De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

FARMACOGENETICA Medicijnen op maat – Het zit in de genen FTO 2017.

Verwante presentaties


Presentatie over: "FARMACOGENETICA Medicijnen op maat – Het zit in de genen FTO 2017."— Transcript van de presentatie:

1 FARMACOGENETICA Medicijnen op maat – Het zit in de genen FTO 2017

2 Inhoud FTO Inleiding Achtergrond Geneesmiddelen Casuïstiek De patiënt
De voorschrijver Farmacogenetische test Uitslag Medicatiebewaking

3 Inleiding Farmacogenetica is de studie naar de erfelijke aanleg van geneesmiddelenafbraak. Geneesmiddelen worden in het lichaam afgebroken door enzymen in de lever. Cytochroom P450 enzymen maken hier een belangrijk onderdeel van uit.

4 Inleiding Nederland is wereldwijd voorloper op het gebied van farmacogenetica. De KNMP werkgroep Farmacogenetica werkt al sinds 2005 aan systematisch literatuuronderzoek met het doel adviezen op te stellen over de afhandeling van gen-geneesmiddelinteracties. De adviezen zijn via de G-Standaard beschikbaar in de voorschrijfsystemen en (ziekenhuis)apotheekinformatiesystemen.

5 Achtergrond Genotype is de erfelijke informatie over een bepaalde eigenschap van een individu. Het fenotype geeft aan wat de uiteindelijke verschijningsvorm van een bepaald genotype is: 4 Fenotypes Metabole capaciteit Poor metabolizer (PM) Sterk verlaagde of afwezige metabole capaciteit Intermediate metabolizer (IM) Verlaagde metabole capaciteit Extensive metabolizer (EM) >>>> Wordt steeds vaker normal metabolizer (NM) genoemd. ‘Normale’ metabole capaciteit Ultrarapid metabolizer (UM) Verhoogde metabole capaciteit

6 Achtergrond Van DNA dat codeert voor een eiwit kunnen variaties bestaan in de bevolking. Variaties kunnen er toe leiden dat allelen coderen voor niet of minder actieve eiwitten. Als een genvariant bij ten minste 1% van de bevolking voorkomt, spreekt men van een genetisch polymorfisme. Wildtype is de benaming voor het meest voorkomende actieve allel.

7 Achtergrond Cytochroom P450 enzym Percentage geneesmiddelen via
dit enzym gemetaboliseerd CYP1A2 8-10% CYP2C9 10-20% CYP2C19 8% CYP2D6 25% CYP3A4 50-60% CYP3A5

8 Geneesmiddelen Van de ruim 80 geneesmiddelen waarvoor een farmacogenetisch advies is opgesteld, worden er bijna 30 regelmatig voorgeschreven in de eerste lijn. Een aantal voorbeelden: Psychofarmaca: amitriptyline (CYP2D6), atomoxetine (CYP2D6), citalopram (CYP2C19), clomipramine, doxepine (CYP2D6), escitalopram (CYP2C19), nortriptyline (CYP2D6), venlafaxine (CYP2D6) Antilipaemica: atorvastatine (SLO1B1), simvastatine (SLO1B1) Antitrombotica: clopidogrel (CYP2C19) Pijnstilling: codeïne (CYP2D6), oxycodon (CYP2D6), tramadol (CYP2D6)

9 Casuïstiek Hier is natuurlijk ruimte om eigen casuïstiek te benoemen.

10 Casuïstiek Hier is natuurlijk ruimte om eigen casuïstiek te benoemen.

11 De patiënt De patiënt krijgt een farmacogenetisch test aangeboden.
Gesprek met apotheker en/of huisarts over farmacogenetisch profiel en medicijngebruik. Veilige, effectieve, doelmatige farmacotherapie.

12 De Voorschrijver Afstemming tussen voorschrijver en apotheker over:
Welke patiënten selecteren; Welke geneesmiddelen; Wie benadert de patiënt; Monsterafname; Interpretatie advies; Terugkoppeling advies; Vastlegging advies.

13 Farmacogenetische test
Speekselmonster In de spreekkamer van de apotheek. Wangslijmvliesmonster In de spreekkamer van de apotheek. Bloedmonster Via nabijgelegen bloedafnamepunt van het klinisch laboratorium. Verpleegkundige neemt bloed af. Keuze van monsterafname is afhankelijk van de regionale samenwerking tussen voorschrijver, apotheker en klinisch chemisch laboratorium.

14 Wangslijmvlieskit Half uur niet gegeten
Afname door rollen wattenstaafje in wang In duplo Op de post in buffer Bij patiënt thuis of in de apotheek doen? Voorbeeld.

15 Wangslijmvlieskit Voorbeeld.

16 Wangslijmvlieskit Voorbeeld.

17 Uitslag van het lab Voorbeeld.

18 Uitslag van het lab Voorbeeld.

19 Medicatiebewaking - Tramadol
KNMP Kennisbank Voorbeeld.

20 Medicatiebewaking - Clopidogrel
KNMP Kennisbank Voorbeeld.


Download ppt "FARMACOGENETICA Medicijnen op maat – Het zit in de genen FTO 2017."

Verwante presentaties


Ads door Google