Herstelrecht in het kort

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Mr J.J.A. van Boven VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem
Advertisements

Zeg Nee tegen agressie en geweld!
“IK KRIJG HET NIET UIT MIJN HOOFD”
Samenwerken aan Zorg en Veiligheid Naar een nieuw juridisch kader Drs. P.J. Gunst Projectleider.
In samenwerking met 13 maart 2014.
Competentie 12 Kritiek geven en kritiek ontvangen
INFO-AVOND DE SCHOM 18 JANUARI 2010
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn, maar dat wìj verantwoorde- lijk zijn voor wie.
NIS-bijeenkomst 13 september 2012
Katern Criminaliteit Maatschappijleer 2.
De meerwaarde van een herstelgerichte schoolcultuur
Social Media en Internet “webweerbaarheid”
Integrale aanpak Stilstaan bij concept ‘integraal’
 Wordt ingepast onder toezichtstelling van de sociale dienst van de jeugdrechtbank  Komt van Australië & Nieuw-Zeeland  Begonnen met pilootproject.
Rechtsbronnen wet gewoonte jurisprudentie verdrag ©2006 mr. J. Keizer.
Herstelrecht in een notendop
Voor een veiliger samenleving Aan de slag met daders.
Daders en hun verantwoordelijkheidsproces
Naam: Djano Smit Klas: 8a.
MISSIE HET OM RICHT ZICH OP DE DADER EN STAAT VOOR HET SLACHTOFFER Slachtofferzorg.
Recht Gemaakt door Christian grootscholten Peter leeuwestein
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn,maar dat wìj verantwoorde-lijk zijn voor wie we.
MIS HET NIET! JE DIPLOMA.
Is de rechtsstaat in crisis?
Help! Verzuim voorkomen
Hfdst 30 Bestuurlijke boete Blz Bestuurlijke boete De bestuurlijke boete kan door een daartoe bevoegde overheidsdienst zonder tussenkomst van.
Jongeren en criminaliteit
H ET BELEID VAN DE OVERHEID CRIMINALITEIT Zelfs problemen hebben recht op bestaan, los ze derhalve niet op. Karel Jonckheere: Vlaams schrijver en dichter.
* Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap Afdeling Economisch Ondersteuningsbeleid.
NATIONALE POLITIE MINISTERIE VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE.
Wat is de specifieke expertise van de jeugdreclasseerder? En wat heeft de gemeente daaraan? Jacqueline Bosker Hogeschool Utrecht, lectoraat Werken in Justitieel.
Organisatiecultuur “bestaat” niet, maar “ontstaat” steeds weer opnieuw als mensen met elkaar in de weer zijn. Organisatiecultuur.
Het belang van voorlezen
Meld- en Steunpunt Woonoverlast 2011 Gemeente Den Haag Dienst Stedelijke Ontwikkeling Kick-off Landelijk Platform Woonoverlast 28 april 2011.
Verder zal ik over verschillende dingen gaan bloggen, om te beginnen met SEO. Search Engine Optimalisation. Zo zal ik in het kort uit leggen wat het in.
VMO Congres 13 mei 2016 mr. Kim Roelofs, mediator SiB en MfN.
GELEKT, WAT NU? HET MELDINGSPROCES. WORKSHOP - PROGRAMMA TE BEANTWOORDEN VRAGEN DEZE MIDDAG WAT IS EEN DATALEK? ERVARINGEN? CASE: GELEKT, WAT NU? HET.
Recht in Gedwongen Kader WIGK Recht WIGK. 2 Regelgeving in het strafrecht geeft duidelijk aan welke handelingen van personen ontoelaatbaar of onrechtmatig.
Jeugdstrafrecht Wetboek van strafvordering: Regelt wat er gebeurt als er een strafbaar feit is gepleegd. Het beschrijft de rechten van de verdachten, de.
COLLECTE GEVANGENENZORG NEDERLAND. DE ORGANISATIE Wat? Een christelijke vrijwilligersorganisatie Doel? Ondersteuning en begeleiding van gevangenen en.
Het spanningsveld tussen het recht op informatie van de patiënt, het recht op verdediging van de zorgverlener, de leiding van het verweer door de verzekeraar.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over het onderwerp: “Voor de rechter”. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal schriftelijk.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over “Het strafrecht”.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over het onderwerp: “Voor de rechter”. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal schriftelijk.
Koffieochtend 3 november 2016 REGELS EN GRENZEN IN DE OPVOEDING
Strafrechtketen Dit is Cesare L. Cesare L. is 68 jaar oud.
Criminaliteit Criminaliteit als sociaal en politiek probleem
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over “Van politie naar officier”
5.1 Uitgangspunten van het stafrecht 5.2 De rechten van een verdachte
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over het onderwerp: “Waarom straffen we”. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal schriftelijk.
Geweld..
RISICOMANAGEMENT BIJ PARTNERGEWELD De actieradius van het parket
Criminaliteit en veiligheid Project SSB-satelliet Veiligheid
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over het onderwerp: “Het beleid van de overheid”. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal.
De grondwet Paragraaf 4 politiek.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over “Van politie naar officier”
Paragraaf 4 en Halt.
Kind van de Rekening Lezing 1 – Kinderen & Gewapende conflicten
Opening De rechter opent de rechtszaak, vraagt om de personalia van de verdachte, en geeft dan de officier van justitie het woord. Tenlastelegging De officier.
Vergelden, vergeten of vergeven?
Mr J.J.A. van Boven VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem
Welkom bij de workshop slachtoffer bedankt gewetenloze dader voor goed gesprek Mieke Binnema Manon Elbersen (senior bemiddelaar) (beleidsmedewerker)
richtlijnen bij het betrappen van een winkeldief
Cursus 3.1 Wetten en Regels Klas 2 BK Lesweek 4
Eigen Initiatief Model
Milieu wet en regelgeving
Waarom ik geloof en blijf geloven
Opgepakt.. en dan? Criminaliteit.
Herstellend handelen – hergo introductie
Images avec sagesse Ppsx-meta.
Transcript van de presentatie:

Herstelrecht in het kort

Doelen van strafrecht Preventie (voorkomen van herhaling) Vergelding (wraak nemen, boete laten doen) Re-integratie (iemand weer terug in de maatschappij brengen) Herstel (zaken recht zetten en repareren) plus…...Vertrouwen, Normeren, Beschermen, Veiligheid

1. Eerste Boek. Algemeene bepalingen Artikel 51h 1. Titel IIIA. Het slachtoffer Tweede afdeling. Schadevergoeding Artikel 51h 1. Het openbaar ministerie bevordert dat de politie in een zo vroeg mogelijk stadium het slachtoffer en de verdachte mededeling doet van de mogelijkheden tot bemiddeling. 2. Indien een bemiddeling tussen het slachtoffer en de verdachte tot een overeenkomst heeft geleid, houdt de rechter, indien hij een straf en maatregel oplegt, daarmee rekening.

Eerste Boek. Algemeene bepalingen Titel IIIA. Het slachtoffer Tweede afdeling. Schadevergoeding Artikel 51h 3. Het openbaar ministerie bevordert bemiddeling tussen het slachtoffer en de veroordeelde, nadat het zich ervan heeft vergewist dat dit de instemming heeft van het slachtoffer. 4. Bij algemene maatregel van bestuur kunnen nadere regels worden gesteld betreffende bemiddeling tussen het slachtoffer en de verdachte of tussen het slachtoffer en de veroordeelde.

Vormen van herstelgericht werken Buurtbemiddeling Peer mediation op scholen Bureau HALT (werkstraffen voor jongeren) Herstelbemiddeling -Herstelconferenties -Slachtoffer-dadergesprekken / SiB Mediation -Mediation Herstelgerichte detentie Herstelgerichte nazorg

Effecten van herstelrecht Recidivevermindering (tot 50% minder kans op herhaling) Naleving van afspraken door de dader Vermindering angst, woede en trauma slachtoffer Betere informatiepositie slachtoffer Meer gevoel van rechtvaardigheid bij slachtoffer en dader Herstel voor slachtoffer, dader en gemeenschap Tevredenheid slachtoffer Efficiency en minder kosten

Herstelgerichte vragen veroorzaker / dader 1. Wat is er gebeurd? 2. Waar dacht je aan toen het gebeurde? 3. Waar heb je sindsdien aan gedacht? Wat vind je er nu van? 4. Wie is er getroffen of benadeeld door wat je hebt gedaan? Op welke manier? 5. Wat denk je dat er nodig is om te doen om dingen recht te zetten of te herstellen?

Herstelgerichte vragen benadeelde/slachtoffer Wat gebeurde er precies? Waar dacht je aan toe je je realiseerde wat er gebeurd is? Welke gevolgen heeft dit gebeuren voor jou en anderen gehad? Wat vind je er nu van? Wat is het moeilijkste voor jou geweest? Wat denk je dat er moet gebeuren om dingen recht te zetten en te herstellen?

https://www.slachtofferinbeeld.nl/Hoe-werkt-het2/Hoe-werkt-het1/