SLO ● nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Computational Thinking in het curriculum Utrecht, 25 mei 2016 Allard Strijker.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De nieuwe ICT-diamant Sociaal-ethische competenties
Advertisements

Ontwikkeltraject Eigentijds Beoordelen in het Onderwijs (EBO)
ICT-competenties voor het einde van de basisschool
Hogere denkvaardigheden
Werken met ICT in het onderwijs Annemie Borremans, april 2005.
Mediawijsheid.
BattleBots The school battle.
KENMERKEN VAN EEN STERK ICT-BELEID Jan Saveyn 5 maart 2007.
Technische geletterdheid en onderwijs
Mediaopvoeding.
Ontwerpprojecten In de praktijk
“ Beleidsmatig werken aan ICT ”
Leerlingen voorbereiden op een digitale samenleving: scholen en internet Els Kuiper (VU) en Monique Volman (VU/HAN)
Militaire beroep Divers voor wat betreft de functies
Forumdiscussie met uitgevers van biologiemethoden
Hoofdstuk 1 De de vakbekwame manager
De belofte van Learning Analytics…… Olaf de Groot.
ICT-competenties SEPTEMBER 2007
bouwstenen voor ict in het onderwijs
ICT-competentieprofiel lerarenopleiders
Ervaringen Implementatie in Nederland
Alfons ten Brummelhuis
SLO ● nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Maatwerk op alle niveaus Platform VVVO 17 september 2015 Opbrengstgericht maatwerk Vakspecifiek verrijken.
+21st Century Skills +Jenaplanonderwijs +Samenwerken
Jongeren en informatieverwerking. Informatie en de ‘generatie Einstein ‘ Een hardnekkige misvatting: Jongeren zijn voldoende ict-vaardig want ze zijn.
BOMBERBOT Programmeerlessen in het PO
Het samenbrengen van taal- en leesvaardigheid en kunst- en cultuureducatie in Noord-Brabant ten behoeve van de omgang met de 21 e eeuwse vaardigheden in.
MEDIAOPVOEDING. 1. EEN NIEUW LEERPLAN zie blz. 5 Mediamaatschappij Beleidsdiscours rond mediawijsheid/ geletterdheid/digitale kloof Mediageneratie van.
Leerlijn programmeren in het basisonderwijs
Programmeren, computational thinking en 21e eeuwse vaardigheden
SLO ● nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Talentontwikkeling op school Het ontwerpen van een programma voor talentontwikkeling door (aankomend)
EXOVA ONDERWIJS OP MAAT VOOR ELKE LEERLING Excellent Onderwijs Voor Allen Excellente Ontwikkeling Voor Allen Onderwijsverandering van binnen uit.
Projecten van de Universitaire lerarenopleiding Rijksuniversiteit Groningen Omgaan met verschillen in de klas.
Inspiratiedag De Bib op School 5 mei 2015 Koen Vandendriessche Hannes Vanhaverbeke.
Raad voor Cultuur Mediawijsheid- de ontwikkeling van nieuw burgerschap Project Media- Educatie Zeeland
Cursus Curriculumontwerp burgerschap mbo Marjolein Haandrikman 7 november 2012.
Ontwerpend aan de slag met techniek Martijn Weesing – iPabo Inka de Pijper - NEMO Ecent Conferentie De leerling als ontwerper 20 mei 2015.
ICC Module Dans op School Bijeenkomst 1 Datum Naam trainer / instelling.
Krachtige STEM-leraren vormen: naar een multidisciplinair didactiektraject als OPO binnen de lerarenopleiding Heleen Bossuyt & Nele Vandamme.
21 e eeuwse vaardigheden in de biologie les Maaike Rodenboog, SLO
Nieuwe opzet onderwijs. Huidige situatie onderwijs op Commanderij College: Methode bepaalt grotendeels: Welke onderwerpen worden behandeld Op welke wijze.
Algodoo als katalysator voor ontdekkend en ontwerpend leren Fontys Lerarenopleiding Sittard, Jos Smits, vakgroep natuurkunde.
Het proces om te komen tot een leerlijn programmeren in het basisonderwijs Programmeren is geen taal, het is materiaal om mee te bouwen Mark Vrolijk, Directeur-Bestuurder.
Samenwerken en communicatie Hoofdstuk 4 21e-eeuwse vaardigheden.
Wat gaan we doen? 20.00u: Inloop 20.10u: Opening 20.15u: Start presentatie 21.00u: In groepjes uit elkaar 21.30u: Terugkoppeling 21.40u: Afsluiting 22.00u:
De openbare bibliotheek als huis van de mediawijsheid in 2027
Programmeren met kinderen
Academische informatievaardigheden
Workshop 19 oktober 2016 CVO Antwerpen
Computational Thinking Leren op je Eigen Niveau
Computational Thinking Leren op je Eigen Niveau
Parels en puzzels Remko Boers SCOH.
Onderzoekend leren in de natuurwetenschappen
Themagroep ICT en de lerarenopleider
Differentiatie bij computational thinking lessen van Hello Ruby
Digitale geletterdheid
als basis voor een vernieuwde didactiek op de Copernicus
ICT-basisvaardigheden & woordenschat
Computational thinking != Programmeren != Coderen
Taalontwikkelend lesgeven: een didactische methode voor álle docenten!
Samenwerken en communicatie
Workshop: 21e-eeuwse vaardigheden in de les? Hoe dan?
Activernde didactiek & passende werkvormen
Tool IG-1: Onderzoekend leren en de eisen van het wiskundecurriculum
Digitale geletterdheid
Maakonderwijs Verbeelden – spelen – maken - leren
Product van TU Delft, SEC
Taallab 3.0 Online geletterdheid
Opleiding Expert ICT & Media Susan van Soest
Workshop 05 oktober 2016 CVO Antwerpen
Transcript van de presentatie:

SLO ● nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Computational Thinking in het curriculum Utrecht, 25 mei 2016 Allard Strijker

Computational thinking Wing (2006): – denken als een informaticus, nuttig voor iedereen – denken in stappen, ordenen van informatie, besef van volgordelijkheden en het modelleren van gegevens Polya (1945): alledaagse problemen op een gedisciplineerde manier aanpakken door op te delen in kleinere problemen Papert (1980; 1991): – bijdrage van LOGO als programmeertaal aan het ontwikkelen van probleemoplosvaardigheden – niet alleen instrumentele (programmeer) vaardigheden te ontwikkelen, maar daardoor ook in staat om op een hoger conceptueel niveau te denken, in verschillende inhoudsdomeinen

Computational thinking Resultaten van studies naar LOGO en de transfer naar probleemoplosvaardigheden geven echter geen uitsluitsel of deze ideeën waargemaakt kunnen worden! Transfer van programmeren naar bredere probleemoplosvaardigheden gebeurt niet alleen door programmeren te oefenen Leerlingen kunnen deze transfer alleen maken als zij begeleid worden bij het reflecteren op de vaardigheden die zij leren tijdens het programmeren en de manier waarop zij deze vaardigheden in andere contexten kunnen toepassen (Salomon & Perkins, 1989).

Computational thinking Computational thinking: programmeren, coderen of in een breder kader? Programmeren / coderen: in NL nu alleen in havo/vwo keuzevak informatica Breder kader: 21e eeuwse vaardigheden

Digitale geletterdheid Digitale geletterdheid is het geheel van ICT- (basis)vaardigheden, informatievaardigheden, mediawijsheid en computational thinking – kunnen omgaan met ICT – bewust, actief en kritisch omgaan met media – zoeken, selecteren, verwerken en gebruiken van relevante informatie – het (her)formuleren van problemen zodat ze op te lossen zijn met de computer

21e eeuwse vaardigheden Maar: 21e eeuwse vaardigheden komen nog weinig structureel en doelgericht aan de orde leraren hebben meer houvast nodig Inbedden in bestaande leergebieden meest kansrijke optie

Computational thinking in het onderwijs Project 21 e eeuwse vaardigheden Concretisering van computational thinking als een van de vaardigheden – definitie & beschrijving – voorbeeldmatig leerplankader (inhouden en doelen) – Voorbeeldmaterialen Evaluatie van concretisering met klankbordgroepen – Scholen – Lerarenopleidingen – Uitgevers & onderwijsondersteuners – Vakcollega's

Computational thinking in het onderwijs Het (her)formuleren van problemen zodat ze op te lossen zijn met de computer – Gegevens logisch organiseren en analyseren – Gegevens representeren door middel van abstracties zoals modellen en simulaties – Het oplossen mogelijk te maken door algoritmisch te denken (denken in een reeks geordende stappen) – Identificeren, analyseren en implementeren van mogelijke oplossingen met als doel het vinden van de meest efficiënte en effectieve combinatie van stappen en hulpmiddelen – Generaliseren en overbrengen (transfer) van dit proces van probleem oplossen naar een breed scala van problemen in andere leerdomeinen

Computational thinking in het onderwijs En daarnaast – Vertrouwen in omgaan met complexiteit – Doorzettingsvermogen in het werken met moeilijke problemen – Vermogen om om te gaan met ambiguïteit – Vermogen om om te gaan met open problemen – Vermogen om met anderen te communiceren en samenwerken om een gezamenlijke doel of oplossing te bereiken

Computational thinking in het onderwijs

Voorbeeldmatig leerplankader Computational Thinking

Hoe verder? Implementatie van de uitwerkingen van computational thinking (en de andere vaardigheden) Gevoed door (internationale) literatuur en door ideeën en ervaringen van scholen In samenwerking met lerarenopleidingen, scholen, uitgevers, doorbraakprojecten? "Challenge" voor studenten lerarenopleiding: ontwikkel lesmateriaal & docenthandleiding computational thinking Allard Strijker