Surinaamse groenten.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Scheppingsmenu: een zaad/vrucht menu
Advertisements

3.3 zaadplanten bedektzadigen struiken
Teylingen College 2012 Bloemen, vruchten, zaden.
Zaden.
Soorten granen Brood wordt gemaakt van graansoorten als  tarwe, rogge, rijst, gerst, maïs, boekweit en spelt. Daarnaast bevat brood altijd water, gist.
Nieuw in Nederland U aangeboden door
Spaans 24-Kitchen.
Bloemen, vruchten, zaden
Groenten.
Aardrijkskunde Thema 1 water.
VRUCHTEN EN NOTEN.
Suriname Soraya van Lomwel.
Wortel – stengel – bladeren - bloemen
Spreekbeurt van Nina Bakker. 28 oktober 2008.
Wij gaan vertellen over pinda’s
Het paard Door Femke en Lizzy.
Bromelia`s uitermate geschikt voor pijlgifkikkers.
Noten en zaden.
Elke plant zijn eigen plek
Chemie van het Zien.
Struisvogels.
Koffie.
Balletjes in tomatensaus met puree
Vergeten groenten.
6 juni 2014 – Mike Schuurman Europese Hamster – Bever – Europese Otter
Natuurkunde Paragraaf 5.1 & 5.2 Gemaakt door: Martijn van den Berg
Gemaakt door: Noa & Fenna
Madagaskar is een eiland in de Indische Oceaan, 430 km van Mozambique. Zo’n 2000 jaar geleden zetten de eerste bewoners ‘voet aan wal’ op dit eiland.
Zorg en Welzijn Door floor.
Je eigen groenten en kruiden kweken Wanneer moet je ze zaaien? Hoe verzorg je ze? Wanneer kun je ze oogsten? Wat kun je er van maken?
Groenten.
rood rood rood zijn de tomaten en ook een teloefening
Wortels, stengels en bladeren
Planten.
Basisstof 5: Eetbare wortels, stengels en bladeren
Park Kruserbrink Struiken.
Thema 2 PLANTEN Basisstof 1 -De levenscyclus van een plant
Leskaart indelen van organismen
De bouw van een plant.
De berberaap of magotaap Wetenschappelijke naam: macaca sylvanus.
Snijtechniek en snedige opmerkingen 2016 CGD Snijtechniek Wim de Kock.
Moestuin planten die men in het 1e ‘levensjaar’ oogst (eenjarigen)
Baardagaam Dit is een baardagaam.
Planten Wat ga je doen? Wat ga je leren?
SNOEIEN Handel. GEREEDSCHAPPEN Er zijn verschillende snoeigereedschappen. De kwaliteit wordt onder meer bepaald door: - Het handvat (ligt het goed in.
Seizoensgroenten. Is dit een zomer- of een wintergroente? Komkommer.
Snuffelen in de natuur… Zaden en sporenZaden en sporen.
Europa Mijn thuis.
Alles wordt anders Het bos.
PLANTEN voortplanting
KLEINFRUIT.
Aardrijkskunde Thema 1: Water.
LES 9 – PLANTEN ALS VOEDSEL
Rozen en bamboe Dinsdag
WATER.
Niveau 2 Plantenkennis Coniferen.
Kaas bereiden.
Appelsap Productie en klaring.
Algemene bouw van bloemplanten
Basisstof 4 (+12). Het rijk van de planten
Kruiden- en specerijenquiz
“Knuffels” kleuren digibordpeuters.
Kenia voeding . Maarten & Floor.
Plastiden Thema 3 BS 7.
Transcript van de presentatie:

Surinaamse groenten

Antroewa De Antruwa is een glanzende bes ter grootte van een gemiddelde tomaat. Meestal zitten aan de geplukte vruchten nog het steeltje en de kelkbladeren vast. De vrucht is rond en onrijp groenachtig wit, heeft een dikke schil en een groene kern. Rijp wordt de vrucht glanzend oranjegeel of bruingeel van kleur met meestal talrijke barsten. De vrucht wordt onrijp gegeten. Opengesneden Antruwa's worden blootgesteld aan de lucht snel bruin en moeten daarom snel worden geconsumeerd. De vrucht heeft een bittere smaak. De Antruwa is afkomstig uit Oost-Afrika  en wordt daarnaast ook in de tropen  van Zuid- Amerika gekweekt. De onrijpe vruchten, die in Nederland worden verkocht, zijn afkomstig uit Suriname. De vrucht wordt ook veel in de Surinaamse keuken gebruikt.

Dagoublad ( Waterspinazie) De alleenstaande, rechtopstaande bloemen zijn trechtervormig en wit, roze of violet van kleur. De bloemen zijn maar één dag geopend. De vruchten zijn doosvruchten met vele kleine, zwarte zaden. De bladeren en bladstelen kunnen net als spinazie worden gegeten of rauw aan salades worden toegevoegd. De bladeren zijn rijk aan niacine, caroteen en kalim.

Paksoi De paksoi is evenals de Chinese kool een bladgroente. Paksoi wordt ook wel selderijkool genoemd omdat de dikke stronken die onderaan eindigen in een lange dunne wortel op selderij lijken. Van paksoi zijn verschillende groene kleurtinten beschikbaar. Wat betreft volume en hoogte bestaan er grote verschillen. Een van de bekPaksoi is een knapperige groente die zowel in salades, in roerbakgerechten als in stamppot verwerkt kan worden. De hele struik is bruikbaar. De groente wordt zo bereid dat ze wat knapperig blijft. De smaak kan beïnvloed worden door het toevoegen van pikante kruiden, knoflook of gember. Fijn versneden en licht geblancheerd worden paksoistelen verwerkt in salades. Endste varianten is de baby-paksoi.

Wilde augurk De plant is een klimplant, die voornamelijk geteeld wordt voor de vruchten. De bladeren zijn echter ook eetbaar. De vrucht is 4-8 cm lang en 2-4 cm dik en is bedekt met zachte stekels. De vruchten zijn gewild in Noordoost- en Noord- Brazilië voor het maken van cozido (vlees- groente-stamppot). De smaak komt overeen met die van komkommer maar met een nootachtige smaak.

EINDE