Welkom.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
ESF Krachtlijnen van de komende programmering (Stand van zaken januari 2005)
Advertisements

P. 122 oktober 2013 Intro in de jeugdraad. 22 oktober 2013 Jeugdraad p. 2 Opdrachten •Adviezen te geven en voorstellen te formuleren, op eigen initiatief.
DE EUROPESE UNIE HOOFDSTUK 2A GROEP 7.
Internationale betrekkingen
Een simulatie van een Zitting. Jullie opdracht in 6 etappes 1.Doornemen van een advies 2.Een Groep uitkiezen (1 student per groep); wijzigingsvoorstellen.
Impact van de dienstenrichtlijn op de sector van de sociale economie Hans De Vriese vzw Kleis.
De eenwording van Europa
De beste krachten, zoeken, vinden en… ook inzetten
Hoofdstuk 3 Instellingen van de EG en hun bevoegdheden.
Hoofdstuk 1 van EGKS tot EU.
Hoofdstuk 4 Europese wetgeving.
Europese Samenwerking
Hoofdstuk 4 EU-instellingen.
Bingo Europese Unie. 1.Waarvoor kun je je stem uitbrengen op 22 mei? Bingo.
OVERZICHT PRESENTATIE
EOR en Vakbond Discussieaanzet FNV Europa conferentie, Sjef Stoop, FNV Formaat.
Netwerk voor sociale inclusie European Anti-Poverty Network EAPN Europees Netwerk Armoedebestrijding.
EAPN De EU Strategie Sociale Inclusie
Belang, rol en voordelen van een Europese koepel 11/02/
Europees Economisch en Sociaal Comité. Waar vindt u het EESC?
THE END OF ORGANISED CRIME IN THE EUROPEAN UNION NICHOLAS DORN.
Europa.
Historisch overzicht paragraaf 6.2
Het Europees Parlement: is er nog iemand geïnteresseerd?
Europese Unie (EU)? 28 lidstaten Meer dan 500 miljoen burgers
De Europese Unie: 500 miljoen mensen – 28 landen
Regionaal beleid EUROPESE COMMISSIE December 2004 NL Verordeningen 1 Het cohesiebeleid ( ) Het voorstel van de Commissie voor nieuwe verordeningen.
WERKNEMERSVERTEGENWOORDIGING verschillen en gelijkenissen.
P. 123 oktober 2014 Jeugdraad voor dummies Installatie VGC-jeugdraad.
Internationalisering kernpunten. internationalisering ► Verbondenheid met de “wereld”.  Via de media  Internet  Satelliet  Via verdragen  Instanties:
Het Verdrag van Lissabon: efficiënter, transparanter en democratischer? Drs Sander Luitwieler Promovendus en politiek adviseur.
Agenda Stad Ferdi Licher Programmadirecteur Agenda Stad.
Sinti en Roma in Nederland Maatschappelijke Uitdaging?
Deel 4: Het beleid van de Europese Unie Pp
Economisch en Maatschappelijk toegevoegde waarde van gezondheid(szorg) en welzijn. Kick off bijeenkomst Professionele Leergemeenschap, 2 september 2015.
Inleiding dienstverlening SJM. Dienstverlening  materiele problemen, juridisch,  verkrijgen van rechten, uitkering, voorzieningen, geld  Doel dienstverlening:
Rollenspel EU besluitvorming
Gemeente Heerenveen. Presentatie Fries Zorgcongres Wat is de Participatieraad - Visie en missie - Werkwijze en onze werkgroepen - Advies geven.
J. de Lange ECONOMIE HOE KUN JE DAT NOU MAKEN?. Marktaandeel Ex-BTW en In-BTW Arbeidsproductiviteit Belangrijk PROGRAMMA:
Derde bijeenkomst Organisatie van de hulpverlening.
Het Europees Economisch en Sociaal Comité. Adviesorgaan, opgericht in het kader van het verdrag van Rome (1957), art 304 tu TFUE Vertegenwoordigt het.
Lokaal Woon en Leefbaarheids Plan. Lokaal Woon- en Leefbaarheids Plan  Waarom  Resultaten bijeenkomsten  Hoe nu verder.
Samenvatting voorstellen Metropoolregio Rotterdam Den Haag Commissie Bestuur, Leefomgeving en Duurzaamheid Gemeente Delft 25 juni 2013.
Advies over de prioriteiten van het Belgische EU-voorzitterschap.
Wat is de Europese Unie (EU)?
België 3 Gewesten het Waalse Gewest het Vlaamse Gewest
De Europese eenwording
Staatsinrichting van Nederland (deel 2)
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de Nederland en Europa
Stichting Zaandamse Gemeenschap
1.
Burgers en stoommachines §5.1 Industrie en samenleving
Ilse Buijs Communication Officer
Examen ma2 N.a.v. het SE P7.
Wat is de Europese Unie (EU)?
HANDELSPARTNERS.
Bingo Europese Unie.
Inhoud Nederlands voorzitterschap van de Raad van de EU
Boeren, Lobbyen en de Europese Unie
Informatiebijeenkomst gemeenteraad Groningen
LTO Nederland: boeren, lobby, EU
Cursus Politiek Actief Bijeenkomst 2: De gemeente
Symposium Energietransitie: top-down of bottom-up 23 januari 2015
De Ondernemingsraad.
Rollenspel EU besluitvorming
Tien prioriteiten voor Europa
Uitkomst Quickscan Kampen
© Architecture: Art & Build + Atelier d’architecture Paul Noël
De bevordering van gelijkheid voor LGBTI's in de Europese Unie
§5.4 Samenwerken in Europa
Transcript van de presentatie:

Welkom

Wat is het EESC?

Het Europees Economisch en Sociaal Comité is een adviesorgaan dat het maatschappelijk middenveld vertegenwoordigt. "Het Europees Parlement, de Raad en de Commissie worden bijgestaan door een Economisch en Sociaal Comité en een Comité van de Regio's, die een adviserende taak hebben." Verdrag betreffende de Europese Unie, artikel 13

WAT BETEKENT 'MAATSCHAPPELIJK MIDDENVELD'? diverse belangengroepen Mensen "in het veld" – vertegenwoordigd in organisaties van werkgevers werknemers diverse belangengroepen (waaronder boeren, consumenten, ngo's, beroepsgroepen, enz.) die opkomen voor hun belangen of zich inzetten voor een goed doel (mensenrechten, kinderrechten, milieu, armoede, bestrijding van racisme en discriminatie, enz.)

Wat doet het EESC?

Het Europees Parlement, de Raad van de Europese Unie en de Commissie zijn juridisch verplicht het EESC te raadplegen over nieuwe wetgeving op uiteenlopende beleidsterreinen. Het EESC bestudeert de voorstellen en brengt advies uit op basis van consensus tussen zijn leden. Het EESC brengt ook initiatiefadviezen uit over onderwerpen die volgens zijn leden de belangen van de burgers van de EU betreffen. Het brengt ook verkennende adviezen uit op verzoek van EU-beleidsmakers wanneer zij een overzicht van de standpunten van het maatschappelijk middenveld willen hebben.

TOTSTANDKOMING VAN EEN ADVIES Klik hier om de video te bekijken: http://www.eesc.europa.eu/?i=portal.en.videos.36577

OVERZICHT VAN ADVIEZEN EN ANDERE WERKZAAMHEDEN Adviezen in de kijker http://www.eesc.europa.eu/?i =portal.en.documents Adviezen zoeken http://dm.eesc.europa.eu/EESCDocument Search/Pages/opinionssearch.aspx?culture=EN

HOE GAAT HET EESC TE WERK Het Comité kan geraadpleegd worden door het Europees Parlement, de Raad van de EU of de Commissie. Adviezen hebben een verplicht of een verkennend karakter en kunnen ook op eigen initiatief worden opgesteld. Voor het opstellen van adviezen stellen de afdelingen meestal studiegroepen samen, elk met een rapporteur. Constructief debat in vergaderingen om tot een consensus te komen. Eerst wordt binnen de afdeling over het advies gestemd, daarna in de plenaire zitting. Het definitieve advies wordt naar de Europese instellingen gestuurd en in het Publicatieblad van de Europese Unie gepubliceerd.

WERKROOSTER 9 plenaire zittingen per jaar De afdelingen komen meestal één keer per maand bijeen Elke studiegroepkomt 1 tot 3 keer bijeen om haar advies op te stellen De leden en de diverse werkorganen worden bijgestaan door een secretariaat-generaal

Wie zijn de leden van het EESC?

EEN ASSEMBLEE VAN 350 LEDEN UIT ALLE LIDSTATEN VAN DE EU op voordracht van elke lidstaat door de Raad benoemd voor een periode van vijf jaar, die verlengd kan worden worden niet betaald, maar krijgen wel een reis- en onkostenvergoeding zijn niet voltijds in Brussel: de meesten houden hun eigen baan 'thuis'

AANTAL EESC-LEDEN PER LAND 9 AANTAL EESC-LEDEN PER LAND 6 12 7 9 9 9 24 12 21 12 24 12 5 9 12 12 24 15 7 9 12 21 24 12 12 24 werktalen 5 5

HET VOORZITTERSCHAP VAN HET EESC gekozen voor een periode van 2,5 jaar Voorzitter Georges Dassis Groep Werknemers (GR) Vicevoorzitter (Communicatie) Gonçalo Lobo Xavier Groep Werkgevers (PT) Vicevoorzitter (Begroting) Michael Smyth Groep Diverse Werkzaamheden (UK)

HET VOORZITTERSCHAP VAN HET EESC Voor een verenigd, democratisch, solidair, vreedzaam en welvarend Europa dat dicht bij zijn bevolking staat

Belangrijkste prioriteiten HET VOORZITTERSCHAP VAN HET EESC Belangrijkste prioriteiten Sociale en burgerdialoog en participatiedemocratie versterken KMO's en microbedrijven en de sociale economie ondersteunen Duurzame, "fatsoenlijke" werkgelegenheid ondersteunen Een nieuw migratiebeleid bevorderen Veiligheid en stabiliteit in nabuurschapslanden bevorderen Innovatieve modellen voor duurzame ontwikkeling stimuleren Hernieuwbare energiebronnen en een evenwichtig klimaatbeleid stimuleren

Het EESC bestaat uit drie groepen: DE GROEPEN Het EESC bestaat uit drie groepen: De groep Werkgevers, de groep Werknemers en de groep Diverse Werkzaamheden Doel is een consensus tussen deze groepen te bereiken zodat de adviezen van het EESC een juiste afspiegeling vormen van de economische en sociale belangen van de burgers van de EU.

Groep Diverse Werkzaamheden DE GROEPEN De groepsvoorzitters worden gekozen voor een periode van 2,5 jaar Groep Werkgevers Voorzitter Jacek Krawczyk (PL) Groep Werknemers Voorzitster Gabriele Bischoff (DE) Groep Diverse Werkzaamheden Voorzitter Luca Jahier (IT)

De groepsvoorzitters worden gekozen voor een periode van 2,5 jaar DE GROEPEN De groepsvoorzitters worden gekozen voor een periode van 2,5 jaar Vertegenwoordigers van nationale brancheorganisaties in de industrie, handel, dienstensector en landbouw Vertegenwoordigers van nationale vakbonden, vakverenigingen en sectorale federaties Andere vertegenwoordigers van en belanghebbenden in het maatschappelijk middenveld, vooral op economisch, burgerlijk, professioneel en cultureel vlak

WERKORGANEN: 6 AFDELINGEN Het EESC heeft 6 afdelingen, die verschillende aspecten van de werkzaamheden van de EU bestrijken. Afhankelijk van hun specialismen maken leden deel uit van één of meer afdelingen. In de afdelingen leggen de leden de basis; zij stellen adviezen op over wetsvoorstellen van de EU. Daarbij moeten alle verschillende deelnemers onderhandelen om een consensus te bereiken.

WERKORGANEN: 6 AFDELINGEN ECO INT TEN REX NAT SOC Economische en Monetaire Unie, Economische en Sociale Samenhang Interne Markt, Productie en Consumptie Vervoer, Energie, Infrastructuur en Informatie-maatschappij Externe Betrekkingen Landbouw, Plattelands-ontwikkeling en Milieu Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Burgerschap Joost van Iersel Groep Werkgevers (NL) Martin Siecker Groep Werknemers (NL) Pierre Jean Coulon Groep Werknemers (FR) Dilyana Slavova Groep Diverse Werkzaamheden (BG) Brendan Burns Groep Werkgevers (UK) Pavel Trantina Groep Diverse Werkzaamheden (CZ)

CCMI WIM WDO WAM OVERIGE WERKORGANEN Stuurgroep Europa 2020 Verbindings-groep Adviescommissie Industriële Reconversie Waarnemingspost Interne Markt Waarnemingspost Duurzame Ontwikkeling Waarnemingspost Arbeidsmarkt Gestructureerde samenwerking met maatschappelijke organisaties en netwerken op EU-niveau

Waarom is het EESC nodig?

Dus het EESC is een soort lobbygroep? HET EESC IS NODIG OMDAT ... Dus het EESC is een soort lobbygroep? het voor Europese belangengroeperingen de enige manier is om in een institutioneel kader formeel mee te praten over wetsvoorstellen van de EU deelname van het maatschappelijk middenveld een cruciaal onderdeel van de democratie is: participatiedemocratie alle onderwerpen die van belang zijn voor het dagelijkse leven van mensen aan de orde komen (werkgelegenheid, gezondheid, consumentenrechten, landbouw, bestrijding van de georganiseerde misdaad, enz.)

HET EESC IS NODIG OMDAT ... Dus het EESC is een soort lobbygroep? Nee, absoluut niet. Het Comité is de enige institutionele ontmoetingsplaats en het enige institutionele overlegforum op Europees niveau waar gezocht wordt naar een consensus tussen uiteenlopende belangen. Lobbyisten daarentegen vertellen slechts één kant van het verhaal.

Enkele voorbeelden

EEN STERKERE ECONOMIE VOOR EEN STERKER EUROPA Advies over de voltooiing van de EMU EESC maakt een praktische routekaart voor de Economische en Monetaire Unie (EMU) tijdens de nieuwe zittingsperiode roept op tot een echt pact voor groei, banen en stabiliteit (een Europese "new deal") In 2014 was het EESC het eerste EU-orgaan dat publiekelijk in zijn routekaart aangaf dat "investeringen, groei en banen bovenaan de EU-agenda voor de komende periode moeten staan" Voorzitter Juncker nam de belangrijkste voorstellen van het Comité over in zijn Agenda voor banen, groei, billijkheid en democratische verandering

AFSCHEID VAN GEPLANDE VEROUDERING Geplande veroudering is een bewuste bedrijfsstrategie waarbij consumenten worden gedwongen versleten of verouderde producten sneller te vervangen, met alle schadelijke gevolgen van dien: voor het milieu, verbruik van kostbare hulpbronnen, enz. Het EESC besloot in actie te komen tegen geplande veroudering en wijdde twee adviezen aan dit thema; dit leidde tot een nieuw, breed opgezet project dat verklaringen, artikelen en follow-upactiviteiten omvat om ervoor te zorgen dat dit thema op de politieke agenda's van de Commissie en het Europees Parlement komt te staan.

recente successen van het EESC Meer informatie over recente successen van het EESC Bezoek onze website en download de brochure http://www.eesc.europa.eu/?i=portal.en.publications.35796

Europa, dat ben JIJ! www.eesc.europa.eu Bezoek onze website en vind ons op sociale media www.eesc.europa.eu/facebook www.eesc.europa.eu/twitter www.eesc.europa.eu/youtube

over onze werkzaamheden Europa, dat ben JIJ! Ledenpagina www.eesc.europa.eu/?i=portal.en.members Adviezen zoeken http://dm.eesc.europa.eu/EESCDocument Search/Pages/opinionssearch.aspx?culture=EN Meer informatie over onze werkzaamheden Samenvattingen van de plenaire zittingen http://www.eesc.europa.eu/?i=portal.en. Documents#/boxTab1-2

Europa, dat ben JIJ! Kom bij ons werken Stages EPSO http://www.eesc.europa.eu/?i=portal.en. traineeships Kom bij ons werken EPSO http://europa.eu/epso/index_en.htm

Europese Commissie Raad van de EU Huis van de Europese geschiedenis EESC Europees Comité van de Regio’s Parlamentarium Europees Parlement

en vul het evaluatieformulier in. Europa, dat ben JIJ! Geef je mening over je bezoek en vul het evaluatieformulier in.