Werkstress en werkdruk Jac Christis, 16 juni 2017

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De bevlogen leerkracht
Advertisements

“Die verzuimdossiers kosten mij teveel tijd”
Communicatie als strategisch instrument bij verandertrajecten in de langdurige zorg Saskia ter Kuile, Communicatiemanager In.
Succesfactoren van teamcoaching
Welkom Presentatie Passend Onderwijs voor ouders 11 februari 2014
VLAAMSE WERKBAARHEIDSMONITOR
KM QUEST: een kennismanagement simulatie leerprogramma
Zelf aan de slag ? Trainershandleiding Oefeningen Casuïstiek
Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer
Educatief leiderschap, niet in de klas maar in de schoolorganisatie
Evidence Based Management
Titel presentatie Vragen subsets OM1 Gemeente Amsterdam 1 januari 2003.
Bezint eer ge begint Enige gedachten over “werkdruk in relatie tot de gewenste productie” als object van onderzoek bij de Rechtbanken in Nederland Introductie.
VPT-themadag 7 maart 2011 ‘Veiligheid boven alles!’
ICTB/NB Projectmanagement.
Hoofdstuk 3 Inzet voor een project
PROCES GROEI EN DOORONTWIKKELING Ruth Claes
Gedrag in organisaties, 10e editie
Hoofdstuk 1 Inleiding op gedrag in organisaties
Werkplezier: in balans blijven
© Stratix 2007 Overview Plan van Aanpak Vraagbundeling voor de realisatie van municipal wireless [in het nederlands]
Ben Fruytier (HU) Jac Christis (HG) Gerben Beetstra (HU)
Organisatieontwikkeling NPO (1)
Een theoretische verkenning
PREVENTIE VAN WERKSTRESS. IEDER BEDRIJF HEEFT ER MEE TE MAKEN 30% van de nieuwe WAO-gevallen wordt veroorzaakt door psychische klachten 40% daarvan is.
De bedrijfsopvolging goed geregeld?! 8 juni 2004 Den Haag.
Psychische klachten en werk
Samenwerking met organisaties: troeven en valkuilen
Presentatie Fontys Pabo Limburg 30 november jaar 4C-ID model
GRIP krijgen op werkdruk en stress met het JD-R model
Keuzes in regionale samenwerking Eerste verkennende regiobijeenkomst declaratieprocessen.
Medezeggenschap & ARBO Het bedrijf ziet Arbo alleen als kostenpost en wil er niet in investeren. Het bedrijf stelt zich ten doel om te voldoen aan de.
Insights & Essentials Willem van Putten
Samenhang jgz - jeugdzorg Workshop RIVM Hilde Kalthoff 13 november 2008.
ARBO.
Even voorstellen Hennie Lüers, coach Kim Veldhuis, P&O.
Op naar een STER bestuur… Avond 1: De meerwaarde van een Bestuur. Avond 2: Hoe organiseren we een Scouting Vereniging. Avond 3: Vinden, Binden, Boeien.
Werkstress en de rol van de preventiemedewerker Jan Harmen Kwantes inPreventie.nl.
Risico-inventarisatie Unicoz GMR Gordon Robinson, 14 maart 2016.
Problemen in de interactie en communicatie bij kinderen met een aan autisme verwante stoornis. M. Serra & R.B. Minderaa.
Nadja Jungmann Lector schulden en incasso Onoplosbare schuldsituaties.
Wat kun je doen tegen werkdruk
Slim organiseren Jac Christis, 10 september 2014.
Samenwerking De voordelen van geïntegreerd werken.
Werkdruk instrument. Risicogroepen: PW De Gids De ‘gedwongen perfectionisten’ De ‘conservatieven’ De harde werkers met spanningen thuis De ‘uitstellers’
Netwerk analyse Jac Christis, 26 november De onderwerpen Netwerkanalyse: 1.Basis idee 2.Het instrument zelf 3.Slim organiseren.
Werkdruk bij de Mesdag 2 oktober 2015 Dr. Leni Beukema.
Onderzoeksmethodologie van praktijkgericht en toegepast onderzoek Jac Christis, 2 december 2014.
I NNOVATIEVE A RBEIDS O RGANISATIE (IAO) Kristel Steegmans – vzw Spectrum Van een functionele organisatie naar procesgericht organiseren Flanders Synergy.
Werkdruk en de mr Annemieke Schoemaker Trainer/adviseur.
Hoofdstuk 1 Inleiding op gedrag in organisaties
Werkstress en werkdruk Jac Christis, 16 juni 2017
Gedrag in organisaties Hoofdstuk VIII
Grip op veiligheid en risico’s op de werkplek en het voorkomen van verzuim Hoe zorg ik voor een goed beleid om (financiële) risico’s van veiligheid zoveel.
Werkdruk instrument Jac Christis, 4 november 2014
What is the meaning of? Student centered learning
Bedrijfskundige innovatie in de bouw
Werkdruk instrument voor de Zorg HRM-lectoren congres 2 november 2012
Excasso Voorstel wijziging Excasso Definitie/ doel: Controle op uitgaande betalingen tbv juistheid van de uit te betalen bedragen Probleemstelling In.
Werkstress en werkdruk Jac Christis, november 2016
Is de economische recessie een zegen voor de relatie ouders en school?
Reduceren werkdruk Jac Christis November 2016.
In gesprek over werkdruk
Werken aan werkvermogen
Gezond en Vitaal aan het werk
De teamleider is een duizendpoot
Werkdruk in het HBO Jac Christis, 8 oktober 2014

Toolbox Psychosociale Arbeidsbelasting (PSA)
De onzichtbare MT - vergadering
Transcript van de presentatie:

Werkstress en werkdruk Jac Christis, 16 juni 2017

Risicogroepen: PW De Gids De ‘dwangmatige perfectionisten’ De ‘conservatieven’ De harde werkers met spanningen thuis De ‘uitstellers’ De ‘veiligheidszoekers’ De ‘over-verantwoordelijken’ De ‘gedrevenen’ Vrouwen met dubbele taak Welke belangrijke risicogroep missen we? Evidence based????

Mensen met een stressbaan! Belangrijkste boodschap: het ligt aan jou Ontbrekende risicogroep: mensen met een stressbaan Deze worden dubbel gestraft: Eerst geef je ze een stressbaan Wanneer ze daarvan overspannen worden zeg je dat het hun eigen schuld is Bestaan er stressbanen?

De onderwerpen Wat is stress, werkstress en werkdruk? Zijn er stressbanen? Heeft dat met de inhoud en organisatie van het werk te maken (werkdruk)? Hoe identificeren we werkdruk?

Definities stress 1. Psychische stress: toestand van emotionele spanning Theorie over emoties (doel incongruente emoties) 2. Mentale stress: toestand van mentale inspanning Theorie over – mentale – vermoeidheid Onderlinge samenhang Veroorzaken elkaar Gemeenschappelijke bio-fysiologische processen Dezelfde werkgebonden oorzaken: werkdruk Werkstress: (in)spanning, opgeroepen door het werk Emoties: vertellen je dat er iets belangrijks op het spel staat (positief/negatief) Negatieve of doel incongruente emoties Emotie: object en cognitieve, affectieve en conatieve aspecten Oordeel is niet oorzaak, maar aspect van emotie

Zijn er stressbanen? “Dezelfde baan is voor de ene persoon een stressbaan en voor de andere persoon een uitdagende baan. Dus: van de baan zelf (onafhankelijk van de persoon die hem uitvoert) kunnen we niet zeggen of het een stressbaan is.” Personeelsadvertentie: “voor deze baan vragen we een stressbestendig persoon.” (want stressbaan) Wie heeft gelijk of wat gaat hier fout? Vervang baan door pianosonate of rekensom en je ziet het. Onderwijs: beginnen met de makkelijke

De vergissing Het verschil tussen twee vragen: Wat maakt de ene pianosonate/rekensom moeilijk en de andere makkelijk? Je vergelijkt dan verschillende pianosonates of rekensommen met elkaar. Wat maakt deze pianosonate/rekensom moeilijk voor de een en makkelijk voor de ander? Je vergelijkt dan verschillende personen en hun vaardigheden met elkaar. Dus: een makkelijke sonate wordt niet moeilijk omdat die door een beginneling gespeeld wordt, alhoewel die makkelijke sonate voor een beginneling heel moeilijk is (en omgekeerd)

Contrastruimtes ‘Waarom worden zoveel mensen overspannen van hun werk?’ vervangen door: Waarom wel van dit en niet van dat soort werk: werkgebonden oorzaken/risico’s Waarom dit soort mensen wel en dat soort niet: persoonsgebonden oorzaken/risico’s Twee soorten oorzaken dus twee soorten beleid: de samenhang tussen causale vragen en schuldvragen Time management

Reductie complexiteit 1 Stress Werkstress Werkgebonden Persoonsgebonden oorzaken oorzaken Vergelijk werkstress met zadelpijn. Het verschil tussen: 100 km fietsen met een verkeerd zadel Ongetraind 100 km fietsen met goed zadel Waar kun je allemaal overspannen van worden als je gaat werken?

Werkgebonden oorzaken Je kunt overspannen worden van De aard van je beroep De inhoud en organisatie van je werk (arbeidsorganisatorisch beleid) Het gevoerde personeelsbeleid Je collega’s De combinatie van werk en privé Werkdruk: wanneer overspannen door verkeerde inhoud en organisatie van het werk

Reductie complexiteit 2 Werkstress Werkgebonden Persoonsgebonden oorzaken oorzaken Beroep Inh.+org. Personeels- Collega’s Combinatie werk beleid Werkdruk: criteria?

Karasek: basisidee Stressor (omgeving) Stress Constraint (omgeving) Response Strain (flight/fight) Evenwicht Uit evenwicht Strain: door combinatie van externe stressor en externe constraint (op response)

Karasek: het model

Risicobenadering Werk/causale criteria Persoon/gedrag Uitkomsten/symptomen Veiligheidsrisico’s Veiligheidsgedrag Ongevallen Gezondheidsrisico’s Gezondheidsgedrag Ziekte Stressrisico’s Copinggedrag Stress Leermogelijkheden Leergedrag Leren

Conclusies Uitkomsten kunnen nooit de criteria zijn voor het bepalen van risico’s (wel aanleiding) Criteria verwijzen naar kenmerken van het werk Zonder risicobegrip ook geen preventief beleid (kerncentrales) Arbo beleidsvolgorde: eerst risico’s reduceren en indien onmogelijk (om financiële, technische of andere redenen) dan op personen gericht beleid Wanneer geen risico’s en wel problemen, dan op personen gericht beleid

Werkdruk Van werkdruk is sprake: wanneer je tijdens de uitvoering van je werk met regelproblemen geconfronteerd wordt en je niet beschikt over de regelmogelijkheden om ze op te lossen Dus niet problemen vormen de oorzaak Onvermijdelijk Leermogelijkheden Maar onoplosbare problemen. Dan heb je tegelijkertijd: Werkdruk probleem Efficiency probleem

Reductie complexiteit 3 Werkstress Werkgebonden Persoonsgebonden oorzaken oorzaken Beroep Inh.+org. Personeels- Collega’s Combinatie werk beleid Werkdruk: balans tussen 1. Regelproblemen 2. Regelmogelijkheden (Dus niet: balans/fit tussen werk en persoon, maar tussen twee werkkenmerken)

Werkdruk instrument Definitie: disbalans regelproblemen en regelmogelijkheden Kenmerken instrument Gericht op werk, niet persoon (risico benadering) Voor teamleiders en hun team (gezamenlijk onderzoek) Werkdrukproblemen (kwaliteit arbeid) zijn ook efficiency problemen (kwaliteit organisatie) Vorm van teamontwikkeling Ontwikkeling: met teamleiders in de zorg idee uitwerken tot instrument. Congres WeWorks - Jac Christis 14 februari 2013

Het basis idee Primaire proces: netwerk van onderlinge afhankelijkheden met werkplekken als knooppunten Wanneer verstoring, dan Absorberen op werkplek of Doorgeven en verspreiden over netwerk Afleveradres

Netwerk Privé Office manager 6 Lectoren Planner MT Docenten Teamleider P&O O&O Werkveld Teamleiders (lager leidinggevenden) vormen een risicogroep: gecontroleerde autonomie Marketing Dean LLLeren

Regelmogelijkheden Probleem/verstoring Persoonlijke Organisatorische regelvaardigheden regelmogelijkheden Intern/ Extern/ zelfstandig samen met anderen Continue Periodiek overleg Congres WeWorks - Jac Christis 14 februari 2013

De vicieuze bureaucratiseringcirkel Toename storingskansen Afnemende flexibiliteit Versterkte centrale controle Meer arbeidsdeling Systeem verlies Materieel Immaterieel Te ruime Te ruime buffers en normtijden capaciteiten Storing Zelf oplossen? Samen met anderen? Periodiek overleg? Onopgelost probleem Streven naar ‘onzichtbare’ speelruimte Niet succesvol gedrag: houding: gevoel: verzuim vervreemding stress ja Storing opgelost nee nee nee succesvol Streven naar: defensieve strategie, want uit zelfverdediging

Het instrument Inventariseren: regelproblemen , regelmogelijkheden en knelpunten Netwerk Individueel arbeidsproces Rapporteren: knelpunten Interviews Team discussie Oplossingen: plan van aanpak

De twee analyse niveaus Functieniveau: kwaliteit arbeid. Taken en regelproblemen Regelmogelijkheden Organisatieniveau: kwaliteit organisatie. Complexiteit netwerk: Grote kans op verstoringen Weinig lokale regelmogelijkheden Slim organiseren: vereenvoudigen van productiestructuur als voorwaarde voor het vereenvoudigen en decentraliseren besturingsstructuur Hoe groter arbeidsdeling (specialisatie) des te groter complexiteit netwerk en dus Grotere kans op verstoringen Gecentraliseerde besturing en dus geen lokale regelmogelijkheden

Bedankt voor uw aandacht! www.hanze.nl

Matrix structuur Quick Response Manufacturing, Jac Christis 16 april 2015

Karasek: het model