Brief aan de Galaten -29- Hagar en Sarai – typen/verbonden.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Genezing op sjabbat Johannes 5:1-18
Advertisements

Galaten 4: het voorgaande in de Galaten-brief… 2.
1 Corinthiërs 3:10-15 de bema van God en Christus: Beoordeling van de werken van de gelovigen van het lichaam van Christus.
Genade en veroordeling
Romeinen 8:11 En indien de geest van Degene, die Jezus uit de doden opgewekt heeft, in u woont…
Paulus en Israël Romeinen Paulus is naar het vlees een Israëliet, uit de stam Benjamin… Filippenzen 3:4-8.
Romeinen 15:29-33 Slot en zegenbede.
Romeinen 15:23-28 Plannen van Paulus.
Godsdienst.
‘voor de kinderen’.
Beloften. Gods liefde heeft de vorm van een belofte.
De weg van de rechtvaardigen is stralend als de zon.
‘Moeder’ leert ons naar boven en naar buiten kijken, om echt kerk van Christus te zijn. preek over Galaten 4 : 26.
2 juni 2013 Rotterdam 1. Galaten 4 21 Zegt mij, gij, die onder de wet wilt staan, luistert gij niet naar de wet? 2.
12 juli 2015 Zoetermeer. Romeinen 1 1 Paulus, een dienstknecht van Christus Jezus, een geroepen apostel, afgezonderd tot verkondiging van het evangelie.
Dienst:. 2 augustus 2015 Spreker:. D. Gorter Tekst:
O dwaze Galaten, wie heeft u betoverd om de waarheid niet te gehoorzamen; u voor wie Jezus Christus eerder voor ogen is geschilderd alsof Hij onder u.
Hebreeen 10: 22 laten wij tot Hem naderen met een waarachtig hart, in volle zekerheid van het geloof, nu ons hart gereinigd is van een slecht geweten en.
In deze dienst zal Ds. P. K. Meijer voorgaan. Na de zegen zingen we Psalm 68: 1 Schriftlezing: Galaten 4: Tekst: Galaten 4: 26.
Wie worden met kracht weggenomen bij de bazuin van God? 1 Thessalonicenzen 4:13-18.
Brief aan de Galaten :12-14 het kruis of de besnijdenis.
Brief aan de Galaten -26- zonen – lotgenieters - vrijheid.
Brief aan de Galaten -27- slavernij – relatie met Paulus – Paulus’ relatie met hen.
Brief aan de Galaten -24- geloof - zonen - eenheid.
Brief aan de Galaten -13- De twee evangeliën. Galaten 2: evangeliën 2 apostelschappen Paulus en Petrus.
Vrij van de wet!? Galaten. Moet je de wetten van Mozes houden of juist niet? Wat is de kracht van het geloof? Hoe voorkom je dat een christen zijn vrijheid.
Noem God je Vader! (zondag 46). GOD?! Noem God je Vader! (zondag 46) GOD?! VADER!
Brief aan de Galaten -28- Zwakheid van het vlees – geluk- niet uitstekend ijveren.
Brief aan de Galaten -15- Het apostelschap van Paulus (Paulus versus Petrus 1:10-2:21)
Brief aan de Galaten -8- Paulus en de anderen. Damascus – (na roeping) Arabië - tijd onbekend Damascus – 3 jaar Jeruzalem - 15 dagen Syrië en Cilicië.
Brief aan de Galaten -40- de vrucht van de geest.
Brief aan de Galaten -6- Hoe ging het?. Vervolgens….na 3 jaar in Jeruzalem Kefas verslag doen, 15 dagen daar. Handelingen 9:26-28 Galaten 1:18.
Brief aan de Galaten -21- geloof – zegen- belofte-verbond.
Brief aan de Galaten -31- Isaäk en Ismaël – vrij - gebonden.
Brief aan de Galaten -20- geloof – vrijkoping belofte.
Brief aan de Galaten -25- lotgenieters – onmondigen – vrije zonen.
Brief aan de Galaten -17- Evangelie van genade. wij leven in/uit de genade van God!
Brief aan de Galaten -32- Vrijheid in genade. Wij hebben in Christus Jezus eonisch leven: Hoe?
Brief aan de Galaten -22- belofte-verbond-genade.
Eerherstel voor Jeruzalem, de bruid van de HEER 54 1 Jubel, onvruchtbare vrouw, jij die nooit een kind hebt gebaard; breek uit in gejuich en gejubel, jij.
Brief aan de Galaten -9- De twee evangeliën. Galaten 2: evangeliën 2 apostelschappen Paulus en Petrus.
Brief aan de Galaten -Inleiding-. Galaten Aan wie werd geschreven? - Noord-Galatische theorie (tot eind 19 e eeuw) - Zuid-Galatische theorie (vanaf.
Les 10 voor 2 september 2017 DE TWEE VERBONDEN.
Gods stem leren verstaan
Brief aan de Galaten -23- belofte – geloof - zonen.
Gehoorzaam zijn als een dienaar
Het Evangelie naar JOHANNES studie 27 1 juni 2017 Bodegraven.
“En toen zij dit hoorden, waren zij gerustgesteld, en zij verheerlijkten God en zeiden: Zo heeft God dus ook aan de heidenen de bekering gegeven die tot.
1.
Wetmatigheden bij Paulus
niet meer ik maar Christus!
Hagar en Sara – typen/verbonden
Paulus & de verbonden 15 oktober 2017 Urk.
HET GELOOF VAN ABRAHAM Les 5 voor 4 november 2017.
Judaïseren? 3 december 2017 Rotterdam.
Paulus & de verbonden (2)
Het Jodendom ± 1000 v. C..
Paulus & de verbonden (4)
Het Evangelie naar JOHANNES studie 34 1 februari 2018 Bodegraven.
Niet onder de wet 5 augustus 2018 Urk.
Het zaad van Abraham 18 maart 2018 Hendrik Ido Ambacht.
Brief aan de Galaten -16- Paulus versus Petrus.
20 Met Christus ben ik gekruisigd, en toch leef ik, (dat is), niet meer mijn ik, maar Christus leeft in mij. Galaten 2:20 NBG.
vrijheid: vlees of geest
Galaten.
Zandloper van Gods geschiedenis
Hand. 1:4,5 Ga niet weg uit Jeruzalem, maar blijf daar wachten tot de belofte van de Vader, waarover jullie van mij hebben gehoord, in vervulling zal gaan.
de brief aan de Galaten (3)
de brief aan de Galaten (2)
Galaten.
Transcript van de presentatie:

Brief aan de Galaten -29- Hagar en Sarai – typen/verbonden

4: 19 Mijn kleine kinderen, om wie ik weer weeën heb, totdat Christus gevormd is in jullie! Galaten moesten opnieuw gewekt door het evangelie: Paulus als zorgzame moeder kleine kinderen (geestelijk) Galaten 3:3; 4:3,9 * slaaf onder de grondbeginselen vd wereld * in het vlees iets willen presteren – maar alles heb je al!

4: 20 Ik wilde echter nu aanwezig zijn bij jullie en mijn toon veranderen, want ik ben ontsteld over jullie. Paulus wilde bij hen zijn (kon niet) * scherp aansprekende toon - ontsteld: perplex (niet-gaan)

4: 21 Zegt mij, jullie die onder de wet willen zijn, horen jullie de wet niet? wet = de Thora van Mozes (Genesis-Deuteronomium) Horen: luisteren, dieper verstaan, onder-zoeken. doenschaduw

4: 22 Want er staat geschreven, dat Abraham twee zonen had, één van de dienstmaagd en één van de vrije. (NCV) Want er staat geschreven : Schrift laten spreken 2 zonen – eerstgeborene / erfrecht Ismael – Izaak (God hoort – hij lacht/zal lachen) vrije = vrijheid (?)

4: 22 Want er staat geschreven, dat Abraham twee zonen had, één van de dienstmaagd en één van de vrije. (NCV) 2 zonen – Joden beschouwden zich zonen van Abraham. Maar wie is de ware zoon van deze aartsvader?

4: 23 Maar die van de dienstmaagd is inderdaad naar het vlees voortgebracht, die van de vrije echter door de belofte Egypte dienstmaagd (slavin) vlees eigen werk Kanaän de vrije belofte (geest) geloof

4: 24 wat dan ook spreken in beelden is. Want dit zijn twee verbonden: één inderdaad van de berg Sinaï, tot slavernij voortbrengend, dit dan ook is Hagar. (NCV) spreken in beelden: alle-goreo (ander-kopen)

4: 24 wat dan ook spreken in beelden is. Want dit zijn twee verbonden: één inderdaad van de berg Sinaï, tot slavernij voortbrengend, dit dan ook is Hagar. (NCV) Sinai : de wetgeving, het oude verbond = slavernij = Hagar (14x in de Schrift)  Hagar (= vlucht, oproer)

4: 24 wat dan ook spreken in beelden is. Want dit zijn twee verbonden: één inderdaad van de berg Sinaï, tot slavernij voortbrengend, dit dan ook is Hagar. (NCV) Egypte dienstmaagd (slavin) vlees eigen werk oude verbond Kanaän de vrije belofte (geest) geloof nieuwe verbond

4: 25 Nu is Hagar de berg Sinaï in Arabië; die echter op één lijn staat met het huidige Jeruzalem, want zij slaaft met haar kinderen. (ncv) Hagar = berg Sinaï in Arabië slaaft: als slaaf dienen het huidige Jeruzalem

4: 25 Nu is Hagar de berg Sinaï in Arabië; die echter op één lijn staat met het huidige Jeruzalem, want zij slaaft met haar kinderen. (ncv) berg Sinaï in Arabië: de wet-plaatsing Jeruzalem: onder het judaïsme Hagar met haar kind

4: 25 Nu is Hagar de berg Sinaï in Arabië; die echter op één lijn staat met het huidige Jeruzalem, want zij slaaft met haar kinderen. (ncv) De leiders noemden zich de zonen van Abraham Zij slaafden onder de wet (en hun eigen wetten)

4:26 Het Jeruzalem boven is echter vrij, we dat wi dan ook de moeder van ons allen is. de moeder van ons allen is: Uit de vrijheid geboren voor vrijheid! Geldt voor allen die vrij zijn!