Tochtigheid en insemineren Bedrijfsinspectie

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Veemarkt Utrecht Dier en Recht
Advertisements

De koe Melissa en Natasja.
De koeien lopen in de wei en eten gras
Merkerselectie geeft niet wat het beloofde !
PowerPoint presentatie over de Groninger Blaarkop koe.
Professioneel persoonlijkheidsprofiel
Specialisatie grote huisdieren
Overige voorzieningen in een stal!
Voortplanting! Specialisatie Grote huisdieren Les 1: fokken.
Specialisatie grote huisdieren Docent: A.Bertram.
Goederen en inkoop H6 Leveranciers Ondernemer detailhandel.
MPR melkcontrole.
VOC en VW Hoeveel eet een koe?.
Oppervlakte en inhoud.
Inhoud prisma en cilinder Eerst snel een LIVE uitleg Daarna een filmpje Daarna: KEIHARD WERKEN :D.
Van meer naar beter: vruchtbaarheid, de motor achter bedrijfsrendement!
Vier rijken vergelijken
Van Meer naar Beter ! Met gezonde koeien naar meer efficiëntie G. Pagters.
Van stal naar bord Ik maak een werkstuk voor plannex het gaat over het dier dat eerst op de boerderij lekker in het hooi graasde maar nu op je bord licht.
Specialisatie grote huisdieren
Module Spanplaatjes.
Peter Diem Koeien. Wie is die Peter? Kunstenaar uit Nederland. Veel voorkomend thema in zijn werk: koeien. Gebruikt veel felle kleuren, geen wit meer.
Taak 2: Fokdoel & erfelijkheidsgraad Fokkerij 2. Wat is een fokdoel? Beschrijving van de eigenschappen die je moet verbeteren om tot de ideale veestapel.
Veevoeding Lesstof blok 2 Sijbren Mulder.
Dieren op de boerderij. Gebruikte symbolen Ga naar mijn volgende dia Ga naar mijn voorgaande dia Ik wil nog even mijn informatie raadplegen.
Van kalf tot koe (hfdst 1).  Schrijf 10 steekwoorden op die volgens jou te maken hebben met fokkerij of productie  Leg je buurman/buurvrouw uit wat.
 Koe is basis voor de economie van het bedrijf  Duurzaamheid verlaagt de kostprijs  Economisch optimale leeftijd is hoger dan leeftijd bij afvoer 
Kruisingen & Rassen Fokkerij 2. Kruisen Waarom zou je willen kruisen met andere rassen? ▫Inteelt voorkomen ▫Zwak kenmerk van ras verbeteren ▫Heterosis.
Module 4: Vruchtbaarheid Lesmateriaal sensortechnologie in de melkveehouderij.
Van kalf tot koe (hfdst 1)
Anatomie & Fysiologie Voeding & gezondheid V21.
Beslissen van kalf tot koe: hfdst 6 deel 1
5.1 Hoe bepaal ik waar ik op moet selecteren?
Rekenen.
Rassen die passen Van kalf tot koe: H8, deel 1.
Rassen die passen Van kalf tot koe: H8, deel 1.
De Flexibele Club Competitie
Fokkerij en voortplanting
Fokkerij en Voortplanting
Fokkerij en voortplanting
Dierlijke productie Leereenheid 3 Geboorte.
Fokkerij en voortplanting
Fokkerij en voortplanting
Fokkerij en voortplanting
Fokkerij en voortplanting
Fokkerij en voortplanting
Leertaak 6 dierlijke productie
Van kalf tot koe (hfdst 1)
Fokkerij en voortplanting
Beslissen van kalf tot koe: hfdst 6 deel 1
Leereenheid 2 Kruisingen Dierwelzijn: ethische overwegingen fokkerij
Les 3 Automatisch melken met Lely
Feedback NRG 2011 Katrien Scheerlinck Attaché Audit VG-MZG - Datamanagement DG-GS FOD VVVL.
Voeren en verzorgen Periode 4
Rassen die passen Rundvee
Rantsoen berekenen.
LEERKRACHTEN EN PESTEN
Het Rund.
3.1 Fokdoel: wat wil ik en wat kan ik bereiken
Voerbehoefte melkvee VE31/VE41.
Voerbehoefte melkvee VE31/VE41.
Vandaag Les 6: Dieren Wat Tijd Start 5 Nakijken opgaven
Opdracht: hoe kies je de beste stieren voor je bedrijf?
Beslissen van kalf tot koe: hfdst 6 deel 1
Kruisingen & Rassen Fokkerij 2.
Water Water Belangrijkste factor in voeding !!!
Voorkennis Wiskunde Les 7 Hoofdstuk 2/3: §2.5, 3.1 en 3.2.
Kwantitatieve kenmerken
Vleesproductie rund Les 4, 28 februari.
5.1 Hoe bepaal ik waar ik op moet selecteren?
Transcript van de presentatie:

Tochtigheid en insemineren Bedrijfsinspectie Dierlijke productie Tochtigheid en insemineren Bedrijfsinspectie

Bedrijfsinspectie Gem. elke 8 mnd bedrijfsinspecteur Exterieurkenmerken worden gescoord Keuringsrapport: Onderbalk = beschrijvende lineaire kenmerken Bovenbalk = waarderende algemene kenmerken Gegevens worden gebruikt voor berekenen exterieurfokwaarden dier zelf en fokwaarden vaders Keuringsstandaard: ‘Melk’- voor zwart- en roodbont ‘MRIJ’- voor zuivere mrij dieren

Onderbalkkenmerken 18 lineaire kenmerken Scores 1-9, m.u.v. hoogtemaat (cm) Constateringen die aangeven hoe de koe er uit ziet Geven geen waardeoordeel Bestuderen Beslissen van kalf tot koe blz 172 t/m 174

Gebruikskenmerken Melksnelheid – snelheid waarmee de vaars melkt 1 = traag 9 = snel Karakter – gedrag van de vaars tijdens het melken 1 = nerveus 9 = rustig

Bovenbalkkenmerken Waardeoordeel – in welke mate komt het dier overeen met de keuringsstandaard Range: 71-99 punten, populatiegemiddelde is 80 punten Voor 90 punten of meer moeten de koeien tenminste 48 maanden zijn en 2x gekalfd Scores verdeeld in klassen

Klassen exterieurscores bovenbalk Score bovenbalk Excellent 90 en hoger Zeer goed 85-89 Goed 80-84 Voldoende 75-79 Onvoldoende 71-74

Bovenbalkkenmerken Frame (F) Type (T) (voorheen Robuustheid) Uier (U) Functione bouw en capactiteit Type (T) (voorheen Robuustheid) Berekend uit onderbalkkenmerken conditie, inhoud, voorhand en kruisbreedte Uier (U) Totaalwaardering van de uier Beenwerk (B) Totaalwaardering van het beenwerk Bespiering (Bs) Bespiering van het gehele dier (vooral achterhand), alleen bij MRIJ Algemeen Voorkomen Totaalindruk van de koe

Wegingsfactoren Algemeen Voorkomen Kenmerk Zb- en rb-standaard Mrij-standaard Frame 20% 15% Type 10% Uier 35% 30% Beenwerk Bespiering - Algemeen Voorkomen 100%