De Geest en een Heilig Leven

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Welke kenmerken schrijven jij of anderen aan God toe? Roept u maar!
Advertisements

Zending vandaag Wat gaan we bespreken? Wat is zending?
NIET OP DOOIEND IJS !!.
Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Over de doop Bij de doop word je in water ondergedompeld of ermee besprenkeld. Zo wordt zichtbaar gemaakt dat je.
24 januari 2013 bijbelstudie nr. 4 Vanaf hoofdstuk 2:1.
Geloven en nu….
Hoofdstuk 3 vers 1- 5 Een vermaning om standvastig te blijven in het geloof.
Wanneer heb je een echt, levend, geloof?
Hoofdstuk 4 Op de kring Bijbelstudie Van de VEG Amstelland 2 Emmeloord Over het boek Jozua Hoofdstuk 4.
Welkom op TOV!.
De weg van de rechtvaardigen is stralend als de zon.
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
Zitten - Wandelen - Standhouden
Wat moeten wij doen om Gods licht en liefde
Koen Minderhoud Doopdienst, 7 juni 2015
Jezus volgen kan niet in deeltijd
Durf te dromen.
Hebreeen 10: 22 laten wij tot Hem naderen met een waarachtig hart, in volle zekerheid van het geloof, nu ons hart gereinigd is van een slecht geweten en.
Ds. Hans Eschbach Kom Heilige Geest, vernieuw uw kerk, vernieuw mijn leven Kom Heilige Geest Vernieuw uw kerk Vernieuw mijn leven.
Evangelische Baptistengemeente Tilburg Een geloof DAT VERNIEUWT n.a.v. 1 Pet. 2: februari 2016 R.Rausch © Deel 7 van een serie over 1 Petrus ‘Geliefde.
Thema: Je bent geliefd… wees een zegen! Zondag 23 november 2014.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Blz. 725 (GK) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN en NN hebben.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Blz. 14 (groene boekje) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen I Blz. 4 (groene boekje) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Over de.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen I Versie GS Harderwijk 2011 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Over.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Versie GS Harderwijk 2011 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN.
11 juni 2016 Maarn. 1 Paulus, afgevaardigde van Christus Jezus door Gods wil aan de heiligen die ook gelovigen zijn in Christus Jezus 2 genade met jullie.
De Brug Nieuwkoop 29 mei 2016 Gert Visscher. " Ze loven God en staan in de gunst bij het hele volk."
1 Mozes Zondag 7 augustus Binnen 5 minuten gaat het over…
Zegen. 1. Zegen van God  Plaats in de liturgie “Gaat heen in vrede” ‘Ite, missa est’ - missie.
Aswoensdag.
2. Een onvergankelijke erfenis
5. Leven voor God 1 Petrus 3:8-12 en 4:1-11.
De piramide van Petrus 2 Petrus 1:3-7.
Het werk van de Geest.
A presentation by Booker
Jakobus (1).
Een heilig priesterschap
Liefde is innige broederliefde de ander hoger achten dan jezelf
Delen van Jezus lichaam
De Schepper En gaan Wandelen.
“En toen zij dit hoorden, waren zij gerustgesteld, en zij verheerlijkten God en zeiden: Zo heeft God dus ook aan de heidenen de bekering gegeven die tot.
1 Petrus Gaat over: Verlossing Nederigheid, de minste willen zijn
nieuwjaarsconcert O R G E L C N T Marcel van de Ketterij 14 J A N U R
3. Een koninkrijk van priesters 1 Petrus 2:1-10.
De 6-voudige roeping (of bediening) van een Christen
Wat geven we kinderen mee?
Spelregels en het spel Grammatica en praten Theorie en praktijk.
Christus leider-schap gemeen-schap discipel-schap.
Les 2 Een nieuwe tijd Wat doe ik hier vandaag?
9 – Is er maar één waarheid?
Les 13 De Zoon wint Wat doe ik hier vandaag?
‘Wees allen eensgezind, leef met elkaar mee, heb elkaar lief als broeders en zusters, wees barmhartig en bereid de minste te zijn. Vergeld geen kwaad met.
Les 6 De Vader roept Wat doe ik hier vandaag?
Les 8 Kerk in Nederland Wat doe ik hier vandaag?
Johannes 3:16 (NBV) God had de wereld zo lief dat hij zijn enige Zoon heeft gegeven, opdat iedereen die in hem.
ZONDE OVERWINNEN Les 7 voor 18 november 2017.
Kom Heilige Geest Vernieuw uw kerk Vernieuw mijn leven
Onze (geestelijke) zintuigen oefenen
’Vertel even wat over jezelf …’
Echad één! Hoor Israël Hoor, Israel: de Here is onze God; de Here is
Schijnbare tegenstelling
1Joh 3:23,24a Dit is zijn gebod: dat we geloven in de naam van zijn Zoon Jezus Christus en elkaar liefhebben, zoals hij ons heeft opgedragen. Wie zich.
Niet onder de wet 5 augustus 2018 Urk.
(allen) Houd mij in leven, wees Gij mijn redding, steeds weer
Huwelijksformulier Beamteam aanwijzingen: GK2017
Mede-arbeiders van Christus… … in alle omstandigheden
Welkom Voorganger: Ds. H. ter Beek Ouderling van dienst: Jenny Boersma
Wij geloven in de goede Vader
Galaten.
Transcript van de presentatie:

De Geest en een Heilig Leven

Apart “Want gij zijt een volk, dat de Here, uw God, heilig is; ú heeft de Here, uw God uit alle volken op de aardbodem uitverkoren om zijn eigen volk te zijn.” (Deuteronomium 7:6) qadosh – apart gezet “Hij heeft ons immers in Hem uitverkoren vóór de grondlegging der wereld, opdat wij heilig en onberispelijk zouden zijn voor zijn aangezicht.” (Efeziërs 1:4) hagio – apart gezet

Wat betekent het woord “heilig” voor jou Wat betekent het woord “heilig” voor jou? Welke beelden roept het bij je op? Zijn dat positieve of negatieve beelden? Waarom? Hoe voelt het als je in het leven apart wordt gezet? Wil je niet juist erbij horen in plaats van anders zijn dan de anderen? Geld dit ook voor het geloof?

Anders dan de anderen? Hoe vertaal je Leviticus 19 naar vandaag? “Volg niet de levenswijze van de Egyptenaren, bij wie je gewoond hebt, noch de levenswijze van de Kanaänieten, naar wie ik je breng. Leef niet volgens hun bepalingen” (Levitcus 18:3) “mijn bepalingen en regels schenken leven” (Leviticus 18:5) “Wees heilig, want ik, de Heer, jullie God, ben heilig” (Leviticus 19:1) Hoe vertaal je Leviticus 19 naar vandaag?

“Mijn bepalingen en regels schenken leven” zegt God “Mijn bepalingen en regels schenken leven” zegt God. Als bepalingen en regels het tegenovergestelde bewerkstelligen, waar ligt dan de fout? Moeten we dan halsstarrig vasthouden aan de bepalingen en regels, of moeten we ze dan herinterpreteren? Dat apart zijn van “andere volken”, hoe moeten we dat vandaag de dag toepassen? En wat te doen als de “andere volken” juist goed zijn? Lees eens Leviticus 19. Hoe zou dat hoofdstuk vandaag de dag geschreven worden. Zou het bijvoorbeeld iets zeggen over de behandeling van vluchtelingen of over belasting betalen?

Heilig in 1 Petrus “Wees heilig, want ik ben heilig” (1 Petrus 1:16) “Wees als gehoorzame kinderen en geef niet opnieuw toe aan de begeerten waardoor u vroeger, toen u nog onwetend was, werd beheerst” (1 Petrus 1:14) “Nu u gehoorzaam bent aan de waarheid, is uw hart gelouterd en kunt u oprecht van uw broeders en zusters houden; heb elkaar dan ook onvoorwaardelijk lief, met een zuiver hart.” (1 Petrus 1:22) “Wees allen eensgezind, leef met elkaar mee, heb elkaar lief als broeders en zusters, wees barmhartig en bereid de minste te zijn. Vergeld geen kwaad met kwaad, en als u wordt uitgescholden, scheld dan niet terug; zegen juist, opdat u ook zelf zegen ontvangt, want daartoe ben u geroepen.” (1 Petrus 3:1-7)

Wat betekent volgens 1 Petrus 2 en 3 het afleggen van je oude leven Wat betekent volgens 1 Petrus 2 en 3 het afleggen van je oude leven? In welk opzicht zijn deze twee hoofdstukken te vergelijken met Leviticus 19? Hoe zou je dit hoofdstuk vandaag de dag schrijven? Waar heb je meer kracht voor nodig, niet terug te schelden als je uitgescholden wordt of juist terug schelden? Waarom is dat?

OT - NT OT – qadosh - heilig NT – hagio - heilig Gegeven   OT – qadosh - heilig NT – hagio - heilig Gegeven Heilig omdat je bent uitverkoren. Heilig omdat je bent vrijgekocht. Initiatief Ligt bij God die het volk koos. Ligt bij Jezus die de gelovige vrijkoopt. Opdracht Verleden achterlaten, niet zoals de Egyptenaren zijn bij wie je gewoond hebt. Verleden achter je laten, niet zoals de onwetenden waartoe je behoorde. Reden Het schenkt leven. Oprecht van uw broeders en zusters houden.

Kun je in je eigen woorden uitleggen wat het verschil tussen redding en heiligmaking is? Heb je het geloof wel eens ervaren als een zware last of een zwaar juk? Hoe kwam dat? Hoe zou je anderen kunnen helpen om het geloof geen zware last te laten zijn?

Als je verzekerd bent van je redding, welke rol heeft heiligheid in je leven? Waarom zou je nog zo goed mogelijk willen leven, als je al weet dat je gered bent?