3 Hardware 3.4. Extern geheugen.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Extern-Geheugen Henry van Aarssen 2009/2010 Extern-Geheugen
Advertisements

Computers en systeemsoftware : hardware
Presentatie Clubmiddag 16 december 2008
Test computertermen: Deze test gaat over de vorige les. Je krijgt steeds een vraag te zien waarop je het juist antwoord moet aanklikken. Is je antwoord.
De onderdelen van de pc.
Het computersysteem.
EEN GEZAMENLIJKE PRESENTATIE VAN KICK DE WOLFF EN JULIUS HUISTRA BEIDE PRESENTATIES KOMEN WEER OP INTERNET. Kick de Wolff 25 oktober 2011 XP draaien op.
Averechtse selectie & marktfalen “Een Experiment”
Het geheugen… …van de computer.
Moederbord en blu-ray.
Computers Door: Jelle Smits 3TG erste.
Opdracht 11  Ik heb de communicatiemiddelen DVD en VHS genomen.
Workshop harde schijf indelen
geschiedenis van internet
De PC bestaat uit Systeemkast Monitor of beeldscherm
Module 2 – Hoofdstuk 2 Randapparatuur.
Formatteren van uw harde schijf.
Backuppen ErvaringenHoeWaarom Door Kick de Wolff.
Par. 3.3 Het geheugen.
Extern Geheugen Lol.
Hoofdstuk 2 Computerapparatuur
Het werkgeheugen stored program concept (John von Neumann) Het achtergrondgeheugen Geheugen.
Het computergeheugen.
Hardware (2) SGDB Informatica.
Netwerkkaart & harde schijf
8 Van elektromagneet tot elektrische motor
Virtuele DVD (CD) speler
Videokaart en Blu-ray speler
OPSLAGMEDIA Evy Van Cleemputte.
Over computers.
De computer: Hardware Het beeldscherm Het toetsenbord De muis
Hoe een computer gegevensverwerkende processen realiseert
Gegevensdragers. Diskette of floppy Zip CD-R CD-RW.
Opleiding ICT © J.W. Jonker Dia 1/16 Systemen Besturingssoftware Windows XP Mark van Heck.
Nick Boogaard. Shannon van Oudenaarde. Thom Bokern.
Backup & Recovery Windows 2003 Server Onderhoud en Beheer Netwerken 4.
Rabobank Vlietstreek-Zoetermeer Sponsor v/h SeniorWeb 2 Stichting SeniorWeb Zoetermeer Basiscursus Windows Vista Uw docenten zijn:  Peter Blansjaar 
Image backup maken van Windows partitie.
Presentatie Het BIOS (wat is dat) Rondkijken in het BIOS
Presentatie Voeding & SSD
Monitor & Blu-ray speler Door Abbey, Myrthe en Anne.
Moederbord en blu-ray.
Schijvenbeheer Disk Management t/m
Woordenschat groep 5 Thema 3 Les 6
Remco Slager & Ruben van Uden Present. Overzicht  Geschiedenis Geschiedenis  De werking Hardware Codecs  Het verschil tussen HD formaten en de CD/DVD.
BIOS en Opstarten.
Besturingssysteem Vaak wordt de Engelse term gebruikt: Operating System ( OS ) Plaats van het OS in een computersysteem: Hardware Applicatie Operating.
ICT: terminologie AndroidByteCompilerenEthernet GigabyteHardwareDesktopFormatteren.
Wat is een backup? Een back-up is een reservekopie van gegevens die zich op een gegevensdrager (bv. de harde schijf) bevinden.
WAT IS ER NIET BEHANDELD IN Van BIOS naar UEFI, een zegening of een vloek. WAT IS ER NIET BESPROKEN IN Hoe ziet er een harde schijf uit, de indeling. EN.
COMPUTERLES 1 Introductie. Inhoud ■Inleiding ■Wat is een computer? ■Waarom gebruiken we Windows?
Computersystemen Module Initiatie – Jurgen Peeters.
Charpentier ( ) Te Deum Geleid luisteren © Pieter Seuren.
Digitale gegevens Drs. Ing. Rainier Kock 1. Vorige les 2 Computers werken met elektrische schakelingen Schakelaar aan = 1, uit = 0 Tekst, geluid en beeld.
Hardware (2) SGDB Informatica.
Computer Bestanden (Her)Inrichten
Operating Systems Informatica.
Huiswerkcontrole tabel 3
Soorten Backups Partities Windows eigen tools & Google cloud Vragen?
Cursus 1.1 Wat zie je in een landschap Klas 2 KGT Lesweek 1
SCHAAL in toepassingssituaties
3 Hardware 3.3 Moederbord, slots en bussen.
3 Hardware 3.1 De processor en intern geheugen
Hardware (2) SGDB Informatica.
Welkom woensdag 14 november 2018woensdag 14 november 2018
Printers.
Zeeslag Bron: csunplugged.org / csunplugged.nl.
Hoofdstuk 3 - Computersystemen
SCHAAL in toepassingssituaties
© 2001, SJB Mol Walter Baeckelmans
Transcript van de presentatie:

3 Hardware 3.4. Extern geheugen

3 Hardware 3.4.1. Magnetische en optische opslagmedia 3.4.2. Diskette 3.4. Extern geheugen 3.4.1. Magnetische en optische opslagmedia 3.4.2. Diskette 3.4.3. Harde schijf 3.4.4. Fysieke indeling 3.4.6. Logische indeling/FAT 3.4.7. Interfaces: IDE/ATA, SCSI 3.4.9. SSD 3.4.10. CD-ROM 3.4.11. DVD 3.4.12. Andere opslagmedia

3.4.1. Magnetische en optische opslagmedia Magnetische opslagmedia Harde schijven, diskettes en tapes zijn bedekt met een laagje magnetisch materiaal. Dit bestaat uit een heel dun laagje met daarin uiterst fijne stukjes ijzer. Die ijzerdeeltjes zijn gemagnetiseerd, ze hebben een noord- en een zuidpool. De lijn die noord- en zuidpool met elkaar verbindt wijst in een bepaalde richting, en die richting bepaalt of het een 1 of een 0 voorstelt. Op die manier worden gegevens in een magnetische vorm opgeslagen.  Als je een krachtige magneet in de buurt van een diskette of harde schijf houdt dan zullen de magnetische polen van alle deeltjes op de schijf in dezelfde richting gaan staan als van die magneet, en dan ben je dus alle informatie die was opgeslagen kwijt. Optische opslagmedia Er worden kleine putjes gebrand in het oppervlak van het schijfje. Deze ingebrande gaatjes reflecteren al dan niet licht als er een laserstraal op wordt gericht, en zo kun je digitale gegevens vastleggen. Een putje (ze worden "pits" genoemd) is een 1, een plaats zonder putje (die worden "lands" genoemd) is een 0.

3.4.2. Diskette Een diskette (ook wel floppy genoemd) bestaat uit een buigzame, ronde soepele kunststofschijf waarop een ferromagnetische laag is aangebracht. Rondom de kunststofschijf zit een harde plastic behuizing om beschadigingen te voorkomen. 8 inch (20 cm): 80 kB 5¼ inch (13 cm): 180 kB 3½ inch (9 cm): 1,44 MB

3.4.3. Harde schijf Een harde schijf (het woord zegt het al) is hard, dus niet soepel zoals het schijfje in een diskette. Vaak zijn ze gemaakt van aluminium. De schijf draait veel sneller rond, vaak 7200 keer per minuut (7200 rpm). Schokken zijn funest voor de harde schijf. Door een schok kan de kop het oppervlak raken en als de kop kapot is kun je de harde schijf niet meer gebruiken. Enkele bekende merken van harde schijven zijn: Western Digital Seagate Maxtor Quantum

3.4.4. Fysieke indeling De gegevens liggen opgeslagen in cirkels, en zo'n cirkel noemt men een spoor (de Engelse term is track) Alle sporen boven elkaar vormen een cilinder. Een spoor is op zijn beurt weer onderverdeeld in sectoren, dat zijn taartpunten. 

3.4.6. Logische indeling/FAT Partities De harde schijf kan verdeeld worden in partities. De schijf wordt dan opgedeeld in een aantal stukken. Als je de schijf bijvoorbeeld opdeelt in drie partities dan lijkt het net alsof je drie harde schijven hebt, die met de letters C, D en E worden aangegeven. Je kunt ook aangeven dat je maar één partitie wilt.  Als er meerdere besturingssystemen op één computer aanwezig zijn, zal er waarschijnlijk voor ieder besturingssysteem een aparte partitie gemaakt moeten worden. Formatteren Bij formateren wordt de harde schijf klaar gemaakt voor gebruik met een bepaald computersysteem. Bij het formatteren kun je bepalen welke soort FAT er wordt aangemaakt. Je hebt bijvoorbeeld: EXT2 (voor Linux) FAT16 (voor DOS) FAT32 (voor Windows 98 enz.) NTFS (voor Windows NT enz.) 

3.4.7. Interfaces: IDE/ATA, SCSI De gegevens die op de harde schijf staan moeten op de één of andere manier worden overgebracht naar de computer.  Dit gebeurt via een interface. Er zijn verschillende types. Interface Snelheid Info IDE- of ATA-interface 133 MB/s Dikke kabel SATA 150 MB/s Dunne kabel SCSI 160 MB/s Betrouwbaarheid RAID-0 RAID-1 - Snelheid+ Betrouwbaarheid+

3.4.9. SSD Je hebt tegenwoordig ook harde schijven zonder roterende schijven, dat zijn de zogenaamde solid state disks afgekort als SSD. Zulke schijven hebben geen bewegende delen, en slijten dus niet. Vanwege de hoge snelheden worden SSD's vaak als opstartschijf gebruikt. Het voordeel hiervan is dat het besturingssysteem veel sneller opstart.

3.4.10. CD-ROM Een CD-ROM is gemaakt uit plastic en heeft een diameter van 4,6 inch.  De gegevens worden vastgelegd m.b.v. pits en lands (putjes en vlakke stukken). Er worden heel veel putjes gebrand in het oppervlak van het schijfje. Deze ingebrande gaatjes reflecteren licht als er een laserstraal op wordt gericht, en zo krijg je een 1 (=putje) of een 0 (=vlak). Op één CD-ROM kan ongeveer 700 MB aan gegevens worden opgeslagen. Een CD-ROM kun je beschrijven m.b.v. een CD-brander: CD-R CD-RW

3.4.11. DVD/Blu-ray DVD is de afkorting van Digital Versatile Disc.  Uiterlijk is er geen verschil tussen een DVD, Blu-raydisc en een CD-ROM. De DVD/Blu-ray-schijfjes worden gelezen door een laserstraal met een kortere golflengte dan bij CD-ROMS. Er worden smallere putjes in de DVD/Blu-ray gebrand, en ze staan ook dichter op elkaar, en zo krijg je een hogere opslagcapaciteit. DVD: 4,7 GB Blu-ray: 25 GB

3.4.12. Andere opslagmedia Zip-drives Tape-streamers USB-stick Memory-sticks