Hoe was het leven in Japan Quiz Japanmuseum SieboldHuis.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Spreekbeurt Kira Lamers in groep 3 a Pius X school in Bemmel op 23 maart 2012   Ik ben Kira en net als mijn papa zijn wij Nederlanders. Mijn mama is in.
Advertisements

Hoe het was op woensdag 16 januari 2013.
Japan is het land van de rijzende zon
Gezond leven voor senioren Automatische beeldovergangen Voorstellingsduur is 2.50 minuten. Met muziek.
Kunstproject groep 8.
Ontdekkingsquiz. 1. Welke van de onderstaande spelcomputers wordt in Japan gemaakt? B. Xbox 360 C. Nintendo Wii A. Playstation 3.
Hoofdstuk 4 De middeleeuwen 1
Paragraaf 1.4 Bouwen en graven..
De Bataafse Revolutie Paragraaf 2.5.
Kolonialisme Kolonialisme is eigenlijk een kolonie, dat is een stuk grondgebied buiten het oorspronkelijke grondgebied soms overzee. West Europese landen.
Machtige heren, halfvrije boeren
en je hebt ook hele mooie wagons waar je uit kan kijken boven de trein, panoramawagons heette dat.
Glow.
Glow.
inleiding Thijs Waanders Rens Velthuis Stan de Leeuw Roy broshuis
Gemaakt door: Jorn van Sisseren
Gewoon de Bijbel? 19 oktober 2014 Urk.
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
Kerst © wilma. Kerst © wilma Heel lang geleden in een land dat we nu Israël noemen Maar dat vroeger Palestina genoemd werd, waar Koning Herodes, koning.
Hoofdstuk 2. Recht op een stem
Geisha en samoerai Quiz Japanmuseum SieboldHuis. Vraag 1 Hoe eet men in Japan? A – Met hun handen B – Met stokjes C – Met mes en vork.
Geisha en samoerai Quiz
Geisha en samoerai Quiz Japanmuseum SieboldHuis. Vraag 1 Hoe heten de matten die in Japanse huizen op de vloer liggen? A – Tatami-matten B – Dadami-matten.
Er was eens een oud koppel van 85 jaar
Geisha en samoerai Quiz
Alexander, Napoleon en Joséphine
Hoofdstuk III: Griekenland Les 3: Par 2, Het bestuur van de polis
Geisha en samoerai Quiz Japanmuseum SieboldHuis. Vraag 1 Hoe eet men in Japan? A – Met hun handen B – Met stokjes C – Met mes en vork.
Een baas is iemand met de mentaliteit van een werknemer, maar die geen klop meer wil doen. Coluche.
De Republiek der zeven verenigde nederlanden
Geisha en samoerai Quiz Japanmuseum SieboldHuis. Vraag 1 Waarom had Siebold schilder Kawahara Keiga in dienst? A – Voor de gezelligheid B – Om voor Siebold.
Even voorstellen God Abr(ah)am Lot Sara(i) Hagar Ismaël Isaak.
Mijn vrouw en ik.. Eerst wil ik me even voorstellen. Ik ben Hendrik.
Piet Mondriaan Jeugd en opleiding.
‘Mixed up piles’.
日本 Ronald Joppensz JAPAN Groep 1a door Lotte & Ronald.
Joppensz JAPAN Groep 3 door Pim & Ronald.
3 Tsarina Catharina Catharina de Grote. Catharina was geboren als Duits prinsesje en ze werd tsarina van Rusland. Om te laten zien dat ze tsarina was,
2 Er was eens een prinses Catharina de Grootste. Met welk zinnetje beginnen veel sprookjes?  Juist. Met er was eens… Het verhaal van Catharina is echter.
Siebolds schatten uit Japan Quiz Japanmuseum SieboldHuis.
Stoere helden en schattige beesten Quiz Japanmuseum SieboldHuis.
Deshima, handelspost in Japan Quiz Japanmuseum SieboldHuis.
Op ontdekkingsreis door Japan Quiz Japanmuseum SieboldHuis.
Romanovs & Revolutie 3 Oorlog en revolutie.
Van kimono tot kalligrafie Quiz
Er was eens een oud koppel van 85 jaar
Lesverslagen Rik Santegoets groep 3
Japan, vroeger en nu Quiz
Blok 3 Samenvatting controle
Hollandse Meesters 2 De Gouden Eeuw.
Geisha en samoerai Quiz
Er was eens een oud koppel van 85 jaar
Romeinen 8:1,2 De mensen die bij Jezus horen, krijgen geen straf van God.
De geschiedenis van de aardappel
Cursus 2.2 Het Leven van de Eerste Mensen Klas 1 KGT Lesweek 2
Cursus 2.2 Het Leven van de Eerste Mensen Klas 2 BK Lesweek 2
Cursus 3.2 : Romeinse Samenleving 1 KGT Lesweek 1
Peter de Grote een bevlogen tsaar 2 Peter en Rusland.
Van kimono tot kalligrafie
Op reis door de mysterieuze wereld van 19e eeuw Japan
Op reis door de mysterieuze wereld van 19e eeuw Japan
Op reis door de mysterieuze wereld van 19e eeuw Japan
Deshima, handelspost in Japan
Op reis door de mysterieuze wereld van 19e eeuw Japan
Siebolds schatten uit Japan
Stoere helden en schattige beesten
Semantisatieverhaal Ken jullie het filmpje van die lachende man in het openbaar vervoer, in de metro? Openbaar vervoer is vervoer dat iedereen mag gebruiken,
Semantisatieverhaal: Ik had dit weekend een verrassingsfeestje voor een vriendin. Mijn vriendin mocht beslist niet weten dat ze een feestje kreeg. Beslist.
Op ontdekkingsreis door Japan
Semantisatieverhaal:
Transcript van de presentatie:

Hoe was het leven in Japan Quiz Japanmuseum SieboldHuis

Vraag 1 Wat zijn geisha? A – Vrouwen die heel goed zijn in kunst B – Getrouwde vrouwen C – Dienaars van de Japanse keizer

Vraag 2 Welke kunst deden de geisha niet? A – Zang B – Kalligrafie C – Fotografie

Vraag 3 Wat is een shogun? A – De baas over de soldaten B – Iemand die een snoepwinkel heeft C – Degene die de theeceremonie geeft

Vraag 4 Op de samoerai-helm zagen jullie dit plaatje: Wat is dit voor kenmerk? A – Een versiering B – Een familiewapen C – Het geeft aan door wie de helm was gemaakt

Vraag 5 Het Japanse volk bestond uit vier groepen. Welke van deze groepen was het minst belangrijk? A – Adel en samoerai B – Verkopers C – Boeren

Vraag 6 Waarom wordt de groene thee opgeklopt met een kwast? A – Omdat ze op deze manier de thee groen maken B – Omdat de thee te heet is om meteen te drinken en door het kloppen koelt het af C – Om de thee te laten schuimen

Vraag 7 In Nederland gebruiken we het alfabet. In Japan gebruikt men karakters. Hoeveel verschillende soorten karakters worden in Japan gebruikt? A – 2 B – 3 C – 4

Vraag 8 In Japan is het mooi schrijven van karakters een kunst. Hoe heet deze kunst? A – Overschrijven B – Schilderen C – Kalligrafie

Vraag 9 Jullie hebben een mooi versierde kimono gezien. Wat betekent kimono? A – ‘Draagding’ B – ‘Badjas’ C – ‘Stof’

Vraag 10 In Japan nemen ze vaak lunch mee in een lunchbox. Hoe heet deze lunch? A – Rijst B – Gewoon lunch C – Bento

Vraag 11 Hoe heet het eilandje bij Nagasaki waar Siebold heeft gewoond? A – Dashima B – Deshima C – Doshima

Vraag 12 Siebold mocht mee op hofreis naar Edo (Tokyo). Waarom werd deze hofreis door de Nederlanders gemaakt? A – Om te laten zien dat ze dankbaar waren dat zij als enige Westerlingen in Japan mochten komen. B – Om meer van Japan te zien en souvenirs te kopen C – Om Siebold meer spullen te laten verzamelen

Vraag 13 Waarom heeft Siebold zoveel spullen verzameld? A – Omdat hij het leuk vond om die spullen te hebben B – Omdat hij ze in Nederland tentoon wilde stellen om te laten zien dat hij in Japan was geweest C – Omdat hij een missie had gekregen van de Nederlandse regering. Zij wilden zoveel mogelijk te weten komen over Japan.

Vraag 14 Siebold werd uit Japan verbannen. Waarom moest hij Japan verlaten? A – Hij had de shogun beledigd B – Hij wilde trouwen met een Japanse vrouw C – Hij probeerde kaarten van Japan mee te nemen naar Nederland

Vraag 15 Wat is er bijzonder aan de locatie van Japanmuseum SieboldHuis? A – Siebold heeft er zelf even gewoond en heeft er zijn verzameling voor het eerst tentoongesteld B – Niets; het is gewoon een huis in Leiden C – Siebold liep er altijd langs als hij zijn hondje uitliet

De antwoorden! Houd goed bij hoeveel je er juist hebt!

Vraag 1 Wat zijn geisha? A – Vrouwen die heel goed zijn in kunst B – Getrouwde vrouwen C – Dienaars van de Japanse keizer Geisha betekent letterlijk “kunst-persoon”!

Vraag 2 Welke kunst deden de geisha niet? A – Zang B – Kalligrafie C – Fotografie Fotografie bestond natuurlijk nog niet in Siebolds tijd!

Vraag 3 Wat is een shogun? A – De baas over de soldaten B – Iemand die een snoepwinkel heeft C – Degene die de theeceremonie geeft De shogun was ook de belangrijkste man in Japan!

Vraag 4 Op de samoerai-helm zagen jullie dit plaatje: Wat is dit voor kenmerk? A – Een versiering B – Een familiewapen C – Het geeft aan door wie de helm was gemaakt Door het familiewapen wist iedereen van wie de helm was!

Vraag 5 Het Japanse volk bestond uit vier groepen. Welke van deze groepen was het minst belangrijk? A – Adel en samoerai B – Verkopers C – Boeren Verkopers verkochten spullen die ze niet zelf hadden gemaakt. Ze Kregen dus geld voor het werk van anderen. Dat vonden ze in het oude Japan niet kunnen. De boeren zorgden ervoor dat er genoeg te eten was. Zij waren dus veel belangrijker!

Vraag 6 Waarom slurpen gasten bij de theeceremonie? A – Omdat ze geen manieren hebben B – Omdat de thee te heet is om gewoon te drinken C – Om te laten horen dat ze de thee lekker vinden Slurpen is in Japan juist heel beleefd!

Vraag 7 In Nederland gebruiken we het alfabet. In Japan gebruikt men karakters. Hoeveel verschillende soorten karakters worden in Japan gebruikt? A – 2 B – 3 C – 4 Hiragana ( ひらがな ), katakana ( カタカナ ) en kanji ( 漢字 )

Vraag 8 In Japan is het mooi schrijven van karakters een kunst. Hoe heet deze kunst? A – Overschrijven B – Schilderen C – Kalligrafie Dit was een belangrijke kunst voor zowel geisha als samoerai!

Vraag 9 Jullie hebben een mooi versierde kimono gezien. Wat betekent kimono? A – ‘Draagding’ B – ‘Badjas’ C – ‘Stof’ Het is een ding dat je draagt. In andere woorden: ‘kleding’!

Vraag 10 In Japan nemen ze vaak lunch mee in een lunchbox. Hoe heet deze lunch? A – Rijst B – Gewoon lunch C – Bent ō De bent ō is het Japanse woord voor lunch. Deze nemen ze mee in een bentobox.

Vraag 11 Hoe heet het eilandje bij Nagasaki waar Siebold heeft gewoond? A – Dashima B – Deshima C – Doshima De Nederlanders kwamen een groot deel van het jaar niet van dit eiland af. Het was heel bijzonder dat Siebold een kliniek mocht openen in de stad!

Vraag 12 Siebold mocht mee op hofreis naar Edo (Tokyo). Waarom werd deze hofreis door de Nederlanders gemaakt? A – Om te laten zien dat ze dankbaar waren dat zij als enige Westerlingen in Japan mochten komen. B – Om meer van Japan te zien en souvenirs te kopen C – Om Siebold meer spullen te laten verzamelen Hiervoor moesten ze op hun lange tocht ook veel cadeaux meenemen!

Vraag 13 Waarom heeft Siebold zoveel spullen verzameld? A – Omdat hij het leuk vond om die spullen te hebben B – Omdat hij ze in Nederland tentoon wilde stellen om te laten zien dat hij in Japan was geweest C – Omdat hij een missie had gekregen van de Nederlandse regering. Zij wilden zoveel mogelijk te weten komen over Japan. Toen bestond er helaas geen internet om snel dingen op te zoeken!

Vraag 14 Siebold werd uit Japan verbannen. Waarom moest hij Japan verlaten? A – Hij had de shogun beledigd B – Hij wilde trouwen met een Japanse vrouw C – Hij probeerde kaarten van Japan mee te nemen naar Nederland Japan wilde niet dat Nederland die informatie zou hebben!

Vraag 15 Wat is er bijzonder aan de locatie van Japanmuseum SieboldHuis? A – Siebold heeft er zelf even gewoond en heeft er zijn verzameling voor het eerst tentoongesteld B – Niets; het is gewoon een huis in Leiden C – Siebold liep er altijd langs als hij zijn hondje uitliet Het hondje van Siebold, Sakura, werd op het Rapenburg in Leiden uitgelaten!