Inzaaien grasvegetatie

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Stofwisseling in planten
Advertisements

Planten hebben licht nodig om te groeien en om bladgroen aan te maken.
Zaden.
fotosynthese Invloed van licht op planten
Thema 1 Stofwisseling Basisstof 4 K4
Wortels, stengels en bladeren
B5 Fotosynthese en Verbranding
Producenten doen aan fotosynthese
Producenten doen aan fotosynthese
Relaties in de natuur Planten produceren zuurstofgas
Bromelia`s uitermate geschikt voor pijlgifkikkers.
“Gras voor paarden” Edward Ensing.
Elke plant zijn eigen plek
Waarom zijn groene planten en bomen zo belangrijk voor ons en de natuur?
Glucose als grondstof. Glucose ontstaat d.m.v. fotosynthese
In de weer voor het klimaat
Je eigen groenten en kruiden kweken Wanneer moet je ze zaaien? Hoe verzorg je ze? Wanneer kun je ze oogsten? Wat kun je er van maken?
Verbranding en Ademhaling
Wortels, stengels en bladeren
Thema 2 PLANTEN Basisstof 4 BLADEREN.
Regenwormen.
Onkruiden/ wilde flora
De bouw van een plant.
Stofwisseling Thema 1.
Leskaart fotosynthese en verbranding Leskaart broeikaseffect
Maïsteelt Wat voor soort plant is maïs? Warmte ? Koude ?
Planten Wat ga je doen? Wat ga je leren?
AANLEG GRASZODEN.
Thema planten - Les Fotosynthese -
Gras theorie.
AANLEG GAZON.
AANLEG GAZON.
Thema 2 Planten.
LES 9 – PLANTEN ALS VOEDSEL
Hoe sturen weersomstandigheden en teeltbeslissingen de groei en ontwikkeling van uien 7 maart 2012, Chris de Visser.
Hoofdstuk 1 Bodem en Grasvelden.
Vandaag Terugblik Fotosynthese Lesbrief 5
Basisstof 4 Koolstofassimilatie
Herkansingen Fotosynthese Theorie Toepassen
Van oude mat naar nieuwe mat
Grasgroei door het jaar heen
Onderhoud grasvelden.
BLOKBOEK NATUUR 7 LES 5 - PLANTEN.
Aanpassingen bij planten
Trailer 'dansen op de vulkaan'
Hoofdstuk 2 Paragraaf
Regenwormen.
Koolstofkringloop CO2 → ↑ ↓ ←.
Groeifactoren.
Bs. 1 stoffen worden omgezet (stofwisseling )
Groeifactoren.
Planten Hoofdstuk 2.
Stofwisseling 4 VMBO KGT.
Groeifactoren.
Planten HV.
Voorbereiding op de biologie toets
Plantenfysiologie Fotosynthese 2
Eiwitten op je bordje Context 2.
2. Het gewas Voedergewassen.
Fotosynthese Koolstofdioxide uit de lucht komt het blad binnen via de huidmondjes Er valt zonlicht op de bladgroenkorrels in de bladeren GLUCOSE Tijdens.
Bladeren Paragraaf 4.
Bemesting; Bodem les 5 Zone.college
Transcript van de presentatie:

Inzaaien grasvegetatie

Morfologie Grassen onderscheiden zich van elkaar door hun bovengrondse kenmerken. Voor grasvelden zijn hoofdzakelijk de vegetatieve delen van belang. De bloeiwijzen zijn slechts kort aanwezig of hebben helemaal geen kans om zich te ontwikkelen. De planten hebben twee manieren om zich te vermeerderen: generatief – generatief door middel van zaad; vegetatief – vegetatief door middel van stengels die overwinteren en in het voorjaar uitlopen.

Morfologie

Kiemen graszaad Om te kunnen groeien heeft zaad het volgende nodig: voldoende zuurstof (het zaad is niet in staat tot fotosynthese en verbruikt dus zuurstof) De juiste temperatuur (tussen 12 en 20 graden) Voldoende vocht.

Fotosynthese (1) Water + koolstofdioxide + licht --> zuurstof + glucose Het doel van de fotosynthese is het maken van suiker (glucose) en het maken van het gas zuurstof (O2). Om de fotosynthese te kunnen uitvoeren heeft een plant drie dingen nodig: water via de wortels van een plant, koolstofdioxide (CO2) via de huidmondjes in de bladeren (zon)licht voor de energie. Zonder licht kan een plant niet aan fotosynthese doen

Fotosynthese (2) Verbranding Een plant verbruikt energie, net als een mens. Deze energie kan een plant vrij maken door bijvoorbeeld glucose te verbranden, waarbij de afvalstof koolstofdioxide vrij komt. Glucose + zuurstof --> water + koolstofdioxide + energie Het resultaat is dat gedurende de dag wanneer de plant zowel aan verbranding doet als aan fotosynthese, er twee kanten op gaswisseling van zuurstof en koolstofdioxide plaats vindt. 's Nachts vindt er geen fotosynthese plaats. Verbranding nog wel. 's Nachts gebruikt de plant dus zuurstof en geeft koolstofdioxide af.

Wortelgroei Eigenschappen van wortelgroei Wortels zorgen voor verankering van de plant in de grond. Wortels zorgen voor opname van vocht en voedingsstoffen. Vocht: Diep wortelgestel maakt plant minder kwetsbaar in droge perioden. Voedingsstoffen: Voor opname van voedingsstoffen is een uitgebreid wortelgestel in bovenste bodemlaag van belang.

Periode aanleg gras Voorjaar: Men zaait bij vochtig en groeizaam weer vanaf half april tot eind mei. Vooral de nachttemperaturen zijn van groot belang voor een goed resultaat (niet te koud) Nazomer: Dit is de beste periode om gras aan te leggen. Voordeel Nadeel Voorjaar 15 april – mei Eerder gewenst resultaat - Slechte kieming door nachtvorst - Eenjarig onkruid groeit snel en kan zorgen voor verstikking jong gras Nazomer 15 augustus – oktober - minder last van onkruid en door de langere, vochtige en warme nachten kiemt het graszaad snel en gelijkmatig

Grassoorten Grassoorten hebben verschillende eigenschappen die ze meer of minder geschikt maken voor bepaalde toepassingsgebieden. De keuze van een grassoort voor een toepassingsgebied is afhankelijk van de eisen die de gebruiker eraan stelt.

Grassoorten Overzicht verschillende grassoorten, toepassingsgebieden en eigenschappen.

Samenstelling grasmat Welke grassoorten ga jij samenstellen in de volgende situatie Bij een voetbalveld? Op de green bij een golfterrein? In een doelgebied op een voetbalveld, waar over 8 weken weer wordt gespeeld? In een bostuin?

Grassoorten

Type gazon Siergazon Speelgazon Sportgazon Schaduwgazon

Type gazon Siergazon Mooi om naar te kijken, maar niet om op te lopen. Het bestaat uit fijne grassoorten, zoals struis- en (rood)zwenkgrassen. Speelgazon Geschikt om op te lopen en om op te spelen. Dit is het meest gebruikte gazontype. Het bestaat uit een mengsel van fijne en grovere grassoorten, zoals zwenk-, struis-, beemd- en Engels raaigras.

Type gazon Sportgazon Een sportgazon kan zwaar belopen worden. Het grasmengsel bestaat voornamelijk uit grovere grassoorten, zoals veldbeemdgras en Engels raaigras. Schaduwgazon Dit gras gedijt in de schaduw en is bestand tegen droogte. Het mengsel bestaat uit rood- en veldbeemdgras. Bij een gazon op vochtige plekken en zware grond is ruwbeemdgras beter.

Vragen?