Kerk 2025 Waar een Woord is, is een weg

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3)
Advertisements

Heilig Avondmaal Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Instelling
De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) en Israël
Hoe zit het met de kerk? & Waarom en hoe zou ik het anderen vertellen?
Deel 4 Leven als christen.
Zending vandaag Wat gaan we bespreken? Wat is zending?
Waar komt je geloof vandaan? HC zondag 25 en Markus 16:9-20.
= spelen met vuur in een cultuur van eer
Godsdienst. Hemel Wat doe je als je iets heel mooi’s krijgt?
ABC van het geloof Soms doen mensen alsof het een soort hogere wiskunde is, het geloof in God de Drie-enige. Met een simpel sommetje kom je niet uit:
Pinksteren 2014 Feest van de Geest
Themadiensten ‘Ik geloof’
In deze presentatie staan beide.
Formulier om het heilig avondmaal te vieren (4)
Godsdienst.
Zondag 39 HC Franeker 29 maart 2009
Het christendom: een dwangbuis? Welkom in de kerk
Geliefde broeder(s)/zuster(s), U staat hier voor God en zijn gemeente om uw geloof te belijden. Ik verzoek u eerlijk te antwoorden op de volgende vragen.
Welkom in de kerk Zondag 8 HC Franeker 7 maart 2010 Thema: De Drie- enige, de God van je doop.
In deze dienst zal Ds. R. Tigelaar voorgaan Na de zegen zingen we Psalm 84: 1, 2, 3 Schriftlezing: Marcus 6: 1-13 Tekst: Marcus 6: 6b-13.
Trans World Radio Laat het Evangelie overal horen!
Kerk 2025 Waar een Woord is, is een weg
Het Eetcafé Zwolle Sinds 1994 Handen en voeten geven aan het geloof vanuit de liefde voor Jezus.
Ds. Hans Eschbach Kom Heilige Geest, vernieuw uw kerk, vernieuw mijn leven Kom Heilige Geest Vernieuw uw kerk Vernieuw mijn leven.
Welkom in deze kerkdienst
Heb je de kerk nodig? Kun je geloven zonder kerk?.
Ds. C.J. Droger Geestelijke groei: gave of opgave? Hardinxveld-Giessendam Petrus 3:8-18 Maar wast op in de genade en kennis.
1 Programma voor de beraadsavond 19.30: Opening 19.40: Inleidende presentatie 20.00: Pauze 20.10: Discussieronde in groepen over de vraag: Wat is voor.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Blz. 725 (GK) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN en NN hebben.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Blz. 14 (groene boekje) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN.
WAAR EEN WOORD IS IS EEN WEG
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Versie GS Harderwijk 2011 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN.
Formulier voor de openbare belijdenis van het geloof Blz. 735 (GK) Geliefde broeders en zusters in onze Here Jezus Christus, U bent hier verschenen voor.
Gemeenschap of verbonden zijn met God 1 Johannes.
‘Bindingsformulier’ tekenen. Bindingsformulier: de kerk bewaren bij Gods Woord Ambtsdragers hebben een extra verantwoordelijkheid (vooral m.b.t. de leer).
We lezen uit bijbel gewone taal: Johannes 15: Johannes 4: 7-21 De preek gaat over 1 Johannes 4: 19 Alle liederen worden tijdens de dienst geprojecteerd.
Prekenserie discipelschap 2.0 Hoe worden we door de bijbel gevormd tot discipel?
Lezen: 1 Koningen 17:1-16.
Welkom in deze dienst Voorganger: Ds. A. Robbertsen
De STRIJD om ons denken.
Kort doopformulier voor de kinderdoop
Toen Jezus ooit zijn leer- lingen twee aan twee uitzond, gaf Hij hen de opdracht geen overtollige ballast mee te nemen. Geen geld, geen twee hemden.
U voerde gevangenen mee,
Namens de hoogste baas checken of de huisstijl in het filiaal wel tot zijn recht komt. Is er aandacht voor kinderen bij Walibi? Kun je met.
De Verdieping jaarthema: eenheid. De Verdieping jaarthema: eenheid.
Avondmaalsformulier 5 Christus gedenken
Kerk 2.0 Als je de kerk ‘afpelt’ tot op de kern, wat vind je daar diep van binnen?
Schattebout. Schattebout Er is meer tussen hemel en aarde! Ècht wel! Eindeloos bewustzijn bij God. Zo heet dit schilderij. Dat is net zoiets als eeuwig.
Les 13 De training Wat doe ik hier vandaag?
Welkom in deze kerkdienst
Matteüs 13:44-46 Jezus vertelde aan de mensen een verhaal:
Les 2 Een nieuwe tijd Wat doe ik hier vandaag?
Les 13 De Zoon wint Wat doe ik hier vandaag?
Blok II Bidden In de lessen 7 t/m 13 ontdek je hoe jij verbinding kunt maken met God door te bidden.
Steeds meer leerlingen van Jezus
Welkom in deze kerkdienst
Ziekenzalving Jezus geneest ook vandaag nog (lichaam, ziel, geest)
De God van de Schriften.
Welkom in deze kerkdienst
Les 2 Jouw keus of Gods keus?
Kom Heilige Geest Vernieuw uw kerk Vernieuw mijn leven
Gezegend om recht te doen
Jezus is Heer!.
Jezus zit met zijn leerlingen te eten
Welkom in deze kerkdienst
Welkom in deze kerkdienst
Wandelen voor Wandelen achter Wandelen met de Heer Jezus
Openbare geloofsbelijdenis
aanstelling pastoraal medewerkers
geloofsgesprek Waarom het ‘geloofsgesprek’ op de agenda van de Ring?
Transcript van de presentatie:

Kerk 2025 Waar een Woord is, is een weg Sinds november 2014 denkt de generale synode van de Protestantse Kerk na over de toekomst van de Kerk. De generale synode heeft in drie vergaderingen over dit onderwerp gesproken. De toekomstvisie van de Protestantse Kerk in Nederland staat beschreven in definitieve versie van de nota ‘Kerk 2025: Waar een Woord is, is een Weg’ die in januari 2016 is verschenen.

Waar het op aan komt Back to basics De nota begint met een verwijzing naar het verhaal van de uitzending van de leerlingen zoals het in het Marcus-evangelie staat: Toen Jezus ooit zijn leerlingen twee aan twee uitzond, gaf Hij hen de opdracht geen overtollige ballast mee te nemen. “Hij – Jezus - droeg hun op niets mee te nemen voor onderweg, geen brood, geen reistas, geen geld, alleen een stok. Sandalen mochten ze wel dragen. ‘Maar’ zei hij, ‘trek geen extra kleren aan.’ (Marcus 6:8-9). In het Lucasevangelie staat dat de leerlingen op pad worden gestuurd om het koninkrijk van God aan te kondigen, om mensen tot inkeer te brengen, zieken te genezen en vrede te brengen. Deze begrippen verdienen een actuele vertaling.

Waarom kerk? In de kerk hoor ik woorden die ik nergens anders hoor De kerk is een gemeenschap van mensen die elkaar aanvaarden in Jezus’ naam en die voor elkaar willen instaan. De kerk helpt me om te begrijpen wat ‘goed leven’ is. Vanuit die gedachte probeert Kerk 2025 vormen te vinden waarin deze inhoud tot zijn recht komt. Het geloof en de geloofsgemeenschap vragen om een organisatie van de kerk die deze ondersteunt. Regelen en vergaderen zou geloof en kerk ten goede moeten komen. Toch lijkt de organisatiestructuur soms de inhoud in de weg gaan zitten. Die geluiden hoort de synode vanuit het land. Als reactie daarop is de nota ‘Kerk 2025: Waar een Woord is, is een weg’ geschreven. Zie punt 1 van de gesprekshandreiking.

De context van de kerk Zie deel 1 – Hoofdstuk 2 van de nota.

Vijftal kenmerken Seculiere samenleving Individuele keuze Netwerksamenleving Digitale revolutie Globalisering Zie punten 2 en 3 van de gesprekshandreiking.

Een agenda voor de kerk Rond geloof Rond geloofsgemeenschap Rond de diaconale en maatschappelijke presentie Zie Deel 1 – hoofdstuk 4 van de nota. Zie punt 4 van de gesprekshandreiking.

Deel II – Waar het naartoe gaat In dit deel wordt gelet op de organisatie en inrichting van de Protestantse Kerk. “De vraag naar de kerk staat niet op zichzelf, maar volgt op de vraag hoe we kerk zijn en willen zijn.” Zie Deel II van de nota. Vooral de inleiding.

Het DNA van de Protestantse Kerk Zie deel II – gedeelte A van de nota

Gestalte van de ene kerk Het hoogste gezag in de kerk heeft Christus De kerk leeft van de genade van God De genade van God wordt tastbaar in doop en avondmaal De kerk is een kerk die zending heeft De kerk is een kerk die God belijdt als Vader, Zoon en heilige Geest De Bijbel is het bronboek van de kerk

Anders verder Transparantie, Ruimte, Eenvoud Zie deel II – gedeelte IIB van de nota. In april 2016 bespreekt de generale synode de verdere uitwerking van de uitgangspunten van 'Kerk 2025 – Waar een Woord is, is een weg'. Met name wat betreft de inrichting van de kerk. Voor nu willen we predikanten, kerkenraden en gemeenteleden vragen om vooral het gesprek over de inhoud te voeren. De gesprekshandreiking kan hierbij van dienst zijn.