Paulus op reis Handelingen 17. Paulus in Athene Athene, godin van de wijsheid de wetenschap en de oorlog.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Psalm 119 : 10, Ik zoek U met mijn ganse hart, laat mij niet van uw geboden afdwalen.
Advertisements

Leven in de kracht van de Heilige Geest
Welkom op TOV!. bidden Geloof & gevoel ‘ik merk niks van God’
“Ik ben een spiritueel mens” - Terrell Owens Ik word vermoeid van niet-godsdienstige types die het woord “spiritueel” overmatig gebruiken. (En ik ben.
Wauwww TOV! Dat er bent jij TOV ! Geloof en gevoel.
Het dak eraf Marcus21-12.
Zending vandaag Wat gaan we bespreken? Wat is zending?
Psalm 139: 13 U was het die mijn nieren vormde,
Genezing!.
Godsdienst 1.
Zingen Vers 1 Samen in de naam van Jezus heffen wij het loflied aan,
Handelingen En Paulus’ geleiders brachten hem te Athene en vertrokken met de opdracht aan Silas en Timoteüs om zo spoedig mogelijk bij.
Efeze Toen nu de zeven dagen nagenoeg om waren, zagen de Joden uit Asia hem (= Paulus) in de tempel, en brachten al het volk in opschudding.
6 oktober 2013 Den Haag 1. tijd: ± 60 AD plaats: Caesarea 2.
Welkom.
Verlangens van God.
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
Eén Heer: Christus Jezus
De gekruisigde Christus 1 Corinthiërs 1: :10 Maar ik spreek jullie aan, broeders, door de naam van onze Heer Jezus Christus, opdat jullie allen.
Ik zal mijn gemeente bouwen Zendingsdienst
Genezing in de schaduw? Handelingen 5:15
‘In het begin schiep God de hemel en de aarde’ Genesis 1:1
26 sept 2013 Bodegraven 1. 1Korinthe 8 1 Wat het offervlees aangaat, wij weten, dat wij allen kennis bezitten. De kennis maakt opgeblazen, maar de liefde.
Preek psalm 115 Niet ons, HEER, niet ons, geef uw naam alle eer,
18 Jezus kwam op hen toe en zei: ‘Mij is alle macht gegeven in de hemel en op de aarde. 19 Ga dus op weg en maak alle volken tot mijn leerlingen, door.
OPSTANDING de levende boodschap deel 2: ‘evangelist’ n.a.v. Hand. 17: juni 2015 R.Rausch © Serie: Wandelingen door Handelingen Evangelische Baptistengemeente.
3 oktober 2015 Garderen. De vraag is niet: waar gaat een mens heen als hij sterft? De vraag is: als een mens sterft, zal hij herleven? inleiding.
Paulus op reis Handelingen 17. Paulus in Athene 25 Hij wordt ook door mensenhanden niet gediend alsof Hij iets nodig heeft; Hij Zelf geeft aan allen.
28 januari 2016 Katwijk Paulus in 'Handelingen'. terugblik...  Na de tumult in zowel Thessalonika als Berea vertrok Paulus onder begeleiding naar Athene.
18 februari 2016 Katwijk Paulus in 'Handelingen'.
Brief aan de Galaten -8- Paulus en de anderen. Damascus – (na roeping) Arabië - tijd onbekend Damascus – 3 jaar Jeruzalem - 15 dagen Syrië en Cilicië.
Samen in de naam van Jezus Samen in de naam van Jezus, heffen wij een loflied aan, want de Geest spreekt alle talen en doet ons elkaar verstaan. Samen.
Brief aan de Galaten -41- de vrucht van de geest: vrede.
7 januari 2016 Katwijk Paulus in 'Handelingen'. terugblik...  Hand. 13 & 14: de eerste zendingsreis van Paulus met Barnabas vanuit Antiochië en weer.
Liturgie▶ God is Goed ♪474:1,3,4,5✝FIL2:5-11♪438:1,2♪574:1,2,3♪138:1,2,3♫KND✝GEN11:1-9♪488:1,3,4,5♫167:1,2,3☂OPW:298.
 Naderen tot de Vader.  “Verscholen?”  Gods telefoonnummer… Dit zegt de HEER, die de aarde heeft gemaakt, die haar heeft gevormd en gegrondvest, wiens.
SCHEPPING EN VERWONDERING. De Bijbel begint met te vertellen wie God is en wat de verhouding tussen de schepping en Hem is. Hij is de Schepper die Zijn.
Weest niet verbaasd als u de wereld haat;
Johannes 16:5-8 5 En nu ga Ik heen naar Hem Die Mij gezonden heeft, en niemand van u vraagt Mij: Waar gaat U heen? 6 Maar omdat Ik deze dingen tot u.
Beelddragers van de onzichtbare God
U voerde gevangenen mee,
VERWACHTINGSDIENST….
Vader Heer Jezus Christus
Efeze 3: Om deze reden buig ik mijn knieën voor de Vader van onze Heere Jezus Christus, 15 naar Wie elk geslacht in de hemelen en op de aarde.
Blok III Het gebed In de lessen 15 t/m 20 leer je hoe je kunt bidden.
Praat met eerbied over God
Hoe dicht mag jij bij Jezus zijn?
Toen men dit hoorde, voegde Hij er nog een gelijkenis aan toe, daar Hij dichtbij Jeruzalem was en men meende, dat het Rijk Gods onmiddellijk ging verschijnen. Hij.
Wat doen we? Joh 11:
Blok II God de Vader God bestaat uit drie personen.
Les 19 Alles helemaal nieuw
Filippenzen – 2 1:2-6 God, Heer Gebed.
Wat doe ik hier vandaag? Ik zie dat christenen van alle tijden en alle plaatsen zich verbonden voelen met dezelfde God. Ik denk na over de manier waarop.
Les 2 Geloven in… Wat doe ik hier vandaag?
Les 4 Twijfelen Wat doe ik hier vandaag?
Handelingen 1: Toen Jezus naar de hemel ging, zei hij tegen zijn leerlingen: ‘Jullie moeten in Jeruzalem blijven. Blijf daar wachten. God zal jullie.
Les 14 De Zoon bidt Wat doe ik hier vandaag?
Les 17 Jezus op de troon Wat doe ik hier vandaag?
Les 17 De Geest spreekt Wat doe ik hier vandaag?
Kom Heilige Geest Vernieuw Uw kerk Vernieuw mijn leven.
Les 2 Jouw keus of Gods keus?
Gij nu zijt het lichaam van Christus
“ En de draak [Satan] werd boos op de vrouw [God’s kerk], en ging heen om oorlog te voeren tegen de overigen [Gods volk] van haar nageslacht, die de geboden.
De onbekende God 24 juni 2018 Zeewolde.
GOD IS ‘✝︎ AL….
Jezus zit met zijn leerlingen te eten
Het Evangelie naar JOHANNES studie 34 1 februari 2018 Bodegraven.
de brief aan de Galaten (3)
Bij de Vader Daar is het goed.
Psalm 119 : 10, Ik zoek U met mijn ganse hart, laat mij niet van uw geboden afdwalen.
Transcript van de presentatie:

Paulus op reis Handelingen 17

Paulus in Athene Athene, godin van de wijsheid de wetenschap en de oorlog

16 En terwijl Paulus in Athene op hen wachtte, raakte zijn geest in hem geprikkeld, want hij zag dat de stad vol afgodsbeelden stond. de liefde wordt niet geprikkeld ….. (negatief) 1 Corinthiërs 13:5

17. Hij ging dan in de synagoge in gesprek met de Joden en met hen die godvrezend waren, en iedere dag op de markt met hen die hij er tegenkwam. in gesprek met: door-woorden, voors en tegens bespreken Beth-shalom synagoge in Athene

18 En enige epicurische en stoïsche wijsgeren raakten met hem in een twistgesprek. Epicurus ( BC) zocht naar regels om te genieten, vriendschap, zocht niet goedheid en waarheid

18 En enige epicurische en stoïsche wijsgeren raakten met hem in een twistgesprek. Zeno ( BC) van Citium, stichtte het stoïcisme, gaf les in de Stoa (zuilengang). Verheven boven wat gebeurt, neer- kijken op genieten en pijn - onverschillig

Paulus verkondigt God, de Plaats-er. Epicurus en Zeno filosofeerden zonder God, die alles Zijn plaats geeft, in Hem is de waarheid ; het antwoord op hun vragen.

19 En sommigen zeiden: Wat zou deze praatjesmaker toch willen zeggen? roek (zaad-woord): overal iets oppakken en doorvertellen

18 Maar anderen zeiden: Hij schijnt een aankondiger te zijn van vreemde goden; want hij verkondigde hun Jezus en de opstanding. vreemde goden = vreemde demonen verkondigde = evangeliseerde, goed nieuws brengen: dé Jezus en de opstanding

19,20 En zij namen hem mee en brachten hem op de Areopagus, en zij zeiden: Mogen wij weten wat die nieuwe leer is waar u over spreekt? Want vreemd is wat u in ons gehoor brengt; wij willen dan weten wat dat wil zijn. Areopagus = heuvel van Mars (Ares: god van de strijd)

21 Alle inwoners nu van Athene en de vreemdelingen die daar verbleven, besteedden hun tijd aan niets andersoortigs dan: iets nieuwers te zeggen en te horen.  Geloof?

22 En Paulus, die midden op de Areopagus stond, zei: Mannen! Atheners! Ik merk dat jullie in alle opzichten zeer godsdienstig zijn. in alle opzichten zeer godsdienstig zijn = buitengewoon religieus, meer angst voor demonen

23 Want toen ik doorging en uw heiligdommen bekeek, trof ik ook een voetstuk aan waarop het opschrift stond: AAN EEN ONBEKENDE GOD. Deze dan, Die jullie dienen zonder dat jullie Hem kennen, verkondig ik jullie. onbekend: agnost = je kan God niet kennen atheïst: er is geen God

De God die de wereld - maakt en alles wat daarin is Wie is God? de wereld (kosmos = geordend systeem) die nu is = 3 e  de wereld die toen was : 2 Petrus 3:5 = 1 e  de wereld van de oneerbiedigen : 2 Petrus 2:5 = 2 e

Wie is God? wij weten, dat een afgod niets is in de wereld, en dat er geen andere God is dan Één want al zijn er ook die goden genoemd worden, hetzij in de hemel, hetzij op de aarde (zoals er veel goden en veel heren zijn), nochtans is voor ons maar één God: de Vader, uit Wie het al is, en wij nb voor Hem, en één Heer: Jezus Christus, door Wie het al is en wij door Hem. 1 Corinthiërs 8 : 4-6

24 Híj, de Heer aan wie de hemel en de aarde toebehoort, woont niet in tempels die met handen gemaakt zijn. door het Woord van IEUE zijn de hemelen gemaakt, door de geest van Zijn mond al hun legermachten – Psalm 33:6

24 Híj, de Heer aan wie de hemel en de aarde toebehoort, woont niet in tempels die met handen gemaakt zijn. zendt U Uw geest uit, zij worden geschapen en vernieuwt U het gezicht van de aardbodem – Psalm 104:30

24 Híj, de Heer …… woont niet in tempels die met handen gemaakt zijn. Maar zou God werkelijk op de aarde wonen? Zie, de hemelen, ja, de hemelen van de hemelen, kunnen U niet bevatten, hoeveel te min dit huis dat ik gebouwd heb! - 1 Koningen 8:27

25 Hij wordt ook door mensenhanden niet gediend alsof Hij iets nodig heeft; Hij Zelf geeft aan allen het leven, de adem en alles.

26 En Hij maakt uit één elke natie van de mensen om het oppervlak van de aarde te wonen, terwijl Hij de bepaalde tijden en de grenzen van hun woonplaats heeft vastgesteld God bepaalt het alles, zowel plaats, tijd als gebeurtenissen 2 Koningen 15:32-38