Mirakelspelen en wagenspelen

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De Tabernakel. God wil wonen tussen de mensen!
Advertisements

Genezing op sjabbat Johannes 5:1-18
Wiruju “mijn geloofsbelijdenis” een liturgisch gezang uit
Een jeugdboek op de planken
Inhoud Debriefing Uitleg concepten. Inhoud Debriefing Uitleg concepten.
Advent Week 1.
Hoofdstuk 3: Steden en Kathedralen,
voorwoord Ik hou me spreekbeurt over muren omdat:
Volk Gezag Land Nederlanders Grondwet Nederland Koninkrijk.
Deel 3 Jezus Christus.
Wat is het nut van de dijken?
Zingen Ik geloof in God de Vader, de Almachtige,
Zondag 19 mei 2013 Den Haag 1. Op welke dag ontvingen de discipelen de heilige Geest? op de dag van Christus' opstanding op de Pinksterdag andere dag.
De Ben Adam Psalm 8.
Nathasja & Dilan Christendom.
Heilige plaatsen matthew & badel.
Introductie lessen theater Klas 4 2 theaterblok. Theater 2 Acteren en regisseren - ONM Player omroep.nl Opdracht 2.4 ONM.
Paragraaf 3.5 Pompeii.
Denk aan de sociale competentie
Ik heb je bij je naam geroepen, je bent van Mij! Jesaja 43 vers 1
CHRISTUS IS OPGESTAAN! Zondag 17
Wat geloven de wereldgodsdiensten?
Bloemschikkingen op witte donderdag en Paasmorgen.
De Droom van de Eerste Keizer
Voordia: Presentatie bij de belijdeniskaart Deze voordia met info en suggesties is geen onderdeel van de ppt. Twee presentaties bij de 12 artikelen: alleen.
Zondag 35 HC Franeker 8 maart 2009
Geloof.
Graphic novel: globalisering
Noodhulp aardbeving Nepal. Aardbeving op 25 april Aardbeving van 7,9 op de schaal van Richter van heeft duizenden mensen het leven gekost. -Meer.
14de vd Tijd door het Jaar B Luisterend naar “Ad Faciem” van Buxtehude, eren we het geliefde gelaat van Jezus, verworpen door de mensen van Nazaret Regina.
Christus Koning van het Heelal Cyclus B Koraal van Bach voor het einde van het liturgisch jaar « Ecce Homo » in de Kalvariekerk ZONDAG.
Gebed en belijdenis.
Titiaan: OLV ten Hemelopname Bijbelse Beelden groepswerk 1. Korte inleiding 2. Groepjes van drie 3. Een bijbelbeeld kiezen per groep 4. Bijbeltekst goed.
Handelingen 21:10-14 geboeid door de Geest geboeid door de Geest 1) Paulus wordt letterlijk geboeid: hij lijdt om Christus' wil.
Mariken DIE WAERACHTIGE ENDE EEN SEER WONDERLIJCKE HISTORIE VAN MARIKEN VAN NIEUMEGHEN DIE MEER DAN SEVEN JAREN METTEN DUVEL WOENDE ENDE VERKEERDE.
Werk model Collaborative Spiral Actie samengesteld, gevonden actie toegevoegd Dansstuk gemaakt + gevonden decor toegevoegd.
Formulier voor de openbare belijdenis van het geloof Blz. 735 (GK) Geliefde broeders en zusters in onze Here Jezus Christus, U bent hier verschenen voor.
H3.4, Geboorteverhalen 1 Boek blz. 40 t/m 69, ca. 8 weken 4. Geboorte- verhalen Gaat over geboorteverhal en die iets laten zien van het nieuwe begin dat.
Lucas 24:44-48; Christus’ kerk in de startblokken: nieuwe opdrachten volgens Gods oude plan. 1 Start-zondag.
 Naderen tot de Vader.  “Verscholen?”  Gods telefoonnummer… Dit zegt de HEER, die de aarde heeft gemaakt, die haar heeft gevormd en gegrondvest, wiens.
Welkom in China. China is 300 maal groter dan Nederland.
Johannes 16:5-8 5 En nu ga Ik heen naar Hem Die Mij gezonden heeft, en niemand van u vraagt Mij: Waar gaat U heen? 6 Maar omdat Ik deze dingen tot u.
Puur.
Schilderijen uit de 17de eeuw
in Gods comfortzone binnengaan (3) Ex.36: 35
1.
Cultuur van de kerk.
Blok III Het gebed In de lessen 15 t/m 20 leer je hoe je kunt bidden.
Rampen.
Tussen kroegen en kerken
CKV PTA 3 Theater Praktische opdracht Begrippentoets
Les 11 Waar blijft Gods antwoord?
Je eigen levenseinde onder ogen zien
Welkom in deze kerkdienst
Bediening van het Woord
Barok Het woord Barok betekent grillig, grotesk en de Barok is in zijn uitstraling uitbundig en overdadig. De Barok begint ca in Italië. In het noorden.
Foto-opdracht : Wat doen leerlingen tijdens de pauze
Escher in het Paleis.
Johannes (3) WELKOM 1.
Poster ontwerpen Opdracht fictie klas 1.
VC vC nC.
Welkom in deze dienst Voorganger: ds. A. Robbertsen
Volhardt tot het einde. Volhardt tot het einde.
Hoofd in de wolken; voeten in de klei
Het Christendom Circa het jaar 0.
Drama in de middeleeuwen
Lijden met Christus, dat gaat niet
Wat heb je nodig? Een idee en een fototoestel of digitale camera
Wat heb je nodig? A3-tje, potlood, gum en materialen om in te kleuren.
Transcript van de presentatie:

Mirakelspelen en wagenspelen VWO-boek blz 28 en 29 MIRAKELSPELEN EN WAGENSPELEN

Mirakelspel/mysteriespel Groots opgezet theater op straten en pleinen buiten de kerk Mirakelspelen verbeelden verhalen waarin op wonderbaarlijke wijze het leven van een zondaar ten goede keert Door tussenkomst van Maria of andere heilige Mysteriespel behandelt een geloofsgeheim MIRAKELSPELEN EN WAGENSPELEN

Décor mirakelspel Valenciennes Doorlopend toneel verbindt verschillende decors of huizen. V.l.n.r.: paradijs, huis van Maria(Nazareth), een tempel, de poort van Jerusalem, een paleis met kerker, de gouden poort, meer van Galilea, een martelkamer en hellemond MIRAKELSPELEN EN WAGENSPELEN

MIRAKELSPELEN EN WAGENSPELEN Passiespel Onderwerp: Lijden en sterven van Christus Gaat vaak gepaard met theatrale effecten (om aardbevingen, branden en overstromingen zo echt mogelijk uit te beelden) Duurde soms dagen Vaak honderden spelers MIRAKELSPELEN EN WAGENSPELEN

MIRAKELSPELEN EN WAGENSPELEN Variant op mirakel- en passiespelen Decors op boerenwagens Wagens trekken in processie/optocht langs het publiek Weinig samenhang tussen verschillende scenes Wagens gemaakt door gilden (veel competitie!) Mariken van Nieumeghen is mirakelspel dat vaak als wagenspel opgevoerd is (zie boek blz. 29) MIRAKELSPELEN EN WAGENSPELEN

MIRAKELSPELEN EN WAGENSPELEN Engels wagenspel: Ecce Homo (ziedaar de mens). Op de troon zit Pilatus, links (zijkant) de geselpaal en de dienaar met een schaal water. Op de voorgrond staat de beschuldigde Christus met geboeide handen. Deze scène maakte deel uit van een Passiespel. MIRAKELSPELEN EN WAGENSPELEN