Uitleg Apotheekteam FARMACOGENETICA

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Tevredenheid met behandelaar en behandeling.
Advertisements

-Glucuronidase (GUS)
Medicijnen tegen zeldzame erfelijke ziekten:
Een Gen voor Homoseksualiteit?
Uw apotheek. Voor betrouwbare zorg dichtbij
Hoofdstuk 3 Klimaat en landschapszones
de medicinale randen van vergif: farmacodynamiek en -kinetiek
Beroerte en vermoeidheid Beroerte en depressie
Behandeling van doorbraakpijn
Nefrotisch syndroom.
Psychiatrische stoornissen bij patiënten met een lichamelijke aandoening Hanne Claeys.
Polyfarmacie bij Ouderen
Obesitas Een teveel aan lichaamsvet en daarmee een (ernstige mate van) overgewicht.
Medicijnen.
Melatonine bij een jet lag
Persoonsgebonden behandeling van taaislijmziekte
Voldoende Bewegen op het werk
Hematologie Petje op – Petje af.
Samenvatting  Sociaal-economische verschillen in ongezond gedrag  Voor een verklaring moet aan twee voorwaarden worden voldaan: 1.Een relatie met het.
Finn Reiestad en Jai Kulkarni
Een waardevolle partner in de bestrijding van depressie? De moderne pharmacognosie en degelijke klinische studies lichten een tipje op van de sluier die.
IMAGO ZORG CONSUMENTEN 2013
‘Suikerziekte’ Gezondheidskunde Symposium Sport & Bewegen Enschede.
Paragraaf 10.4 Leven is regelen.
de SLIMSTE PAV’ER ter wereld
Het begrijpen van eetstoornissen
Week 3: Systeemtheorie versus biologische psychologie
Camille Coussée 1 BaTP B2 DEPRESSIE PREVENTIE.  Betekenis: voorkomen van een ziekte  Doel:  meer kwaliteit van leven  mensen minder/korter ziek 
Methoden & Technieken van Onderzoek
Determinanten en andere beïnvloedende factoren bij medicatiegebruik
Nierdialyse bij geriatrische patiënten Voordracht voor Maatschappelijk werkenden Catharina Ziekenhuis Eindhoven,
1 Inflammatoire en metabole ontregelingen bij late-life depressie Het belang van symptoom profielen Nicole Vogelzangs Psychiatrie & EMGO + Instituut VU.
Informatie over gezondheidsrisico’s Hebben mensen hier iets aan? Ja Begrip van huidige gezondheid en verwachte gezondheidsproblemenBegrip van huidige.
Verminderde nierfunctie & de apotheek
1 Inflammatoire en metabole ontregeling bij depressieve ouderen Het belang van subtypering! Nicole Vogelzangs Hannie Comijs, Richard C Oude Voshaar (UMCG),
Optimale farmaceutische zorg voor patienten met M.Parkinson Wereld Parkinsondag 2015 Nieuwegein.
STEMMINGSSTOORNISSEN
Medicijnverstrekking: patiëntontrouw of patiëntonvriendelijk UMCG Woensdag 12 november 2008 Pauline Calkoen.
DTO vitamine B12 deficiëntie 30 mei 2016 Irma de Ronde Feitse Jan Duisterwinkel Adrian Kruit Sabine Dam.
Bron: raadpleging
CYP-enzymen Het echte verhaal over grapefruitsap en ‘zeurende’ patiënten die altijd bijwerkingen hebben Erna Beers dr. Erna Beers, arts/klinisch farmacoloog,
Uitleg Patiënt FARMACOGENETICA
Voordelig voorschrijfgedrag Klankbordgroep 16 mei 2017
UW APOTHEEK VOOR BETROUWBARE ZORG DICHTBIJ
Thema LEVEN 2 Les 2: Alternatieve geneeswijzen.
Vragen vooraf naar aanleiding van het huiswerk
FARMACOGENETICA Medicijnen op maat – Het zit in de genen FTO 2017.
Dierproeven. Leg dat maar eens uit!
Toedieningswegen medicatie
Noorderpoort Medische Kennis
FTO FARMACOGENETICA Medicijnen op maat – Het zit in de genen
FTO FARMACOGENETICA Medicijnen op maat – Het zit in de genen
Hoofdstuk 3. Werking, dosering en vergoeding
Uitleg Apotheekteam FARMACOGENETICA
Uitleg Patiënt FARMACOGENETICA
Voorbereiding spreekuur
‘Suikerziekte’ Gezondheidskunde Symposium Sport & Bewegen Enschede.
Aandoeningen van hart en vaten
Lupus is een auto-immuunziekte en valt onder de reumatische aandoeningen.
Bloed en afweer pathologie
Dementie Wetgeving WGBO en BOPZ.
Hoofdstuk 7. Middelen voor het hart- en vaatstelsel
Toedieningswegen medicatie
Cholesterol en triclyceriden
Hoofdstuk 3 Levenslange diëten
Donkere dagen en depressiviteit
Toepassing van geneesmiddelen
Polyfarmacie.
Stofwisselingsziekte…
Groeihormoon-stoornis..
Transcript van de presentatie:

Uitleg Apotheekteam FARMACOGENETICA Medicijnen op maat – Het zit in de genen Uitleg Apotheekteam 2017

Inhoud Wat is farmacogenetica? Waarom farmacogenetica? Farmacogenetica en geneesmiddelen Wanneer farmacogenetica? Hoe bepaal je een genetisch profiel? Meer weten?

Wat is farmacogenetica? De Europese registratieautoriteit European Medicines Agency (EMA) definieert farmacogenetica als het onderzoek van variaties in het DNA gerelateerd aan de geneesmiddelenrespons (EMA 2009). Ofwel: De farmacogenetica onderzoekt in hoeverre verschillen in het genetisch profiel van mensen een verklaring vormen voor de verschillen in effectiviteit en bijwerkingen van geneesmiddelen.

Waarom farmacogenetica? Medicatiebewaking op basis van farmacogenetische parameters is belangrijk bij de keuze van het meest geschikte geneesmiddel en bij het aanpassen van de dosering van bepaalde geneesmiddelen (medicatie op maat). Vele factoren hebben invloed op de geneesmiddelrespons en het ontstaan van bijwerkingen. Eén van deze factoren is de genetische variatie.

Farmacogenetica en geneesmiddelen Veel geneesmiddelen worden afgebroken in de lever. Door leverenzymen, de zogenaamde Cytochroom-P450-enzymen (CYP-enzymen). Voorbeeld: Het enzym CYP2D6 is betrokken bij de afbraak van 20-30% van alle geneesmiddelen.

Farmacogenetica en geneesmiddelen Niet iedereen zet geneesmiddelen om (metaboliseren) met dezelfde snelheid. Erfelijkheid speelt een belangrijke rol. DNA-onderzoek kan meer duidelijkheid geven over hoe iemand geneesmiddelen omzet. Er zijn vier categorieën: PM (poor metabolizer) IM (intermediate metabolizer) EM (extensive metabolizer) >>> Wordt steeds vaker NM (normal metabolizer) genoemd. UM (ultrarapid metabolizer)

PM (poor metabolizer) Sterk verlaagde of afwezige activiteit het CYP-enzym. Het geneesmiddel wordt vertraagd of helemaal niet omgezet. Patiënt krijgt een lagere dosering van het geneesmiddel dan een patiënt met een normaal enzymmetabolisme. Of de patiënt krijgt een alternatief geneesmiddel wat anders omgezet wordt.

IM (intermediate metabolizer) Verlaagde activiteit het CYP-enzym. Geeft geen problemen met de afbraak van geneesmiddelen.

EM (extensive metabolizer) >>> Wordt steeds vaker NM (normal metabolizer) genoemd. ‘Normale’ activiteit het CYP-enzym. Geeft geen problemen met de afbraak van geneesmiddelen.

UM (ultrarapid metabolizer) Verhoogde activiteit van het CYP-enzym. Een verhoogde activiteit van het CYP-enzym. Het geneesmiddel wordt versneld omgezet. Patiënt krijgt een hogere dosering van het geneesmiddel dan een patiënt met een normaal enzymmetabolisme. Of de patiënt krijgt een alternatief geneesmiddel wat anders omgezet wordt.

Wanneer farmacogenetica? Als veel en/of ernstige bijwerkingen optreden die niet kunnen worden verklaard door andere oorzaken. Bij onvoldoende effectiviteit bij een normale of zelfs hoge dosering medicatie. Bij patiënten die bij een standaarddosering ongewoon hoge of lage plasmaconcentraties hebben.

Hoe bepaal je een genetisch profiel? Via DNA-onderzoek (bloed-, wangslijmvlies- of speekselmonsters). Identificatie kan leiden tot dosisaanpassingen of het voorschrijven van een ander geneesmiddel.

Voorbeeld 5-10% van de (blanke) bevolking heeft geen CYP2D6 enzymactiviteit in de lever (poor metabolizer) = inactief CYP2D6. Dit zijn 40-80 miljoen mensen in Europa. Behandeling met antidepressiva, antipsychotica en bètablokkers kunnen meer bijwerkingen geven bij personen met een inactief CYP2D6. Deze personen hebben baat bij een lagere dosering van het geneesmiddel dan normaal.

Meer weten? Deze (en meer) informatie is ook te vinden op www.knmp.nl/apotheekteam Voor meer informatie: innovatie@knmp.nl