De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Drama in de middeleeuwen

Verwante presentaties


Presentatie over: "Drama in de middeleeuwen"— Transcript van de presentatie:

1 Drama in de middeleeuwen

2 Roswitha: Duitse non Schreef Christelijke legenden in het Latijn, in dialoog vorm. Alleen bedoeld om voor te lezen, Niet als drama!

3 Theatrale kenmerken in de liturgie leiden tot Liturgisch Drama
Kleding: de bedienaars van de eredienst dragen speciale gewaden. Attributen: Denk aan wierookvat, kaarsen, kelk… (Toneel)ruimte: Ze traden op in eigen ruimte. Bewegingen: Ze bewegen op een niet alledaagse manier (voortschrijden in processie vorm, uitvoeren van rituele gebaren) Specifieke spelmatige elementen: Bijvoorbeeld op Goede vrijdag en Paas zaterdag. Doelstellingen van het Theatrale spel: De belangrijkste Bijbelse gebeurtenissen uitleggen.

4 Liturgische muziek (met tropen)  Liturgisch Drama  Drama
Het regieconcept van het liturgisch drama bestond uit een viertal componenten: A: de positie regie B: de bewegingsregie C: de regie van gebaren D: regie met betrekking tot de voordracht.

5 Het wereldlijk toneel 13e en 14e eeuw: religieuze spelen in volkstaal Steeds meer profane elementen in het liturgisch drama. Spelers waren leken (geen geestelijken) Volkstaal Locatie is buiten de kerk Andere ontstaansgeschiedenis  vanuit de ‘eenmansshows’ van de troubadours.

6 Verschillende vormen van toneel (onderwerpen):
Mysterie spelen: het onderwerp is een geloofsmysterie. De heiligen spelen: het leven van een heilige wordt gedramatiseerd. Het mirakelspel: Waarin een wonder gedramatiseerd wordt. De Moraliteit of het zinnespel: Naast werkelijke figuren treedt er een zinnebeeld figuur op, bijvoorbeeld de deugd. Abele spelen: motieven uit ridderromans Kluchten: ‘platte’ komisch bedoelde voorstellingen.

7 Mirakel spel Mariken van Nieumeghen De Mariken van Nieumeghen is een laat Middelnederlands gedramatiseerd Mariamirakel. Het uit Brabant afkomstige stuk uit de zestiende eeuw speelt tegen de achtergrond van het bonte leven in Nijmegen en Antwerpen. Mariken wordt verleid door een duivel in mensengedaante, de eenogige Moenen. Ze zaait zeven jaren dood en verderf in Antwerpen, maar keert dan terug naar Nijmegen. Door het zien van het wagenspel Masscheroen komt ze tot inkeer. Na biecht en boetedoening krijgt zij vergiffenis.


Download ppt "Drama in de middeleeuwen"

Verwante presentaties


Ads door Google