2 Het geheim van uw diervoeder

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Stofwisseling.
Advertisements

Een handleiding voor deleerkracht
De voedingsdriehoek bestaat uit 9 verschillende delen
Hoe ziet een voeding voor lopers eruit?
Voedsel Voedingsdriehoek Evenwichtige voeding Voedingsdriehoek
In welke snack zitten bij gelijk gewicht de meeste calorieën? a) Slagroomgebak b) Chips c) Kip-kerriesalade.
B3 Glucose als grondstof
Hoofdstuk 4 Voeding.
Thema 2: Voeding en Vertering
Spijsvertering van het oude(re) paard
Gezond eten Koolhydraten plm. 55% Vetten maximaal 35%
Basisstof 1: Voedingsmiddelen en voedingsstoffen
Film Gezond eten. Evenwichtige voeding Hoe stel je die samen.
BLOK 2 Voeding is energie Mijn lijfstijl, mijn keuze.
Hoofdstuk 7 Paragraaf 7.3 Les 2. Wat gaan we doen vandaag?  Uitleg paragraaf 7.3  Maken paragraaf 7.3.
Hoofdstuk 4: Voeding HAVO 4.
Introductie sportvoeding
Voeding. 3 functies van voeding. Opbouw, herstel van cellen Voorkomen van ziektes Energie leveren Doorgaan van lichaamsprocessen.
Voorbereiding geboortestage. Onderwerpen: Doel voeding Voedingsbestanddelen Voeding in de praktijk Voeding.
Voeding & Vertering.
Lesstof blok 1 tweede gedeelte
Ons lichaam heeft energie en bouwstoffen nodig om te kunnen werken en in stand te blijven Bouwstoffen en energie halen we uit drinken en eten 1.Water.
Veevoeding Weende analyse.
HACCP.
1 Basisvoedingsleer Voedingsstoffen
Veevoeding Weende analyse.
Voeren en verzorgen Klas D21 MBO Doetinchem
Voeding Paard.
Klas DD31 en DD41 MBO Doetinchem
Voeren en Verzorgen Les 5 Niveau 4 Blok 1.
4. Proef het verschil Over de smakelijkheid.
Voeren en Verzorgen Blok 1 Les 2 Niveau 2.
Dieetvoeding en Voerproductie
Antwoorden college 3 Noem de 5 structuren/ruimten waar de keelholte mee in verbinding staat. Neusholte, mond, luchtpijp, slokdarm, buis van Eustachius.
Voeren en Verzorgen Blok 1 Les 4 Niveau 2.

Voedingsstoffen Bouwstoffen
Les 2 voeding Spijsvertering en uiterlijke verschillen voersoorten
Gezonde voeding.
Voeren en Verzorgen Les 3 Blok 1.
Voerbehoefte melkvee.
Bijproducten Duurzame veehouderij.
Voeding Konijn.
Smul gezond.
Voeding Paard.
Voeding en Vertering 2 VMBO – KGT Thema 2.
Het maagdarmstelsel van de koe
Diëten H 5.1 Ruststofwisseling Waar hangt dit van af? lichaamsgewicht
4. Proef het verschil Over de smakelijkheid.
Les 1 De samenstelling van voeding
Leverancier van de Schijf van Vijf
Les 2 Onderwerpen: Wat lees je op de verpakking?
Voeding Kenmerken van voeding.
Voeren en verzorgen Periode 3
Voeding en vertering.
Gezonde voeding.
Voeren en verzorgen Periode 1 – Introductie en H1.
Voeren en Verzorgen Voer en Water behoefte.
Lezing Stichting Kind en Voeding
Voerproductie Blok 3 Week 2.
Voedingsstoffen voor de koe
H5: Voerproductie en verpakking Niveau 3 en 4
Thema 2 Voeding en vertering
Schijf van Vijf.
Keuzedeel assisteren bij facilitaire diensten
Transcript van de presentatie:

2 Het geheim van uw diervoeder Kwaliteitscontrole Productieproces Ingrediënten

Kwaliteitscontrole Interne controles van procedures en systemen Controles door een derde partij Variatie van ingrediënten Soms vele formules (recepten/variaties ) Hills (maar ook Specific) heeft vaste formule Research & Development Product controle grondstoffen/eindproduct vaak tov minimaal

Aspecten van kwaliteits productie programma Controle aangevoerde ruwe ingrediënten Goede verwerking ingrediënten inclusief zo kort mogelijke tijdelijke opslag Vaak monstername en goede documentatie Tracking & Tracing Alle leveranciers doen mee aan kwaliteits borging Alle vlees ingrediënten zijn ook geschikt verklaard voor humane consumptie

Houdbaarheid Product moet nutritioneel, microbieel, fysisch en zintuigelijk nog in orde zijn Droge producten: vooral oxidatie gevaar Voorkom oxidatie door vers product, goed productieproces, juiste verpakking Droog voer: 12-18 maand Blikvoer: 24 maand

Productieproces droogvoer

Nat voer Vlees Droog bijmengsel Water en stoom In blikken gegoten Stoom bij afsluiten In de blikken toren

Diervoederingrediënten

koolhydraten

Vezels Bietenpulp en sojaschroot zijn snel fermenteerbaar en nuttig voor het gezond houden van het maag-darmkanaal Pindaschroot en cellulose zijn langzaam fermenteerbaar en nuttig voor het verdunnen van calorieën

Eiwitten Vleesmeel is gedroogd “vers vlees” dat gemalen is Spiervlees maar ook Slachtbijproducten: Lever (smaak!), pens, milt

Vet Vetten zijn vatbaar voor oxidatie (ranzig worden) Dus goede kwaliteit gebruiken Maar ook voedings antioxidatia: zoals citroenzuur

Additieven Vitaminen, mineralen Kleurstoffen Smaakversterkers: Hond: vetten, suikers, vlees ingrediënten en digest Kat: vlees ingrediënten, anorganische zuren Emulgerende stoffen, stabilisatoren en dikmakers: gom en glycerine, agar enz

Vragen