De Wet hergebruik overheidsinformatie en de Wet stelsel openbare bibliotheekvoorzieningen Aad van Tongeren Fobid/KB 17 november 2016.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Zonder BGT werkt de gemeente niet
Advertisements

Wetsvoorstel stelsel openbare bibliotheekvoorzieningen Technische briefing OCW 25 april 2013 KB Den Haag.
Gegevensbeheer Karin Diederiks KOAC•NPC.
De MR in het primair onderwijs: juridische aspecten Inhoud:  Overwegingen t.a.v. de bevoegdheden  Verschillende advies- en instemmingsrechten  Geschillen.
Bestuurlijke relevantie
Invloed vanuit de cliëntenraad
De Richtlijn « Diensten » 2006/123/EG en de sociale zekerheid Geneviève Pietquin FOD Sociale Zekerheid.
Eerste resultaten onderzoek “Ouderen in Oostelijk Gelderland”
Bedrijfsbezoek ‘Active Ageing’
Dit wordt het DSH Herent, 7 april Wettelijk kader Decreet van 3 maart 2008 Deadline van 22 mei 2009 voor het “sociaal huis” Minimale vereisten:
Gardiens de la paix/ Gemeenschapswachten Week van de integrale veiligheid/ Semaine de la sécurité intégrale.
Gebruikersmogelijkheden Henk Bakker/Doede de Vries 19 april 2007 Onderwijs Resultaten Praktijk Leningen & Financiering Personen Instellingen Basisregistraties.
Zorg nieuwe stijl.
Landelijke Basisregistratie Ziekenhuiszorg
Maxima Medisch Centrum - Eindhoven
Wet Maatschappelijke Ondersteuning Januari Achtergronden (1) Vermaatschappelijking van de zorg. Mensen met veel zorgbehoeften willen in de maatschappij.
Mentorschap uit de startblokken! Evaluatie Mentorschap Netwerk Nederland en de regionale stichtingen Mentorschap.
De openbare bibliotheek in verandering Presentatie bibliotheekvernieuwing in West-Friesland M. van Wijk Mei 2008, Stede Broec.
1. Basis In BRON: Alle in- en uitschrijvingen Diploma’s
1 Artikel 1. Begripsbepalingen 1. In deze wet en de daarop berustende bepalingen wordt verstaan onder: a. Koninklijke Bibliotheek: Koninklijke Bibliotheek.
Amateurkunst nu en in de toekomst 28 mei 2011 Kunstfactor Sectorinstituut amateurkunst Missie Visie Kerntaken Hoofdlijnen beleid 28 mei 2011.
Bekendheid met ‘Veiligheidshuis’?
Naar een nationale digitale bibliotheek Bas Savenije 21 oktober 2014.
Module I Informatica Dhr. C. Walters. Het belang van informatie Gegevens  Informatie  Besluitvorming Gegevens = Data, Raw Material Informatie = Gegevens.
Maatschappelijke kosten-baten analyse
Lokale kennis van landelijke digitale diensten.
Centrum Jeugdgezondheid – Ursula Letschert Informatiebank Jeugdgezondheidszorg Kenniskring Jeugdgezondheidszorg 26 mei 2008.
Gemeentelijke monitor Sociaal Domein
E-Bookplatform van de Bibliotheek Training e-book ambassadeurs BtB regiodagen.
Het samenbrengen van taal- en leesvaardigheid en kunst- en cultuureducatie in Noord-Brabant ten behoeve van de omgang met de 21 e eeuwse vaardigheden in.
Samen aan de slag voor verbreding Resultaten van een interactieve werksessie Op 2 november 2015 Jos Debeij Samen aan de slag voor verbreding - een interactieve.
De maatschappelijke opbrengst van de bibliotheek
IKOS Introductie. Ikos-opleiding Actieve pluriformiteit HumanismeIslamChristendom Keuzemodules: Bijbel Geschiedenis van het christendom - Wereldreligies.
Afstemming OCLC – KB OB contract Enno Meijers, 19 juni 2015.
Eldering hfdst. 3.3 Het cultureel ecologisch raamwerk
Zwolle en preventieve zorg GGD IJsselland: Gemeenschappelijke Regeling, uw verlengd lokaal bestuur Nicolette Rigter: directeur Publieke Gezondheid Marita.
Financiën en sturing Krijgt u wat u wilt met de beschikbare middelen en welke risico‘s loopt u?
Versterking CliëntenPositie (VCP) mei ICF International Classification of Functioning, Disability and Health.
Steenwijkerland en preventieve zorg GGD IJsselland: Gemeenschappelijke Regeling, uw verlengd lokaal bestuur Nicolette Rigter: directeur Publieke Gezondheid.
Bijeenkomst medewerkers 22 en 24 april Programma 1 e deel: Plenair informeren doel programma en werkwijze 2 e deel: Workshops werkgroepen 3 e deel:
Presentatie gemeenteraad Boekel 18 november 2014.
Indicatoren voor praktijkgericht onderzoek Marcel de Haas 6 oktober 2011.
Door de bomen het bos weer zien Henk Post Bedrijfsanalist ISZF November 2005.
Bibliotheekbeleid gemeente Nuth Eén gecertificeerde bibliotheek.
INHOUD PRESENTATIE  Aanleiding: brief staatssecretaris Zijlstra  Kernpunten cultuureducatiebeleid ‘13-’16  Voorwaarden vanuit rijksoverheid  Cultuurloper.
De compliance officer: Blijver en bijter Jaap Koelewijn 16 november 2006.
Herziening Modelplan GROP GGD Samen beter voorbereid Bijeenkomst 1 november 2012 – Thérèse Claassen.
Welkom! Ledenvergadering ChristenUnie De Marne 9 november 2011.
Onderwijsdata DUO -Welke gegevens verzamelt DUO? -Wat kan je van DUO verwachten? -Waar kan je het vinden? -Wat kan je er mee?
Naar de gemeenten Wmo-koffietafel HPO-netwerkdag 28 november 2011 Edwin van Schijndel.
Decentralisatie jeugdzorg: Transitie en Transformatie Klankbordgroepen Maandag 13 februari 2012.
Jeugdhulp: zo doen we dat in de gemeente Brunssum, samen in Parkstad Limburg én Zuid-Limburg! Presentatie raadsinformatieavond 16 september.
Hergebruik|29 oktober 2015 Hergebruik Workshop. Hergebruik| 29 oktober Hergebruik Archiefwet 1995 Artikel 2b. Hergebruik 1. Onder gebruik in de.
G e m e e n t e H a r d i n x v e l d - G i e s s e n d a m Bijeenkomst Onderzoek Maatschappelijke Agenda (MAG) 1 juni 2016.
<plaats en datum>
Voor wie is de Who? En wat moet de bibliotheek er mee?
Innovatie en de rol van HR
Plaatsbepaling in de gemeenschap
Zelfevaluatie burgerschapsonderwijs
Schakelklassen, zomerscholen en onderwijstijdverlenging
Tellen en vertellen Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein
Visie mediawijsheid KB
Omgevingswet en Gezondheid
Conclusies evaluatie Regieraden
Bepaling waarde van een publieke dienst?
Project Handvatten Omgevingsplan
<plaats en datum>
Informatievoorziening bij de GGD
Zonder BGT werkt de gemeente niet
Afstemming OCLC – KB OB contract
Transcript van de presentatie:

De Wet hergebruik overheidsinformatie en de Wet stelsel openbare bibliotheekvoorzieningen Aad van Tongeren Fobid/KB 17 november 2016

De Wsob Waarom een Bibliotheekwet? Ingevoerd per 1 januari 2015. Technologische, maatschappelijke en bestuurlijke veranderingen van invloed op het functioneren van de openbare bibliotheek. Teruglopend gebruik, maar functies van de bibliotheek blijven van belang: leesbevordering, bestrijding laaggeletterdheid, mediavaardigheden etc. Wettelijk kader was meer dan 20 jaar oud. Uit het predigitale tijdperk. De periode dat de openbare bibliotheek voor velen de belangrijkste bron van informatie was.  

De Wsob Wat regelt de Wsob? Nieuwe definities: de openbare bibliotheek is de publieke toegang tot informatie en cultuur. Een openbare bibliotheek functioneert vanuit publieke waarden en verricht ten minste vijf bibliotheekfuncties die bijdragen aan persoonlijke ontwikkeling en verbetering van maatschappelijke kansen. De uitleenfunctie is één van deze functies. Daarnaast zijn er functies op het gebied van leesbevordering, informele educatie en cultuur. Openbare bibliotheken functioneren in een netwerk. Samen kunnen zij meer en betere diensten bieden dan als losstaande voorziening. De functies kunnen fysiek en/of digitaal worden aangeboden. De KB wordt verbonden met het netwerk van openbare bibliotheken. KB verzorgt de landelijke digitale bibliotheek, voert een aantal landelijke taken voor het stelsel als geheel uit en organiseert de bibliotheekvoorziening voor personen met een leeshandicap.

De Wsob en informatievoorziening Algemeen Veranderende opvattingen over transparantie en over publieke verantwoording van met publieke middelen gefinancierde voorzieningen. Niet alleen verantwoording in de individuele relatie tussen subsidiegever en subsidieontvanger, maar ook in bredere zin. Ook andere behoeften bij overheden. Bijvoorbeeld: het maken van benchmarks. Vergelijking met andere gemeenten en instellingen. Inzicht in de maatschappelijke opbrengsten van subsidies etc. Stelt nieuwe eisen aan de informatievoorziening door de openbare bibliotheek. Zie ook: omvorming Wob tot Wet open overheid. Zo ook de Who. Hergebruik van elders verzamelde data voor lokaal zorgbeleid (data GGD, politie, onderwijs etc.)

De Wsob en informatievoorziening Wat regelt de Wsob? Artikel 11 Gegevenslevering. Regelt twee elementen. Bibliotheken leveren aan de KB gegevens die nodig zijn voor het functioneren van het stelsel als geheel (gezamenlijke catalogus). Bibliotheken leveren aan OCW gegevens voor beleidsinformatie en evaluatie. De KB voert dit uit voor OCW. Is een voortzetting van Branche Informatie Systeem (BIS) van de VOB. Aanleveren van deze gegevens is een wettelijke verplichting.

De Wsob en de Who Enkele opmerkingen Who ook van toepassing op de openbare bibliotheken. Gaat niet om de collecties (Auteursrecht, uitlenen etc.), maar om andere data die de openbare bibliotheek verzamelt. Bij het bepalen van de reikwijdte van de Who vraagtekens over de meerwaarde van het toevoegen van de openbare bibliotheken. (‘Welke data verzamelt de lokale openbare bibliotheek?’) Maar evenmin goede redenen om openbare bibliotheken uit te zonderen. Mogelijke relevantie van de data: inzicht in leesgedrag, marktinformatie over uitlenen vs. koop, sociale stratificatie. Welke beelden hebben de openbare bibliotheken er zelf over?