Valtelina-2, maandag 26 Oktober 2015. wijngebieden.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Vinificatie zoete en versterkte wijnen
Advertisements

3.3 zaadplanten bedektzadigen struiken
Bvc Commanderij Livinus: Piëmonte: een degustatieve wandeling in rood 28/11/09.
Pio Cesare Piemonte Italië
Degustatie : Bordeaux – versus – Côtes du Rhône 23 september 2011
Blind proeven van rode druivenrassen
Vincoeur, 2 april 2013 Wijn uit België Van aperitief tot dessert Joris Van Caenegem.
Bordeaux 1998 Vlaamse Wijngilde Commanderij Brussel Erik De Knop-Willy De Pauw-Eric Merny.
Marc Vlaeminck Van druif tot wijn Marc Vlaeminck Copyright 2003.
Chardonnay.
GRENACHE KBC wijnclub december 2013 Jan Peuskens en André Verhaegen.
Powerpoint presentatie Beaujolais Primeur
De favoriete fles. 1 Weingut Geil- Bierschenk Pinot Noir – 2013 Trocken.
Nederlands Wijn Gilde Landelijk thema 2014/2015
Wijn Het proces.
Woordenschat groep 5 Thema 3 Les 3
Portugese dranken.
Twaalf maanden van het jaar met weerspreuken.
© 2014, Wijnkennis 1 Sancerre – Wijnen van een inspirerende terroir [For headings highlight from here to here]
Het Balatonmeer is het grootste meer (592 km²) van Midden-Europa. Het meer ligt in het westen van Hongarije en heeft een langgerekte vorm...
Nosing & Tasting “Ierse whiskey” 11 Oktober 2015.
Port/spijs proeverij 23/10/2015 Door Jaco en Dianne van den Berge Wines4u V.O.F.
Studie proeverij Multiple Choice  Keuze A  Keuze B  Keuze C  Keuze D.
Top Australië, maandag 24 maart Australië Australië ligt, met een oppervlakte van bijna 8 miljoen vierkante kilometer, “Down Under” omringd door.
Wijn proefavond Duitsland, maandag 29 September 2014 Naar aanleiding van de wijnreis 2013 Kaiserstuhl en Baden! Midden Holland.
Bierproefclub “De Witte Kragen” Proeverij van 7 april 2016.
BODEGAS FABRE SA Roque Sáenz Peña 3909 Vistalba (5509) - Luján de Cuyo - Mendoza - Argentina.
Likeur zelf maken 1 Wat is likeur?.
Van druif tot wijn merlot sauvignon blanc cabernet sauvignon syrah chardonnay gamay malbec chenin blanc riesling viognier sangiovese tempranillo.
De wijngebieden in Italië
ROOD ZACHT & FRUITIG Kaneel schillen aardbei bloesem braam bessen kersen pruimen framboos jam roos Proef ik nu kersen of bramen, klein zacht rood.
KLEINFRUIT.
Zuid-Westen Lode & Fons
ROSÉ rosé kleurstoffen aardbei bloesem braam bessen kersen pruimen framboos jam roos Roséwijn wordt gemaakt van blauwe druiven, soms in combinatie.
Luxemburg SVH Wijncertificaat.
Thema Zintuigen.
Zwitserland SVH Wijncertificaat.
WIT RIJP & FRUITIG Wat zijn rijpe fruitige witte wijnen nu eigenlijk? Proef ik nu passievruchten, gele appel, lychee, mango, banaan of zelfs gerookte.
ROOD VOL & KRACHTIG zwarte bessen truffel tabak peper paddenstoelen leer gerookt bramen aarde thee tabak paprika kruidnagel Proef ik nu.
ZOET Sinaasappel lijm peer mango perzik gedroogd fruit viooltjes vijg vanille munt chocola abrikoos Hoe maakt de wijnmaker de wijn eigenlijk.
Wijnmaken voor beginners
Jura 11 september 2018.
Pinot Noir 2016 Op en top pinot noir met iets aards, gekruids, rokerigs en veel rood fruit. Gemaakt met zachte hand; elegant, lichtvoetig, verfijnde houdinvloed.
Wijnclub “Edelrot” 5 maart 2019 Cabernet Sauvignon
Transcript van de presentatie:

Valtelina-2, maandag 26 Oktober 2015

wijngebieden

Definities

Definities II Sinds 1968 D.O.C. ; Sinds 1998 D.O.C.G. Wijnen worden gemaakt van Chiavenasca druif = Nebbiolo Voor Valtellina Superiore (DOCG) is een gebied tegen de berg- hellingen en loopt van Castione tot Teglio. Minimaal 90% chiavennasca; minimaal 2 jaar verouderen, waarvan tenminste 1 jaar in houten vaten. Binnen de Valtellina Superiore onderscheidt men vier geografische subzones: Grumello, Inferno, Sassella en Valgella. Sassella (grootste); Bevat 95% chiavennasca, 5% spignola en rossola druiven. Grumello, krachtig en warm, lijkt er veel op maar heeft naast de spignola en rossola vooral wat brugnola met zijn typische amandelgeur. Valgella is de meest frisse en levendigste van de vier. Inferno kan zeer mooi gebalanceerd zijn met een sterke geur van rozen, viooltjes en bessen. Marrogia is een betrekkelijk nieuw gebied en ligt ten westen van het gebied Sassela. De Valtellina wijnen die tenminste 3 jaar gerijpt zijn, waarvan tenminste 1 jaar op hout, mogen de specificatie Riserva voeren.

Definities III Sforzato of Sfurzàt Men beschouwt die algemeen als de topwijn van het gebied. Ze wordt in kleine hoeveelheden gemaakt van uitsluitend chiavennasca druiven die men na de oogst in kistjes tot eind januari laat indrogen. Soms tot 80 dagen. Daarbij verliezen de druiven zo’n 35% gewicht en gaat de concentratie natuurlijke suikers omhoog. De zuurgraad neemt af en er worden aromatische substanties gevormd. De wijn moet 2 jaar verouderen en is diep granaatkleurig, met een volle smaak, warm en met een zware geur die lang blijft. Het alcohol percentage is 14-15%. Zoals alle Valtellina wijnen duurt het lang eer ze volwassen is, de riserva’s en de Sforzato kunnen makkelijk ouder dan 10 jaar worden.

Algemeen Grond is arm door veel steen. Grond zou beter zijn voor wit. Echter voor wit teveel zon en dan te zoet. 2002,2004,2006 en 2009 beste jaren? Veel licht/zon. Veel suikers, veel alcohol en zachte tannines kilo per ha is max kilo is 70 hectoliter per ha. Conclusie: Veel verschillen per boer. M.n. qua filosofie. Zoet zuur bitter balans kan sterk verschillen. Decanteren van wijnen is belangrijk. Chiavennasca = Nebbiolo Nebbiolo is een moeilijke druif. Veel zon nodig. Vergelijkbaar met Pinot Noir. aardse toetsen, kwaliteitsleder, teerachtige indrukken, rood fruit (van aardbei over framboos tot aalbes) of zwart fruit (in geval van een heet jaar of overrijpe druiven), rozen en viooltjes.

Wijn 1 en 2 20% Frans eiken 14 mnd hout 13,5% alc Zoete aanzet, fijne zuren (2011) 18 mnd hout 13% Alc Framboos, geur van Mokka. La Gatta is naam oorspronkelijke bewoners.

24 mnd groot hout 12,5% Alc. Naam v/d wijngaard 15 maanden Frans eiken 14% alc Rozenbottel, kersen, kruidigheid, tabac (2011) Wijn 3 en 4

Wijn 5 en 6 24 mnd hout 12,5% Alc Diep donker rood Gesloten, dunne afdronk (2011). 16 mnd hout 13,5% alc Gesloten, Aardbei (2011)

Wijn 7 en 8 18 mnd hout 13% Alc Tabac Zacht zoete aanzet (2011) Lange afdronk 12 mnd hout 13,5% alc Mokka, honing, noten en mint Zoete aanzet (2011)

Wijn 9 en mnd hout 13% alc Krenten, thee, ceder en noten (2011) Smaak = rond en lang 12 mnd hout 14% Alc Hooi en kruidigheid.(2011) Smaak is subtiel

Wijn 11 en mnd hout 15% alc Expressief, zoet hout Zoete aanzet, div aroma’s niet plomp (2011) 8 mnd hout 14,5% Alc 4 mnd indroging.