FARMACOGENETICA Medicijnen op maat – Het zit in de genen FTO 2017.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Geneesmiddelgebruik bij senioren
Advertisements

WAT KOST FARMACEUTISCHE ZORG IN UW APOTHEEK?
Verbeteringen in de farmacotherapie keten.
Medicijnen tegen zeldzame erfelijke ziekten:
Uw apotheek. Voor betrouwbare zorg dichtbij
Organisatie mammapoli ADRZ
45 jaar of ouder. Hoe groot is uw kans op diabetes type 2
1 van genotype tot fenotype
15 november 2010 Judith Weiland & Geert Wichers
Thema 3: Erfelijkheid B1: Chromosomen.
Genetisch materiaal onder de loep
Erfelijkheid Chromosoom DNA.
1 van genotype tot fenotype
Genetisch materiaal onder de loep
Van genotype tot fenotype
Thema 3: Erfelijkheid B1: Chromosomen.
Erfelijkheid.
Persoonsgebonden behandeling van taaislijmziekte
STR (SHORT TANDEM REPEATS)
Genetica.
Het mes snijdt aan twee kanten
DNA.
Workshop elektronisch voorschrijven
Die ziekte in mijn familie krijg ik die later ook?
Samenwerking in de zorg aan laaggeletterden in de Amsterdamse achterstandswijken 24 september 2014 Bob de Dood projectmanager ketenzorg.
Thema 3: Erfelijkheid B1: Chromosomen.
Erfelijkheid.
Van recept naar medicijn
ERFELIJKHEID.
Genetisch testen Dirk Jan Boerwinkel Freudenthal Instituut voor didactiek van wiskunde en natuurwetenschappen DNA lab dag 9 maart 2012.
Werken met het LSP. Waarom communicatie met de HAP/DAP Patiënt wil niet telkens hetzelfde moeten uitleggen Deel patiënten kan medicatie niet onthouden.
Verpleegkundig rekenen
Inhoud van de presentatie De wereld van ZuidZorg Hoe de Zorgvraag binnenkomt Maatschappelijke ontwikkelingen Scholingen mbt transitie in de thuiszorg.
Thema 4 DNA. Genotype - Fenotype genotype: de erfelijke eigenschappen die vastliggen in het DNA (in de genen). fenotype: alle uiterlijk waarneembare kenmerken.
DTO vitamine B12 deficiëntie 30 mei 2016 Irma de Ronde Feitse Jan Duisterwinkel Adrian Kruit Sabine Dam.
Department of General Practice CAPHRI School for Public Health and Primary Care Familie-anamnese op hart- en vaatziekten op jonge leeftijd middels een.
Albert Schweitzer ziekenhuis Nazorgpoli
Kerntaak: triëren Werken o.a. aan werkproces 1.1: de zorgvrager op een professionele wijze te woord staan en het kanaliseren van de zorgvraag. Werken.
CYP-enzymen Het echte verhaal over grapefruitsap en ‘zeurende’ patiënten die altijd bijwerkingen hebben Erna Beers dr. Erna Beers, arts/klinisch farmacoloog,
Uitleg Apotheekteam FARMACOGENETICA
Taak 5 - Al die labformulieren!
Uitleg Patiënt FARMACOGENETICA
Wet meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling
UW APOTHEEK VOOR BETROUWBARE ZORG DICHTBIJ
Auteur: Marieke van Schie, huisarts te Leiden
ERFELIJKHEID.
Lage gezondheidsvaardigheden en laaggeletterdheid
Disclosure belangen NHG spreker
Genetisch materiaal onder de loep
Ouderen en medicijnen 75-plussers gebruiken ruim 5 x meer medicijnen dan een gemiddelde Nederlander.
FTO FARMACOGENETICA Medicijnen op maat – Het zit in de genen
Farmacogenetica (PGx)
FTO FARMACOGENETICA Medicijnen op maat – Het zit in de genen
Uitleg Apotheekteam FARMACOGENETICA
Uitleg Patiënt FARMACOGENETICA
Samen voor goede zorg en nieuwe kansen.
Geneesmiddelen.
Taak 5 - Al die labformulieren!
DNA.
Doel : maken van een keuze wat betreft de keuzedelen
Profielkeuze Sanne ten Haken & Bas Reuvers Decanen.
Taak 5 - Al die labformulieren!
MESOTHERAPIE Wat is mesotherapie ?.
Maar wij kunnen het niet alleen!
Stofwisselingsziekte…
Scoliose Wat is dat eigenlijk?
Gezamenlijke Patiëntendag Overijssel
Transcript van de presentatie:

FARMACOGENETICA Medicijnen op maat – Het zit in de genen FTO 2017

Inhoud FTO Inleiding Achtergrond Geneesmiddelen Casuïstiek De patiënt De voorschrijver Farmacogenetische test Uitslag Medicatiebewaking

Inleiding Farmacogenetica is de studie naar de erfelijke aanleg van geneesmiddelenafbraak. Geneesmiddelen worden in het lichaam afgebroken door enzymen in de lever. Cytochroom P450 enzymen maken hier een belangrijk onderdeel van uit.

Inleiding Nederland is wereldwijd voorloper op het gebied van farmacogenetica. De KNMP werkgroep Farmacogenetica werkt al sinds 2005 aan systematisch literatuuronderzoek met het doel adviezen op te stellen over de afhandeling van gen-geneesmiddelinteracties. De adviezen zijn via de G-Standaard beschikbaar in de voorschrijfsystemen en (ziekenhuis)apotheekinformatiesystemen.

Achtergrond Genotype is de erfelijke informatie over een bepaalde eigenschap van een individu. Het fenotype geeft aan wat de uiteindelijke verschijningsvorm van een bepaald genotype is: 4 Fenotypes Metabole capaciteit Poor metabolizer (PM) Sterk verlaagde of afwezige metabole capaciteit Intermediate metabolizer (IM) Verlaagde metabole capaciteit Extensive metabolizer (EM) >>>> Wordt steeds vaker normal metabolizer (NM) genoemd. ‘Normale’ metabole capaciteit Ultrarapid metabolizer (UM) Verhoogde metabole capaciteit

Achtergrond Van DNA dat codeert voor een eiwit kunnen variaties bestaan in de bevolking. Variaties kunnen er toe leiden dat allelen coderen voor niet of minder actieve eiwitten. Als een genvariant bij ten minste 1% van de bevolking voorkomt, spreekt men van een genetisch polymorfisme. Wildtype is de benaming voor het meest voorkomende actieve allel.

Achtergrond Cytochroom P450 enzym Percentage geneesmiddelen via dit enzym gemetaboliseerd CYP1A2 8-10% CYP2C9 10-20% CYP2C19 8% CYP2D6 25% CYP3A4 50-60% CYP3A5

Geneesmiddelen Van de ruim 80 geneesmiddelen waarvoor een farmacogenetisch advies is opgesteld, worden er bijna 30 regelmatig voorgeschreven in de eerste lijn. Een aantal voorbeelden: Psychofarmaca: amitriptyline (CYP2D6), atomoxetine (CYP2D6), citalopram (CYP2C19), clomipramine, doxepine (CYP2D6), escitalopram (CYP2C19), nortriptyline (CYP2D6), venlafaxine (CYP2D6) Antilipaemica: atorvastatine (SLO1B1), simvastatine (SLO1B1) Antitrombotica: clopidogrel (CYP2C19) Pijnstilling: codeïne (CYP2D6), oxycodon (CYP2D6), tramadol (CYP2D6)

Casuïstiek Hier is natuurlijk ruimte om eigen casuïstiek te benoemen.

Casuïstiek Hier is natuurlijk ruimte om eigen casuïstiek te benoemen.

De patiënt De patiënt krijgt een farmacogenetisch test aangeboden. Gesprek met apotheker en/of huisarts over farmacogenetisch profiel en medicijngebruik. Veilige, effectieve, doelmatige farmacotherapie.

De Voorschrijver Afstemming tussen voorschrijver en apotheker over: Welke patiënten selecteren; Welke geneesmiddelen; Wie benadert de patiënt; Monsterafname; Interpretatie advies; Terugkoppeling advies; Vastlegging advies.

Farmacogenetische test Speekselmonster In de spreekkamer van de apotheek. Wangslijmvliesmonster In de spreekkamer van de apotheek. Bloedmonster Via nabijgelegen bloedafnamepunt van het klinisch laboratorium. Verpleegkundige neemt bloed af. Keuze van monsterafname is afhankelijk van de regionale samenwerking tussen voorschrijver, apotheker en klinisch chemisch laboratorium.

Wangslijmvlieskit Half uur niet gegeten Afname door rollen wattenstaafje in wang In duplo Op de post in buffer Bij patiënt thuis of in de apotheek doen? Voorbeeld.

Wangslijmvlieskit Voorbeeld.

Wangslijmvlieskit Voorbeeld.

Uitslag van het lab Voorbeeld.

Uitslag van het lab Voorbeeld.

Medicatiebewaking - Tramadol KNMP Kennisbank Voorbeeld.

Medicatiebewaking - Clopidogrel KNMP Kennisbank Voorbeeld.