WERKEN AAN ARBEID – DIRK GELDOF SAMENLEVINGSOPBOUW IN VLAANDEREN.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Hoofdstuk 5: Arbeidsmarkt in de EU
Advertisements

Design Charles & Ray Eames - Hang it all © Vitra Jeugdwerkloosheid, scholing en opleiding Ides NICAISE HIVA / PPW (KU Leuven) Workshop Jeugdwerkloosheid.
Havo 4: De arbeidsmarkt Hoofdstuk 1: De arbeidsmarkt op
De marketing-omgeving
Rijnlands denken.
waarom dit boek? Afsluiting 10 jaar Randstad Award Groeiend belang van employer branding Stand van zaken Tijd om thema te verdiepen De echte arbeidsmarkt.
Lesbrief Arbeidsmarkt
Rechtvaardige Transitie Enkele uitdagingen voor de vakbonden.
Productiefactor Arbeid
1 Reactie op “Stedelijke en plattelandsarmoede: Eindrapport POCICO” Dr. Carmen Mathijssen.
6.4 Wat voor werkloosheid? Hoe ontstaat werkloosheid?
gespannen arbeidsmarkt
Inleiding arbeidsmarkt
structuur & conjunctuur
Voorbereiding H14 Klas 4G.
Onderaanneming Een onderzoek naar de relatie tussen arbeidsorganisatie en arbeidsvoorwaarden in de bouwsector (2005)
Modellen VWO 6.
Markten 1 H4.
Jullie hebben lef... .
Niet meer maar beter Over zelfbeperking in de risicomaatschappij Algemene module 3° Bachelor.
Groene economie/jobs Wat denken de vakbonden? Groene economie/jobs Wat denken de vakbonden? Bert De Wel, adviseur studiedienst ACV NME-dag ‘Groene Economie’,
§3.1 Aanbod van arbeid blz. 24 Aanbod van arbeid 1. Aanbod van Werknemers 2. Aanbod van Zelfstandigen 3. Geregistreerde Werklozen Aanbod van arbeid.
Stellingen TNO/CBS Workshop Dynamiek op de Nederlandse arbeidsmarkt. De focus op kwetsbare groepen. 3 maart 2011.
Strategische doelen van het hbo en de arbeidsmarkt Kees Zandvliet SEOR Erasmus School of Economics Presentatie voor de themabijeenkomst ‘Nieuw licht op.
Thematische workshop Thematische workshop Ondernemerschap.
DE OVERGANG ONDERWIJS-ARBEIDSMARKT Rationeel of emotioneel ?
voor de innovatie van de innovatie
‘Denkdiner’ VWL Samenwerkend Limburg 31 maart 2010 Hans Bodt, Manager HRM a.i. Atrium Medisch Centrum Parkstad Langer doorwerken: Hoe maken we dat mogelijk.
Titel ESF: bijdragen tot de ontwikkeling van de werkgelegenheid door inzetbaarheid, ondernemerschap, aanpasbaarheid en gelijke kansen te bevorderen, en.
Wat kunnen we eraan doen?
Sanne Deweerdt 1BaSWA  Waar? Zorghotel Heilig Hart te Kortrijk  Wat? Introductie nieuw personeel optimaliseren  Hoe? Via powerpoint  Wie? Nieuw poetspersoneel.
Werkhervatting van zieke en niet-zieke werklozen. R. Steenbeek en K. Jettinghoff.
Loonkost, Concurrentievermogen en Werkgelegenheid: Een analyse met Belgische Bedrijfsgegevens Prof. Dr. Filip Abraham Prof. Dr. Joep Konings K.U.Leuven.
DE TOEKOMST VAN DE INDUSTRIE IN BELGIE
AANBOD ARBEID IS GROTER DAN DE VRAAG NAAR ARBEID
50 jaar immigratie De historische wortels van de Turkse en Marokkaanse aanwezigheid in België Dr. Jozefien De Bock, curator project migratie STAM – Stadsmuseum.
Antecedenten en gevolgen van baanonzekerheid in Vlaanderen tussen 1996 en 2007: risicogroepen i.f.v. de economische conjunctuur Hans De Witte & Carissa.
Toekomst Industrie in België Paul De Grauwe KULeuven en London School of Economics.
Krimp beroepsbevolking betekent geen krappe arbeidsmarkt Paul de Beer Ruimteconferentie Workshop Demografische krimp en regionale economie 3 november 2009.
Strategische doelen van het hbo: kansen en bedreigingen Jaap de Koning Presentatie voor de themabijeenkomst ‘Nieuw licht op de zaak’, georganiseerd door.
6.3 Geen werk? Wat zijn de gevolgen als je je baan verliest?
Arbeidsmarkt Is een verzamelnaam voor diverse plekken waar werkzoekenden en werkgevers elkaar ontmoeten. BvB 2014.
Werkloos en vijftigplus: een ‘bestendige’ relatie Bron: Boussé, D. & Herrmans, W. (2010). Werkloos en vijftigplus: een ‘bestendige’ relatie. OVER.WERK.
Economische en demografische aspecten van vergrijzing Roel Beetsma MN Chair in Pension Economics Vice-decaan FEB Universiteit van Amsterdam.
1. globalisering. 1 Weg uit Nederland a Daar zijn de lonen lager. Daar is de productie dus goedkoper. Tot 1989 bestond het IJzeren Gordijn nog. De uitwisseling.
Het huidige mainstream-denken over economie, werk en werkloosheid - en de rol van de vakbeweging Mirjam de Rijk, publicist, auteur '51 Mythes over wat.
Samenvatting Lesbrief Werk & Werkloosheid Hoofdstukken 4-6.
VAN SCHOOL NAAR WERK(LOOS)? SADANOPDRACHT Isa Fars 1BATP Klas: B3.
WERKVERSCHAFFING EN DWANGARBEID
Arbeidsmarkt.
Paragraaf 13.6 Globalisering.
Burgers en stoommachines §5.1 Industrie en samenleving
Waarom is de loongroei zo laag
De rol van KBO-Brabant in een veranderende samenleving
Doorgroei ondernemingen met behoud beslissingscentrum
Leven Lang Leren Een Publieke en Private Zorg ? Prof dr Frans Leijnse.
Voorbeeld Weging Indexcijfers 2011 Weging x indexcijfer Voeding
Economische groei Hfst 20 Hfst 26.
Armoede in België Jaarboek 2016.
Welkom Havo 5..
Welkom Havo 5..
ARBEIDSMARKT.
Hoofdstuk 2 Nederland als industriële samenleving § 4
Werk, Hoofdstuk 1 en 2: Het aanbod van arbeid
Groei dossiers/ lokale opleg
Decenniumdoelen2017 Hoorzitting kinderbijslag
Hoe beïnvloeden ze het milieu in Vlaanderen?
A H1 Samenhang & verscheidenheid P4 Globalisering & migratie
VHV 35 jaar – 35 jaar ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.
Klik om verder te lezen.
Transcript van de presentatie:

WERKEN AAN ARBEID – DIRK GELDOF SAMENLEVINGSOPBOUW IN VLAANDEREN

DE ARBEIDSCRISIS IN EEN RUIMER PERSPECTIEF Sociaaleconomische risico’s = Risico’s die voortvloeien uit sociaal economische ordening van onze maatschappij, uit de wijze waarop ons productieproces is georganiseerd. 1.Risico’s in het productieproces Eigen aan het huidige arbeidsproces (van directe arbeidsongevallen tot gevolgen van de toenemende productiviteit en flexibiliteit die vandaag worden vereist. 2.Niet kunnen deelnemen aan het productieproces Risico op uitsluiting op de arbeidsmarkt, op werkloosheid.

STRUCTURELE VERSCHUIVINGEN OP DE ARBEIDSMARKT Oorzaak: Veranderingen in ons economisch systeem; Veranderingen in ons productiesysteem. Gevolg: Ongekende hoge werkloosheid Conjuncturele schommelingen beïnvloeden de omvang van de werkloosheid maar kunnen het blijvende onevenwicht niet verklaren.

TRANSFORMATIES AAN DE AANBODZIJDE De problemen van de arbeidsmarkt vandaag worden mee verklaard door de oplossingen voor het tekort aan arbeidskrachten in de naoorlogse periode. Oplossing in de naoorlogse periode: Gerichte campagnes om migranten aan te trekken; Bevordering van de arbeidsparticipatie van vrouwen Tijdelijke arbeidskrachten (bv. Laaggeschoolden werden ingezet bij fruitpluk) 2 tendensen tegenover de grotere toestroom naar de arbeidsmarkt: 1.Steeds lagere intrede van jongeren op de arbeidsmarkt; 2.Allerlei brugpensioenstelsels Demografische ontwikkelingen kunnen druk op arbeidsmarkt niet ongedaan maken door: Toenemen van participatiegraad

TRANSFORMATIES AAN DE VRAAGZIJDE Vraagzijde = vraag van bedrijven naar arbeidskrachten. Oorzaak: Invoering van arbeidsbesparende technologieën; Automatisering; Robotisering; Toenemende internationalisering en liberalisering van de wereldhandel. Gevolg: Delokalisatie van bedrijven; Delokalisatie van nieuwe investeringen; Uitbesteding van delen van de productie. Evolutie op de werkvloer: Sterke verhoging van de productiviteit; Toenemende flexibilisering; Stijging van de prestatiedruk. => Vormt een reële bedreiging van de kwaliteit van de arbeid

GLOBALISERING Globalisering= actie op afstand, de intensivering van globaliseringsprocessen is onlosmakelijk verbonden met de exponentiële groei van communicatie en mobiliteitsmogelijkheden. Oorzaak : Voortdurend streven om in de postfordistische economie het rendement van het kapitaal en arbeid te maximaliseren. Gevolg: Stagnerende werkgelegenheid in de industriële sector; gecompenseerd door de groeiende dienstensector.

HET RESULTAAT: WERKLOOSHEID ALS ‘NORMAAL’ FENOMEEN… Gevolg van de parallelle ontwikkelingen aan de vraag – en de aanbodzijde: Toenemende prestatiedruk voor diegene in het arbeidsproces; Groeiende groep werklozen en bijstandstrekkers buiten de arbeidsmarkt. Gevolg van de eerste oliecrisis in 1973: Toenemende werkloosheid. => Gevolg van de economische crisis Daling werkloosheidscijfers resultaat van: Statische ingrepen; Beleidsmaatregelen die de statistieken ‘opfleuren’.

WERKLOOSHEID IN DE RISICOMAATSCHAPPIJ: EEN (DEEL VAN DE) NIEUWE SOCIALE KWESTIE Drie kristallisatiepunten in de sociale kwestie vandaag: Een destabilisatie van de stabielen; Toenemende onzekerheid; Toename van de werkloosheid. Kan er gesproken worden van een ‘nieuwe’ sociale kwestie?: Verschilt de huidige situatie voldoende van de vorige?; Vat de analyse alle relevante ontwikkelingen van de hedendaagse risicomaatschappij? => Het antwoord is twee maal neen.

EEN RUIMERE INVULLING VAN DE NIEUWE SOCIALE KWESTIE IN DE RISICOMAATSCHAPPIJ Als we van een nieuwe sociale kwestie willen spreken is de vraag in historisch perspectief: Welke sociale problematiek of welke verdelingsstrijd heeft er vandaag een even grote maatschappelijke impact als de oude sociale kwestie een eeuw terug? De verdelingsstrijd:  De verdelingsstrijd draait niet alleen om de verdeling van rijkdom maar steeds meer om de verdeling van ‘bads’, van risico’s.  Daarbij gaat het niet alleen om de verdeling van de sociaaleconomische risico’s, maar evenzeer om de verdeling van de ecologische en van de individualiseringsrisico’s. De nieuwe sociale kwestie zal volgen de Nederlandse socioloog Janssens: Bestaanszekerheid moeten creëren via een bijkomende milieugarantie. Lukt dit niet? Dreiging van een evolutie die leidt tot een sociale verarming; Verarming van ons milieu.

UITSLUITING UIT DE ARBEIDSMARKT IS UITSLUITING UIT DE SAMENLEVING Verschillende niveau’s: Noodzaak om de uitgeslotenen opnieuw te integreren; => bv. Een werkgelegenheidsbeleid, => Meer aandacht besteden aan integratiepistes buiten de arbeidsmarkt. Herwaardering van alle vormen van arbeid waar vandaag geen loon tegenover staat; => Er bestaat geen tekort aan werk, enkel aan jobs. => Veel maatschappelijk zinvolle taken blijven onvervuld omdat er een onvoldoende koopkrachtige vraag tegenover staat.