Koloniale verleden.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Paragraaf 4.2: Verschuivende werelden.
Advertisements

Transport en Infrastructuur
Wat moet je weten aan het eind van de les?
Grote ontdekkingsreizen en hun gevolgen
H3 Industralisatie en Ismen.
Plantagekolonies Transatlantische slavenhandel Abolitionisme
Grote ontdekkingsreizen en hun gevolgen
8.6 Het moderne imperialisme
AANTEKENINGEN Basisboek Paragraaf 4
De VS worden een wereldmacht
Imperialisme 12.
Hoofdstuk 3.
Gemaakt door: Esther, Oscar en Jaimie.
H7:§ 1:p160-2 Eerste Expansie De Portugezen vestigden factorijen op verschillende plaatsen in Azië en Afrika Vanuit zo’n handelspost werd(en) Handel gedreven.
Kenmerk 5 (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 14: Van Republiek naar Keizerrijk.
Hst 1: De wereld: Systeem van landen en relaties
Hst 4: De wereld indelen.
Modern imperialisme.
Modern imperialisme.
Hoofdstuk 2.
Hoofdstuk 1 Koude Oorlog en dekolonisatie in Indochina
Terra Tweede Fase havo © Wolters-Noordhoff bv
Samenhang en verscheidenheid
OORLOG IN VIETNAM. ACHTERGROND Het midden van de 20e eeuw stond in het teken van de opkomst van grote mogendheden: de Verenigde Staten en de Sovjet Unie.
8.6 HET MODERNE IMPERIALISME
Aardrijkskunde voor de 2e fase VWO 5 en VWO 6. Samenvatting
Hoofdstuk 3.
Paragraaf 1: Kolonies inpikken.
Kolonialisme en slavernij
Kolonisatie en Dekolonisatie
De late middeleeuwen, 900 – 1600 NIEUW TIJDVAK (4)
Veranderend wereldbeeld, 1300 – 1600
Wat moet je weten aan het eind van de les?
M. GIMBRERE Tijd van burgers en stoommachines,
Kenmerkende aspecten Vormen van verzet tegen het West-Europese imperialisme (par. 9.8) De dekolonisatie die een eind maakt aan de westerse hegemonie in.
Monniken en Ridders Hoofdstuk 3.
 Industriële revolutie Uitleg  Periode waarin de landbouw voor de meeste mensen in Europa als belangrijkste middel van bestaan verdrongen werd door.
Europeanen in Amerika, Afrika en Azië
Middeleeuws wereldbeeld
Grote Ontdekkingsreizen en hun gevolgen
Hoofdstuk 2: Ontdekking en verovering
H6 Imperialisme §6.4 De verovering van Afrika Wat moet je weten aan het eind van de les? Hoe de contacten tussen Europa en Afrika voor 1884 waren Waarom.
Wat moet ik weten aan het einde van de les?
55 punten te behalen, groepje met meeste punten wint. Score tijdens het nakijken. De quiz bestaat uit 22 vragen. QUIZ HOOFDSTUK 2: ONTDEKKING & VEROVERING.
H5.2 Europeanen ontdekken de wereld
Groep 8, Hoofdstuk 6: Samenwerking in de wereld. In welk jaar begon de Tweede Wereldoorlog in Nederland? En in welk jaar eindigde hij ?
De Koude Oorlog
1.2 De wereld wordt steeds kleiner. Even herhaling van voor de vakantie internationalisering ) mondialisering ) globalisering ) enkele gevolgen- minder.
Europeanen in Amerika. Wat gaan we doen? Huiswerk De ontdekkers De veroveraars Zwaarden, paarden en ziektekiemen.
H6 Imperialisme §6.5 Gevolgen van het imperialisme Wat moet je weten aan het eind van de les? Wat de politieke gevolgen voor Europa waren Wat de economische.
Tijd van ontdekkers en hervormers 1500 – 1600
Ontdekking en verovering 2.4 Europeanen in Amerika
Burgers en stoommachines §5.1 Industrie en samenleving
Tijdvak 9 ‘De tijd van de wereldoorlogen’
Paragraaf 13.4 Noord en Zuid.
Geschiedenis van Suriname
Paragraaf 3 MODERN IMPERIALISME
Hoofdstuk 2 Ontdekking en verovering
Imperialisme H6 geschiedenis Memo.
Paragraaf 4.2 De expansie van de christelijke wereld
Een langzaam veranderd wereldbeeld
Blok 2 Koffie en suiker Deelvraag:
Cursus 4.3 Ander soort samenleving Klas 2 KGT Lesweek 2
Cursus 6.2 : Koude Oorlog 2 KGT Lesweek 1
Cursus 6.2 : Koude Oorlog 2 KGT Lesweek 1
Cursus 4.3 Ander soort samenleving Klas 2 KGT Lesweek 2
1.1 Verlichting Stroming tegen de macht van de koning en kerk en wilde dat men zelf meer ging nadenken. Kennis moest gebaseerd worden op wetenschap.
Deelvraag: Hoe ziet Nederland en zijn bevolking eruit?
§2.1 Van stad tot wereldrijk
§5.3 De ontdekkingsreizen
Transcript van de presentatie:

Koloniale verleden

We gaan kijken naar wat de rijke Europese landen in het verleden vanaf het jaar 1500 hebben gedaan. Onder die rijke landen vallen: Spanje, Portugal, België, Nederland, Italië, Groot- Brittannië en Frankrijk. 1500 1800

Het begon allemaal met de ontdekkingsreizen Het begon allemaal met de ontdekkingsreizen. West- Europese schepen voeren over de hele wereld heen. Ze wilden gebieden gaan veroveren. Waarom? Uitbreiding van land, (en macht) - Verspreiding van het Christendom - Op zoek naar grondstoffen - Opzoek naar goud en zilver 1500 1800

Het begon allemaal met de ontdekkingsreizen Het begon allemaal met de ontdekkingsreizen. West- Europese schepen voeren over de hele wereld heen. Ze wilden gebieden gaan veroveren. De Europeanen “ontdekten” andere landen. Ze vestigden zich er en ze namen die in bezit. De landen die ze in bezit namen noem je koloniën. Ontdekkingsreizen Uitbreiding van land, (en macht) - Verspreiding van het Christendom - Op zoek naar grondstoffen - Opzoek naar goud en zilver Wat voor handel werd er gedreven? Er werd ruilhandel gedreven  Europese goederen werden geruild voor kruiden en specerijen. 1500 1800

Kolonie

Ontdekkingsreizen Koloniën 1500 1800 De Europeanen “ontdekten” andere landen. Ze vestigden zich er en ze namen die in bezit. De landen die ze in bezit namen noem je koloniën. Europa nam steeds meer gebieden in bezit voor politiek en economisch voordeel. Dit noem je kolonialisme. Ontdekkingsreizen Koloniën Koloniën zorgden vanaf nu niet alleen voor kruiden en specerijen maar ook voor allerlei grondstoffen en arbeidskrachten. Er werd ruilhandel gedreven  Europese goederen werden geruild voor kruiden en specerijen. 1500 1800

Soorten koloniën Vestigingskoloniën Exploitatiekoloniën

1800 Industriële Revolutie 1800 Industriële Revolutie. De agrarische samenleving verandert in een stedelijke-industriële samenleving. De rol van de koloniën veranderde in die van grondstoffenleverancier. 1800 1970

Afnemer dure industrie producten

Industriële Revolutie 1800 Industriële Revolutie. De agrarische samenleving verandert in een stedelijke-industriële samenleving. Wat waren de negatieve gevolgen van kolonialisme? Rijkdommen werden weggehaald; - Mensen werden als slaaf afgevoerd; - De oorspronkelijke bevolking werd vermoord of bezweek aan Europese ziekten en zware slavenarbeid; - Soms werden willekeurige grenzen getrokken tussen gebieden. Industriële Revolutie De rol van de koloniën veranderde in die van grondstoffenleverancier. 1800 1970

Industriële Revolutie Dekolonisatie het (politiek) onafhankelijk worden van een kolonie van het moederland. 1e fase (eind 18e en 19e eeuw: de Amerika’s) Industriële Revolutie 2e fase (1945 – 1958: Azië en het Midden-Oosten) 3e fase: (na 1958: Afrika) 1800 1970

1898

Dekolonisatie

Kunstmatige staten Het merendeel van de onafhankelijke staten in Afrika is in de jaren zestig, zeventig en tachtig van de 20e eeuw ontstaan. In de negentiende eeuw werd het Afrikaanse continent door een aantal grote Europese mogendheden bezet en, vaak geheel willekeurig onderling verdeeld, waarbij bestaande, vaak eeuwenoude samenlevings- en staatsvormen werden genegeerd. De nieuw ontstane gebieden werden als koloniën geëxploiteerd. Na de Tweede Wereldoorlog kwam een dekolonisatieproces op gang, waarbij onafhankelijke staten werden gesticht volgens de grenzen van de voormalige kolonien. Veel van de problemen waarmee Afrika aan het eind van de twintigste eeuw te kampen heeft, zoals grensconflicten en burgeroorlogen, zijn daarvan het rechtstreekse gevolg.Microsoft ® Encarta ® Winkler Prins Encyclopedie 2008. © 1993-2007 Microsoft Corporation/Het Spectrum. Alle rechten voorbehouden.

Industriële Revolutie Dekolonisatie het (politiek) onafhankelijk worden van een kolonie van het moederland. 1e fase (eind 18e en 19e eeuw: de Amerika’s) Industriële Revolutie dekolonisatie 2e fase (1945 – 1958: Azië en het Midden-Oosten) 3e fase: (na 1958: Afrika) 1800 1970

De rol van rijke landen nu Het heden De rol van rijke landen nu

Na de Tweede Wereldoorlog werden de koloniën onafhankelijk máár…. Veel voormalige koloniën zijn nu nog steeds economisch afhankelijk van de rijken landen. Dit noem je Neokolonialisme

Ruilvoetverslechtering De ruilvoet ( verhouding tussen de waarde van de export en de waarde van de import) verslechtert voor de arme landen.

Bauxiet(grondstof)

Uitzondering

Aluminium (halffabricaat)

Aluminium plaat (eindproduct)

Samenvattend: Hoe komt het dat er ontwikkelingslanden zijn? Het begin van ontwikkelingslanden ligt vooral in het koloniale verleden. Europeanen namen bezit van de landen. Ze haalden rijkdommen en grondstoffen weg. De bevolking werd gebruikt als slaaf, gedood of ze gingen dood door ziekten of de slavenarbeid. Daarnaast speelt ook neokolonialisme een rol. Er zijn nog steeds landen die van de rijke landen afhankelijk zijn. In het volgende hoofdstuk gaan we kijken welke problemen er spelen in ontwikkelingslanden.

Nakijken

Opdracht 1 I Uitbreiding van land, (en macht) II Verspreiding van het Christendom III Op zoek naar grondstoffen IV Opzoek naar goud en zilver

Opdracht 2 Angola is een voorbeeld van een exploitatiekolonie.   Zuid-Afrika is een voorbeeld van een vestigingskolonie.

Opdracht 3 Wat waren de negatieve gevolgen van kolonialisme: Rijkdommen werden weggehaald; Mensen werden als slaaf afgevoerd; De oorspronkelijke bevolking werd vermoord of bezweek aan Europese ziekten en zware slavenarbeid; Soms werden willekeurige grenzen getrokken tussen gebieden.

Opdracht 4 I. Eind 18e en 19e eeuw: de Amerika’s. II. 1945 – 1958: Azië en het Midden- Oosten III. Na 1958: Afrika.

Opdracht 5 Het gevolg was dat vele verschillende volken en stammen opeens in een land terecht kwamen waar al andere volken en stammen woonden. Dit zorgde voor het ontstaan van verschillende burgeroorlogen.

Opdracht 6 ruilvoetverslechtering dekolonisatie neokolonialisme afnemer industrieproducten