VERTERING. CELLEN WEEFSEL orgaan organenstelsel.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Enzymen (in het spijsverteringskanaal)
Advertisements

Voedingsvezel (ballaststof): stoffen in plantaardige voedingsmiddelen (b.v. cellulose) die niet door enzymen van de mens kunnen worden afgebroken. Voedingsvezel.
Spijsvertering 22 maart 2011.
Thema: mensen Je eten op reis.
Basisstof 7. Het gebit.
Thema 2: Voeding en Vertering
Verkleining van voedingsmiddelen
Enzymen voor de vertering
Hoe nemen we die voedingsstoffenstoffen op?
Het spijsverteringsstelsel
Het verteringsstelsel
Verkleining van voedingsstoffen
2rootje ‘Die-eet’ De spijsvertering.
Op reis van MOND tot KONT
Spijsvertering.
Thema 2: Voeding en Vertering
Hoorcollege Voeding en Vertering
Thema 2: Van mond tot kont
Verteringsstelsel.
Inleveren verslag opdracht 9
Inhoud les Herhaling Uitleg Film Opdrachten Huiswerk.
Hoe vervoert je verteringsstelsel voedsel
Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzymen
Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzymen
J Bügel Noorderpoortcollege
Hoofdstuk 4: Voeding HAVO 4.
Het verteringsstelsel
Voeding & Vertering.
Dikke darm en de lever.
Les 1 Spijsveteringsstelsel Voeding klas V31. Wat gaan we doen?  Laat zien wat je weet  Spijsvertering koe.
Ons lichaam heeft energie en bouwstoffen nodig om te kunnen werken en in stand te blijven Bouwstoffen en energie halen we uit drinken en eten 1.Water.
Maagdarmkanaal V31, VOEDING. Voedsel en maagdarmkanaal A. Plantaardig materiaal B. Vlees C. Insecten D. Zowel plantaardig als dierlijk materiaal 1. Carnivoor.
Thema 5 Voeding en vertering
Het verteringsstelsel
Dikke darm en de lever.
Het menselijk spijsverteringsstelsel.
Spijsvertering.
Hoofdstuk 4 Spijsveteringsstelsel melkvee
Het gebit.
Antwoorden college 3 Noem de 5 structuren/ruimten waar de keelholte mee in verbinding staat. Neusholte, mond, luchtpijp, slokdarm, buis van Eustachius.
Thema 4 Spijsveteringsstelsel melkvee
Maagdarmkanaal V31, Voeding.
Hoofdstuk 4 Spijsveteringsstelsel melkvee
Alvleesklier, galblaas, twaalfvingerige darm
Het gebit.
Thema 4 Voeding en vertering En van mond tot kont
Voeding en Vertering 2 VMBO – KGT Thema 2.
Thema 4 Voeding en vertering
Digestie anatomie en fysiologie
Voeding en vertering Hoofdstuk 2.
Biologie voor jou; Thema 2.
§7 Het gebit Thema 2 Voeding en vertering
Thema 4 Voeding en vertering
Gummibeertjes MijnBiologie.nl.
Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzymen
2 Vertering & Voedselopname. 2 Vertering & Voedselopname.
Spijsverteringskanaal
Voeding en vertering.
Vertering en opname van voedingsstoffen in het bloed
Maagdarmkanaal V31, Voeding.
dierlijke cel en een plantaardige cel
Spijsvertering Bijgewerkt
Thema 2: Voeding en Vertering
De organen voor vertering
Transcript van de presentatie:

VERTERING

CELLEN

WEEFSEL

orgaan

organenstelsel

Organisme

1 = organenstelsel 2 = orgaan 3 = weefsel 4 = zenuwcel

VERBRANDING in je lichaam ALTIJD en in ALLE CELLEN VAN JE LICHAAM glucose + zuurstof water + koolstofdioxide + energie beweging en warmte

VERTERINGSSTELSEL Functie breekt voedsel af tot opneembare voedingsstoffen.

Vertering = het omzetten van voedingsstoffen in verteringsproducten. = je voeding zo klein maken dat het in het bloed kan worden opgenomen. Hele kleine verterings- producten kunnen door de darmwand heen in het bloed komen. Vezels zorgen voor een goede darmperistaltiek. Eten dat niet wordt verteerd poep je uit.

Peristaltische beweging Mechanische vertering Chemische vertering Enzym verandert zelf niet

VERTERINGSKLIEREN speekselklieren levermaag alvleesklier darmsapklieren

Maken speeksel Maakt je eten kleiner Zet zetmeel om in glucose Met je tong duw je je gekauwde eten tussen de kiezen en daarna door naar de slokdarm Je tong gebruik je om te praten en om te proeven. Goed kauwen zorgt voor een groter oppervlak van het voedsel hierdoor kunnen de verteringssappen (met enzymen) er beter bij.

= maagportier Deze laat steeds kleine beetjes eten door naar de 12-vingerige darm Maagsapklieren maken maagsap Doodt bacteriën. Kneden van je voedselbrij Mengt de voedselbrij Verteert je voedsel al een beetje.

TWAALFVINGERIGE DARM : hier komt alvleessap en gal bij je voedselbrij. LEVER gal emulgeert vetten ALVLEESKLIER : produceert alvleessap verteert eiwitten, vetten en koolhydraten Opslagplaats van gal

DUNNE DARM Darmsapklieren maken darmsap -Functies: voedingsstoffen opnemen in het bloed eiwitten, koolhydraten en vetten verder verteren. - voedingsstoffen en water darmplooi darmvlok naar de cellen

Wormvormig aanhangsel dikke darm endeldarm anus kringspier die af en toe ontspant Bevat onverteerde voedselresten en veel water. Dit water wordt hier opgenomen in het bloed. Hierin worden de ingedikte, onverteerbare voedselresten verzameld en opgeslagen.

kaak GEBITSELEMENTEN: 1: snijtand: afbijten van je voedsel 2: hoektand: afbijten 3: kies: fijnmalen van je voedsel kroon en wortel --- verstandskies HET GEBIT

Melkgebit (ontstaat tussen ½ jaar en 2 jaar) totaal: 8 snijtanden – 4 hoektanden en 8 kiezen Wisselen (vanaf ongeveer 6 jaar) Blijvend gebit totaal: 8 snijtanden – 4 hoektanden en 20 kiezen Tandformule: kies hoektand snijtand

glazuur tandbeen Kroontandholte tandvlees kaakbeen bloedvat Wortel cement wortelvlies zenuw

Tandjes poetsen.... Minimaal 1 x per dag GOED Niet meer dan 3 x per dag een tussendoortje eten. = laagje aanslag dat zich dagelijks op de tanden en kiezen afzet. Gevolgen van tandplak: -Gaatjes -Tandvleesontsteking (tanden en kiezen kunnen losraken) -Tandsteen Tandplakverklikker