Workshop experimenten in het mbo

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Informatie over het Voortgezet Onderwijs
Advertisements

Ontwikkelingen in het VO. Passend Onderwijs • Samenwerkingsverbanden in de regio • De huidige organisatie van passend onderwijs is ingewikkeld. Ook is.
Voorlichting studiekeuze klas 4. Aktiviteiten dit schooljaar  Onderwijsbeurs  Open dagen  Scholen- en beroepenmarkt  Keuzeformulier vervolgonderwijs.
Help! Mijn kind gaat naar het mbo.
Naar het MBO Info over doorstroom van onze leerlingen naar het middelbaar beroepsonderwijs.
Presentatie Procedure naar het VO
Vernieuwing beroepsgerichte programma’s vmbo
WELKOM OP HET Elde College
De basiskenmerken van de bve-sector Bijdrage aan de Leergang BVE 2011
Het Vakcollege: Meerwaarde in de regio
Samenwerkingsverband Onderwijs Bedrijven
Algemene inleiding over de overstap naar de middelbare school
Voorlichtingsavond Voortgezet Onderwijs
Opgericht 14 juli 2000 Ter verhoging van het aantal onderwijsdeelnemers dat een opleiding beroepsgekwalificeerd kan afronden.
Ouderavond 4VMBO-t 3 oktober 2013
Actieplan MBO – concept concept. Actieplan MBO : basis voor kabinetsbeleid komende periode T.o.v. van eerdere versies hebben wij door lobby nog.
De weg naar het voortgezet onderwijs
D.S.L.B. daalt in Frank Verhoeven
WELKOM BIJ KENNISSHOP 6 Vakmanschaproute en Technologieroute
Kenniscentra en de Associate degree Een arbeidsmarktrelevante kwalificatie tussen MBO-4 en de Bachelor Wim Streumer, 1 april 2008 te Amersfoort.
VM4 Technologieroute Dag van de Beroepskolom 2012.
Samenwerken rond een complexe probleemsituatie kijkend naar ervaringen met VM2 in 20 minuten … Dag van de Beroepskolom 7 oktober 2011 Ed Weijers, senior.
Herziening kwalificatiestructuur Meer of minder ruimte?
Entreeopleidingen en herziening kwalificatiedossiers
Kaartje Gelderse Vallei invoegen. * Start gesprekken eind 2008 door welzijnsinstellingen en scholen * Redenen: * verandering in de maatschappij * onaantrekkelijkheid.
(Beroeps) Onderwijs in Beweging
Door: Ottje, Sarina, Jitske en Gryteke
Focus op Vakmanschap Nieuwe Kwalificatiedossiers VMBO 24 juni 2014
Landelijke ontwikkeling professionalisering MBO Myriam Lieskamp beleidsmedewerker CNV Onderwijs Master HRM Myriam Lieskamp is beleidsmedewerker bij.
Van groep 8 naar klas 1 Paul Koolen muziekdocent
Onderwerpen Herziening van de kwalificatiestructuur
Kiezen voor een school voor voortgezet onderwijs
Iedere student een stageplaats!
Keuzedeel hoort bij dossier hoort bij kwalificatie CE digitale vaardigheden basis Dienstverlening Medewerker facilitaire dienstverlening Duits in de beroepscontext.
Dag van de beroepskolom
Onderwijs in Nederland
Vrije gedachten bij vmbo-mbo-Ad Hans Daale Leido.
Doel Workshop Hoe organiseer je keuzedelen binnen je opleiding?
Het Voortgezet Onderwijs
Informatie voor ouders groep 8 over:
Herziening MBO voor leerbedrijven Versie 1.0 – september 2015.
Voorlichting studiekeuze klas 4. de decanen 4A, 4B Cor Krüger 4C Marike Elings.
De (leer)weg naar het middelbaar beroepsonderwijs (MBO). Een goede aansluiting.
Welkom * MBO- algemene informatie * Rol ouders * Vragen.
BVE  MBO  MCV BVE-veld MBO Volwassenen educatie Contract-onderwijs.
Loopbaanoriëntatie en vakkenkeuze leerjaar 3. LOB Loopbaanoriëntatie en begeleiding Begeleiding noodzakelijk van:  ouders(coach)  mentor  decaan.
SLO ● nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Vernieuwing beroepsgerichte examenprogramma’s vmbo Meer ruimte voor kunst en cultuur? Hilversum:
Experimenteerruimte: Vakmanschap- en technologieroutes.
Na de basisschool. beroepsopleidingen basisschool voortgezet onderwijs.
Het mbo in 2025 BTG-ZDV 24 maart Agenda Waarom ‘Het mbo in 2025’? Wat is goed om te behouden? Twee hoofdlijnen, perspectief student –Lijn 1: dynamische.
16 april 2015 Miniconferentie VO  MBO Regio Eem Welkom.
Het Technisch College Velsen De Technologie route.
Informatie voor ouders groep 8 over:
Wat moet (school)? Keuze maken voor aanbod van profielen
Subsidie voor BBL’ers: ins en outs
Intersectoraal (opleiden) in het VMBO
Intersectoraal (opleiden) in het VMBO
Experimenteerruimte: Vakmanschap- en technologieroutes
Workshop samenwerken in een samenwerkingscollege
Bunnik,
Extra instroomimpuls via scholing
Extra instroom impuls via scholing
VM2 Praktijknetwerk Techniek 9 maart 2010 Tilburg
Informatie voor ouders groep 8 over:
Entreeschool: samen naar een goede basis
Samenwerking vmbo-mbo: juridische vragen en antwoorden
Vandaag Opening Inleiding keuzedelen Splitsen in twee groepen
Opleiding Zorg technicus Ton Pagen Zorgtechniek Limburg.
Persoonlijke begeleiding
In gesprek met SBB Consortium Zorg en Welzijn
Transcript van de presentatie:

Workshop experimenten in het mbo MBO congres 22 mei 2017 Dorin Bolkesteijn, Frank Reekers en Josien Lodewick (DUS-I)

DUS-I Shared Service Organisatie van subsidies voor OCW, VWS en SZW (valt onder ministerie van VWS) http://www.dus-i.nl Voorstellen

(soorten) Experimenten in het MBO Besluit experiment beroepsopleiding gecombineerde leerwegen bol-bbl Doel In dit experiment kan een mbo-instelling met experimentstatus de beroepsopleidende leerweg (bol) en de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) combineren in 1 opleiding. Het doel is onderzoeken of de kwaliteit en toegankelijkheid van het beroepsonderwijs en de aansluiting van het beroepsonderwijs op de arbeidsmarkt verbeteren. Hoe? De beroepsopleiding bol-bbl betekent eerst vooral onderwijs op school (bol). In het 2e deel werken de studenten voornamelijk in een leerbedrijf (bbl). Looptijd Het experiment duurt 6 jaar en loopt van mei 2015 tot 31 juli 2021. (soorten) Experimenten in het MBO

(soorten) Experimenten in het MBO Besluit experiment cross-over kwalificaties Doel Het experiment cross-overs biedt mbo’s en het bedrijfsleven de mogelijkheid om samen te werken en beter in te spelen op ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Door het experiment komen er opleidingen voor nieuwe beroepen die op het snijvlak van 2 of meer sectoren liggen. De kwalificatie komt tot stand door samenwerking tussen mbo-instellingen en het regionale bedrijfsleven. Zo kunnen ze gerichter inspelen op actuele en innovatieve ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Hoe? Als een school een opleiding op basis van een cross-over kwalificatie wil aanbieden, moet dit aangevraagd worden. De cross-over kwalificatie bestaat uit delen van bestaande kwalificaties van 2 of meer opleidingsdomeinen. Hij wordt alleen goedgekeurd als de specifieke beroepsopleiding er nog niet is. Looptijd Het experiment duurt van 1 augustus 2017 tot en met 31 juli 2025. (soorten) Experimenten in het MBO

(soorten) Experimenten in het MBO Besluit experimenten doorlopende leerlijnen vmbo-mbo 2014-2022 Doel Het doel van de experimenten is te onderzoeken of, door het afwijken van de in de Wet op het voortgezet onderwijs (WVO) geregelde leerwegen en het aanbrengen van samenhang van deze leerwegen met een beroepsopleiding, de doorstoom van leerlingen van het vmbo naar het beroepsonderwijs verbeterd kan worden, de aantrekkelijkheid van de leerroute vmbo naar beroepsonderwijs vergroot kan worden, de programmatische aansluiting van de leerwegen op het beroepsonderwijs verbeterd kan worden en het onderwijsproces doelmatiger georganiseerd kan worden en in sommige gevallen de opleidingsuur kan worden verkort. (soorten) Experimenten in het MBO

Experiment doorlopende leerlijn Vanaf schooljaar 2014-2015 Meer wettelijke ruimte Geen extra subsidie

Experiment doorlopende leerlijn 226 routes in totaal 125 vakmanschaproutes 101 technologieroutes

Experiment doorlopende leerlijn Gedeelte vmbo examen niet doen (niet AVO vakken) Flexibilisering van examens Verkorting mogelijk (geen doel op zich)/verrijking kan ook Integratie van vmbo en mbo (geen zomerlek)/dubbelingen eruit Beroepsgerichte vakken naar voren halen (motivatie leerling)

Experiment doorlopende leerlijn Hoe gaat het nu met de samenwerking tussen vmbo en mbo? Brief sterk beroepsonderwijs (aan 2e kamer, februari 2017)

Samenwerking tussen sectoren Hoe ervaren jullie de samenwerking tussen mbo-vo en mbo-hbo? Wat kan er beter? Wat is daarvoor nodig? Ervaringen met elkaar delen in kleine groepen (15 minuten) Plenaire terugkoppeling (10 minuten)