De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Aardrijkskunde Thema 1: Water.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Aardrijkskunde Thema 1: Water."— Transcript van de presentatie:

1 Aardrijkskunde Thema 1: Water

2 De Inhoud Tropisch Regenwoud Amazonegebied Nomaden Sawa’s
Arbeidsintensieve Landbouw Irrigatie Terrassen Korte en Lange cyclus Topografie Quizzz!!

3 Tropisch Regenwoud Waar bevindt zich het tropisch regenwoud?
In Zuid-Amerika , Afrika en Indonesië. Rond de evenaar

4 Wat is de gemiddelde temperatuur in het tropisch regenwoud?
25 graden. Is de grond vruchtbaar in het tropisch regenwoud ja of nee? Nee , omdat de voedingstoffen door de planten , bomen en struiken wordt opgenomen en zo hebben ze geen kans om in de grond te komen. Hoeveel millimeter regen valt er gemiddeld per jaar in het tropisch regenwoud 2000 mm per jaar.

5 De 4 lagen in het tropisch regenwoud
Woudreuzen Kroonlaag Kleine bomen ondergroei

6 Amazonegebied Suriname ligt aan de rand van het Amazonegebied. Het Amazone gebied is het grootste gebied met tropisch regenwoud, dat nog bestaat. De rivier de Amazone stroomt erdoor, vandaar de naam. Het Amazonegebied is meer dan 100 keer zo groot als Nederland!! Er is geen natuurgebied in de wereld waar zo veel verschillende bomen, planten en dieren leven.

7 Nomaden Wat zijn nomaden? Het zijn indianen stammen die geen vaste woonplaats hebben en over 2 jaar is de grond niet vruchtbaar meer daarom vertrekken ze naar een andere vruchtbare plaats.

8 Sawa’s Wat is een sawa? Het is een akker met natte rijstbouw. Heeft natte rijstbouw veel regen nodig? Nee, want het groeit in een laagje water. Waarom werken er veel vrouwen op Indische sawa’s? Omdat ze denken als vrouwen de plantjes planten het dan beter groeit.

9 Arbeidsintensieve Landbouw
Wat is Arbeidsintensieve Landbouw? Het is een vorm van landbouw waar veel werk bij nodig is. Hier is een filmpje hoe rijst wordt gemaakt. ( Het is Engels. ) Hoe rijst wordt gemaakt.

10 Irrigatie Wat is irrigatie? Als de mensen ervoor zorgen dat er voldoende water over de akkers vloeit.

11 Terrassen Wat zijn terrassen? Het zijn akkers die als traptreden tegen een helling aan liggen. Voor de aanleg van nieuwe sawa’s moet tropisch bos gekapt worden. Er komen wegen en er worden slootjes en kanaaltjes aangelegd , zodat het land bevloeit kan worden . Bijna al dit werk gebeurt met de hand.

12 Korte en Lange Cyclus. Deze cyclus gaat over hoe het begint te regenen. De korte: Het water dat op de bladeren blijft liggen verdampt meteen. Het water stijgt omhoog en wordt weer regen. De lange: Het water dat op de grond komt wordt opgenomen door de wortels en via de bladeren verdampt. Het water stijgt op en komt terug als regen.

13


Download ppt "Aardrijkskunde Thema 1: Water."

Verwante presentaties


Ads door Google