SAMENGESTELD DOOR PVB GOEDKOOP EENVOUDIG EN TOCH… LEKKER
Inhoudstafel Om het gerecht te openenom terug te keren naar de inhoudstafel klik op het gerecht druk op ‘home’ en enter 1. Knolselderpuree Knolselderpuree 2. Wortelpuree Wortelpuree 3. Wortelpuree met pastinaak Wortelpuree met pastinaak 4. Pompoensoep Pompoensoep 5. Pompoentaart Pompoentaart 6. Preisoep Preisoep 7. Quiche met prei en spekjes Quiche met prei en spekjes 8. Pastinaakpuree Pastinaakpuree 9. Pastinaaksoep Pastinaaksoep 10. Rode kool Rode kool 11. Worteltaart Worteltaart 12. Varkenshaasje met pastinaakstoemp Varkenshaasje met pastinaakstoemp 13. Witte kool met chipolata Witte kool met chipolata 14. Witte kool ovenschotel Witte kool ovenschotel 15. Witte kool casserole Witte kool casserole 16. Soep van witte kool en spekjes Soep van witte kool en spekjes 17. Ovenschotel van rode kool en gehakt Ovenschotel van rode kool en gehakt 18. Gehakt brood met rode kool en frietjes Gehakt brood met rode kool en frietjes 19. Soep van rode kool Soep van rode kool 20. Ajuinsaus Ajuinsaus 21. Hamburgers met uiensaus en bloemkoolpuree Hamburgers met uiensaus en bloemkoolpuree 22. Spek met uiensaus en aardappelen Spek met uiensaus en aardappelen 23. Bloemkoolsoep Bloemkoolsoep 24. Bloemkool masala (Surinaams gerecht) Bloemkool masala (Surinaams gerecht) 25. Ovenschotel met bloemkool en gehakt Ovenschotel met bloemkool en gehakt
Ingrediënten:Een knolselder Aardappelen Klontje boter Een scheutje melk Peper Zout Muskaatnoot water knolselderpuree
Bereiding: 1.Snijd de knolselder in schijven van +/- 1,5 cm dikte 2.Schil de schijven, zodat alleen de witte knolselder overblijft 3.Was de schijven en maak blokjes van +/- 1 cm grootte 4.Doe de knolselder in een kookpan en zet ze onder water en breng aan de kook. 5.Als het water kookt, giet je het water af en doe je er opnieuw koud water op, voeg er nu ook de aardappelen bij en een beetje zout. Breng aan de kook op hoog vuur. 6.Als het water nu kookt, zet je het vuur stiller en laat je nog ongeveer 20 minuutjes doorkoken op een zacht vuur tot de aardappelen gaar zijn. 7.Giet het water af en nu gaan we pureren 8.Doe een klein klompje boter bij de aardappelen en de knolselder. Kruid met een beetje peper en wat muskaatnoot. Giet er een scheutje melk bij en stamp alles fijn tot een smeuïge puree. 9.Lekker met een stukje spek!
wortelpuree Ingrediënten:Een stuk of 5 wortelen Aardappelen Klontje boter Een scheutje melk Peper Zout Muskaatnoot water
Bereiding: 1.Schil de aardappelen en de wortelen en spoel ze in koud water 2.Snijd de aardappelen in 4 en de wortelen in dunne schijfjes 3.Doe de wortelen in een kookpan en zet ze onder water. Breng aan de kook. 4.Als het water kookt laat je nog 10 minuutjes doorkoken op een zacht vuur. 5.Na die 10 minuten giet je het water af en doe je de aardappelen bij de wortelen. Breng opnieuw aan de kook. 6.Als het water kookt, zet je het vuur zachtjes en laat je alles nog +/- 20 minuutjes doorkoken 7.Na 20 minuutjes zijn de aardappelen gaar en mag je het water afgieten en kunnen we beginnen te pureren. 8.Doe een klein klompje boter bij de aardappelen en de wortelen. Kruid met een beetje peper en wat muskaatnoot. Giet er een scheutje melk bij en stamp alles fijn tot een smeuïge puree. 9.Lekker met een stukje worst!
Ingrediënten:Een stuk of 5 wortelen 1 of 2 pastinaken Aardappelen Klontje boter Een scheutje melk Peper, zout en muskaatnoot Water Opgelet: Pastinaak heeft een eigen, pittige smaak. Niet iedereen lust dat, maar je kan de sterke pastinaaksmaak milderen door enkele wortelen toe te voegen. Ook een klein lepeltje kerriepoeder kan er aan toegevoegd worden. Wortelpuree met pastinaak
1.Schil de aardappelen, de wortelen en de pastinaak. Snijd de twee uiteinden ervan af. Spoel alles in koud water 2.Snijd de aardappelen in 4 en de wortelen in dunne schijfjes. Snijd ook de pastinaak in dunne schijfjes. 3.Doe de wortelen en de pastinaak in een kookpan en zet ze onder water. Breng aan de kook. 4.Als het water kookt laat je nog 10 minuutjes doorkoken op een zacht vuur. 5.Na die 10 minuten giet je het water af en doe je de aardappelen bij de wortelen en de pastinaak. Breng opnieuw aan de kook. 6.Als het water kookt, zet je het vuur zachtjes en laat je alles nog +/- 20 minuutjes doorkoken. Voeg er desgewenst een klein lepeltje kerriepoeder bij. 7.Na 20 minuutjes zijn de aardappelen gaar en mag je het water afgieten en kunnen we beginnen te pureren. 8.Doe een klein klompje boter bij de aardappelen, de wortelen en de pastinaak. Kruid met een beetje peper en wat muskaatnoot. Giet er een scheutje melk bij en stamp alles fijn tot een smeuïge puree. 9.Lekker met een stukje worst of een stukje spek!
Ingrediënten:Één kleine of ½ grote pompoen 6 tomaten 3 liter water 3 bouillonblokjes (2 vlees, 1 groente) Één kleine knolselder 2 grote uien Één courgette 3 grote wortelen Peper Zout pompoensoep
Bereiding: Snijd de pompoen in 4 of 8 stukken. Schil de pompoen en haal het binnenste gedeelte dat zacht is en de pitten bevat, weg. Spoel de pompoen onder koud water en snijd ze in blokjes. Vul een kookpan, die groot genoeg is voor de 6 tomaten met water en breng aan de kook. Maak aan de onderzijde van de tomaten een kruisje met een aardappelmesje. Als het water kookt, zet je de pan van het vuur en leg je de tomaten 20 seconden in dat kokend water. Na 20 seconden neem je de tomaten eruit en kun je ze gemakkelijk schillen. Snijd de knolselder in dikke schijven en schil ze. Spoel af onder koud water. Snijd de knolselder in grove blokjes. Een courgette kun je wel of niet schillen. Spoel hem in ieder geval goed af en snijd hem in schijfjes.
Pel de 2 uien en snijd ze in grove stukken. Schil de 3 grote wortelen, spoel ze onder het water en snijd ze in schijfjes. Neem een grote kookpan, vul met +/- 3 liter water (mag ook wat meer zijn. Verpulver de 3 bouillonblokjes erin en doe er alle groenten in. Breng de soep nu aan de kook (op een hoog vuur). Als het water kookt, laat je de soep nog 20 minuten doorkoken op een zacht vuur. Na een 20 minuutjes is de soep klaar en kan ze gemixt worden. Voeg nu nog een beetje zout en peper toe. Een stevig soepje met een boterham. Lekker op een koude winterdag!
Ingrediënten:Één kleine of ½ grote pompoen 1 bladerdeeg 2 eieren Wat gemalen kaas 200 ml room of alpro cuisine 1 ui 100 ml groentebouillon 100 g hamblokjes (of spekblokjes) Klontje boter Zout en peper (en muskaatnoot) pompoentaart
1.Snijd de pompoen in 4 of 8 stukken. Schil de pompoen en haal het binnenste gedeelte dat zacht is en de pitten bevat, weg. Spoel de pompoen onder koud water en snijd ze in blokjes. 2.Pel de ui en snijdt ze fijn. 3. Neem een kookpan en laat een klontje boter smelten. Doe er de versnipperde ui bij en stoof ze glazig. Voeg de blokjes pompoen eraan toe. 4.Verpulver een groentebouillon blokje in 100 ml heet water. Giet het in de kookpan over de pompoen. Laat de pompoen een 20 minuutjes op een zacht vuur tot ze een moes geworden is. 5.Maak ondertussen een mengsel van 2 eieren, 200 ml room en wat gemalen kaas. Meng dit goed door elkaar. Kruid met peper, zout en een beetje muskaatnoot. 6.Na 20 minuten zet je de pompoenmoes af en kruid je ze met peper en zout. 7.Neem een bakvorm en beboter de onderkant en de zijkanten. Leg het bladerdeeg er voorzichtig in en prik in de bodem heel wat gaatjes met een vork. 8.Giet nu de pompoenmoes op het bladerdeeg en strijk hem wat egaal uit. Strooi de hamblokjes of de spekblokjes er over heen en overgiet alles met het mengsel (eieren- room- kaas). Zet gedurende 45 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden. 9.Je kan deze pompoentaart onmiddellijk opeten of laten afkoelen en ze de volgende dag eten. Dan moet je ze wel terug eerst verwarmen in een oven van 180 graden gedurende een twintigtal minuten. 10.Lekker! Een volwaardige maaltijd.
preisoep Ingrediënten:3 bouillonblokjes (kip of groenten) 3 liter water 4 uien 3 aardappelen 4 preistokken Klontje boter Peper en zout Kan ook toegevoegd worden, maar is niet noodzakelijk. - 4 takjes tijm of een beetje gemalen tijm - 4 blaadjes laurier - 1 soeplepel mosterd - Enkele scheutjes room
1.Pel de uien en snijd ze grof. 2.Schil de aardappelen en spoel ze in koud water. 3.Snijd het onderste van de prei weg en de bovenste donkere bladeren ook. Snijd de prei overlangs en spoel het goed schoon onder koud water. 4.Smelt in de grote kookpan een klontje boter en stoof de uien glazig. 5.Stoof de prei en de aardappelen dan mee met de uien, gedurende een 5 minuutjes.( Hier kun je ook de tijm en de laurier toevoegen.) 6.Giet na 5 minuten het water over de groenten en verpulver de 3 bouillonblokjes. Breng aan de kook op een hoog vuur. Wanneer het water kookt zet je het vuur zachter en laat je alles nog 20 minuten pruttelen. 7.Na 20 minuten kun je de soep mixen. (Wel eerst de tijm en de laurier eruit vissen.) 8.Voeg nu nog zout en peper toe. (Wie het wat pittiger wil, kan er een soeplepel mosterd doormengen.) 9.Bij het opdienen kun je er een klein scheutje room bijdoen. Dat maakt de soep wat romiger. 10.Smakelijk! Lekker met wat geroosterd brood.
Quiche met prei en spekjes Ingrediënten:1 rol bladerdeeg 2 preistokken 250 g spekblokjes of hamblokjes 2 eieren 100 ml room of soja cuisine 100 ml melk Klontje boter Wat gemalen kaas Peper en zout
1.Maak de prei schoon en spoel hem goed af. Stoom de prei 2 minuutjes in een klontje boter. 2.Bak de spekblokjes (of hamblokjes) in een beetje boter tot ze krokant zijn. 3.Doe de eieren, de room en de melk in een kom en meng alles goed dooreen. Kruid met peper. 4.Leg het bladerdeeg in de bakvorm en druk het mooi aan. Prik met een vork vele gaatjes in de bodem. 5.Verdeel de prei en de spekjes over het bladerdeeg en giet er het eiermengsel over. Strooi er wat gemalen kaas overheen. Rol een mooi randje van het overtollige deeg. 6.Bak de quiche 30 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden. 7.Lekker en een volwaardige maaltijd.
Ingrediënt en: 2 à 3 pastinaken Aardappelen Klontje boter Een scheutje melk Peper, zout en muskaatnoot Water pastinaakpuree
1.Schil de aardappelen en de pastinaken en spoel ze in koud water 2.Snijd de aardappelen in 4 en de pastinaken in blokjes van 1 cm³ 3.Doe de pastinaak in een kookpan en zet ze onder water. Breng aan de kook. 4.Als het water kookt laat je nog 10 minuutjes doorkoken op een zacht vuur. 5.Na die 10 minuten giet je het water af en doe je de aardappelen bij de pastinaken. Breng opnieuw aan de kook. 6.Als het water kookt, zet je het vuur zachtjes en laat je alles nog +/- 20 minuutjes doorkoken 7.Na 20 minuutjes zijn de aardappelen gaar en mag je het water afgieten en kunnen we beginnen te pureren. 8.Doe een klein klompje boter bij de aardappelen en de pastinaken. Kruid met een beetje peper en wat muskaatnoot. Giet er een scheutje melk bij en stamp alles fijn tot een smeuïge puree. 9.Lekker met een stukje worst!
Ingrediënten:2 eetlepels boter Een fijn gehakte ui 2 grote pastinaken, geschild en in blokjes van 1cm³ 2 koffielepeltjes kerriepoeder Peper en zout (1 bouillonblokje) Water pastinaaksoep
1.Smelt de boter op een middelgroot vuur. Voeg de ui eraan toe en laat ze ongeveer 5 minuten meestoven. 2.Voeg de pastinaak en de 2 lepeltjes currypoeder erbij en bak alles ongeveer een vijftal minuutjes. Zo komen de smaken goed los. 3.Vul je kookpan met water en je kan er een bouillonblokje bijdoen, al is dat niet echt noodzakelijk. Breng alles aan de kook op een hoog vuur. 4.Wanneer alles kookt, laat je alles nog 15 minuten doorkoken op een zacht vuur. 5.Haal de kookpan van het vuur en mix alles. 6.Breng op smaak met zout en peper. 7.Een lekker pittig soepje. Bij het opdienen kun je er een beetje room of melk doorroeren.
Ingrediënten:Klontje boter 1 ui 1 rode kool 1 lepel azijn en 3 lepels water 4 à 5 appelen +/- 100 g suiker (naar smaak) Snuifje zout Rode kool met appeltjes
1.Verwijder de buitenste bladeren van de rode kool en snijd de kool in fijne reepjes. Was ze en laat uitlekken. 2.Stoof de gesnipperde ui aan in een klontje boter. 3.Voeg de rode kool toe met een lepeltje azijn en 3 lepels water. Voeg er een snuifje zou aan toe en laat even stoven op een zacht vuur. Roer regelmatig om ze niet te laten aanbranden. 4.Na een 20 minuutjes doe je de geschilde appelen in stukjes erbij en laat je alles verder garen tot de appeltjes volledig mals zijn. Dit kan wel 1 tot 2 uur duren. 5.Als de appelen moes geworden zijn voeg je de suiker toe en laat even verder stoven zonder deksel. Vergeet niet te roeren! 6.Lekker in de winter! Met worst en aardappelen!
Ingrediënten:600 g wortelen in schijfjes 1 bladerdeeg 2 eieren 100 g gemalen kaas 100 ml room of alpro cuisine 100 ml halfvolle melk 2 eetlepels gehakte peterselie 100 g hamblokjes (of spekblokjes) Klompje boter Zout en peper (en muskaatnoot) worteltaart
1.Kook de wortelen af in wat gezouten water. (+/- 20 min) Stamp ze wat fijn tot een ietwat wortelpuree. 2.Verwarm de oven voor op 200° 3.Klop de 2 eieren en voeg er de room, de melk, de gemalen kaas en de peterselie aan toe. Roer alles goed door elkaar. 4.Voeg de gepureerde wortelen bij het eiermengsel en roer alles nog eens goed door elkaar. Voeg peper en zout toe. 5.Bak de hamblokjes of de spekblokjes tot ze wat krokant zijn. Laat ze daarna wat uitlekken. 6.Leg het bladerdeeg op een ingevette taartvorm en druk de randen goed aan. Snij het overtollige deeg weg. Prik met een vork een aantal gaatjes in de taartbodem. 7.Giet alles op het bladerdeeg. Strijk de bovenkant wat glad. Strooi de spekjes er overheen. 8.Plaats de taart gedurende 35 min in de voorverwarmde oven. 9.Als de taart afgekoeld is, kun je ze de volgende dag terug opwarmen (20 min in een voorverwarmde oven op 200°)
Ingrediënten:850 g varkenshaas 100 g spekblokjes 600 g aardappelen 500 g pastinaak 150 ml melk 200 ml runderbouillon 1 ui 3 lente-uien boter peper zout Varkenshaasje met pastinaakstoemp
Bereiding: 1.Verwarm de oven voor op 180°C. Schil de aardappelen en pastinaken. Snij de groenten in blokjes en kook ze samen gaar in gezouten water. Pel en snipper de ui. 2.Bak in een bakpan het varkenshaasje rondom bruin. Kruid met peper en zout. Haal uit de pan. Bak de ui zacht in een braadslee. Leg het varkenshaasje erbij en zet de braadslee 50 minuten in de voorverwarmde oven. 3.Snij het wit én groen van de lente-ui in ringetjes. Bak de spekblokjes in een pan met antiaanbaklaag. Stamp de aardappelen en de pastinaak grof. Voeg de melk toe en roer tot een grove puree. Meng er de spekblokjes en lente-ui door. Kruid met peper en zout. 4.Haal het vlees uit de braadslee, laat rusten onder aluminiumfolie. Schraap de aanbaksels los, blus met de bouillon en laat tot sausdikte inkoken, zeef de saus. Kruid met peper en zout. Serveer de stoemp met plakjes varkenshaas en de saus.
Ingrediënten:800 g aardappelen 1⁄2 witte kool 60 g bloem 70 g boter 7 dl melk 1⁄2 citroen 1 eetlepel scherpe mosterd peper, zout en nootmuskaat 4 chipolata's klontje boter Witte kool met chipolata
Bereiding: Schil de aardappelen en snij ze in grote stukken. Kook ze gaar in water met een snuif zout. Snij de witte kool in kwarten. Verwijder het buitenste blad. Rasp de kool in dunne sliertjes. Gebruik hiervoor een mandoline of een rasp. Breng water aan de kook in een grote pot. Blancheer de slierten kool in het kokende water. Reken hiervoor zo’n 5 minuten. Giet nadien het kookvocht weg en hou de slierten witte kool warm. Zet een pot op een matig vuur om er de witte saus in te maken. Smelt de boter en strooi er vervolgens de bloem bij. Roer tot je een roux krijgt en laat het mengsel kort bakken. Blijf roeren met de garde tot je de geur van versgebakken koekjes ruikt. Schenk de melk bij de bleke roux en blijf roeren met een garde tot je een gebonden witte saus krijgt, zonder klonters.
Kruid de saus met peper van de molen en wat zout. Voeg ook versgeraspte muskaatnoot toe. Proef tot je de saus naar persoonlijke smaak krijgt. Breng de witte saus op niveau met een scheutje vers citroensap en een lepel scherpe mosterd. Deze ingrediënten geven de saus een beetje ‘diepte’ en vooral veel goesting. de worsten braden Smelt een klont boter in een braadpan, op een zacht vuur. Leg de chipolata in de pan en laat ze rustig bakken. Zo kan het vlees garen tot in de kern en zal de worst niet openbarsten. Draai de chipolata om, zodra ze een goudbruin korstje kregen. Laat ze nog kort verder bakken op een zacht vuur. afwerken Schep de witte kool in de saus en roer. Proef en beslis of de bereiding nood heeft aan extra peper, zout of muskaatnoot. Serveer iedereen wat gekookte aardappelen, een flinke schep witte kool in saus en een portie goudbruin gebakken chipolata.
Ingrediënten: +/- 150 g gesneden witte kool 1 sjalot halve groene paprika 1 grote tomaat (of 2 eetlepels tomaat uit blik) 100 g geraspte kaas zout Ovenschotel met witte kool
Bereiding: Verwarm de oven op 180 graden. Plaats het rooster bovenin. Snipper de sjalot en snijd de paprika in stukjes. Ze kunnen op 1 bordje of plankje want ze gaan tegelijk in de pan. Snijd de tomaat in stukjes. Wrijf een vuurvaste schotel in met boter Smelt een klontje boter in een koekenpan, houd het vuur laag en laat ui en paprika in de boter smoren. Na een paar minuten mag de kool erbij en ook wat zout. Nu af en toe omscheppen. De kool moet knapperig blijven, dus niet langer dan 5 minuten op het vuur. Roer op het laatst de tomaat door de groenten. Na nog een minuut alles in de vuurvaste schotel scheppen. Strooi er een dikke laag geraspte kaas overheen, zet de schotel boven in de oven en laat er in ongeveer 10 minuten een lichtbruin korstje op komen. Dit gerecht kan met van alles en nog wat, maar is op zichzelf ook al heel voedzaam.
Ingrediënten: *700 gr witte kool * 500 gr gehakt * 1 grote ui * 200 gr wortelen * 500 gr zure room(10-20%) * 200 gr kaas (hard) * zout * peper * olijfolie Witte kool casserole
Ui pellen en fijn hakken De wortelen kuisen en raspen Witte kool fijn snijden of raspen Ui laten bakken in wat olie Het vleesgehakt toevoegen, zouten, peperen en laten bakken 15 min De wortelen laten bakken met wat olie Witte kool toevoegen, zouten en stomen onder een deksel min De kaas fijn raspen In een bakvorm de helft van de gebakken kool leggen Met zure room smeren Het vleesgehakt erop, gelijk maken Met zure room smeren De rest van witte kool erop Met zure room smeren Bestrooien met geraspte kaas In de oven zetten op 180° voor min. Als het klaar is, laat het een beetje afkoelen en snij in porties. Eet smakelijk!
Ingrediënten:1/2 witte kool 2 aardappelen 1 ui 3 eetlepels boter 2 l kippenbouillon (2 bouillonblokjes in 2 liter water) 4 sneden spek room Soep van witte kool (met spekjes)
Bereiding: Snij de witte kool, de geschilde aardappelen en de ui in stukjes. Stoof ze in een klontje boter (margarine). Bevochtig de gestoofde groenten met de kippenbouillon. Kruid met peper en zout, en laat een half uurtje doorkoken. (Wanneer de soep kookt, het vuur zachter zetten) Mix de soep met een staafmixer. Werk af met een scheutje light room. Snij het spek in blokjes en bak het krokant in een pan zonder boter. Laat het spek even uitlekken (ontvetten) op keukenpapier en serveer als garnituur in de soep.
Ovenschotel met rode kool en gehakt Ingrediënten: 450 gr rode kool 1 grote stoofappel Klein scheutje azijn Suiker (liefst kristalsuiker) 250 gr rundergehakt aardappelen (zoveel als je gewend bent) paneermeel eetlepel kerrie snuifje paprikapoeder zout, peper (en knoflookpoeder )
Schil de aardappelen en kook ze (met zout). Ontdoe de rode kool van de buitenste bladeren en rasp ongeveer een halve kg rode kool. Stoof de geraspte rode kool let wat boter en een gesnipperde uit. Voeg dan 3 eetlepels water toe en een klein scheutje azijn. Kruid met een snuifje zout. Laat 20 minuutjes koken (eerst op hoog vuur, daarna zacht. Voeg de in blokjes gesneden appel toe en laat alles op een zacht vuur garen tot de appeltjes volledig mals zijn. Dit kan wel een hele tijd duren. (Volgens je eigen smaak kun je wat suiker toevoegen). Bak het gehakt en kruid het met een eetlepel kerrie, wat zout en een beetje peper (en knoflookpoeder). Als het gehakt klaar is, dan zet je het vuur uit. Vet een ovenschaal in met een beetje margarine en verwarm de oven voor op ongeveer 175 °C. Als de aardappelen gaar zijn, maak je er met een beetje melk en een klontje margarine (of boter) puree van. Kruid deze puree met een beetje paprikapoeder.(of met peper en muskaatnoot) Als de rode kool warm is, giet je hem heel goed af. Vervolgens doe je een laagje (iets minder dan de helft) aardappelpuree in de ovenschaal. Hier bovenop doe je een dun laagje paneermeel om het vocht van de rode kool te kunnen 'vangen'. Hierop komt de rode kool en daar bovenop het gehakt. Bovenop komt de rest van de aardappelpuree. Zet de ovenschaal iets onder het midden in de oven en laat hem daar ongeveer 30 min op 175° staan. Ondanks dat de ingredienten in principe al gaar zijn, is dit heel belangrijk, omdat zo de smaken goed kunnen 'mengen'.
Ingrediënten: ½ rode kool 8 perziken 1 el smout 1 klontje boter 1 takje tijm 1 blaadje laurier 5 jeneverbessen 3 el honing 1 scheut azijn peper en zout 800 g aardappelen 800 g gehakt (varken/kalf) ½ bot peterselie 1 ajuin 1 ei 4 beschuiten (of paneermeel) ½ l rundsbouillon 1 mespunt muskaatnoot Gehakt brood met rode kool en frietjes
Bereiding Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius. Begin met het vleesbrood. Snij de ajuin fijn. Meng het vlees met de kruiden, de verkruimelde beschuiten (of paneermeel), gehakte peterselie en de fijngesneden ajuin. Breek het ei en kneed goed in elkaar en vorm een broodje. Stop een uurtje in de oven aan 170 graden Celsius. Maak ondertussen de rode kool. Snij de rode kool fijn. Tip: maak uw mes, handen en plank nat. Zo wordt niet alles rood. Leg de gesneden rode kool in water en voeg er een scheutje azijn aan toe. Giet af. Snij de perziken in twee, haal de pit er uit. Snij in schijfjes en daarna in blokjes. Smelt een paar lepels smout en voeg de rode kool toe. Stoof aan met de perziken. Kruid met peper en zout, vijf jeneverbesjes, tijm en laurier. Voeg nog twee eetlepels honing toe. Roer goed onder elkaar. Roer af en toe in de rode kool. Bak de frietjes! Haal het broodje gehakt uit de ovenschotel. Maak de saus in die schotel. Giet het vet uit de schotel. Deglaceer de pan met de rundsbouillon. Roer los. Kruid met peper en zout. Serveer een stukje gehaktbrood met de saus, rode kool en de frietjes.
Ingrediënten:1 rode kool 2 uien zout peper 1 appel Soep van rode kool
Bereiding: 1.kuis de rode kool en snijd ze in fijne stukken. 2.pel de ajuinen en snijd ze in grove stukken 3.maak de ajuinen glazig in hete boter, en doe er dan de rode kool in. 4.roer goed om terwijl je de rode kool even laat aanstoven 5.kruiden met zout en peper 6.zet onder met water en laat alles gaar koken 7.mix daarna de soep fijn met staafmixer 8.schil de appel en snijd ze in kleine stukjes 9.doe bij in de soep en laat even meekoken 10.dien warm op
Ingrediënten: Uien – 300 gr 2,5 dl groentebouillon Kristalsuiker (optioneel) 1 à 2 eetlepels bloem Bakboter Peper en zout uiensaus
Bereiding: Pel de uien en snijd ze in ringen Smelt de boter in een gewone bakpan en bak de uienringen goed bruin. Bestrooi met de bloem en roer de bloem goed door de ajuin om klonters te voorkomen. Bevochtig met de bouillon, roer aanbaksel los en laat het geheel een minuutje opkoken. Breng op smaak met peper, zout, en eventueel wat suiker.(volgens smaak)
Ingrediënten:500 g rundergehakt 1 kl mosterd 1 el gehakt peterselie 1 ei Paneermeel 2 uien (grote) 2 takjes tijm 1 el bloem 400 ml vleesbouillon 800 g aardappelen 1 bloemkool scheutje melk boter nootmuskaat, peper en zout Hamburger met uiensaus en bloemkoolpuree
1.Maak het gehakt aan met de mosterd, peterselie, het ei en zo veel paneermeel als nodig om er burgers van te vormen. Kruid met peper en zout. Vorm 8 kleine burgers en laat ze 30 minuten opstijven in de koelkast. 2.Schil de aardappelen, verdeel de bloemkool in roosjes. Kook aardappelen en bloemkool gaar. 3.Pel de uien en snij ze in dunne ringen. Bak de burgers aan beide kanten bruin en gaar in boter. Haal ze uit de pan en leg ze op een bord, afgedekt met aluminiumfolie. Giet de boter uit de pan, smelt er een nieuw klontje in en laat de ui op een zacht vuurtje in 15 minuten lichtjes kleuren. Blus met een beetje bouillon, bestrooi met de bloem en overgiet met de bouillon. Kruid met peper en zout. Laat de saus indikken en leg de burgers even in de saus om op te warmen. 4.Pureer de aardappelen met de bloemkool en maak de puree aan met een scheutje melk, nootmuskaat, peper en zout. 5.Serveer de hamburgers met de bloemkoolpuree en nappeer met de uiensaus.
Ingrediënten:Spek – 12 plakken (gezouten of gerookt) Uien – 600 gr Vleesbouillon – 5 dl azijn – 1 à 2 el 1 à 2 el bloem Bakboter Aardappelen – 1 kg (bloemige) Peper en zout SPEK MET AJUINSAUS EN AARDAPPELEN
BEREIDING Smelt de boter in een gewone bakpan en bak de uienringen in zo’n 15 minuten goudbruin. Bestrooi met de bloem en roer de bloem goed door de ajuin om klonters te voorkomen. Bevochtig met de bouillon, roer aanbaksel los en laat het geheel een minuutje opkoken. Breng op smaak met peper, zout en azijn (zie tip 2). Neem een andere pan, leg er het spek in en bak het op volgens eigen smaak: van licht gebakken tot krokant. Kook de aardappelen in licht gezouten water gaar, giet af en laat eventjes uitdampen. Serveren Verdeel het spek over de borden, schep er de aardappelen naast en giet rijkelijk de ajuinsaus over de aardappelen (het lekkerst is de aardappelen met een vork pletten en de ajuinsaus erdoor mengen. Hmmmmm, het water komt al in mijn mond).
Ingrediënten: boter 1 grof gehakte ui zout 2 teentjes fijngehakt knoflook 1 bloemkool in stukjes gesneden 500 ml kippenbouillon of groentenbouillon 500 ml magere melk witte peper nootmuskaat indien gewenst: 2 eetlepels fijngehakte peterselie of simpelweg ander fijngehakte groene kruiden uit de tuin Peper kun je ook vervangen door een eetlepel kerry en een mespuntje cayennepeper bloemkoolsoep
1.Zet een grote pot op een middelhoog vuur en smelt hierin 1 eetlepel boter. Voeg uien en zout toe en zet het vuur lager zodat de uien niet bruinen, roer zo nu en dan om en laat een 5 tal minuten stoven. 2.Voeg het knoflook toe, laat zeker niet bruin bakken en laat ongeveer 1 minuut meestoven tot het aroma vrijkomt. 3.Voeg de bloemkool toe, roer om, zet een deksel op de pot en laat 3 minuten stoven. 4.Voeg de bouillon toe, breng aan de kook en laat een 10 tal minuten sudderen tot de bloemkool beetgaar is. 5.Pureer de soep met een staafmixer. (Indien je teveel soep hebt, kan je nu een deel apart zetten, afkoelen en invriezen.) Roer de peper en nootmuskaat door de soep. 6.Voeg melk toe en breng over een midden-laag vuur weer aan de kook. 7.Als je boterpeterselie wil toevoegen, smelt je de boter in een pan en roer hierin de versgehakte peterselie. 8.Serveer de bloemkoolsoep warm met indien gewenst een draai van peterselieboter of gewoon met verse peterselie of andere, fijngehakte tuinkruiden. Tip: Geef de romige bloemkoolsoep meer pit door de nootmuskaat en peper te vervangen met 1 eetlepel kerriepoeder en 1/4 theelepel cayennepeper (beide kruiden toevoegen in het begin tijdens het stoven, net na de geur van het knoflook vrijkomt). Garneer met vers, fijngehakt bieslook.
Ingrediënten:· 1 bloemkool · halve ui (gesnipperd) · 2 theelepels tomatenpuree · 1 eetlepel kerrie · zout · 1 teentje verse knoflook (geperst) · 400 mililiter heet water · olijfolie Bloemkool massala Surinaams gerecht
Was en snijd de bloemkool in roosjes. Verhit 2 à 3 eetlepels olie in de kookpan en fruit de ui in de olie. Zorg dat het gekookte water klaarstaat voor straks. Pers de knoflook en fruit deze even mee en schep even om. Doe de kerrie en tomatenpuree erbij, roer deze door de olie en schep deze ook even om. Voeg de bloemkoolroosjes toe en direct het hete water erbij. Schep alles goed om, zodat de kerrie overal goed in kan trekken. Zout naar smaak toevoegen en alles lekker met de deksel op de pan laten koken. Laat alles koken tot het water nagenoeg is verdampt (let erop dat de bloemkool niet al te slap wordt Tip: Je kunt dit gerecht eten met gekookte aardappeltjes, gefrituurde krieltjes, rijst en een stukje vlees (bij voorkeur kip met vruchten bv)
Ingrediënten: 1 kleine bloemkool 3 stengels prei 500 g gehakt 1 ui oregano 2 tenen look 1 scheutje olie Peper, zout en muskaatnoot voor de kaassaus 750 ml melk 40 g boter 50 g bloem 250 g gemalen kaas Peper, zout en muskaatnoot voor de puree 800 g aardappelen 1 klontje boter Peper, zout en muskaatnoot 1 scheutje melk Ovenschotel met bloemkool en gehakt
1.Schil de aardappelen en kook ze gaar. Giet af en pureer met een stukje boter. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Voeg een beetje melk toe. 2.Snij een ajuin fijn. Hak de verse oregano fijn. Pel wat look en pers uit bij het gehakt. 3.Kleur het gehakt aan in wat olie. Voeg de ajuin toe. Voeg ook de fijngesneden oregano toe. 4.Kruid met peper en zout. Kleur aan. 5.Snij de bloemkool in roosjes en kook ze gaar. 6.Was de prei. Snij fijn. Stoof aan en kruid met muskaatnoot, peper en zout. 7.Maak de saus. Smelt de boter en voeg de bloem toe. Roer door elkaar. 8.Verwarm de oven voor op 180°. 9.Voeg de melk toe, wanneer het naar koekjes ruikt. Blijf roeren. 10.Kruid met peper, zout en muskaatnoot. 11.Zet het vuur af en voeg de kaas toe. 12.Doe het gehakt in een ovenschotel. Leg er de prei en bloemkool op. Bedek met de puree. Eindig met de kaassaus en strooi er verse kaas over. 13.Plaats 30 min. in de voorverwarmde oven onder de grill tot je een korstje krijgt.