Ouder als voedingscoach Raf Van Dyck – Sportvoedingscoach.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Vocht & Voeding tijdens Inspanning
Advertisements

Eten en drinken, voor, tijdens en zeker na een inspanning.
Wat is een goede warme maaltijd?
Voorlichtingsavond De Granaet.
Yvonne Krooshof, sportdiëtiste
Presentatie Rugby-Academy 26 november 2012
Gezonde voeding.
Voor onze jeugdspelers
De actieve voedingsdriehoek
De gezonde voedingstest
Weet Wat Je Eet ! Vitamine wijzer! Wat en Hoeveel ? © Wieke.
Een handleiding voor deleerkracht
De voedingsdriehoek bestaat uit 9 verschillende delen
Hoe ziet een voeding voor lopers eruit?
Voedsel Voedingsdriehoek Evenwichtige voeding Voedingsdriehoek
In welke snack zitten bij gelijk gewicht de meeste calorieën? a) Slagroomgebak b) Chips c) Kip-kerriesalade.
Hardlopen en voeding Every morning in Africa, a gazelle wakes up. It knows it must run faster than the fastest lion or it will be killed. Every morning.
2rootje ‘Die-eet’ De voedingsdriehoek.
Gezonde voeding bij tieners
De drie basis voedingsstoffen: Eiwitten Vetten
Voeding en bewegen!.
Simone van Ballegooie Fysiotherapeut
Goedenavond Welkom bij
Thema 2: Voeding en Vertering
De PABO student, die de juiste voeding kent!
Golf en voeding.
De Actieve Voedingsdriehoek
Met een goede voeding op naar de Slachte!
De invloed van voeding op sportprestaties
(Sport)voeding Hoe belangrijk?.
Een doorsnee gezonde dag Rotary Naarden Bussum 24 maart 2014.
We behandelen: Eiwitten Koolhydraten Vetten
Voeding en sport Voedingsstoffen Koolhydraten en Vetten Eiwitten
Op weg naar een gezonde levensstijl
Voedingsbeleid [naam school]
BLOK 2 Voeding is energie Mijn lijfstijl, mijn keuze.
BLOK 2 Voeding is energie Mijn lijfstijl, mijn keuze.
Informatiebijeenkomst
Jeugdopleiding FC Dordrecht.  Koolhydraten  Vetten.
Voeding en zwangerschap
Hoofdstuk 7 Paragraaf 7.3 Les 2. Wat gaan we doen vandaag?  Uitleg paragraaf 7.3  Maken paragraaf 7.3.
Vitaal Burgerschap burgerschap.
Presentatie JKP 7 februari 2003 Voeding bij wedstrijden Baer Selen, 7 februari 2003.
Voetbal & Voeding Angela Schokker, (sport)diëtist 15 december 2015.
Pieken en dalen,… de rol van voeding Esther Pekel diëtist diabetesteam 1.
Informatiebijeenkomst Berg en Terblijt “Workshop Gezonde voeding” Silvia Otten-Schiepers Diëtist GroenekruisDomicura.
Datumcopyrightauteurversie Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Gezonde Voeding en Leefstijl.
Sportvoeding. Verschillende sportvoeding Energiedrank: Aanvullen van koolhydraatgehalte Dorstlesser: Aanvullen van mineralen en vocht Hersteldrank: Aanvullen.
 Wie is Kris Verburgh?  Hoofdstukken  Drie basisprincipes  Treden van de voedselzandloper  De schijf van vijf vs de voedselzandloper  Voedingscentrum.
Het eten Elise Langlois. De glas (glazen) Het plat bord (de platte borden)
De noodzaak van eten bij kanker , Oncologiedag: Kanker meer dan een diagnose Ewine Armbrust & Bernadette van Meerkerk, diëtisten.
25 januari 2017 Joggingclub Keerbergen legt GOUD op hun bord
Rogier Trousset Duursport.nl
GOEDE VOEDING EN SPORT De nieuwe sportvoedingspiramide sinds najaar 2016 Basisvoeding Energie uit je voeding Energie dat je lichaam verbruikt Hoeveel energie.
VOEDING !Hierboven klikken voor een stukje Nieuws uit de natuur!
Visieontwikkeling.
Voedingsbeleid [naam school]
Leefstijl bij kanker Anika Adriaans en José Breedveld
Hoe zit het met jou? Eet jij veel suikerrijke producten? Let je erop? Drink je veel frisdrank? Doe je vaak extra suiker op je eten of in je drinken?
Voedingsbeleid [naam school]
Schijf van vijf.
Leverancier van de Schijf van Vijf
De laatste inzichten op voedingsgebied
Voel je wel in je vel !.
Even voorstellen Ivanka Beerepoot diëtist bij Esdégé-Reigersdaal
De actieve voedingsdriehoek
Voedingsbeleid [naam school]
DE VOEDINGS – DRIEHOEK.
Schijf van Vijf.
Transcript van de presentatie:

Ouder als voedingscoach Raf Van Dyck – Sportvoedingscoach

Welke accenten leggen als ouder?

VOORBEREIDING VOEDING  OPLADEN RUSTTRAINING VOEDING  GEZONDHEID  BLIJVEN TRAINEN RECUPERATIE VOEDING  HERSTELLEN Voeding ondersteunt trainingscyclus

Wat kies je als ouder? Wel OPGEPAST voor JEUGDWIELRENNEN 1. HOU JE BIJ DE BASIS 2. VERMIJD TE DOEN WAT ENKEL VOOR VOLWASSEN of TOPWIELRENNERS GESCHIKT IS (vb. Recuperatiedranken – supplementatie)

BELANGRIJKSTE ACCENTEN VOEDING voor JEUGDWIELRENNERS

ACCENTEN  om gezond te blijven.  om te kunnen blijven trainen.  voor een optimaal trainingrendement.  om zeer goed te herstellen.  om goed te kunnen fietsen.  om geen maag- en darmproblemen te hebben. Gezond en evenwichtig eten Tijdens training drinken en eten Na training drinken en eten Training of wedstrijd voorbereiden

TIP Voor ouder en coach Zorg voor rust en stabiliteit. Wees zelf een voorbeeld.

Accent 1 Gezonde evenwichtige voeding

Ontbijt Maag goed vullen! Tussendoortje Snelle hap  om honger te vermijden ‘s middags Middagmaal Maag vullen! Tussendoortje Snelle hap  om honger te vermijden ‘s avonds Avondmaal Eten maar niet overeten! Avondhapje Kleine portie kan, maar niet overeten. Gezonde evenwichtige voeding Stap 1- Regelmaat Zorg voor een goede regelmaat met aangepaste hoeveelheden

Gezonde evenwichtige voeding Stap 1- Regelmaat Regelmaat zorgt voor gezondheid en hoge belastbaarheid Slapen Ontbijt Tussendoortje Middagmaal Avondmaaltijd (Avondhapje)

PROBLEMEN Onregelmatig eetpatroon Energiedipjes Honger Compensatie-eten ‘s avonds Geen zin om te trainen Geen energie om te trainen Moe voelen Slecht gevoel Kans over overtraining of blessures is groter Verminderde recuperatie

Gezonde evenwichtige voeding Stap 2 - Voedingskeuze Doelen voedingskeuze VOCHT GEZONDHEID TRAINING HERSTEL >>>>>>>>>> Voedingskeuze Water Groenten-Fruit Vis-olie-noten Graanproducten Vlees-vis-eieren Zuivel-soja

Gezonde evenwichtige voeding Stap 2 - Voedingskeuze Voldoende drinken 1 - 1,5 liter per dag + vochtverlies door inspanning Keuze : combinatie van Water : Water – Thee - Koffie (beperkt) Soep – bouillon Gesuikerde dranken : Fruitsap – Yoghurtdranken max. 1-2 porties per dag Frisdranken: max. 1-2 porties per week Water

Gezonde evenwichtige voeding Stap 2 - Voedingskeuze Groenten: elke dag zeker 2 volle handen Fruit: elke dag zeker 2 stuks Groenten - Fruit

Gezonde evenwichtige voeding Stap 2 - Voedingskeuze Vis: 1 tot 3 maal per week  gram (maximum 200 gram) Hoe vetter de vis, hoe beter (zalm, makreel, haring, sprot, tonijn) Olie: Gebruik vooral oliën om te bereiden (slaatjes en bakken) Oppassen dat ze niet verbranden Olijfolie, walnootolie, arachideolie, lijnzaadolie, koolzaadolie, … Noten: Eet regelmatig noten: studentenhaver, pinda, walnoot, … Vis – Olie – Noten

Gezonde evenwichtige voeding Stap 2 - Voedingskeuze Kies voor: Brood: bruin of volkoren. Havermout, muesli, cruesli,.. Rijst Pasta Puree Couscous Magere koeken zoals soldatenkoeken, vitabis, betterfood, sultana. Graanproducten

Gezonde evenwichtige voeding Stap 2 - Voedingskeuze Vlees en gevogelte: Hoeveelheid: niet overdrijven Standaard: 150 gram  1 handpalm Tijdens groeispurt tot 200 gram Bij jongeren is vlees goede maagvuller  zij lusten dit graag. Hoe magerder, hoe beter. Kalkoen – kip – kalf Rund: biefstuk, gehakt. Varken: lapje, varkenshaasje. Ei: Maximum 2-3 stuks per week Vlees – Gevogelte - Ei

Gezonde evenwichtige voeding Stap 2 - Voedingskeuze Zuivel of sojaproducten : wissel goed af! Hoeveelheid: 3-5 porties per dag. 1 portie is : Glas melk of sojamelk 1 potje yoghurt of sojayoghurt 1 potje pudding of sojapudding 1 driehoekje smeerkaas Sneetje kaas ter grootte ½ handpalm Melk- en Sojaproducten

Gezonde evenwichtige voeding Stap 2 - Voedingskeuze Frieten: 1 per week of 14 dagen kan, maar geen berg frieten (combineer met groenten) Frisdranken: 1 of 2 glazen per week, maar niet elke dag. Choco – speculaaspasta: 1 of 2 boterham kan, maar niet allemaal. Grote hoeveelheden vlees: opgepast > 250 gram vlees bij warme maaltijd Snoep - Chips Bars: twix -mars - snickers Kebab - Hamburgers Alcohol  absoluut vermijden BEPERKEN

De ouder als voedingscoach To do Zorg voor een goede regelmaat een grote variatie in gezonde voedingskeuze Coach je kind geef de voordelen aan voor de sport. maat mee beslissen (menu’s) of laat helpen in de keuken.

In de praktijk Ideaal voorbeeld

ONTBIJT Maag goed vullen! Eten Muesli met melk of sojamelk Havermout of havermoutpap Brood: (licht) bruin of volkoren Met zoet beleg : honing – confituur – siroop. Met hartig beleg : kaas – kippeham – hesp. Margarine – minarine: een beetje kan zeker. Fruityoghurt - Platte kaas Stuk fruit Drank Appelsiensap – appelsap - druivensap Water – thee – (choco)melk

ONTBIJT Maag goed vullen! ALTERNATIEVEN – AANVULLINGEN bij stress voor training voor koers Fruitpap Rijstpap Havermoutpap Fruityoghurt Gesuikerde magere platte kaas Fruitsalade Smoothie

TUSSENDOORTJE Snelle hap Eten Fruit Droge koeken (< 10 gram vet/100 gram Vitabis – sultana – evergreen – rijstwafel – soldatenkoek – grany) Peperkoek Mueslirepen Boterham Yoghurt, platte kaas, pudding, rijstpap Gedroogd fruit Noten Drank Water

MIDDAGMAAL BROODMAALTIJD Maag vullen Eten  Broodmaaltijd Muesli met melk of sojamelk Havermout of havermoutpap Brood: (licht) bruin of volkoren Met zoet beleg : honing – confituur – siroop. Met hartig beleg : kaas – kippeham – hesp. Margarine – minarine: een beetje kan zeker. Fruityoghurt - Platte kaas Stuk fruit Drank Water – thee – (choco)melk

MIDDAGMAAL WARME MAALTIJD Maag vullen Eten - warm Pasta Aardappelen, Puree Rijst, Couscous, Tarwekorrels Groenten Vlees, vis, vleesvervangers Drank Water Tussen ¼  ¾ van een bord Minimum ½ van een bord Maximum ¼ van een bord > > >

WARME MAALTIJD Hoeveelheden GRAANPRODUCT ¼  ¾ GROENTEN minimum ½ VLEES – VIS Maximum ¼

TUSSENDOORTJE Snelle hap of tussenmaaltijd Eten als tussendoortje + WATER Fruit Droge koeken (< 10 gram vet/100 gram Vitabis – sultana – evergreen – rijstwafel – soldatenkoek – grany) Peperkoek Mueslirepen Boterham Yoghurt, platte kaas, pudding, rijstpap Gedroogd fruit - Noten Tussenmaaltijd voor de training + WATER 2-5 boterhammen met zoet beleg Cornflakes – havermout - muesli

AVOND Eten maar niet overeten! Eten Broodmaaltijd: zie middag Warme maaltijd: zie middag !! 2x warme maaltijd per dag  opgepast met hoeveelheid vlees. To do: slecht 1 maal vlees voorzien (of) hoeveelheid van gram opsplitsen in 2 porties voor de 2 warme maaltijden

AVONDHAPJE Kleine portie kan, maar niet overeten Stuk fruit Gedroogd fruit Noten Soep met boterham of beschuit Yoghurt, platte kaas, pudding Rijstpapje

Accent 2 Drinken en eten tijdens inspanning

TRAININGSVOEDING Doel : blijven trainen ACCENTEN Vochtbalans stabiel houden & Suikers nemen om uitputting te vermijden

VOCHTBALANS Vermijd uitdroging tijdens training Donker geel : uitgedroogd  DRINKEN! Krampen - Hoofdpijn - Overhitting Verminderd prestatievermogen Licht geel : licht uitgedroogd!  DRINKEN! Dorst Verminderd prestatievermogen Licht doorschijnend : OK Optimale prestatie

SUIKERS (of KOOLHYDRATEN) Vermijd tekort, anders …. Vermoeidheid Slappe benen Mindere concentratie Minder zuiver traptechniek en souplesse Meer stuurfouten maken Meer ‘ambetant’ Sterretjes zien Zwart voor de ogen Bibberen Leeg zitten Honger gevoel Flauw vallen

SUIKERS (of KOOLHYDRATEN) Hoeveel nodig? Onafhankelijk van: Leeftijd Geslacht Gewicht

SUIKERS (of KOOLHYDRATEN) Hoeveel nodig? Trainingsduur < 1u Suiker: geen nodig Enkel water Trainingsduur: 1-2u Suiker: tot 30 gram per uur training Vocht: hoe meer zweten, hoe meer nodig. ( ml) Trainingsduur >2u Suiker: tot 60 gram per uur training Vocht: hoe meer zweten, hoe meer nodig. ( ml)

IN DE PRAKTIJK Tot 1 uur training Water

IN DE PRAKTIJK Tot 1 uur training Methode 1: Water Water  ml per uur

IN DE PRAKTIJK Tussen 1-2 uur training Elk uur  combinatie van … + en/of Water Sportdrank Appelsap-Druivensap Voeding

IN DE PRAKTIJK Tussen 1-2 uur training Methode 1: Water + Dorstlesser (± 7 gram suiker per 100 ml) Methode 2: Water + Energiedrank (± 15 gram suiker per 100 ml) Dorstlesser  400 ml per uur (aangevuld met water) Energiedrank  200 ml per uur (aangevuld met water)

IN DE PRAKTIJK Tussen 1-2 uur training Methode 3: Water + Appelsap of Druivensap Appelsap  300 ml per uur Druivensap  200 ml per uur (aangevuld met water + mespuntje zout)

IN DE PRAKTIJK Tussen 1-2 uur training Methode 4: Water + Suikerrijke (of koolhydraatrijke) snack Koolhydraatrijke snack(s) + water

IN DE PRAKTIJK Tussen 1-2 uur training Voorbeelden: Koolhydraatrijke snack(s) KeuzePer uur = … EnergiereepTot: ½-1 reep PeperkoekTot: 2-3 sneetjes RijsttaartjeTot: 1 mini of 1/2 klein Carre confituurkeTot: 1 stuk Droge koek (vitabis – sultana – betterfood)Tot: 1 pakje Droge koek (soldatenkoek)Tot: 1 soldatenkoek Boterham met zoet beleg Tot: 1 boterham of ½-1 sandwich-boterham met confituur - stroop BanaanTot: 1 – 1,5 stuk Rozijnen – gedroogd fruitTot: 1 doosje (40 gram) – 1 kleine hand

IN DE PRAKTIJK Langer dan 2 uur training Elk uur  combinatie van … en/of + eventueel Water Sportdrank Appelsap-Druivensap Voeding

IN DE PRAKTIJK Langer dan 2 uur training Methode 1: Water + Dorstlesser (± 7 gram suiker per 100 ml) Methode 2: Water + Energiedrank (± 15 gram suiker per 100 ml) Dorstlesser  800 ml per uur (aangevuld met water) Energiedrank  400 ml per uur (aangevuld met water)

IN DE PRAKTIJK Langer dan 2 uur training Methode 3: Water + Appelsap of Druivensap Appelsap  600 ml per uur Druivensap  400 ml per uur (aangevuld met water + mespuntje zout)

IN DE PRAKTIJK Langer dan 2 uur training KeuzePer uur = … EnergiereepTot: ½-1 reep PeperkoekTot: 2-3sneetjes RijsttaartjeTot: 1 mini of 1/2 klein Carre confituurkeTot: 1 stuk Droge koek (vitabis – sultana – betterfood)Tot: 1 pakje Droge koek (soldatenkoek)Tot: 1 soldatenkoek Boterham met zoet beleg Tot: 1 boterham of ½-1 sandwich-boterham met confituur - stroop BanaanTot: 1 – 1,5 stuk Rozijnen – gedroogd fruitTot: 1 doosje (40 gram) – 1 kleine hand Koolhydraatrijke snack(s) + Sportdrank Dorstlesser  400 ml per uur (aangevuld met water) Energiedrank  200 ml per uur (aangevuld met water) of +

De ouder als voedingscoach To do Bereid de training of koers voor Water Sportdranken Koolhydraatrijke snack Coach je kind Geef de voordelen aan. Zorg voor aanbod, maar maak ook zelfstandig.

Accent 3 - Recuperatie Drinken en eten na inspanning

RECUPERATIE Voeding na training Doel recuperatie: Conditie-opbouw na afbraak van de training. Snel herstel van energievoorraden. Constant fit of gezond gevoel nastreven. Op lange termijn maximale wedstrijdconditie opbouwen. Wielrennen = constant recupereren (elke training, elke dag, elke week, elke maand, elk jaar)

RECUPERATIE Voeding na training Na training nood aan: Koolhydraten  herstellen van energievoorraad Eiwitten  herstellen van spieren Vocht en zout  herstellen van vochtbalans Symptomen van tekort aan recuperatie : Vermoeidheid Spierstijfheid – spierpijn Minder goesting om te trainen Vermindere mentale weerbaarheid Plaffonering Minder volume kunnen draaien Minder intensiteit aankunnen

RECUPERATIE Voeding na training STAP 1 - SNELLE RECUP STAP 2 - DUURZAME RECUP START  binnen 15 MINUTEN na inspanning KEUZE  verschillend voor lichte tot zware training START  na snelle recup  tussen 1-1,5 UUR na inspanning KEUZE  (lichte) maaltijd

RECUPERATIE Voeding na lichte training STAP 1 - SNELLE RECUP Na LICHTE training  Koolhydraatrijke snack(s) + drank Einde training Snelle recup Duurzame recup (maaltijd) Koolhydraatrijke snack(s) + drank 2-3 porties Koolhydraatrijke snack(s) + drank 2-3 porties

RECUPERATIE Voeding na lichte training Koolhydraatrijke snack1 portie = …2 porties = … Boterham met beleg (zoet – vlees – kaas) 1 gewone boterham1 grote boterham Mueslireep -graanreep1 reep (20-25 gram)1 grote reep Droge koek 1 pakje vitabis – sultana – betterfood 4 lange vingers 1,5 soldatenkoek Peperkoek2 sneetjes Banaan1 stuk Druiven1 grote hand vol ( gram) Rozijnen1 doosje (40 gram) Gedroogd fruit - Noten1 kleine handje Muesli-cornflakes1 klein doosje Fruitsap mlFlesje (500 ml)

RECUPERATIE Voeding na zware training STAP 1 - SNELLE RECUP Na zware training  Zuivel- of sojaproducten Einde training Snelle recup Duurzame recup (maaltijd) Zuivel- of sojaproducten 2-3 porties Zuivel- of sojaproducten 2-3 porties

RECUPERATIE Voeding na zware training Zuivel- of sojaproduct1 portie = …2 porties = … Yoghurtdrank (mager)1 kartonneke/brikje (200 ml)½ fles (300 ml) Chocomelk (mager)1 kartonneke/brikje (200 ml)½ fles (300 ml) Sojadrink met fruitsmaak1 kartonneke/brikje ( ml) Fruityoghurt (mager)1 potje (125 gram)1 potje (200 gram) Platte kaas met fruit (mager)1 potje ( gram) Rijstpap1 blikje (200 gram) PuddingPotje ( gram)

RECUPERATIE Voeding na zware training (vanaf junioren) STAP 1 - SNELLE RECUP Na ZEER ZWARE training-koers  Recuperatiedranken Einde training Snelle recup Duurzame recup (maaltijd) Recuperatiedranken gram Recuperatiedranken gram

RECUPERATIE Voeding na zware training (vanaf junioren) Recuperatiedrank Na intensieve training - koers gram Inhoud recupdrank: Water Zout Koolhydraten Wei-eiwitten of aminozuren (leucine)

De ouder als voedingscoach To do Bereid recuperatie voor Koolhydraatrijke snacks Zuivel- of sojaproducten Coach je kind Geef aan dat recuperatie een deel van de training is. Zorg voor aanbod, maar maak ook zelfstandig.

Accent 4 Koersdag

KOERSDAG Aandachtspunten Voor de koers Accent op prestatie: Opname van voldoende koolhydraten en vocht (urinecheck!) Voeding voor gezondheid en herstel van ondergeschikt belang: Beperken van vezels : groenten – fruit – bruin brood Beperken van eiwitrijke voedingsmiddelen : vlees – kaas Na de koers Accent op recuperatie Accent op gezondheid

KOERSDAG Ontbijt Eten Muesli met melk of sojamelk Havermout of havermoutpap Brood (wit of bruin) - Sandwich Met zoet beleg : honing – confituur – siroop. Fruityoghurt – gesuikerde platte kaas - rijstpap Smoothie Fruitpap Drank Appelsap - druivensap Water – thee – (choco)melk - yoghurtdrank

KOERSDAG Maaltijd 2 uur voor koers Accenten Goede vertering Geen vezels: geen bruin brood, groenten en fruit. Geen (of beperkt) vlees: moeilijke vertering. Vermijden melkproducten: moeilijkere vertering. Hoe? Pasta met rozijnen, pastasalade, pasta pesto Rijst gekookt in groentenbouillon met gestoomde groenten Wit brood met confituur, honing, siroop Sandwich met banaan Dorstlesser

KOERSDAG Tussen 1 en 2 uur voor koers Accenten Iets licht eten kan nog. Hoe? Banaan Droge koek Energiereep Gedroogd fruit Tijdens losrijden: sportdrank

KOERSDAG Laatste uur voor de koers 60 minuten – 10 minuten voor de koers Accenten voorbereiding Tijdens losrijden een beetje sportdrank Water Bij honger  klein hapje (1/2 banaan of sportreep) 10 minuten voor wedstrijd - start Vlak voor start Een beetje dorstlesser

KOERSDAG Koers en Recuperatie Tijdens koers  zoals bij trainingen Voorkeur voor dorstlesser Na koers  zie recuperatie Snelle recuperatie: Water Voorkeur voor sportdrank en/of zuivelproduct Vanaf junioren: recuperatiedrank mogelijk. Gevolgd door duurzame recuperatie Broodmaaltijd Warme maaltijd

De ouder als voedingscoach To do Bereid de koers voor Voeding en drank Voor – tijdens – na koers Streef naar een routine Coach je kind Zoek mee naar oplossingen Vb drink altijd nadat je een bepaalde bocht hebt genomen (koers met ronden) Zorg voor aanbod, maar maak ook zelfstandig.

De ouder als voedingscoach Besluit Op vlak van: Regelmatig en gezond eetpatroon Drinken en eten tijdens training Goede recuperatie Koersroutine Zorg voor AANBOD Tracht ROUTINES aan te leren Maak ZELFSTANDIG Raf Van Dyck – Sportvoedingscoach