Wat je altijd al wilde weten over de Omgevingswet!

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Op weg naar de Omgevingswet
Advertisements

Omgevingswet - een introductie -
Wat is het digitaal stelsel Yvette Ellenkamp Uitvoeringsprogramma GOAL
(investerings-) initiatief
IMPACT OMGEVINGSWET Nu al aan de slag!
Veranderende maatschappij veranderende overheid Veranderend omgevingsrecht door Frans Tonnaer Toegevoegde notitie? Sheet 1.
Beelden van de toekomstige samenwerking
Verkennende Impactanalyse Cees van Westrenen
Roadshow Omgevingswet Deelsessie Gezondheid en omgevingsplan
Verkennende Impactanalyse Jolanda Verwegen
KERNINSTRUMENTEN RijkOmgevingsvisie Programma AMvB Instructies Projectbesluit Omgevingsvergunning ProvincieOmgevingsvisie Programma Verordening Instructies.
Kansen voor modernisering milieubeleid Dag van de Omgevingswet 1 oktober 2015 Chris Kuijpers directeur-generaal Milieu en Internationaal Eenvoudig Beter.
Omgevingswet en gezondheid Myrtille Verhagen-Timmers Senior Beleidsadviseur Gezondheid Provinciale Raad Gezondheid Juni - juli 2015.
Van ‘Nee, tenzij’ naar ‘Ja, mits’ Over de Omgevingswet, waterbeheerders en het digitale stelsel Dick Takkebos, Rho adviseurs.
Wat is een bestemmingsplan: Een voor de gemeente en burgers bindend plan waarin is vastgelegd welke functies waar zijn toegestaan. De bestemming verwijst.
OMGEVINGSWET Kansen en randvoorwaarden Joyce Nellissen Adviseur 29 september 2015 Vakgroep GGB.
Verandertypen en invoeringsstrategieën Omgevingswet
De Omgevingswet Hilde Donker
Op uw gezondheid! Maarten HoornHans Damen projectleider Platform31senior jurist Rho adviseurs.
Participatie Nieuwe Stijl Schakdeldag 21 juni 2016 Annemieke van Brunschot, VNG Heleen Smit, ministerie IenM Even voorstellen: wie zijn wij? Directie.
Bodem in de Omgevingswet
Schakeldag, 21 juni Sessies over gezondheid en r.o.:  1.4 Waarom gezondheid? Zijn milieunormen niet genoeg?  2.18 Gelderse Gezondheidswijzer 
De ontwikkelopgave in Zoeterwoude Veranderen om in je kracht te blijven!
De werking van de Omgevingswet Doelgroep: beginners Schakeldag 21 juni 2016 Arjan Nijenhuis, plv. directeur Eenvoudig Beter.
De Raad en de Omgevingswet
RO & Milieu Gedwongen vriendschap onder de Omgevingswet? Sandra Anzion
Commissie Fysieke Leefomgeving 20 september 2016
Invoering Omgevingswet fase verkennen verdiepen en verbreden
Omgevingstafel IJmond Hilde Donker Annemieke van Brunschot
Sjors Slaats december 2015 Omgevingswet & de Raad Sjors Slaats Sjors Slaats december 2015.
Deel 1: Aanleiding en doelstellingen
mr. dr. Harm Borgers 14 november 2016
Het orkest van de Omgevingswet Jan van den Dool 29 juni 2017
Wat je altijd al wilde weten over de Omgevingswet!
Anders werken met de Omgevingswet
Omgevingstafel IJmond Hilde Donker Annemieke van Brunschot
Schakeldag, 21 juni Sessies over gezondheid en r.o.:
Aan de slag met de Omgevingswet
Deel 1: Aanleiding en doelstellingen
INFORMATIEAVOND OMGEVINGSWET Presentatie gemeenteraad 12 oktober 2017
Omgevingswet en omgevingsvisie
Regionale kansen met de Omgevingswet Pascale Georgopoulou Adviseur VNG Programma Invoering Omgevingswet.
Workshop: Wat verandert er voor mij?
Omgevingswet en Gezondheid
Schakeldag Zelf de Omgevingswet presenteren
Omgevingswet en geluidsanering
Van digitale dienstverlening naar regels
Omgevingswet, omgevingsvisie, omgevingsveiligheid
Omgevingsveiligheid en de Omgevingswet
De rol van de raad onder de Omgevingswet Pascale Georgopoulou Adviseur VNG Programma Invoering Omgevingswet Jong , 26 april.
De Omgevingswet Doel van de Omgevingswet
Welkom Slag-sessies Leeuwarden 17 januari Eindhoven 18 januari Utrecht 24 januari Zwolle 25 januari Gerd de Kruif #Slag-sessie.
Gebiedsontwikkeling en de Omgevingswet
Veiligheidswinst door de Omgevingswet
Invoeringswet Omgevingswet
Wat is een omgevingsplan?
Bestuurlijke afweegruimte/lokaal maatwerk
Programma’s onder de Omgevingswet ruimte voor ontwikkeling, waarborg voor kwaliteit Nicole Hardon 12 juni 2018.
“Omgeving in beweging”
Digitaal stelsel in de praktijk
Leegstand en regionale samenwerking
Stelselherziening De kern Aanvullingswetten en -besluiten
De Omgevingswet Doel van de Omgevingswet
Het projectbesluit uit de Omgevingswet: een kennismaking
Wat is de waterschapsverordening?
Grip op beleidswaarden
Competenties Omgevingswet Een praktijk voorbeeld
Omgevingswet.
De Omgevingswet Doel van de Omgevingswet
Het projectbesluit uit de Omgevingswet: een kennismaking
Transcript van de presentatie:

Wat je altijd al wilde weten over de Omgevingswet! Wouter Wubben – Programmamanager Omgevingswet November 2016

De Omgevingswet? Bundelt de regels over ruimte, wonen, infrastructuur, milieu, natuur en water. Heeft gevolgen voor ambtenaren, bestuur, inwoners, bedrijven en andere initiatiefnemers. De Omgevingswet is vanuit het rijk ingezet.

De winst voor de burger YouTube: De winst van de Omgevingswet voor de burger

De winst voor de ambtenaar YouTube: Betekenis van de Omgevingswet voor de gemeenteambtenaar

Wat gaan we vanmiddag (niet) doen? In detail ingaan op de instrumenten onder de Omgevingswet Wel: Hoofdlijnen van de Omgevingswet Stand van zaken Westland Aandachtspunten en vragen inventariseren Informatie ophalen Jullie meenemen in de hoofdlijnen van de Omgevingswet en de stand van zaken.

Hoofdgedachte Omgevingswet Gezamenlijk toewerken naar een leefomgeving waar het prettig wonen, werken en recreëren is

De Omgevingswet Verwachte inwerkingtreding: 1 juli 2019 Grootste wetswijziging sinds invoering Grondwet in 1848 Ommezwaai in het fysieke domein, dienstverlening en digitalisering Logisch gevolg van veranderende samenleving Radicale verandering van rollen en manier van werken We doen het er niet ‘even bij’ Lef tonen, uit de comfortzone en gezond verstand Paradigm shift Kreten die passen bij de implementatie van de Omgevingswet. Paradigm shift: Verschuiving van paradigma. Een omwenteling in het denken waardoor een bestaand denkbeeld overboord wordt gezet en er een nieuw denkbeeld voor in de plaats komt. Het aanleren van nieuwe dingen is lastig, maar het afleren van het huidige is nog veel moeilijker.

Omgevingswet vanuit de gemeente ‘Ja mits’ ipv ‘nee tenzij’ What’s in it for the other? Van bepalen naar co-creatie Initiatiefnemer centraal èn aan zet Van gezaghebbend toetsen naar dienstverlenend stimuleren Maatschappelijke wenselijkheid centraal

Doelen Omgevingswet Het bereiken en in stand houden van een veilige en gezonde fysieke leefomgeving en een goede omgevingskwaliteit Een doelmatig beheer, gebruik en ontwikkeling van de fysieke leefomgeving om zo maatschappelijke functies te waarborgen Even stil staan bij een ‘gezonde’ leefomgeving. Gezondheid is een belangrijk thema in de Omgevingswet en wordt nadrukkelijk aan de fysieke leefomgeving gekoppeld. Bij voorkeur insteken op ‘bevordering van de gezondheid’ dan ‘bescherming van de gezondheid op basis van milieunormen’. In de Memorie van toelichting van de Omgevingswet wordt omgevingskwaliteit omschreven als; “aspecten als cultureel erfgoed, architectonische kwaliteit van bouwwerken, stedenbouwkundige kwaliteit en kwaliteit van natuur en landschap. Het gaat daarbij zowel om de menselijke beleving van de fysieke leefomgeving als om de intrinsieke waarden die de maatschappij toekent aan de identiteit van gebieden en aan dier- en plantensoorten.”

Vier verbeterdoelen Om dat te bereiken zijn er 4 verbeterdoelen gedefinieerd. Inzichtelijkheid, voorspelbaarheid en gebruiksgemak zit hem o.a. in: Van 26 wetten naar 1 wet voor de gehele leefomgeving Van 5000 wetsartikelen naar 350 Van 120 ministeriële regelingen naar 10 Van 120 Algemene Maatregelen van Bestuur naar 4 Van meerdere bestemmingsplannen naar één omgevingsplan Eén Omgevingsvisie: een samenhangend strategisch plan Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) Samenhangende benadering beleid, besluitvorming en regelgeving zit hem o.a. in: Integrale benadering leefomgeving (doen we nu vaak al, maar is nu ook in de wet geregeld) Omgevingsvisie Omgevingsplan Bestuurlijke afwegingsruimte: Filmpje van het ministerie als hyperlink aan de figuur toegevoegd. Voor geluid, trilling, geur en bodem kunnen gemeenten strenger of minder streng zijn dan de standaard. Voor lucht en externe veiligheid mogen gemeenten niet minder streng, maar wel strenger zijn. Er is ook veel ‘vrije regelruimte’ waarin de gemeente helemaal vrij is om regels te stellen, bijvoorbeeld op het gebied van licht. Versnellen en verbeteren van besluitvorming o.a. door: Eén omgevingsvergunning Vermindering onderzoekslasten Vereenvoudiging MER Meer mogelijkheden voor maatwerk Hergebruik bestaande gegevens (2 jaar) Geen actualiseringsplicht Omgevingsplan Brede participatie aan de voorkant Kortere procedures Meer algemene regels

Inzichtelijk, voorspelbaar en gemakkelijk Verschillende bestemmingsplannen  één omgevingsplan Omgevingsvisie: één samenhangend strategisch plan Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) De 4 verbeterdoelen uitgelicht.

Samenhangende benadering beleid, besluitvorming en regelgeving Integrale benadering leefomgeving

Samenhangende benadering beleid, besluitvorming en regelgeving Omgevingvisie Visies nu vaak sectoraal, maar wel met integrale blik Straks inzicht en samenhang door integrale afwegingen

Samenhangende benadering beleid, besluitvorming en regelgeving Nu bestemmingsplannen en verordeningen Straks één integraal en gebiedsdekkend Omgevingsplan

Bestuurlijke afwegingsruimte YouTube: Ministerie van Infrastructuur en Milieu over de nieuwe Omgevingswet

Versnellen en verbeteren van besluitvorming Algemene regels zijn uitgangspunt Eén omgevingsvergunning Verschuiving onderzoekslasten Vereenvoudiging MER Meer mogelijkheden voor maatwerk Geen actualiseringsplicht Omgevingsplan Uitvoerbaarheidseis komt te vervallen Brede participatie aan de voorkant Kortere procedures

Instrumenten Omgevingsvisie Decentrale regels (Omgevingsplan) Programma’s Algemene rijksregels Omgevingsvergunning Projectbesluit (rijk, provincies, waterschappen)

Stand van zaken Westland

Invoeringsstrategieën Het college heeft nadrukkelijk uitgesproken de vernieuwende invoeringsstrategie na te streven. Co-creatie, externe positionering, omgevingsbewustzijn.

2015: Impactanalyse en Routekaart Westland en de Omgevingswet Integraal, betrouwbaar en snel Visie, Impactanalyse en Routekaart 2015-2018 Wij hebben ons vroeg voorbereid op de komst van de Omgevingswet en waren een van de eerste gemeenten die een Impactanalyse uit lieten voeren.

Wie zijn wij? Jij? Projecten, Pilots, Experimenten Programmateam Tegen-, Om-, Mee- en Dwarsdenkers Klankbordgroep Opdrachtgevers-groep Ondersteuning & Expertise Projecten, Pilots, Experimenten Jij?

Extern netwerk Samenwerking regio Haaglanden Samenwerking in ‘gelegenheidscoalities’ Actieve bijdrage tijdens bijeenkomsten VNG/UvW/IPO Ministerie van Infrastructuur & Milieu Programma Aan de slag met de Omgevingswet Verkenning Informatie Voorziening Omgevingswet (VIVO) Bedrijfsleven Uitbreiding met andere stakeholders Regiopartners benoemen Gelegenheidscoalities: GGD Actieve bijdragen tijdens bijeenkomsten: VNO-NCW, Schakeldag Omgevingswet, bijeenkomst VIVO-Provero.

Informeren, Opleiden & Ontwikkelen Interne bijeenkomsten ‘Wat je altijd al wilde weten over de Omgevingswet’ Raadsinformatieavond(en) en -werkgroep Leerlijn Omgevingswet Ontwikkelingen op eigen vakgebied bijhouden Gezamenlijk én zelfstandig

Leerlijn Omgevingswet Het overzicht geeft de impact van de Omgevingswet op de organisatie goed weer. Hierdoor wordt duidelijk op hoeveel gebieden de OW invloed zal hebben, voor welke complexe opgave we staan en dat we het echt in samenwerking moeten oppakken.

Planning op hoofdlijnen 2015:Impactanalyse 2016: Plan van aanpak op hoofdlijnen 2016-2017: Implementatieplan met nadere uitwerking en doorvertaling naar organisatie, werkprocessen en begroting Groot denken, klein acteren, nu starten! (pilots/experimenten) Action learning. Soms best practice – maar ook fast follower.

Vervolgstappen Stapsgewijs gezamenlijk verkennen, rollen helder krijgen en doorontwikkelen 2016-2017: Opstellen Omgevingsvisie 2016: Analyse huidige visies 2017: Opstellen Omgevingsvisie met gerichte participatie en vaststelling door gemeenteraad 2017: Ervaring opdoen met 3D Omgevingsplan/bestemmingsplan met verbrede reikwijdte (Chw) Opstarten pilots en experimenten Opstart raadswerkgroep Omgevingwet Proces Omgevingsvisie nader toelichten. Opstellen Omgevingsvisie start niet vanaf een blanco vel. De huidige visies en met name de structuurvisie, dienen als basis en daarnaast geeft bijvoorbeeld ook het Sociaal Beleidskader input.

Aandachtspunten, reacties en vragen

Aan de slag met Socrative Heb je een tablet of smartphone? Start dan de Socrative student app of download de app in de Appstore. Heb je een laptop met internettoegang? Open dan de website www.socrative.com. Heb je bovenstaande niet? Houd dan pen en papier bij de hand!