrode, mooi wonen in de Meierijstad Woonvisie in hoofdlijnen 23 april 2015.
Vroeger …… 1980 Rente 12 % Eerste woning € (€ 450/mnd)
Ex-gedetineerden en de Huisvestingswet Stadsregio Rotterdam/gemeente Rotterdam Leonie Andriesse.
Van Woningwet naar Prestatie-afspraken WONEN IN HAREN.
1 Wet doorstroming huurmarkt Tijdelijke verhuur 18 augustus 2016 mr. T.J. (Tanja) de Groot en mr. G.S. (Georgie) Geurts VBTM Advocaten.
Huisvesting Sarah De Baets Julie Cokelaere. Huisvesting 1. Algemene Informatie 2. Rollenspel.
Woonmarketing Limburg Een Limburgs Woonmarketingmodel voor en door Limburgse woningcorporaties.
Benchmark Waar staat uw regio? Nikkie Gerritsen Marktadviseur.
Mooiland in MHM.
Huurdersraadpleging donderdag 27 oktober 2016
Jaarvergadering Stichting Huurdersorganisatie WBVAP
Prestatieafspraken.
Presentatie HBO 14 oktober 2015
De nieuwe woningwet. Wat betekent dat voor u?
Hbo-tbv wonen Algemene vergadering 2016.
Overleg Alert en Eigen Haard
EVALUATIE PASSEND TOEWIJZEN 2016
Welkom KBO Brabant 8 juni 2017.
Huurverhoging 2017.
De woningmarkt in Zaanstreek/Waterland
Zoom in.
Woningtoewijzing Mooiland
De woonruimteverdeling in Tilburg
Welkom Zoek- en wachttijden Gemeente Haren Door: Esther Borstlap
Welkom Zoek- en wachttijden Gemeente Tynaarlo Door: Thea Lourens
Welkom Zoek- en wachttijden Gemeente Aa en Hunze Door: Esther Borstlap
Eenzaamheid NHN Doelgroep Jongeren Volwassenen Ouderen - 48%
Algemene leden bijeenkomst
Welkom op deze Algemene Huurders Bijeenkomst
STANDPUNTENDOCUMENT Juli 2016.
Huurders betrekken bij het beleid van Vecht en Omstreken
Passend toewijzen (najaarsoverleg HV Woonbelang/ BOC’s)
Zoom in.
Nee Ja Nee Ja Nee Ja Nee Nee Ja Ja
Weging Woningmarktmodule 2018
Kennismaking met gemeenteraad Harderwijk
Transcript van de presentatie:

Welkom Zoek- en wachttijden Gemeente Noordenveld Door: Thea Lourens manager woondiensten

Onderwerpen Hoe werkt inschrijven voor sociale huurwoning Hoe werkt zoeken naar een sociale huurwoning Waar zijn wij aan gebonden Onze kerntaak Staatsteunregeling Passend toewijzen Sociale huurwoningen Huurtoeslag Wacht- en zoektijden Totale woningbezit Zoektijden in de gemeente Noordenveld Inschrijfduur & zoektijden per leeftijdscategorie Zoektijden en per woningtype Samenvatting wacht- en zoektijden Vragen en afronding

1. Hoe werkt inschrijven voor een sociale huurwoning Woningzoekenden schrijven zich in (Eenmalige inschrijfkosten € 40: Geen ‘opschoning’ van de lijst met ingeschreven woningzoekende) Elke maand ingeschreven: 1 ‘punt’ De acceptatiegraad was in 2016 59%

2. Hoe werkt zoeken naar een sociale huurwoning Vrijkomend aanbod wordt gepubliceerd op Woonborg.nl en via Drenthehuurt.nl Woningzoekende reageert zelf op vrijkomende woning ‘Passendheidscriteria’: leeftijd inkomen huishoudenssamenstelling Woningzoekende met meeste punten, en voldoend aan de ‘passendheidscriteria’ krijgt woning toegekend Sociale urgentieregeling in uitzonderlijke situaties De acceptatiegraad was in 2016 59% Wist u dat wij 2.317 woningen verhuren in de gemeente Noordenveld?

3. Waar zijn wij aan gebonden? De kerntaak van een woningcorporatie Bouwen, verhuren en beheren sociale huurwoningen en (beperkt) maatschappelijk vastgoed Verhuur aan doelgroep; inkomen onder € 36.166 (prijspeil 2017) Beperkte leefbaarheidstaken Staatssteunregeling 80% van de woningen moet worden toegewezen aan inkomens onder € 36.166 10% van de woningen moet worden toegewezen aan inkomens tussen € 36.166 en € 40.349 10% van de woningen mag de corporatie vrij toewijzen (grens € 43.000)

3. Waar zijn wij aan gebonden? Passend toewijzen 95% van de huurtoeslaggerechtigden moet passend worden gehuisvest Maximale huurgrens voor huurtoeslaggerechtigden Bestuurlijke boete bij overschrijding Sociale huurwoningen Woningen met een huurprijs tot € 710,68 (prijspeil 2017) Huishoudens met huurtoeslag, inkomens € 22.200 (1 persoon) en € 30.150 (meer personen per huishouden), moeten passend gehuisvest worden: 1-2 persoonshuishoudens maximale huur van € 592,55 3- of meerpersoonshuishoudens maximale huur van € 635,05

4. Wacht- en zoektijden Totale woningbezit Woonborg in 4 gemeenten

4. Wacht- en zoektijden Inschrijfduur De tijd tussen de datum van inschrijving tot de datum dat de woning wordt toegekend. Wachttijd De tijd tussen de datum van inschrijving tot de datum waarop de 1e reactie wordt ingestuurd op een vrijkomende woning. Zoektijd De tijd tussen de datum van de 1e reactie op een vrijkomende woning tot de datum dat er een woning wordt toegekend en geaccepteerd.

4. Wacht- en zoektijden Zoektijden in de gemeente Noordenveld De analyse die we voor 2015 in de gemeente Noordenveld handmatig hadden gedaan hebben we in het kader van de prestatieafspraken in ons hele werkgebied verder uitgebreid. Zo kwamen ook de correcties van 10% uitschieters en de weigeringen. De acceptatiegraad was in 2016 59%. De meest gegeven reden voor een weigering is dat de locatie van de woning ‘tegen valt’ (bij ruim 50% van de weigeringen is dat de reden). Ook komt het regelmatig voor dat mensen wél reageren op een vrijkomende woning maar vervolgens níet reageren als zij de woning toegewezen kunnen krijgen (bijna een kwart). Tot slot wordt als reden gegeven dat het moment van de woningaanbieding niet uit komt (zo’n 20%). De huurprijs en onderhoudsstaat van de woning geven de minste reden tot weigering (5%). 73% van de mensen die in Noordenveld in 2015 en 2016 een nieuw huurcontract ondertekenden zocht korter dan 6 maanden Bij 11% van deze mensen duurde de zoektocht 2 jaar of langer De gemiddelde zoektijd was in 2015-2016 in Noordenveld 7 maanden

4. Wacht- en Zoektijden Inschrijfduur en zoektijd per leeftijdscategorie in maanden In deze grafiek zie je duidelijk het verschil tussen inschrijfduur en zoektijd. Met name bij de senioren is het verschil tussen beide groot! Het verschil is het kleinst bij de leeftijdscategorie onder de 23 jaar. De zoektijd is in verhouding ook ‘lang’ bij de leeftijdsgroep 40 tot 50. Bij beide veronderstellen we dat dit veroorzaakt wordt door het meteen bij inschrijving reageren op een woning door deel van deze groep. Met andere woorden; men heeft een woning nodig, schrijft zich in en begint meteen met reageren. De analyse willen we volgend jaar wéér doen (over 2017) en het jaar daarop wéér. De gemiddelde zoektijd geeft op dit moment geen aanleiding tot actief bijsturen. Als er leeftijdsgroepen of anderszins structureel slechter scoren zoomen we daar op in. Hetzelfde geldt voor de groep die langer dan 2 jaar op zoek is geweest: zat er een lange periode tussen de reacties? Zijn er bepaalde typen huishoudens of woningzoekenden die lang zoeken?

4. Wacht- en zoektijden Gemiddelde zoektijd per woningtype in maanden

Samenvattend over zoek- en wachttijden Veel mensen staan lang ingeschreven voor een huurwoning maar hebben geen acute woonbehoefte Met name senioren zoeken kort maar staan wel lang ingeschreven De gemiddelde zoektijd in 2015-2016 de gemeente Noordenveld was 7 maanden De leeftijdsgroep 40-50 en jonger dan 23 staat relatief kort ingeschreven en is langer aan het zoeken 80% woningzoekenden huurtoeslag is gerechtigd

4. Afronding en vragen

Bedankt voor uw aandacht!