VERSCHUIVING VAN RECHTERLIJKE TAKEN Conferentie De responsieve rechtsstaat, Prof. dr. Leny de Groot-van Leeuwen Faculteit der rechtsgeleerdheid.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Week 8: Recht en conflict
Advertisements

Inleiding in het recht II: Rechtspraak en grondrechten
Persconferentie minister Johan Vande Lanotte: De Federale Ombudsdienst voor de Consument 18 februari 2014
Open normen in wetgeving
Hoe lost men een conflict op
Beslissen over beschermen Vrije Universiteit Amsterdam 31 mei 2005.
7 juli 2014 NTA Quiz Wat weet u van de NTA?. 7 juli Eén van de kernonderdelen van een VMS is… een rapportagematrix een risico-inventarisatie.
Gedachtewisseling met de Commissie Bestuurszaken, Binnenlands Bestuur, Decreetsevaluatie, Inburgering en Toerisme.
Bedenkingen bij en suggesties voor een integraal en onderbouwd overlastbeleid. Naar een tekst uit Panopticon Van: Cops D., Put J. en Pleysier S.
NIEUWE ZAAKSBEHANDELING Informatiebijeenkomst voor verweerders op 8 februari 2011.
Het veilig uitwisselen van elektronische patiëntengegevens.
Rechtspraak Paragraaf 10.
Zelf- en coregulering Getest en goedgekeurd voor de mediasector,een weloverwogen gok voor de kansspelsector? Marieke Lenaerts ICRI – KULEUVEN – IBBT Vier.
WORKSHOP II AANPAK DOOR JUSTITIE
Omgevingswaarden in de Omgevingswet
Normstelling Vergeldende gerechtigheid Verdelende gerechtigheid
Systeem van het recht Rechtsbron Interpretatie Objectief recht
Normstelling bestuursrecht
Systeem rechtsbescherming
Gedrag in organisaties, 10e editie
Dertig jaar na Uniser-affaire
Geen woorden maar daden!? Over het belang van een actieve seniorenraad
Wetsmisbruik en de Nederlandse belastingrechter I Plenair
Getting Things Done Bedrijfsvoering in publieke organisaties
Rechtsbronnen wet gewoonte jurisprudentie verdrag ©2006 mr. J. Keizer.
1 Inleiding Hoofdstuk 1.
Kwaliteitscode EVC EVC in het MBO ~ CompetentCity Erik Kaemingk & Cissy Johann.
Traditionele voorstelling totstandkoming rechtsnormen Overheidswet- en regelgevers ( Democratisch gelegitimeerd) Overheidsrechtspraak.
De hindernissen die personen met een handicap ervaren bij alle aspecten van het dagelijks leven Voorstelling van de resultaten van de consultatie (transversale.
Is concentratie van auteursrechtspraak wenselijk?
Aard en omvang van juridische problemen van burgers
Les htv2 APV/Handhaving Oud blz Handhaving Handhaving = elke handeling die erop gericht is de naleving door anderen van rechtsregels te bevorderen.
Administratieve lasten (AL) 19 mei Opzet 1. Introductie 2. AL en kwaliteit 3. VWS Actieplan AL 4. Programma Verspilling 5. AL en de Uitwisseling.
Universiteitstraat 4, B-9000 Ghent, Belgium T +32 (0) , F +32 (0) Tom Vander Beken – Gemeentelijke.
Handhaving onder de vierde tranche Awb
100 JAAR BELASTINGRECHTSPRAAK HOGE RAAD
Wetgeving digitale overheid (GDI)
Actualiteiten leerlingendaling NVOR * 24 september 2015.
100 JAAR BELASTINGKAMER OBSERVATIES VANUIT DE BELASTINGADVIESPRAKTIJK
Medezeggenschap Juridisch kader: Doel, taken en bevoegdheden Marije Coenen-Dijs Juridische Zaken.
Het deskundigenbericht in het civiele recht
Onze school is zich ervan bewust dat sociale media een onlosmakelijk onderdeel zijn van de huidige samenleving en de leefomgeving van haar leerlingen,
Verkennende Impactanalyse Jolanda Verwegen
Stimulansz Wetsvoorstel Jeugd De Jeugdwet Juli 2013.
Decentralisaties en gegevensverwerking. Even voorstellen Henk Wolsink Teamleider Algemeen Juridische Zaken gemeente Hengelo Adhoc werkgroep privacy provinciebreed.
Van rechtsverfijning naar verfijning van ons rechtsbestel Innovatie-agenda Ministerie van Veiligheid & Justitie 8 mei 2012.
Arjen Edzes Rijksuniversiteit Groningen, Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen, Economische Geografie, Postbus 800, 9700 AV Groningen 30 juni 2011 Armoedepact.
Geschillencommissie Passend Onderwijs 1. Joke Sperling en Annie Wigger VARO/NVOR symposium 20 april
Nieuwe ontwikkelingen in het bestuursrecht 1 door Jaap IJdema.
Straffen Nederland & Turkije Gemaakt door: Lisa Vugts, Coco van Glabbeek, Kevin Breedveld.
GELEKT, WAT NU? HET MELDINGSPROCES. WORKSHOP - PROGRAMMA TE BEANTWOORDEN VRAGEN DEZE MIDDAG WAT IS EEN DATALEK? ERVARINGEN? CASE: GELEKT, WAT NU? HET.
Het sociale domein Beleidsstukken en concept- verordeningen – WMO 2015 en Jeugdhulp Rekenkamercommissie Brunssum Etienne Lemmens 30 september 2014.
Het conflicthanteringspalet Van informele aanpak tot mediation. Wat, wanneer, door wie en hoe? Conferentie De responsieve rechtsstaat, 22 september 2016.
Toezicht op de WWB Relatie tussen WWB, Awb en WvSR
Welkom Themathee 18 oktober 2016 Internetconsultatie WMCZ
Voorlichting studieprogramma bachelor Rechtsgeleerdheid
Thema 2: De rechtsstaat.
Zin in meten??.
Grootste verschil Nederland & Turkije
René Vastgoed Vastgoed en btw
Samenwerking vmbo-mbo: juridische vragen en antwoorden
bezoek strafzaak voorbereiding op takenserie 3
Innovatie in Juridische Dienstverlening
Milieu wet- en regelgeving
Programma’s onder de Omgevingswet ruimte voor ontwikkeling, waarborg voor kwaliteit Nicole Hardon 12 juni 2018.
Bestuursrecht Hoorcollege 1
Europese Unie De Europese pijler van sociale rechten
De onafhankelijkheid in het sociaal recht en re-integratie
Geen woorden maar daden!? Over het belang van een actieve seniorenraad
Gijsbert Vonk Hoogleraar socialezekerheidsrecht
Transcript van de presentatie:

VERSCHUIVING VAN RECHTERLIJKE TAKEN Conferentie De responsieve rechtsstaat, Prof. dr. Leny de Groot-van Leeuwen Faculteit der rechtsgeleerdheid Radboud Universiteit Nijmegen

Achtergrond: maatschappelijkjuridisch debat Centraal staat: het strafrecht (Barels 2011; Corstens & Limborgh 2011; Roording 2011; Sackers 2010; 2016)

Knabbelen aan de taak van de rechter

Verschuiving doordat rechters knabbelen en laten knabbelen Rechters knabbelen, bijvoorbeeld: aan hun discretionaire ruimte door onderlinge afstemming van beslissingen en door pogingen tot schikken Rechters laten knabbelen door een passieve, lijdelijke opstelling

Verschuiving doordat de wetgever knabbelt (1) aan de toegang tot de rechter o.a. door: het heffen van griffierechten, bestuursrechtelijke sancties en alternatieve geschillenbeslechting (2) aan de discretionaire ruimte van de rechter

De positie van de rechter 2016: inperking van het domein? toegang adr griffierechten bestuursrechtelijke sancties discretionaire ruimte afstemming beslissingen

Thema’s in het debat Inperking van de rechter Verzwakking van de bescherming van de positie van de burger (1) Hoe sterk is die verzwakking? Empirische onderbouwing (2) Hoe erg is dit?

Onderzoek: titel, vraag en aanpak Verschuiving van rechterlijke taken. Een verkennend onderzoek op civiel en bestuursrechtelijk terrein (A. Böcker, L.de Groot-van Leeuwen & M. Laemers, zie ? In welke wetsvoorstellen is een rechterlijke taak toegekend aan een bestuursorgaan of een ander niet- rechterlijk orgaan, in welke vorm vindt dat plaats en wat zijn de gevolgen voor burgers, bedrijven en samenleving? Aanpak: 2 fases: (1) Inventarisatie wetgevingsadviezen van de Raad voor de rechtspraak (2) vier casus

Onderzoek: overzicht wetgevingsadviezen door de Raad voor de rechtspraak, waarvan 365 m.b.t. een wetsvoorstel waarvan 49 voorstellen waarin sprake van verschuiving waarvan 22 voorstellen uitsluitend betrekking hadden op de strafrechter en 27 voorstellen betrekking hadden op verschuiving van de civiele rechter of de bestuursrechter

Onderzoek: concepten en bevindingen Rechterlijke taken 3 hoofdvormen van verschuiving (al dan niet beoogd door de wetgever): van geschilbeslechtingstaak naar bestuursorganen, bijv. het Zorginstituut Nederland van geschilbeslechtingstaak naar geschillencommissies, bijv. de Landelijke Geschillencie medezeggenschap onderwijs naar de wetgever door inperking beoordelingsvrijheid rechter, bijv. regels m.b.t. transitievergoeding

Trend: inperking rechterlijk domein Vraag aan u: wat zijn de gevolgen? Positief : Negatief :

Gevolgen voor burgers,bedrijven en samenleving? Indien de doelstelling van het alternatief wordt gehaald Positief : –goedkoop –snel –effectief –deskundig –laagdrempelig Negatief : –beperkte toegang tot de rechter –niet onafhankelijk –niet onpartijdig –minder maatwerk –niet transparant –Minder competent in juridische zin –Minder competent

Een zelfde evaluatieonderzoek voor reguliere en alternatieve geschilbeslechting Totnogtoe zijn er evaluatieonderzoeken met andere onderzoeks- interview- en enquêtevragen gedaan onder justitiabelen die te maken hebben gehad met overheidsrechters enerzijds en met alternatieve geschillenbeslechters anderzijds. Meer inzicht in de ervaringen van burgers en bedrijven met de uitoefening van taken door overheidsrechters en alternatieve geschillenbeslechters zou kunnen worden verkregen door in een evaluatieonderzoek identieke enquête- en interviewvragen voor te leggen aan justitiabelen.

Maatregelen ter opheffing van nadelen en ter waarborging van de rechtsbescherming? Uw suggesties?:

Remedies gevonden in het onderzoek Waarborgen en maatregelen gecreëerd en vooral voorgesteld m.b.t. rechtsbescherming, transparantie, doorlooptijden, enz. per wet. Niet consistent: bijv. bevoegdheid tot het beslechten van geschillen, de toezichthoudende rol en de regulering al dan niet aan dezelfde instantie opgedragen Waarborgen betreffen o.a. benoemingstermijn van geschillenbeslechters, samenstelling geschillencie’s, de mogelijkheid om in beroep te gaan bij de rechter, enz.