Voeren en Verzorgen Les 3 Blok 1.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Stofwisseling.
Advertisements

Weet Wat Je Eet ! Vitamine wijzer! Wat en Hoeveel ? © Wieke.
B1 Stoffen worden omgezet
Hoofdstuk 4 Voeding.
Thema 2: Voeding en Vertering
Voedingsstoffen.
Voortgezette assimilatie =
Basisstof 1: Voedingsmiddelen en voedingsstoffen
Koolhydraten
Hoofdstuk 4: Voeding HAVO 4.
Introductie sportvoeding
Voeding. 3 functies van voeding. Opbouw, herstel van cellen Voorkomen van ziektes Energie leveren Doorgaan van lichaamsprocessen.
Voorbereiding geboortestage. Onderwerpen: Doel voeding Voedingsbestanddelen Voeding in de praktijk Voeding.
Veevoeding INTRODUCTIE Sijbren Mulder. Lesagenda  Introductie  Verwachtingen naar elkaar  Opleiding  Plaats van veevoeding in de opleiding.
Voortgezette assimilatie 1
Veevoeding Weende analyse.
INHOUD LES: “LEREN” Wat is leren? Hoe kunnen we leren? Verschillende leertheorieën; Klassieke conditionering Operante conditionering Leren door imiteren.
Voeren en Verzorgen Les 2.
Basis en paraveterinair
1 Basisvoedingsleer Voedingsstoffen
Veevoeding Weende analyse.
Voeren en Verzorgen Les 4 Blok 1.
Voeren en verzorgen Klas D21 MBO Doetinchem
Voeding Paard.
Klas DD31 en DD41 MBO Doetinchem
Voeren en Verzorgen Les 5 Niveau 4 Blok 1.
Voeren en Verzorgen Blok 1 Les 2 Niveau 2.
Dieetvoeding en Voerproductie
Voortgezette assimilatie 1
Soorten meststoffen test.
Antwoorden college 3 Noem de 5 structuren/ruimten waar de keelholte mee in verbinding staat. Neusholte, mond, luchtpijp, slokdarm, buis van Eustachius.
Voeren en Verzorgen Les 5 Niveau 4 Blok 1.
Voeren en Verzorgen Blok 1 Les 3 Niveau 2.
Biologie Algemeen.
Hond & Kat Les 7 (Afsluitende les)
Trailer 'dansen op de vulkaan'
Voedingsstoffen Bouwstoffen
Les 2 voeding Spijsvertering en uiterlijke verschillen voersoorten
Gezonde voeding.
IBS 2 de verpakking Lesweek 2..
IBS de verpakking Week 1 | Les 1..
Voeren en Verzorgen Niveau 4 Blok 2.
Door: Silke, Anniek en Kayleigh
Smul gezond.
Voeding Paard.
Voedingsstoffen.
Voeding en Vertering 2 VMBO – KGT Thema 2.
Organische meststoffen
Het maagdarmstelsel van de koe
Diëten H 5.1 Ruststofwisseling Waar hangt dit van af? lichaamsgewicht
Les 1 De samenstelling van voeding
Leverancier van de Schijf van Vijf
Voeding Kenmerken van voeding.
Voeding: Spijsvertering en uiterlijke verschillen voersoorten
Koolhydraten.
Voeding en vertering.
Stofwisseling 4 VMBO KGT.
Gezonde voeding.
Voeren en verzorgen Periode 1 – Introductie en H1.
Voeren en Verzorgen Voer en Water behoefte.
Basis Voedingsmiddelen Les 9
Hoofdstuk 4: Welzijn en duurzaam voeren Niveau 3 en
Voedingshoeveelheid berekenen
Voedingsstoffen voor de koe
VOS, FOS en OEB.
Organische meststoffen
Thema 2 Voeding en vertering
Voortgezette assimilatie 1
Transcript van de presentatie:

Voeren en Verzorgen Les 3 Blok 1

Wat gaan we vandaag doen? 1e uur: Terugblik vorige week en Voeding theorie + opdrachten 2e uur: Voedingsberekeningen klassikaal + opdrachten 5e uur: Rasgroepen 5 tm 10, rassen oefenen en encyclopedie

Wat hebben we vorige week gedaan? Verschillende eters/vormen van spijsvertering? Weten jullie ze nog? Voedingsstoffen Voersoorten en ingrediënten Opdracht 2.6 inleveren

Voedingsstoffen 6 hoofdcategorieën Basisvoeding Koolhydraten Water Eiwitten 6 hoofdcategorieën Vitaminen Vetten Mineralen

De plantaardige grondstoffen kun je onderverdelen in granen, peulvruchten en oliehoudende zaden. Ook groenten, e.d. horen hierbij. Onder dierlijke voedermiddelen wordt verstaan: alle grondstoffen die afkomstig zijn van dierlijk materiaal. Bv: vlees, diermeel, zuivelproducten en voedseldieren. Als grondstoffen verwerkt worden tot voedsel voor mensen, blijven delen van de grondstoffen over, dit is bijvoorbeeld: bietenpulp, zemelen, schroot, pulp, enz. Dus voedingsstoffen zoals: Eiwitten, vetten, mineralen etc. niet noemen!

Voeding (basis)

Water Bevat geen voedingsstoffen 15% verlies dodelijk Meer behoefte aan water bij: diarree lactatie verhoogde lichaamstemperatuur verhoogde omgevingstemperatuur bloedingen braken Water Water bevat geen voedingsstoffen. Water zelf is echter wel een onmisbare voedingsstof. Water heeft in het lichaam enkele belangrijke functies: water is nodig bij verschillende processen in het lichaam, zoals: -chemische omzettingen in de cellen; - water is een bouwstof van het lichaam (een dier bestaat voor zestig tot zeventig procent uit water); - water is nodig voor transport van voedingsstoffen en afvalstoffen; - water zorgt voor de warmteregulatie; - water is nodig bij de melkvorming.

Energie Energieleveranciers: Eiwitten, Vetten en Koolhydraten De energie die een dier minimaal nodig heeft om zijn lichaam in stand te houden, noem je de basisbehoefte. De hoeveelheid voeding die nodig is om deze energie te leveren, noem je onderhoudsvoer. Teveel energie leidt tot vervetting van het dier. Maat houden? Een verschil tussen honden en katten. Koolhydraten De koolhydraten zijn te verdelen in twee groepen: makkelijk verteerbare koolhydraten (zetmeel en suikers) en ruwe celstof. De zetmeel en suikers leveren snel beschikbare energie. De ruwe celstof is voor het ene dier beter benutbaar dan voor het andere dier. Een rund kan bijvoorbeeld een groot gedeelte van de ruwe celstof verteren, maar een hond kan dit niet. Wel heeft ruwe celstof een stimulerende werking op het maag-darmstelsel. Vetten Vetten bevatten per gram meer energie dan koolhydraten. Vetten zijn dus zeer compacte energie leveranciers. De energie is echter niet zo snel beschikbaar als de energie uit koolhydraten. In vetten zijn ook enkele vitamines opgelost. Dit zijn vitamine A,D,E,K. Vetten zijn in voer nodig omdat: - ze compacte energie leveren; - ze essentiële vetzuren bevatten; - er bepaalde vitaminen in opgelost zitten; - ze voor een aantal dieren de smakelijkheid van het voer verhogen. Eiwitten Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren. Aminozuren zijn nodig voor het aanmaken van spierweefsel.

Natuurlijke eetgewoonten Belangrijke link: http://www.dierenartsabc.nl/hond_verschilvoedinghondkat.php

Weende analyse De Weende analyse is een verzamelnaam van analyses die in de diervoeding gebruikt worden voor het analyseren van vocht, ruw vet, ruw eiwit, ruwe as en ruwe celstof.

Een van de belangrijkste conclusies uit dit schema is dat voer is opgebouwd uit droge stof en water. In de droge stof zitten de voedingsstoffen die een dier nodig heeft. Het water is dus eigenlijk ballast. Verder zie je dat er onderscheid gemaakt wordt tussen organische en anorganische stof. Organische stof is brandbaar (energie), anorganische stof (as) blijft over na verbranding. In de organische stof zitten in hoofdzaak energie en eiwitten die nodig zijn voor groei en de verschillende lichaamsfuncties. De anorganische stof bestaat uit mineralen en eventuele verontreinigingen, bijvoorbeeld gronddeeltjes.

Ruw eiwit = 27% Ruw vet = 13% Ruw as = 7,3 % Ruwe celstof = 4 % Vocht = 5,5%

Opdracht 1 Maak Opdracht 1 Les 3 in wikiwijs

Welke leerstijl heb jij? Kolb test

Leerstijlen De bezinner/dromer kijkt hoe anderen een probleem aanpakken en denkt eerst na voordat hij iets doet. Hij ziet veel oplossingen, omdat hij een probleem vanuit veel standpunten kan bekijken. Daardoor neemt hij beslissingen soms traag. De denker is goed in logisch denken en redeneren. Hij probeert algemene regels te ontdekken en leert het liefst uit boeken. Het is belangrijker dat ideeën logisch zijn, dan dat ze praktisch uitvoerbaar zijn. De beslisser plant een taak en voert die uit. Hij is niet zo geïnteresseerd in theorieën. Hij doet het goed in conventionele intelligentietesten. Houdt zich liever bezig met technische problemen dan met mensen. De doener houdt van experimenteren en lost problemen op door iets uit te proberen. Hij past zich goed aan aan nieuwe situaties. Soms kan een doener drammerig overkomen in zijn dadendrang