Netwerkmiddag ronde 3 Maart 2013 Welkom

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Jacqueline Kerkhoffs april ’17 Jacqueline Kerkhoffs
Advertisements

Vernieuwing beroepsgerichte programma’s vmbo
Vernieuwing beroepsgerichte programma’s vmbo
Ouders en leerlingen klas 2 Vmbo
Nieuw profiel Groen Wat betekent dat voor onze schoolexamens?
Regiobijeenkomsten jan-feb 2014
SPORT DIENSTVERLENING & VEILIGHEID
Economie, juni 2013.
Vernieuwing beroepsgerichte programma’s VMBO
Voorlichting keuzes klas 2
Nieuwe examenprogramma’s, pak je kans met BWI!
Regiobijeenkomsten Gert van Burken, januari 2014
Vernieuwing beroepsgerichte programma’s Platform Zorg & Welzijn 7 juni 2012.
Vernieuwing beroepsgerichte programma’s vmbo
Jacqueline Kerkhoffs Regiobijeenkomsten januari 2014 Jacqueline Kerkhoffs
De toekomst van het vmbo
Pilot Economie & Ondernemen Vernieuwing in het VMBO
Algemene informatie examenprogramma Groen Wageningen, 28 mei 2014
Vernieuwing beroepsgerichte programma’s vmbo: LOB
Cultuurprofilering vmbo Vernieuwing beroepsgerichte programma's
VAKSCHOOL Werkmiddag
Instroom klas 3 vmbo.
Pilot Economie & Ondernemen Vernieuwing in het VMBO
Basisonderwijs Voorbereidend Middelbaar Beroepsonderwijs HAVO VWO Praktijk- school.
De (leer)weg naar het middelbaar beroepsonderwijs (MBO). Een goede aansluiting.
. Ouderavond 2e klas schooljaar
MAVO VMBO OP DE RGO.
BEROEPSGERICHT PROGRAMMA VOOR BASIS EN KADER
College De Brink Voorlichtingsavond 2016 WELKOM. Programma Wat is College De Brink? Waarom College De Brink? Rondgang langs informatiestands.
SLO ● nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Vernieuwing beroepsgerichte examenprogramma’s vmbo Meer ruimte voor kunst en cultuur? Hilversum:
WELKOM Niveau 2 van smal naar breed ……………………………… Albert Jan Hoeve.
Ruud van Leeuwen Stichting Platforms VMBO Basisschool MBO VMBO Onderbouw Algemene vakken Beroeps- gericht Vernieuwing: waar in het vmbo?
Kennismaken Voorbereidend Middelbaar Beroepsonderwij s 16 februari 2016.
Vernieuwing beroepsgerichte programma’s vmbo. Waarom vernieuwing? Adviezen uit het veld (Vmbo herkend) Ruim 10 jaar vmbo: context is veranderd Vervolgonderwijs.
VMBO OP DE RGO. LEERWEGEN IN HET VMBO Basisberoepsgerichte leerweg Kaderberoepsgerichte leerweg Gemende leerweg (mavo) Theoretische leerweg ( mavo)
Vernieuwing VMBO Kans of strop?. Inhoud Aanloop Verschillen en veranderingen De vakken LOB Examen en Diploma Kansen Brainstorm Evaluatie.
VAD bijeenkomst 1.2. Inhoud VAD bijeenkomst Welkom 2.Huishoudelijke mededelingen 3.Test kwalificatie dossier 4.Terugblik en bespreken thuisopdrachten.
Landelijke Onderwijsdag 2 februari 2016 De Rijtuigenloods Amersfoort Techniek Leermiddelen VMBO PIE en BWI Op het goede spoor naar augustus 2016.
Inhoudsopgave Voortgezet onderwijs algemeen Van PO naar VO Route 8 Scholen in de omgeving Vragen….
Dienstverlening & Producten: een nieuw profiel op het VMBO ondernemend duurzaam innovatief.
Netwerk Platform VMBO Intersectoraal
EVENTZ Nieuw profiel, nieuw voorbeeldlesmateriaal
Intersectoraal VMBO en decanaat
Netwerk Platform VMBO Intersectoraal
H.T. Mollee Decaan VMBO Lyceum Ypenburg
Nieuw beroepsgericht examenprogramma vmbo en Zorgpact
Netwerkmiddag ronde Welkom.
Netwerkmiddag ronde Welkom.
Wat moet (school)? Keuze maken voor aanbod van profielen
Intersectoraal (opleiden) in het VMBO
Intersectoraal (opleiden) in het VMBO
Netwerkbijeenkomst Decanen
23 maart 2017 profilering.
VMBO-achtbaan Ontwikkelagenda Onderwijsprogramma
Netwerkbijeenkomst ronde 3
VMBO-achtbaan Ontwikkelagenda Onderwijsprogramma
VBG bijeenkomst regio Oost
Volop keus, durf te kiezen
DIENSTVERLENING & PRODUCTEN
Verbindend Leren in gemengde en theoretische leerweg
Nieuwe examenprogramma’s, pak je kans met BWI!
December ’18 Jacqueline Kerkhoffs.
Welkom op het Saenredam College
Volop keus, durf te kiezen
Welkom op het Saenredam College
De Frissel Veenwouden Ouderavond 3 april Keuzes klas 2.
De bovenbouw van de beroepsgerichte leerwegen van het vmbo
Voorlichtingsavond klas 2 PROFIELKEUZE VOOR KLAS 3
Kiezen in klas 2.
INFO-AVOND VMBO2 Basis en Kaderberoepsgerichte leerweg.
Transcript van de presentatie:

Netwerkmiddag ronde 3 Maart 2013 Welkom

Programma: Mededelingen Stand van zaken examenprogramma intersectoraal Kerndeel en profiel, de invulling Afronding en afspraken

Mededelingen Heden en verleden

Kerndeel en profiel, de invulling Stand van zaken examenprogramma intersectoraal Kerndeel en profiel, de invulling

Dit zijn de verbindende uitgangspunten op blz. 1 5

VISIE NOTITIE één intersectoraal examenprogramma, met een uitwerking voor de verschillende leerwegen. onderscheidend van de sectorale examenprogramma’s. - opgebouwd uit kern, profielen en keuzedelen. - toekomstbestendig, doelmatig en organiseerbaar. - vormt het fundament van de beroepskolom. - sluit aan bij de (beroeps)werkelijkheid. - sluit aan op regionale arbeidsmarkt. - sluit aan op het mbo

Het examenprogramma bereidt leerlingen voor op brede inzetbaarheid in een moderne, snel veranderende wereld en flexibele arbeidsmarkt. is gericht op oriëntatie op alle sectoren in het vmbo en domeinen in het mbo. laat de leerling tot het eind van het vmbo de ruimte een verantwoorde keuze voor een vervolgopleiding te maken. heeft een sterke en gewaarborgde inhoudelijke basis en diepgang, qua niveau vergelijkbaar met sectorale programma’s. heeft een solide basis en aandacht voor competenties die de leerling in het mbo nodig heeft. biedt scholen de nodige ruimte en mogelijkheden om keuzes te maken.

Het examenprogramma toetst: kennis vaardigheden Werkveldattitude >>>Voorkeur Proeve van Bekwaamheid in CE

Opbouw examenprogramma Kerndeel: Rode draad door profiel en keuzedelen Profiel: Is toetskader voor het centraal examen Keuzedelen: Vastgesteld en open aanbod

zw ec te is Uitgangspunten Kern-, Profiel-, Keuzeprogramma Kernprogramma = hart van de ’sector’ In elke ‘sector’ wordt één kernprogramma aangeboden… ec zw te is … altijd in combinatie met profiel- en keuzedelen 11

kerndeel Arbeidsgebieden en werksoorten; Werkgelegenheid en loopbaanperspectief; Kennis en vaardigheid in het beheersen van specifieke vaardigheden voor een werkveld; Opleidings- en doorstroommogelijkheden (in het Mbo); Leer- en loopbaanvaardigheden; 21ste eeuwse vaardigheden; Sleutelvaardigheden; Kerndilemma’s. Vaardigheden

Kerndeel leer- en loopbaanvaardigheden Zelfstandig werken en leren (doorgaan, zelf vragen beantwoorden, jezelf controleren) Onderzoek vaardigheden (informatie zoeken, beoordelen en verwerken) Organisatievaardigheden (werkplan maken, prioriteiten stellen, op tijd werken) Presentatievaardigheden (schriftelijk en mondeling in Nederlands en Engels, jezelf) Projectvaardigheden (samenwerken, taak en werkverdeling, luisteren, onder druk) Reflectievaardigheden (feedback geven en ontvangen, terugkijken op eigen gedrag en verbeteren, motiveren van gemaakte keuze)

Voorstel Dit zijn de verbindende uitgangspunten op blz. 1 14

Profieldeel intersectoraal Mens en cultuur Mens en vormgeving Mens en ondernemen Mens en technologie

Profieldelen kerndeel Mens en cultuur Mens en vormgeving opvoeding en onderwijs recreatie en vrije tijd sport en veiligheid kennis en vaardigheid van arbeid en samenleving beheersen van de Nederlandse en Engelse taal in beroepssituaties Mens en vormgeving vormgeving, kleuren en (design)stijlen kennis en vaardigheid van office pakketten kennis en vaardigheid van het opzetten een plan van aanpak kennis en vaardigheid van communicatietheorieën, trends en ontwikkelingen kerndeel Mens en ondernemen marketing theorieën bedrijfseconomische principes ondernemingsplan communicatietechnieken bedrijfsculturen Mens en technologie natuurlijke omgeving energie wonen en woonomgeving infrastructuur en bereikbaarheid (bio)diversiteit in voeding en energie

Keuzedelen De keuzedelen richten zich op specifieke gebieden uit de wereld van arbeid en beroep. De kern van elk keuzedeel toetst, in de context van dat specifieke gebied, de loopbaanvaardigheden die voor dit gebied relevant zijn. Keuzedelen sluiten aan op de domeinen van het MBO (of op de nog op te leveren MBO profielen) met een focus op topsectoren.

6 keuzewerkvelden 1 2 3 4 5 6 media mobiliteit techn. creatie gezondheid welzijn ICT vormgeven infrastructuur detailtechniek laboratorium toerisme administratie entertainment transport onderhoud zorg recreatie/sport handel communicatie milieu techn. logistiek voedsel UV/wellness Serviceverlening/veiligheid

Organisatie onderwijsprogramma ofwel, “examen is wat, onderwijs is hoe” Het onderwijsprogramma is opgebouwd uit realistische contextrijke opdrachten. Het onderwijsprogramma biedt de mogelijkheid om zowel buitenschools als binnenschools te leren en te werken om zo op basis van ervaringen keuzes te kunnen maken. Het onderwijsprogramma houdt rekening met de mobiliteit in de regio. - In het onderwijs is aandacht voor hoofd, hart en handen. Reflectie maakt een vast onderdeel uit van het onderwijsprogramma.