V-Demo L&I 4.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Verantwoord volgen.. De woorden van een leider bepalen met hun regels het karakter, de sfeer en de mentaliteit van de groep Soms gaat dat fout, doordat.
Advertisements

Schrijfvaardigheid en argumentatie
Delf examen B1.
Hoogbegaafdheid: Een Uitdaging!
Onderzoek naar competentiegericht beoordelen in het groene onderwijs
THEORIE LEESVAARDIGHEID IN BEELD
Diversen in hedendaagse muziek. TURF Fragment In de tijd van Tv en Internet kunnen ook ‘gewone’ mensen een gooi doen naar de sterrenstatus. In America’s.
Nederlands Gymnasium Centraal examen 2011.
rondreizend volkstheater ± 1550 – 1650 ontstaan in Italië
MET DANK AAN COLLEGA’S IN DEN LANDE ! vee 2012
Kennis verbreden en verdiepen
Workshop werken met de Rapucation ‘hulpmiddelen’.
Workshop werken met de Rapucation ‘hulpmiddelen’
1. Inleiding.
Theorie Podiumkunsten 1
Lesbrief Jongerenprogramma Nederlands Film Festival Wat is het Nederlands Film Festival (NFF)? Waar denk je aan bij het NFF? Ben je weleens naar het.
SLO ● nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Maatwerk op alle niveaus Platform VVVO 17 september 2015 Opbrengstgericht maatwerk Vakspecifiek verrijken.
Spaans theater in de 17e eeuw enorm succes grootste uitstraling in 1 e helft 17e eeuw ong comedias zijn bewaard en zo’n autos sacramentales.
KOP/MINOR Thema klassenmanagement/ interpersoonlijk leraargedrag en orde in de klas Bijeenkomst oktober oktober 2015.
VAD bijeenkomst 1.5. Inhoud VAD bijeenkomst Welkom, mededelingen, terugblik vorige week didactische ervaringen uit de praktijk 2. Opdracht Stille.
Bijeenkomst 3.  Welkom en vragen  Terugblik thema  Doelen  Verwerken van het huiswerk  Leerdoelen formuleren  Taxonomie van Bloom  Huiswerk.
Centraal Examen Nederlands
CKO werkdag Halverwege de cyclus Kijken naar eigen werk en werk van anderen Aanpak uitwisselen Werkbladen maken in mixgroepen.
Effecten van taal Onderzoek naar wat woorden, zinsconstructies en tekststructuren doen met de ontvanger.
STAPPENPLAN VOOR HET MAKEN VAN EEN LEESTOETS LEESRONDE 1 - ORIENTEREND: -Lees titel, tussenkopjes etc. -Lees eerste en laatste alinea -Formuleer hoofdgedachte.
Leesvaardigheid Lezen en leestoetsen. ▪ 1. Gouden tip voor leestoetsen ▪ 2. Hoe pak je leestoetsen aan? ▪ 3. Wat doe je bij onbekende woorden? ▪ 4. Hoe.
Groep 4 Begrijpend lezen lezen
Differentiatie.
Groep 6 Begrijpend lezen
Hoofdstuk 5 ‘veranderend wereldbeeld’
Een tijdlijn maken met ICT
Les 4 havo Leesvaardigheistraining;
Les 4 havo Leesvaardigheistraining;
Meest voorkomende vragen bij examenteksten.
1. Wat gaan we vandaag doen ?
Groep 7 Begrijpend lezen lezen
Groep 8 Begrijpend lezen lezen
Meest voorkomende vragen bij examenteksten.
Oefening met atlas en kaarten
Waar gaat deze workshop over?
Groep 5 Begrijpend lezen lezen
What is the meaning of? Student centered learning
Opdracht voor Orienterende stage EA2X0
Aantekeningen maken en navertellen
Bronnen en onderzoeksvragen
Module 6; didactisch handelen
Italiaanse Renaissance Cees, Layee Ai, Gabriela, Shanna en Iyanla
Italiaanse Renaissance Cees, Layee Ai, Gabriela, Shanna en Iyanla
Les 4 De Docent: Voorbereiden op de les.
Tool IH-1: Het verkennen van ideeën van docenten
Tool II-2: Het plannen van OL, leerlingen stellen hun eigen vragen
H1, H2, H3 Nieuw nederlands Klas 3
Les 1 Doelgroep: mbo niveau 4 – taalreferentieniveau 3F Docent: Anja Vergeer-Negenman Nederlands leesvaardigheid.
Onderzoekend leren Hoe zien opdrachten voor onderzoekend leren bij wiskunde er uit? Tool IE-2: Het vergelijken van gestructureerde en ongestructureerde.
Houd je aandacht erbij! Trainers: Jan de Groot Henk Torreman.
Financiële zelfredzaamheid
Gesprekstechnieken 12 mei 2017.
Door Roos K, Roos V, Lianne, Yosta en Marlijne
Mijn visie op onderwijs
Tool IE-1: Het verkennen van onderzoeksopdrachten en -activiteiten
taal speelt een rol in alle vakken
Leren van leerlingen en de opbouw van een les
Toetsing Vakdidactiek 2.
Het maken van een PWS.
PowerPoint Taal Bijeenkomst 4: Onderwijsaanbod formuleren
Gesprekstechnieken Les 1.
Vakdidactiek EP 2 bijeenkomst 2
PowerPoint Taal Bijeenkomst 4: Onderwijsaanbod formuleren
CITO examentraining leesvaardigheid vrl.
Bronnenonderzoek.
Transcript van de presentatie:

V-Demo L&I 4

Vakvisie en curriculum Een ‘open mind’ bij leerlingen creëren Nieuwsgierig maken Leren naar het ‘waarom’ te vragen Coachen Probleem- en opdracht gestuurd onderwijs aanbieden Basis: Quest-idee stageschool, “cultur of visible and artful thinking” (Richhart en Perkings) Uitgangspunt zijn kerndoelen, eindtermen en exameneisen voor de vakken CKV en KUA. Nadruk bij KUA op analyse en kritisch denken (“What makes you say so?”) Voor deze opdracht: onderwerp: hofcultuur, accent: commedia dell’arte, invalshoek: kunst & esthetica en vermaak (theaterspektakel voor de ‘kleine man’)

Sterkte en zwakte analyse Zelf nieuwsgierig Geduldig Experimenteer graag Open voor leerlingen en docenten Kennisstand is ok Veel geleerd op het ILO Snel afgeleid Onzeker Dan onrustig Nooit goed genoeg Duits

Didactische tekst Komt,... Goede literatuur gevonden Visuele ondersteuning door afbeeldingen en bewegend beeldmateriaal

Toetsen en evalueren 2007 examen: Veel vragen over de commedia dell’arte Checken of naar mijn les de leerlingen in staat zijn dezelfde vragen te beantwoorden

Hogere denkvaardigheden voor leerlingen Analytisch: ILO-UvA begrippenlijst voor kunstanalyse 2.0 Kenmerken vaststellen Onderscheiden van overeenkomsten en verschillen Verbanden zien Vergelijkingen maken Kritisch: Essentiele en incidentele informatie beoordelen Nauwkeurigheid van informaties beoordelen Betrouwbaarheid van een bron beoordelen De kracht van een argument bepalen

Moet leiden tot: Uitvoerende processen: Samenvatten Vragen formuleren Besluiten nemen (The Parallel Curriculum’ 2009, Burns 1993)

Commedia dell’arte V-Demo Quiz Wie van de drie?

http://www. youtube. com/watch http://www.youtube.com/watch?v=JJEwuurzDe4&list=PL-pJqCFBhPJWO_OdE4fb8Ku-fRhjSRqEW

1. Oorsprong

“Commedia dell’arte’ betekend geïmproviseerde ‘typentoneel’. Het was een echt volkse theatervorm, die vanaf ongeveer 1550 door beroepsacteurs werd beoefend, die in kleine troepen de markten en kermissen afreisden. Als beroepstheater stond de ‘Commedia dell’arte’ tegenover de ‘Commedia Erudita’ of het ‘geleerde’ theater, dat in de scholen en aan de Italiaanse hoven werd gespeeld door gelegenheidsacteurs. Hoewel in Italië begonnen was deze vorm van theater zeer populair in Frankrijk en verspreid ook in de rest van Europa. Deze verspreiding heeft invloed op de elementen van de commedia. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Commedia_dellarte.jpg

1. Opdracht Bekijk het volgende fragment en neem de begrippenlijst voor kunstanalyse ter hand. Om de beurt krijgt ieder leerling een aspect waarop hij tijdens het kijken moet letten. Aan de hand van de in de lijst genoemde aspecten en extra aanwijzingen gaan wij samen het fragment analyseren. Schrijf je bevindingen op. (verdiepingsopdracht 1 voor thuis) http://vimeo.com/52457167

Mogelijke antwoorden lesfragment Gebaren en mimiek overdreven. Heel fysiek! Timing is op elkaar afgestemd. Er worden rekwisieten en attributen gebruikt. De speelstijl is slapstick of niet realistisch. De acteurs zijn geschminkt en dragen een soort masker. Er wordt jongleert. De acteurs hebben een accent of praten in verschillende talen. Zij praten haard.

Mogelijke antwoorden verdiepingsopdracht Heel fysiek! Er worden rekwisieten en attributen gebruikt. De speelstijl is slapstick. De acteurs zijn geschminkt en dragen een soort masker en kostuums. Er wordt het publiek bij betrokken. De acteurs hebben een accent of praten in verschillende talen. Zij maken veel grappen. Het zijn losse stukjes theater. De muziek ondersteunt wat op het toneel gebeurt.(Drum bij bepaalde bewegingen te horen)

2. Kenmerken van de commedia

2. Opdracht Lees en bestudeer de volgende tekst goed! Onderstreep belangrijke stukjes of vat in je eigen woorden samen. Schrijf minimaal 3 kenmerken van de commedia dell’arte in je eigen woorden op. (15 minuten) Geef voor ieder kenmerk een voorbeeld uit de van jou geanalyseerd fragment of een van de andere. Geef aan waarom je dit voorbeeld geeft.(Waarom is dit typisch voor de Commedia dell’arte?) Vergelijk en wissel jou kenmerken en voorbeelden met die van je buurman/vrouw uit. (5 minuten)

Mogelijke antwoorden Improvisatie (geen vast script, alleen scenario) Losse stukjes aan elkaar. Acteur reageert op publiek Stereotype karakters met eerst een eigen dialect Acteurs gebruiken verschillende talen in het fragment Herkenbaar gebruik van maskers en attributen Acteurs dragen kostuums en soms ook een soort masker Mengsel van dans, theater, muziek en acrobatiek – fysiek theater! Publiek wordt erbij betrokken (Fragment A) Vaak dezelfde plot als uitgangspunt (liefdesverhaal, maar ook eigentijdse gebeurtenissen) Niet in de fragmenten te herkennen, wel belangrijk kenmerk!

3.Stereotypen uit de commedia

De personages belichamen universele en onveranderlijke karakters, die de toeschouwer met behulp van hun masker en kostuum kon herkennen. Wie is hier afgebeeld? http://www.youtube.com/watch?v=ZUnaNTfTzuM Arlecchino Pulcinella of een zanni Pantalone Mehnert, Henning. Commedia dell’arte. Stuttgart Reclam, 2003.

De zanni en hun ‘lazzi’ (grappen) http://www.youtube.com/watch?v=mt1w2KUhplo Screenshot: youtube

3. Opdracht Quiz: Wie van de drie? (Geen idee wat dat is? Bekijk de linkhttp://www.youtube.com/watch?v=NagghmmSa7s) Je krijgt straks drie fragmenten te zien. De drie makers van de fragmenten beweren dat ze zijn geïnspireerd door de commedia dell’arte. Maar wie van de drie gebruikt de meeste aspecten van de oorspronkelijke commedia dell’arte? Om dit te achterhalen bedenk je voor ieder fragment minimaal 3 vragen die je aan de maker kunt stellen. Schrijf naast de vraag ook het aspect of de extra aanwijzing waarop je vraag berust. Voor je eigen fragment bedenk je 3 antwoorden/kenmerken die je kunt geven.

Fragmenten Wie van de drie? 1. ? 3. ? http://www.youtube.com/watch?v=xzrXji981bU&list=PL30F7A1C4BE9B5FDD&index=19 http://www.youtube.com/watch?v=8AWHzO2c8gc http://static.digischool.nl/mu/Ckv/Ckv23/Hofcultuur/commedia_dell.htm 2. ? http://www.youtube.com/watch?v=9DG1-0Q0VK0

Wie van de drie? – Opdracht 4 Screenshot:www.youtube.com/watch?v=xzrXji981bU 1. 3. 2. Screenshot: youtube