Conflictbemiddeling in laatste levensfase en levenseindesituatie

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De coachende rol van de psycholoog in een palliatief support team (in een ziekenhuis ) Studiedag Federatie Palliatieve zorg Vlaanderen Sint-Niklaas,
Advertisements

Gezamenlijke uitwerking adoptiegroepen Wijkwerkers & Gezinswerkers
“IK KRIJG HET NIET UIT MIJN HOOFD”
Hoe ontstond dit initiatief ?
Projectteam hersenletselcentra: een brug van zorg naar welzijn
Zorg voor de naasten Dr. H.M. (Hilde) de Vocht
Logo, drie kleuren, drie partijen bij betrokken
Terminale palliatieve zorg
VERWERKING GESPREKKEN v w e l k o m Advieswerk INFINITE - de mens centraal - - de mens centraal - Johan Royeaerd Johan Royeaerd Koningsbergweg
Binden en verbinden van mensen of personeel…
Scholing NPZE 6 maart 2014 Omgaan met rouw en verlies
Cliënt Wil zo lang mogelijk onafhankelijk / zelfstandig blijven
DE NOTARIS EN BEMIDDELING: 10 jaar later 20 mei 2009.
Vrije-CLB-Koepel vzw Maak kennis met het CLB. 2 Voor wie?  Leerlingen  Ook los van de school  En los van de ouders  Ouders  Met hun zorgen en vragen.
Welkom Tweede openbare casuïstiekbespreking 2013
Zingevingsvragen (h)erkennen vragen van wie?
Welkom Eerste openbare casuïstiekbespreking 2013
De praktische kant rondom palliatieve sedatie
Perinatale sterfte Irene Vos. Alhoewel de meeste baby's gezond en wel ter wereld komen,
Gesprek in de laatste levensfase: taboes rondom ziekte en dood
Cliëntervaring Implementatie
TPA Westelijke Mijnstreek Bedsideconsultatie E. van den Berken & N. Lenaerts.
Annik Vander Steene.  Scheiden is een proces  Kind van de rekening  De stap naar de hulpverlening  Begeleiding met gaten  Vragen bij bemiddeling.
Casuïstiekbespreking Dementie en palliatieve zorg

25 jaar LSR ‘Tussen loslaten en verbinden’ Amersfoort, 1 november 2013 Ineke Koedam.
Presentatie voor basisvrijwilligers
Kiezen voor zorg in de laatste fase Herman Haverkort KITTZ.
Samenwerken rond mantelzorg Alleen ga je sneller, samen kom je verder
Vanaf januari Blijf er niet mee zitten
Netwerk Palliatieve Zorg Westhoek-Oostende  Informeren, Sensibiliseren, Vorming  Registreren  Partners samenbrengen Medewerkers  Algemeen Coördinator.
Verpleegkundige aspecten bij Blow Out
Opvoedstijlen en interculturele communicatie
Seksualiteit Het bespreekbaar maken van seksualiteit in het contact met de cliënt als onderdeel van de hulpverlening.
STOPPEN MET DIALYSEREN
BUURTBEMIDDELING. ALGEMEEN Definitie Bemiddelen Tussen (groepen van) personen Eenzelfde buurt betreden/ gebruik maken Methodiek Geïnspireerd op de methodiek.
Marjolein Rikmenspoel Isala Saxion Deventer
Basis GGZ Organisatie in de regio Midden Holland; een ketenaanpak Jane de Sauvage Nolting, projectmanager.
GOR bij nabestaanden van en professioneel betrokkenen bij MH17: Natuurlijk (niet)! Dianne Alting - RIVM Kenniskring PSH/GOR |
V&VN Oncologie Oncologie V&VN Oncologie Afdeling binnen V&VN Ruim 2500 leden Bundelen en verspreiden van vakkennis Kwaliteit van zorg verbeteren.
Vroegtijdige zorgplanning Waarover maak jij, je zorgen? M. Van de Wiele Ethicus :VZW Rusthuizen Zr. Van Berlaar R.Z. H. Hart Tienen 13 september 2012.
Jenneke van Veen, voorzitter van het Verbeterprogramma Palliatieve Zorg.
Vroegtijdige zorgplanning in de thuissituatie Yolanda Hustings Kim Haesen.
Palliatieve zorg voor niet-westerse migranten februari 2016 ROC Midden-Nederland studenten verpleegkunde 1.
Palliatieve zorg en dementie
Aandacht voor zin- en levensvragen door professionals in zorg & welzijn 5 feiten en fabels 30 mei 2017 Rinske Boomstra.
Palliatieve zorg voor niet-westerse migranten
ViaVia Info-presentatie
Rondpunt Presentatie Titel
Project Interculturele Palliatieve Zorg
Ouderenmis(be)handeling ‘Horen, zien en praten’
Palliatieve sedatie Euthanasie De Rol Van De Zorg
Getuigenis re-integratie
Ouderen met dementie & behandelwensen
“NPZZG werkt aan een continuüm van vertrouwen" 2013  2017  2020
Beleving tijdens het sterven
Het PPTG is 2! Ervaringen eerste 2 jaar consultatieteam PPTG
Petra de Kruijf, geestelijk verzorger WZA, projectleider ZSF
PALS: een speciale PaTz-groep
Zorgpad Palliatieve zorg
  Verzorging van ouderen in de thuissituatie. Waar lopen wij als verpleegkundige tegenaan?
TOELEIDEN ALLOCHTONE SENIOREN
Bemiddelingscommissie
Met onze klant op reis Tussenstation: een visie in 4 maanden.
Palliatieve zorg voor niet-westerse migranten
Multiple sclerose en toch niet alleen!!!
KOH staat voor Kwaliteit en Ontwikkeling Huisartsenzorg Hét expertisecentrum voor geaccrediteerde nascholing en taakherschikking in de eerste lijn.
Op zoek naar nieuwe verbindingen
Goede voorbeelden uit de praktijk
Transcript van de presentatie:

Conflictbemiddeling in laatste levensfase en levenseindesituatie Kwadestraat 5 – 1570 Galmaarden Tollembeek, januari 2017.

Conflictbemiddeling in laatste levensfase en levenseindesituatie CONNFINITY Kunstwerk “Love” van Alexandr Milov. Burning Man Festival 2015, Nevada US. De uiterlijke en innerlijke weergave van het menselijk conflict tussen man en vrouw. In elk mens is er de diepere behoefte aan CONNECTIE = de 2 kinderen. Connectie ook in donkere tijden! In de donkerte van de nacht lichten de 2 kinderen op, symbool van “zuiverheid” en “eerlijkheid”. Alexandr Milov

Conflictbemiddeling in laatste levensfase en levenseindesituatie ConnFinity: samentrekking van 'connection' en 'infinity’ ConnFinity: samentrekking van 'conflict' en 'finity’

Situering In de laatste fase van ons leven nemen we afscheid van alles en iedereen rondom ons. Die laatste momenten zijn waardevol, onder meer omdat ze tijd en ruimte creëren om stil te staan bij en te reflecteren over het leven dat we hebben gehad.

Situering In geval van conflict of bij onbespreekbare situaties is conflictbemiddeling in deze fase zinvol voor alle betrokkenen. Hierdoor kan er immers kwaliteit aan iemands laatste dagen of weken worden toegevoegd, evenals aan het leven van de naasten.  

Situering Het ConnFinity team: filosoof, socioloog, theoloog, psycholoog, advocaat, maatschappelijk werker, logopediste, tolk, ingenieur, bioloog, …. We zijn professioneel opgeleide bemiddelaars. Daarmee onderscheiden we ons duidelijk van andere professionelen aan het sterfbed, zoals psychologen en therapeuten.

Visie Omgang met sterven en dood Sterven is inherent aan het leven. Toch heerst er vandaag nog heel wat angst rond dit gebeuren. Sterven betekent verlies, in de eerste plaats voor de stervende zelf, maar ook voor de omgeving.  

Visie Levenseinde brengt vaak conflict met zich Vernemen dat men palliatief is of opname in een zorgcentrum, kan mensen in conflict brengen met zichzelf en met hun omgeving. Conflicten rond bv. levenseindekeuze, misbruik, carrière, erfenis kunnen een opname of een afscheid zo bemoeilijken dat de stervende onrustig of in eenzaamheid sterft en/of dat naasten er niet toe komen om het verlies daadwerkelijk te verwerken.

Visie Zorgverleners en levenseindeconflicten Bij gebrek aan specifieke opleiding ter zake missen zorgverleners vaak de adequate kennis en expertise om conflictsignalen van patiënten en/of naasten te herkennen, waardoor conflicten onopgelost blijven.

Missie ‘ConnFinity bemiddelt bij conflicten aan het levenseinde en maakt op die manier mogelijk dat mensen zich (opnieuw) met elkaar verbinden voor het definitieve afscheid.’

Missie Aan de stervenden en naasten bieden we een veilige context waarin het conflict bespreekbaar wordt. Aan professionele zorgverleners bieden we een gerichte opleiding aan om conflicten te leren detecteren en bespreekbaar te maken. Indien gewenst kunnen ze doorverwijzen naar de bemiddelaars van ConnFinity.  

Het aanbod van ConnFinity 1. Bemiddeling Voor personen die tijdens de laatste levensfase of in levenseindesituaties in gesprek willen gaan over onopgeloste conflicten of sluimerende verschillen. 2. Opleiding 2.1 Bemiddelingsgericht werken – korte cyclus Een opleiding specifiek voor zorgverleners. 2.2 Specialisatie Bemiddelaar in levenseindesituaties – lange cyclus 3. Kenniscentrum Verzamelen van informatie en kennis met betrekking tot conflicten in levenseindesituaties.

Doelgroepen Bemiddeling  Personen in laatste levensfase en levenseindesituatie en hun naasten Mogelijke doorverwijzers: eerstelijnszorgverleners (bv. huisarts, verpleegkundige) vertrouwenspersonen (bv. notaris, advocaat, begrafenisondernemer) organisaties (bv. ziekenhuizen, ziekenfondsen, palliatieve netwerken)

Doelgroepen Opleiding  Bemiddelingsgericht werken Zorgverleners uit bv. ziekenhuizen, palliatieve thuiszorg, rvt’s, tele-onthaal, slachtofferhulp Specialisatie bemiddeling Bemiddelaars

Doelgroepen Kenniscentrum  Voor iedereen Via intervisie, tijdschriften, blog, media

Organisatie Vorm ConnFinity is een VZW met zelfsturende lokale groepen Stichtende leden Algemene Vergadering Inge De Boeck Anja Glabeke Marc Delaere Dirk Huysmans Barbara de Romsée Nathalie Seghers Wim De Weerd An Van der Herten Francesca Franco Claude Vandevoorde Céline Geunis Ilse Van Roosbroeck

Agenda Opleiding Voordrachten Voorstelling ConnFinity en bemiddeling in de laatste levensfase of bij levenseinde Op aanvraag

Contacten Inge De Boeck GSM: 0495 241465 E-mail: inge.deboeck11@gmail.com Marc Delaere GSM: 0471 876937 E-mail: marc.m.delaere@gmail.com Website www.connfinity.be &

Conflictbemiddeling in laatste levensfase en levenseindesituatie Dank voor uw aandacht Alexandr Milov